O noapte într-un spital „de provincie”

11 iulie 2014
Bookfest, alegerile şi starea de normalitate jpeg

Deși am copilărit la Cluj și sînt oarecum familiarizată cu gustul slăninii, cu rîntașurile și zemurile aite și cu excesul de smîntînă în orice, de data aceasta mîncarea ardelenească m-a învins. A fost suficient un popas la un han de pe lîngă Avrig, chiar în prima zi de călătorie, unde n-am ascultat de gîndul cel bun să comand clasicul și inofensivul snițel, ba chiar m-am încumetat și la un papanaș care presupun că a fost bomboana de pe colivă. Rezultatul – „mi s-a aplecat”, cum s-ar zice în popor. Dar „mi s-a aplecat” rău. Și pentru că eram cazați la un hotel în mijlocul cîmpului, iar medicamentele pe care le aveam la mine n-au avut nici un efect, pe la 2 noaptea, mi-am închipuit că unica salvare ar fi camera de gardă a spitalului din cel mai apropiat oraș – Alba Iulia.

Mai întîi a trebuit să trec peste prejudecățile legate de spitalele județene. Din ceea ce văzusem pe la știri, rămăsesem cu impresia că în astfel de stabilimente care arătau devastate, ca după bombardament, vii ca să mori, nu ca să te faci bine. Apoi, a trebuit să găsim spitalul, ceea ce s-a dovedit a fi mult mai dificil decît mă așteptam, într-un oraș adormit și complet pustiu, fără magazine nonstop, unde nu întîlneai pe străzi nici măcar vreun taximetrist sau un bețiv întîrziat ca să pui o întrebare. După ce ne-am învîrtit la nesfîrșit într-un sens giratoriu la care ajungeam inevitabil, ghidîndu-ne vag după un indicator pe care scria SPITAL, am avut noroc cu angajatul unei benzinării. În sfîrșit, am nimerit spitalul și aici am avut prima surpriza. Era o clădire mătăhăloasă, tipică pentru orice spital, însă odată ce intrai înăuntru, la „Primiri urgențe”, aveai senzația că ești într-o clinică particulară (ba multe dintre ele arată chiar mai prost decît ce am văzut la Spitalul Județean din Alba). O secție curată, renovată, impecabilă. Am prins un pic de încredere. În plus, în sala de așteptare nu era nimeni și am răsuflat ușurată – trecusem prin experiența spitalelor de urgență din București unde dacă erai „urgență minoră” nu prezentai nici un interes și erai lăsat să aștepți ore în șir pînă cînd renunțai și te întorceai la fel de bolnav acasă. Însă se pare că albaiulienii se îmbolnăvesc mai greu sau mai puțin subit.

Am fost preluată imediat de la recepție de către una dintre doctorițele de gardă. Tînără, drăguță, amabilă, ca toată lumea din Ardeal. Așadar, nu toți doctorii tineri fac gărzi prin alte spitale ale lumii și nici măcar nu rîvnesc după un post mai bun la Cluj sau la București. După consult, m-am pomenit într-un salon, întinsă pe un pat, cu o perfuzie – un cocktail care m-a ajutat să-mi revin destul de repede, mai ales că aveam filmare a doua zi. Dacă n-ar fi fost perfuzia probabil că aș mai fi bolit încă vreo 3 zile. După vreo zece minute a mai apărut încă un pacient nocturn, un om de pe la țară, cu crampe puternice la stomac. Aceeași întrebare – „Ce ați mîncat?”. „Păi, pește la conservă cu ulei, pus de mama, de casă, adică!”. Numai cînd mă gîndeam, mi se întorcea din nou stomacul pe dos. Omul era speriat – „N-am fost la spital în viața mea… dar acu a fost musai, nu mai pot de durere!”. I s-a pus și lui perfuzia salvatoare și așteptam amîndoi, în tăcere, să ne cheme la ecograf. El gemea ușor, că doar d-aia era la spital, mie începuse să-mi treaca greața și eram gata să adorm. Ni s-a repartizat cîte un infirmier – fiecare cu pacientul lui (așa ceva nu se întîmplă, de regulă, în București unde un infiermier are grijă de zece pacienți deodată, atunci cînd nu-și pierde timpul la cafea și țigară). Cei doi stăteau răbdători pe cîte un scăunaș în dreptul paturilor noastre. Eu aveam parte de o femeie voinică, genul gospodină, omul cu crampe, de un bărbat mai vîrstă, genul bodyguard de Farmacie. „Nu vreți să vă învelesc cu o pătură?”.

La ecograful de la etaj, ne-au dus cu niște cărucioare. „Nu e nevoie, pot să merg!”, am zis. „Stați acolo, poate ametiți de la perfuzie…” În fond, era job-ul lor. Am străbătut holurile pustii și întunecate, cu pungulețe și firele după noi, împinși de cei doi. Tipul de la ecograf avea un pic de arțag. „Greață și vărsături! Păi atunci ar trebui să-mi fac și eu o ecografie…”. „Nu sînt din oraș, eram într-un hotel în mijlocul cîmpului…”, am încerc eu să mă scuz. „Și cînd vi s-a făcut rău?”. „Aseara, pe la unșpe.”. „Și de ce n-ați venit la unșpe?”. M-am prins că-l trezisem din somn.

Înapoi, în salon „pînă se gată perfuzia”. Infirmiera mea are brusc chef de vorbă. „Pînă la urmă, ce ați mîncat?”. „Păi, un mușchi de porc, împănat… cu slăninuță. Și, un papanaș! Unul singur, că erau doi.”. Se uită la mine neîncrezătoare: „N-are cum să fie de la slănină!”. „Ba da, eu acasă nu mănînc slănină!” „Cum adică nu mîncați?! Chiar deloc?”. Parcă aș fi fost picată din lună.

Afară, se ivesc zorii, în curtea spitalului încep să ciripească păsări. Mă simt deja mai bine. Doctorița de gardă nu vrea să-mi ia bani. Reușesc să-l conving pe infirmierul omului cu crampe care a ațipit în patul său. 10 lei. „Să-i împărțiți cu colega!” „Sănătate să aveți!”

Una peste alta, experiența cu spitalul „de provincie” de la Alba a fost una aproape plăcută.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Amenda primită de o pensionară din Brașov pentru că a plantat flori în grădina blocului. „Este anormal ce se întâmplă”
Poliţia Locală Braşov a dovedit exces de zel în cazul unei femei de 76 de ani care a plantat câteva flori în zona verde a blocului în care locuia, potrivit bzb.ro.
image
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Giganții de pe piața încălțărilor de alergare au înregistrat un eșec rar după un maraton major. La Boston, primele trei locuri din clasamentul feminin au fost ocupate de atlete care au purat alte mărci.
image
Joaca de-a vremea. Posibila cauză a inundațiilor catastrofale din Dubai, ploaia artificială VIDEO
Despre „însămânțarea norilor” se vorbește de mult timp, iar tehnica este folosită în multe țări care au probleme mari din cauza secetei. Sunt voci care spun că vremea ciudată din Dubai este legată de ploaia artificială creată acolo pentru a mai îmblânzi vremea.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.