Micile aranjamente

5 noiembrie 2018
Săritul la jugulară jpeg

Nu dai șpagă. Din principiu. Din același principiu n-ai nici o „pilă” pe nicăieri. Pila merge doar unsă, iar tu nu-ți irosești energia cu unsul. Pentru că ți se pare înjositor și pentru că știi că aceeași energie o poți folosi pentru a-ți rezolva de unul singur problemele. Preferi să bați drumul lung, decît să intri în caruselul ipocriziilor care pavează drumul către scurtătură. Visezi că te afli într-o societate în care lucrurile merg de la sine.

Apoi te trezești. În realitatea în care deschizi ochii, vezi că lucrurile stau cu totul altfel. În România reală treburile merg gresate, iar faptul că refuzi să-ți dezvolți mecanismele necesare lubrifierii rotițelor nu este chiar un avantaj. E, mai degrabă, un handicap.

Căci trăim într-o societate unde micile aranjamente sînt la ordinea zilei. Trebuie să știi, la o adică, cum să perii anumiți umeri și cum să te ai bine cu cît mai mulți oameni. În special cu cei pe care nu-i agreezi în mod deosebit. Să-ți creezi în permanență plase de siguranță. În România, încăpățînarea de a-ți rezolva de unul singur problemele, de a urma regulile și de a nu pica în păcatul ipocriziei – zîmbind adică pe față și înjurînd pe la spate – costă.

La noi, a te face frate cu dracu pînă treci puntea este aproape o valoare tradițională. Ceea ce enervează pe scena politică, se practică, de prea multe ori, în ograda personală. Bineînțeles, că ne indignăm cînd vedem oameni incapabili puși să ne conducă. Cînd miniștrii sînt numiți din interese de partid și nu pe merite, ne apucă pandalia. Ne și amuzăm, bineînțeles amar, cînd vedem ifosele de lideri ale unor incompetenți, revoltîndu-ne totodată contra agiamiilor cărora, odată, ce li se pune în brațe puterea, devin zbiri pe tarla.

Dar, în realitatea în care te trezești, observi că, deși blamată la nivel înalt, incompetența este întreținută la firul ierbii. La scară mică, principiile pentru care ieși în stradă, mai sînt ajustate, pe ici pe colo. N-are ce să strice, îți spui, dacă te ai bine cu ăla care te poate ajuta. Chiar dacă „ăla” este, tot la scară mică, un soi de Viorica. Dar, ca să treci peste sîcîieli, preferi să perii asperitățile. Doar trăim, nu-i așa, în România, unde abilitatea de a te „descurca” este valoroasă precum aurul.

A fenta însă drumul greu, oferind „mici atenții” sau susținere către cel care te poate „rezolva”, nu face decît să întrețină lipsa de profesionalism și să faciliteze ascensiunea unor incapabili în posturi de conducere – care, odată ce vor avea puterea, cît o fi ea de mică, tot vor abuza de ea și își vor întoarce acel spate, asigurat de tine, descurcărețul, prostănacilor care se încăpățînează să facă lucrurile ca la carte.

Bineînțeles, ți se poate spune că exagerezi. Ți se va spune că nu poți compara marea corupție cu micile aranjamente. Nu este însă o amăgire? Are principiul grad de comparație? Și, dacă te faci frate cu dracu, nu rămîi oare rudă cu el și după ce treci puntea? Cît de mică o fi ea. 

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Coșmarul unei femei care și-a luat casă în cel mai scump oraș din țară. „Am empatie doar pentru animale, de ce aș avea pentru oameni”
Mulți români aleg să cheltuie o avere pentru o casă cu curte, tocmai pentru a scăpa de zgomotele unor vecini nesimțiti. Uneori, însă, nici măcar acesr lucru nu le garantează faptul că vor avea în preajmă oameni cu bun simț care să respecte măcar orele de liniște.
image
Întrebarea care îi macină pe bărbați: care e lungimea corectă a pantalonilor. Adina Buzatu: „Nu s-a purtat niciodată gleznuța la vedere”
Alegerea lungimii potrivite a pantalonilor este esențială pentru un aspect elegant și confortabil, dar contează și locul în care mergi. Mai mult, spune Adina Buzatu, „gleznuța la vedere” nu a fost niciodată la modă.
image
Situație stranie la Realitatea Plus: Alexandra Păcuraru vorbește despre „retragerea” din televiziunea condusă de tatăl său VIDEO
„Retragere” neașteptată de la Realitatea Plus, canalul de știri condus de familia omului de afaceri Maricel Păcuraru. Protagonista este chiar fiica omului de afaceri, Alexandra Păcuraru, care, până recent, era prezentatoare la acest post de televiziune.

HIstoria.ro

image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.
image
Cel mai bogat prinț român, în „Historia” de martie
La începutul secolului XX, prințul Gheorghe Grigore Cantacuzino a vrut să placheze acoperișul Palatului Zamora (actualul Castel Cantacuzino) cu monede de aur și i-a cerut voie regelui să facă acest lucru. Carol I i-ar fi răspuns: „Îţi dau voie dacă pui monedele pe cant“.