Nu mai am Facebook

2 aprilie 2015
Obama, Iohannis și genocidul jpeg

Mi-am suspendat contul de Facebook de două săptămîni. 350 de ore fără să mai dau mii de refresh-uri ca să văd ce s-a mai întîmplat în lume, 350 de ore fără să mai citesc mesaje din care să aflu ce s-a mai întîmplat în viața oamenilor din jurul meu, 350 de ore fără virale și dezbateri mîzgălite pe șervețele. Am intrat pe Facebook în 2009 și de-atunci mi-am adunat acolo ca o coțofană veselă toată presa din lume, oamenii, muzicile, filmele, cărțile. De fapt, mi-am creat singură un instrument care să-mi fie absolut indispensabil dacă vreau să fiu la curent. N-am plănuit ieșirea asta, sau, de fapt, s-ar putea s-o fi avut mereu în minte, ca cineva care își promite că într-o zi o să facă o nebunie și o să plece singur pe mare.

Așa că într-o sîmbătă după-masă, după ce tocmai share-uisem un status al Adei Solomon despre opinia larg răspîndită cum că toate filmele românești au un sunet mizerabil (cînd, de fapt, în multe cazuri, sălile de cinema de la noi sînt de vină pentru felul în care se aud filmele), se pornise iar o mică furtună de comentarii, afară era martie și soare, așa că m-am dus la Settings, și în jumătate de minut mi-am dezactivat contul. La cîteva ore după, am început să primesc mesaje, Ești bine, S-a întîmplat ceva, Am văzut că nu mai ești pe Facebook, Mi-e dor de tine etc. Deși locuiesc tot în București și tot pe strada Viitorului, ceva s-a schimbat, o parte din prezența mea printre oameni s-a șters, nu mai sînt acolo unde e toată lumea, e ca și cum aș fi plecat la Polul Nord rămînînd în continuare la zece minute de Piața Obor. Îmi place senzația asta de distanță, și, oricum, cine vrea să dea de mine știe cum să mă găsească. 

Problema e că pe Facebook le-aveam pe toate la un loc. Cel mai greu a fost cu știrile. Mi-am instalat pe telefon aplicațiile de la Guardian, BBC, New York Times, plus vreo două agregatoare de știri. Și nici așa n-am reușit să fiu la curent cu tot. Rămîn în urmă, trebuie să trimit mailuri dacă găsesc vreun text care-mi place, folosesc WhatsApp-ul mai des, abuzez un pic de Instagram (degetul meu mare de la mîna dreaptă vrea neapărat să deruleze un feed), mai întreb din cînd în cînd

 și, în general, mă obșinuiesc cu ideea că lumea merge mai departe și fără mine. 

Între timp, fac tot felul de lucruri despre care sînt tentată să scriu repede pe Facebook. Supriza uriașă e că ele rămîn la fel de tari chiar dacă nu le mai află 2000 de oameni.

Din păcate, pe 1 mai cred că va trebui să mă întorc. Nu prea mai poți fi jurnalist fără să ai Facebook. 

Pînă atunci, îmi văd de-ale mele, deschid larg fereastra și ascult piesa asta:

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

image png
De ce oamenii foarte inteligenți au mai puțini prieteni. Și de ce este absolut în regulă acest lucru
Este o întrebare care a intrigat deopotrivă psihologi, sociologi și oameni de știință: de ce persoanele cu un coeficient de inteligență peste medie au, în mod frecvent, un cerc social restrâns?
Sesiune alertă de cumpărături Foto European Medical Journal jpeg
Uită de cei 10.000 de pași: mișcarea care-ți salvează inima începe cu 3 minute pe zi. Ce spun specialiștii despre noul trend
Știința susține că mișcarea intensă de doar 3 minute pe zi poate înlocui pașii tradiționali pentru o inimă mai sănătoasă. Află de ce e mai eficientă.
image png
Toner cu morcovi, preparat acasă, care elimină oboseala feței. Vei avea o piele radiantă într-un mod complet natural
Într-o eră în care industria cosmetică abundă în produse cu formule complexe și denumiri greu de pronunțat, există încă soluții de înfrumusețare autentice, inspirate din natură și accesibile oricui.
Teorii ale conspirației și cunoaștere secretă FOTO Shutterstock jpg
Cum favorizează credințele New Age gândirea conspiraționistă de dreapta. Explicațiile unui fenomen cu răspândire globală
Influenceri New Age care perpetuează ideologiile de dreapta împânzesc internetul. Dar cum a devenit wellness-ul o poartă de acces către gândirea conspiraționistă? se întreabă The Independent.
Muzeul Astra din Sibiu la Noaptea Muzeelor Foto Colaj jpg
Noaptea Muzeelor 2025: Timpul se oprește în loc ca să redescoperi traiul, meșteșugurile, mâncarea și jocurile de altădată
Trăiește farmecul unei nopți în care timpul încetinește: la ASTRA, înveți să trăiești ca altădată, printre meșteșuguri, gusturi și povești vii.
image png
Ceapă pe tălpi peste noapte. Tradiție populară, mit urban sau beneficiu real pentru sănătate?
Părea că le-am văzut pe toate: băi cu gheață, apă cu lămâie la 5 dimineața, respirație stil Wim Hof… Dar exact când credeai că nimic nu te mai poate uimi în lumea wellness-ului – intră în scenă ceapa roșie.
noul cod fiscal
Statele europene se întrec să atragă cât mai mulți bogați. Unde sunt percepute cele mai mici impozite pentru afaceri
Guvernele europene se confruntă cu constrângeri bugetare, o creștere economică slabă, șocuri comerciale și îmbătrânirea populației, care continuă să le afecteze vistieria, motiv pentru care gândesc strategii, inclusiv facilități fiscale, prin care să atragă investitori.
camera deputatilor. cdep.ro
Schimbare majoră în învățământ: dascălii își vor putea bloca posturile doar 5 ani
Posturile „înghețate” zeci de ani de demnitari-profesori ar putea deveni istorie. O propunere legislativă adoptată tacit de Camera Deputaților limitează la cel mult cinci ani consecutivi perioada în care un cadru didactic poate beneficia de rezervarea postului atunci când ocupă funcții publice.
1 artrita jpg jpeg
Planta medicinală care ameliorează durerea după operații și simptomele artritei
Într-o lume dominată de analgezice și antiinflamatoare sintetice, interesul tot mai mare pentru terapiile naturiste aduce în prim-plan plante cu proprietăți terapeutice remarcabile. Una dintre ele începe să câștige recunoaștere în rândul medicilor integrativi și al pacienților cu dureri cronice