Cum să nu-i răspunzi lui Gabriel Liiceanu?

26 octombrie 2014
Meseria de profesor jpeg

S-au adunat, pînă la ora cînd scriu, peste 240.000 de vizualizări. Rareori se întîmplă ca un text publicat pe un site să trezească un asemenea interes. Și nu e vorba despre vreun articolaș cu bîrfe, vedete ori „dezvăluiri senzaționale”, ci despre un text lung, în care se face portretul „fenomenologic” al unui candidat la președinția României. Articolul se numește „Fie-vă milă de noi, domnule Ponta!” și a fost publicat de Gabriel Liiceanu pe www.contributors.ro pe 21 octombrie. Așadar, în cinci zile, un număr de oameni echivalent cu populația unui oraș mare din România a considerat de cuviință să-l citească.

De cinci zile, tot caut (pe site-uri, în presă, pe Facebook etc.) un răspuns, o reacție, o vorbuliță din partea lui Victor Ponta. N-am găsit pînă acum. De ce caut? Nu pentru că m-aș aștepta la vreun răspuns substanțial, la vreo „fenomenologie”, la vreo idee extraordinară. Ci pentru că mi se pare normal ca, atunci cînd un intelectual de talia lui Gabriel Liiceanu scrie un asemenea text, să primească un răspuns. Mai ales că prezențele sale publicistice nu sînt foarte frecvente: scrie doar atunci cînd crede că are ceva semnificativ de spus. Cum să nu-i răspunzi lui Gabriel Liiceanu? Și de ce? Probabil – îmi zice un coleg – că „destinatarul” nu e în stare să scrie o replică pe măsură. Și nici consilierii lui nu-l pot ajuta. Nu cred. Și nici nu e nevoie să scrie ceva „pe măsură” (că doar n-o să se apuce acum să citească filozofie), ci doar să spună ceva, să arate că articolul dlui Liiceanu i-a trezit măcar tot atîta atenție cît alte gesturi publice la care nu ratează ocazia de a reacționa. Căci, dacă ne uităm la comportamentul tipic al lui Victor Ponta, observăm că el răspunde la orice: nu lasă fără replică nici o declarație a te miri cui, nici o postare pe Facebook a cutărui politician ori jurnalist. Și atunci?

Articolul dlui Liiceanu conține chiar invitația la răspuns:

Reacția? Tăcere. Ceea ce – simplu spus – arată că „răsturnarea de proporții” nu e posibilă. Sau dorită.

Dar cred că întrebarea din titlu trebuie să rămînă. Faptul că între timp articolul de pe contributors.ro a fost citit de atîta lume ar trebui să fie un motiv în plus pentru ca premierul să dea un răspuns. Să zicem că nu vrea să-i răspundă autorului (care e doar un „intelectual băsist”, nu?). Dar ar trebui să spună ceva pentru sutele de mii de oameni care au citit. Probabil că nu ar cîștiga voturi prea multe de la ei, dar ar avea o bună ocazie de a le arăta că nu se teme de confruntări, că poate reacționa demn în astfel de situații, că e într-adevăr – așa cum spune – un prezidențiabil care vrea să „unească România”. Dacă vrea într-adevăr să unească, și nu să dezbine – așa cum tot repetă – un prim pas ar fi încercarea de a intra în dialog chiar și cu interlocutorii „neconvenabili” pentru domnia sa, inclusiv cu cei care-l critică. Dar e mult mai simplu să cerșești voturi punînd pe Facebook poze cu Simona Halep și pitindu-te după succesele ei decît să faci efortul unei dezbateri deschise cu un interlocutor de anvergură.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
Republica Moldova, urmǎtoarea țintǎ a Rusiei. Cine sunt trimișii lui Putin ANALIZǍ
Federaţia Rusă devine tot mai prezentǎ în Republica Moldova, în contextul în care Ilan Şor, omul Kremlinului, a anunţat înființarea platformei Victoria, menitǎ sǎ adune opoziția pro-rusǎ

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.