Dear New York Times,

10 martie 2015
Obama, Iohannis și genocidul jpeg

Săptămîna trecută, în paginile de Op-Ed ale New York Times a apărut un text semnat de Patrick Basham despre „Mania Anti-corupție a României”, din care reiese, nici mai mult nici mai puțin, că am fi un popor însetat de nedreptate, că închisorile noastre dau pe dinafară pentru că le-am umplut de condamnați în urma unor procese de corupție, că băgăm la grămadă și familiile condamnaților, că riscăm să punem în pericol democrația din România dacă mai continuăm așa, că ar fi mult mai bine pentru aceeași democrație dacă „greșelile trecutului ar fi recunoscute, documentate și apoi uitate.” Repet, uitate. Potrivit dlui Basham, ar fi minunat dacă am putea spune „E adevărat că politicianul X a țepuit statul român cu sute de mii de euro, dar nu-i nimic, noi o să-l iertăm și o să mergem mai departe, pentru că așa face o democrație adevărată.” 

Textul a fost preluat rapid de instituțiile de presă ai căror patroni au fost acuzați de corupție și invocat drept argument suprem în diabolizarea DNA-ului. Alți comentatori, ca dl Hurezeanu, de pildă, au dat credit textului doar pentru că a fost publicat de

și pentru că autorul lui e directorul unui

din Londra. Institutul condus de dl Basham seamănă, însă, cu organizațiile-fantomă care trimit „observatori independenți” la alegeri, organizații care se cheamă, pompos, Asociația Tineretul Român pentru Națiunile Unite sau Asociația Țara noastră, și care au în spate, de fapt, niște partide politice. Nu știu cît de independent e Institutul Democrației dlui Basham, dar cu siguranță e foarte dubios. Cu un consiliu din care fac parte cincisprezece membri, unica lui activitate, conștiincios consemnată

, constă în aparițiile în presă ale dlui Basham. Din Australia pînă-n Rusia, din Anglia pînă-n Canada, dl Basham și-a dat în ultimii ani cu părerea la radio, la teve, în ziare, pe subiecte care variază de la obezitatea infantilă la Roșia Montană, de la ambalajul pachetelor de țigări pînă la dependența de jocuri de noroc, de la invazia imigranților români și bulgari în Anglia pînă la Victor Ponta, un Tony Blair al Balcanilor. O cercetare de vreun sfert de oră pe vastele domenii ale Internetului arată că dl Basham e un expert mercenar, autor al unor studii cel puțin discutabile, dacă nu chiar scandaloase (în care susține, de pildă, că fumatul pasiv nu e deloc dăunător sau că dependența de jocuri de noroc e preferabilă - altfel, subiecții pot cădea în depresie), membru în diverse comitete și comiții, numite, simplu, „institute” (Institul Cato, fondat în anii ‘70 de Koch Industries sau Institutul Fraser, finanțat de corporații, cum ar ExxonMobil, cea mai mare companie petrolieră din lume), vorbitor la congrese finanțate de mari companii cu interese financiare și mai mari, un fel de pion pe tabla de șah a combinațiilor internaționale. Dl Basham e o pîlnie prin care intră bani și ies expertize. E o prezență extrem de periculoasă într-o lume în care informația circulă cu o viteză uriașă, iar capacitatea de verificare a informației devine din ce în ce mai limitată. Expertizele, studiile, părerile dlui Basham au fost preluate de BBC,

,

,

, și acum

„E-n paginile de Op-Ed, acolo publică oricine!”, au zis unii. Nu chiar oricine, textele trec prin patru-cinci mîini, sunt discutate, editate, verificate înainte să apară. Despre procesul de selecție al textelor de opinie din

a scris pe larg Thrish Hall

. Hall, editor Op-Ed, explică: „Vă cerem să ne dezvăluiți orice ar putea fi văzut drept un conflict de interese, financiar sau de alt tip: Ați investit într-o companie pe care o lăudați în treacăt? Ați lucrat la un moment dat cu un oficial pe care îl pomeniți în termeni laudatorii sau critici? Dvs sau organizația ori compania pe care o reprezentați ați putea beneficia de pe urma poziției pe care o susțineți în Op-Ed? Trebuie să știm. Asta nu înseamnă că vă vom respinge articolul – în majoritatea cazurilor, înseamnă doar că vom dezvălui cititorului această relație. De asemenea, avem nevoie de toate materialele care susțin faptele din textul dvs. (…) Puteți avea orice opinie doriți, dar nu puteți spune că o anumită bătălie a început într-o anumită zi dacă n-a fost așa.” Cele patru sau cinci mîini prin care a trecut textul dlui Basham n-au văzut ceea ce sare în ochi la o simplă căutare pe Google: legăturile lui cu Victor Ponta (căruia i-a organizat

înainte de o vizită oficială, insistența în a predica deschiderea României către investitorii americani, apologia proiectului Roșia Montană, obsesia marii nedreptăți care i s-ar fi făcut lui

(repetată în toate cele trei articole scrise în ultimele luni de Basham despre România). Despre legăturile lui cu marile companii nici n-are rost să mai pomenesc. Precizez doar că, în cazul scandalului Microsoft, de vreme ce oficialii români au luat mită, e limpede că

. Și că, probabil, există și alte companii americane speriate de „mania anti-corupție” a României.

