Cum mi-am făcut prieteni muncind

14 septembrie 2016
Cum mi am făcut prieteni muncind jpeg

Mîine apare în Dilema veche un dosar numit „Ce-am avut și ce-am cîștigat la Festivalul Dilema veche”. Așa că îmi permit, în loc de „promo”, cîteva mărturisiri.

Acest festival mi-a adus mai multe bucurii decît mi-aș fi închipuit. Dar, înainte de toate, mi-a adus bucuria de a lucra cu oameni minunați, care mi-au făcut zilele senine și au transformat „activitățile de organizare” în momente dintre cele mai plăcute. Sînt mulți – și am să scriu altădată despre fiecare. (Căci am de gînd să scriu un serial de amintiri de la Dilema, în care să povestesc ce-am făcut și ce-am trăit în mai bine de douăzeci de ani de redacție, cu festival și Clubul Dilema veche cu tot). Acum însă vreau să scriu despre doi dintre ei, de care m-am legat foarte mult în ultimii ani.

Festivalul nu s-ar fi putut face fără Alina Stoian. A intrat în joc de la prima ediție, din 2011, și a pus mai mult suflet decît mine în tot ceea ce s-a întîmplat, an de an, în Cetatea Alba Carolina. Alina este omul-care-rezolvă-orice. Muncește cît trei și nu se lasă pînă nu termină ce are de făcut. Pare să nu cunoască noțiunea de „timp liber” (care, de altfel, nici nu i se potrivește). Cunoaște, în schimb, tot ce mișcă „pe piață”. Și cunoaște o sumedenie de oameni pe care îi tratează cu o atenție prietenoasă și îndatoritoare. Are o memorie fabuloasă și un simț al detaliilor ieșit din comun: vede tot, observă tot, dichisește fiecare mărunțiș cu o grijă egală. Cînd e de organizat vreun eveniment – căci ea s-a ocupat nu doar de festival, ci și de alte evenimente dilematice – te poți baza pe ea de la început pînă la sfîrșit, nu-i scapă nimic. Dar, dincolo de toate acestea, are un umor rar, o spontaneitate de invidiat și nelimitate resurse de a ieși zîmbind din orice situație complicată. Și nici cu creativitatea nu stă deloc rău: sloganul festivalului – „Noi sîntem ceilalți” – îi aparține. Și – știu, sînt subiectiv – mi se pare foarte bun: mulți oameni mi-au spus că i-a pus pe gînduri. Asta și trebuia. Nu voi avea niciodată destule cuvinte să-i mulțumesc Alinei pentru infinita ei capacitate de a se dedica Festivalului și Dilemei.

Pe dl Aurel Mitran l-am cunoscut tot în 2011, la prima ediție. De trei ani, muzicile din festival sînt alese de domnia sa. Am învățat multe de la dl Mitran și, deși mă tem că mă va „pedepsi” cu un zîmbet fin și neîncrezător, spun sincer că întotdeauna mi-a venit să-mi iau notițe, școlărește, după spusele sale. Căci, dincolo de selecția muzicală – pe care a făcut-o ca un mare profesionist ce este – dl Mitran mi-a fost alături, ceasuri întregi, discutînd despre festivaluri, despre ce și cum se întîmplă pe lume, despre ce și cum trebuie făcut. În realitate, conceptul și regia festivalului, de trei ani încoace, îi aparțin. Ca și multe idei „mici”, de detaliu, care au pus sarea și piperul fără de care o năstrușnicie ca asta – un festival făcut de o revistă – n-ar avea gust. M-a făcut să înțeleg, cu finețea sa și cu imbatabilul farmec de a argumenta discret și rafinat, că un festival „trebuie să spună o poveste”. Și m-a onorat pur și simplu cînd mi-a spus cît de mult crede în această poveste numită Festivalul Dilema veche. Nu voi avea niciodată destule cuvinte să-i mulțumesc dlui Aurel Mitran pentru farmecul cu care, picătură cu picătură, m-a învățat că acest festival merită să-și spună povestea mai departe.

Am muncit mult la acest festival, alături de mulți alți oameni. Dar, după cinci ediții și în așteptarea celor care vor urma, am vrut să fac această mărturisire. Nu prea reușesc, de obicei, să scriu texte „personale”. Nu-mi ies. Scriu mai degrabă rece și sec. De data aceasta, sper să-mi fi ieșit. Mi-am făcut prieteni – îndrăznesc să-i numesc așa – muncind. Și-am vrut să consemnez această bucurie, ca o deschidere la dosarul „Ce-am avut și ce-am cîștigat la Festivalul Dilema veche”. Căci, vorba lui Creangă, „nu știu alții cum sînt”, dar știu precis că eu am cîștigat. (va urma)

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.