Ce vrei să te faci cînd vei fi mare?

6 iulie 2014
Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? jpeg

Vă amintiţi întrebarea care vi se punea cînd eraţi mici, acea întrebare care părea că deschide dintr-o dată un întreg univers de posibilităţi, care vă punea în faţa unei vitrine pline cu jucării – toate accesibile (chiar dacă doar în teorie)?

„Ce vrei să te faci cînd vei fi mare?” era, cel puţin pentru mine, una dintre cele mai frumoase, dar şi grele întrebări ale copilăriei. Căci, Balanţă fiind, tot timpul mi-a fos greu să aleg. Mai tot timpul ezitam cînd mi se puneau în faţă alegeri aparent simple de genul: vrei o amandină sau o mascotă? Era greu să decid pe loc, mai ales cînd aveam de-a face cu două prăjituri atît de asemănătoare, amîndouă dulci şi amîndouă cu ciocolată. Era la baza ezitării mele frica unui potenţial regret. Dacă nu am făcut alegerea cea bună? Mai am timp să mă răzgîndesc?

Bineînţeles, greutatea de a alege între cele două prăjituri nici nu s-a comparat cu adevărata mare alegere de mai tîrziu: la ce facultate vrei să mergi? Am preferat atunci să las responsabilitatea pe umerii mamei. Eu voiam să dau la Litere, dar ea m-a îndemnat să dau examen la... birotică. Un colegiu în cadrul Facultăţii de Litere la care, chipurile, nu era atîta concurenţă precum era la Litere. Am ascultat-o aşadar, urmînd însă să am o dezamăgire cruntă: în ziua examenului concurenţa la Colegiul de Birotică crescuse uluitor de mult – erau în jur de 30 de oameni pe loc, cea mai mare concurenţă dintre toate facultăţile din Bucureşti, din acel an. Drept pentru care am picat.

Enervată că n-am mers „pe barba mea”, mi-am jurat ca anul viitor să dau examen „unde vreau eu”. Iar eu, după cîteva săptămîni de îndelungi chibzuinţe mi-am dat seama că vreau să mă fac psiholog. Mama n-a mai zis nimic. Aşa că m-am pus cu burta pe carte, schimbînd cu 180 de grade profilul educaţiei mele de pînă atunci.

Anul următor am susţinut examenul şi am intrat. Însă după doar cîteva săptămîni de cursuri, am intrat într-o gravă depresie căci alesesem o plăcintă cu telemea, cînd eu vroiam de fapt o amandină. Îmi venea să urlu de plictiseală şi de sentimentul de pietroi pe piept pe care îl aveam cînd participam la cursuri. Psihologia nu era deloc, dar absolut deloc pentru mine.

Drept pentru care, anul următor, am renunţat la Psihologie, am revenit la Facultatea de Litere, unde am dat, am intrat, şi am rămas. Căci la asta mă pricepeam.

Toate aceste amintiri mi-au revenit cînd am citit un articol pe pagina Yahoo România, un articol despre alegerile profesionale pe care le fac azi tinerii absolvenţi de liceu. Este vorba despre un studiu realizată de Samsung Electronics România, împreună cu D&D Research. „Studiul”, se specifică în respectivul articol, „vine în contextul în care cifrele Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţămîntul Superior (ARACIS) arătau, în 2012, că 74% dintre românii care au absolvit o instituţie superioară de învăţămînt nu sînt mulţumiţi de profesia aleasă. De asemenea, 80% dintre absolvenţii români lucrează în alt domeniu decît acela pentru care s-au pregătit, iar majoritatea absolvenţilor nu-şi găsesc un serviciu după finalizarea studiilor.”

Conform aceluiaşi studiu „cei mai mulţi dintre elevii de liceu vor să devină avocaţi (15,4%), programatori (12,9%) şi actori (11,4%)” (este vorba despre un eşantion de 4 mii de elevi din principalele oraşe din vestul ţării)”. Pe segmente „băieţii sînt interesaţi cel mai mult de domeniul IT. Un procent de 38% dintre ei au spus că vor să devină programatori sau ingineri de sisteme informatice. În cazul fetelor, cele mai multe dintre ele au ales în primul rînd o carieră de avocat (20%). În plan secundar, ele sînt interesate şi de profesii sociale, în alegerile lor numărîndu-se profesii precum medic, psiholog sau profesor.”