La urma urmelor, s-ar putea spune că nu e mare lucru. Un individ a scris un articol într-un ziar. Doar că ziarul e

, nu

, iar individul e un expert de la Institutul Democrației, nu un taximetrist din București. Ar trebui să am încredere și-n NYT, și-n expert. Ar trebui să am încredere că NYT își filtrează conștiincios informația și colaboratorii, ar trebui să am încredere că expertul știe ce spune. Doar că nu mai am. Cu cît vor exista mai multe texte ca cel al dlui Basham, iar lobby-ul se va confunda cu jurnalismul, cu atît voi avea mai puțină încredere. Și poate, cine știe, în curînd voi fi atinsă de paranoia precoce și de senzația că toată informația e traficată și ajustată în funcție de interese economice sau politice. În orice caz, nu va fi bine.

P.S. Apropo de paranoia, opinia publică, jurnalism, politică, un scurt de șase minute al documentaristului britanic Adam Curtis:

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

Stanciu Facebook jpg
Nicolae Stanciu nu s-a prezentat la reunirea lotului lui Damac. Ce șanse are să ajungă la FCSB
Căpitanul naționalei intră în ultimele 6 luni de contract cu formația saudită.
Anca Alexandrescu, foto facebook Anca Alexandrescu jpg
Surpriză! Cine este realizatoarea unei emisiuni de la Realitatea Plus care vrea să candideze la președinție: „S-a terminat cu voi”
Moderatorul emisiunii „Culisele statului paralel”, de la Realitatea Plus, Anca Alexandrescu, a declarat sâmbătă seară, 21 decembrie, că își va depune candidatura pentru alegerile prezidențiale din 2025, doar dacă Victor Ponta decide să participe în cursa electorală, iar Călin Georgescu nu va candida
honda foto shutterstock
Honda și Nissan iau în considerare producția reciprocă de vehicule
Honda și Nissan sunt în discuții pentru a extinde cooperarea lor, luând în calcul posibilitatea de a produce vehicule reciproc în fabricile fiecărei companii, în cadrul unui plan care ar putea duce la o fuziune între cele două giganturi auto.
teodora jpeg
Împărăteasa care a fost actriță și prostituată. A avut o viață plină de moravuri și mulți amanți
Astăzi, numele ei rămâne în istorie drept cel al uneia dintre cele mai faimoase împărătese din istoria Bizanțului. Însă, în secolul VI, atât ea, cât și soțul ei, erau înconjurați de controverse. Este vorba despre Împărăteasa Teodora, una dintre cele mai cunoscute femei din întreaga istorie romană.
 Aura Șova, din echipa lui Tudor Chirilă, este Vocea României!
Aura Șova este Vocea României! Ce vrea să facă cu marele premiu de 100.000 de euro, cum îi va investi, dar și de cine i-a fost cel mai „frică”: „Am spart ecranele celor de acasă”
Aura Șova, din echipa lui Tudor Chirilă, este Vocea României! La ea au ajuns trofeul și premiul în valoare de 100.000 de euro în urma participării la emisiunea de la PROTV.
zodii cu noroc intre 2025 2028 webp
Horoscop rune 2025-2028. Zodia care va avea noroc pe toate planurile, în următorii 3 ani. Este binecuvântată cu protecție Divină, iar viața sa va fi transformată în mod fundamental
Anumite zodii au parte de momente speciale în viață, dar doar una dintre ele este binecuvântată cu o transformare profundă în perioada 2025-2028.
Sorin dumitrescu FOTO Claudiu Victor gheorghiu jpg
A murit academicianul Sorin Dumitrescu. „A fost un vârf al generației sale în pictură și grafică”
A murit pictorul și graficianul Sorin Dumitrescu, discipol al Părintelui Constantin Galeriu, profesor universitar la Universitatea Națională de Arte București și membru corespondent al Academiei Române din 2006.
Zăpadă la munte - ninsoare - meteo -vremea FOTO Shutterstock
Un ciclon puternic lovește România, aducând un Crăciun ca în copilărie: ninsori puternice pe suprafețe mari, ploi și ger
Vremea din țara noastră urmează să se schimbe considerabil, în următoarele ore! Un ciclon mediteranean va lovi țara noastră, iar începând de duminică noapte, temperaturile vor scădea considerabil.
Marius Sumudica (Sportpictures) jpg