Nu ştiu cît de mult contează astăzi înclinaţia personală a unuia sau a altuia către un anumit domeniu. Nu ştiu cîţi se mai lasă „mînaţi” de părinţi sau de propria gîndire, în alegerea viitorului. Azi, din păcate, prea puţini tineri îşi mai permit luxul de a-şi alege un viitor care nu e pe placul „pieţei muncii” şi încă şi mai puţini îşi mai permit răsfăţul de a renunţa la o facultate la care abia au intrat, pe motiv că... s-au răzgîndit.

Azi - lucru confirmat şi de studiul amintit - în alegerea facultăţii contează foarte mult, uneori prea mult, cerinţele de pe piaţa de muncă şi concurenţa acerbă în construirea unui viitor. Astăzi, cînd intri la o facultate, o faci ca să fie făcută, chiar dacă nu-ţi place – banul contează mai mult ca visele.

Mulţi se descurcă aşa. Cînd îţi permiţi vacanţe în străinătate, maşină şi casă, nu poţi spune că ţi-ai ratat viaţa. Mă întreb însă cum te simţi, după o vreme de mers pe un drum impus, cînd reauzi în minte acea întrebare frumoasă a copilăriei: ce vrei să te faci cînd vei fi mare? – pe atunci tot universul era al tău şi îţi permiteai să fii oricine ai fi vrut tu să fii.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

bugetari functionari publici
Raport. Salariile bugetarilor sunt egale cu cele din alte state UE. În ce condiții
Raportul privind salarizarea din sectorul public prezentat joi de Blocul Național Sindical arată că România alocă salariilor b ugetarilor același procent din PIB ca și celelalte state UE, doar că la noi colectarea nu este la fel de eficientă.
ger naprasnic jpg
Ger de crapă pietrele în acest weekend cu temperaturi de -14 grade. Cum va fi vremea săptămâna viitoare
Temperaturile vor scădea drastic în orele care urmează, iar vineri și sâmbătă se anunță un ger de crapă pietrele. Cea mai recentă prognoză indică temperaturi și de minus 14 grade
semafor jpeg
Provocarea care dă bătăi de cap multor șoferi. Care este ordinea de trecere a mașinilor, având în vedere că semafoarele nu funcționează?
Atunci când ne urcăm la volan, este extrem de important să cunoaștem cât mai bine regulile de circulație. Acestea sunt menite să ne țină în siguranță, iar chiar și situațiile ieșite din comun sunt prevăzute în legislație.
dragusin jpg
Radu Drăgușin, la munca de jos. Stoperul naționalei a cărat lăzi cu mâncare
Radu Drăgușin, 22 de ani, a împărțit alimente în prejma sărbătorilor.
Candidatul independent Călin Georgescu face declarații de presă, în Izvorani, județul Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Călin Georgescu ar fi plagiat proiectul „Hrană, apă, energie” de la oligarhul pro-rus Ilan Șor care l-a publicat în 2022
Proiectul „Hrană, apă, energie”, denumirea programului electoral cu care a mers Călin Georgescu în campania electorală pentru Cotroceni, este identic cu ce lansat cu câţiva ani în urmă de către fostul deputat de la Chişinău, Ilan Şor, un oligarh pro-rus condamnat la închisoare.
Polițiștii de frontieră l au prins pe falsul medic în tren, la Vama Curtici jpeg
Sorin Grindeanu despre Schengen: „Se reduc timpii de staţionare în frontiere cu aproximativ 30 de minute pentru fiecare tren”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat, joi, că timpii de staţionare în frontiere se vor reduce cu aproximativ 30 de minute pentru fiecare tren, în urma intrării depline în spaţiul Schengen de la 1 ianuarie 2025, iar transportatorii rutieri vor tranzita mai repede frontierele UE.
tribunal
Rapid face sărbătorile în liniște. Ce a decis instanța în procesul privind folosirea abuzivă a imnului
Rapid, clubul sportiv și cel de fotbal, a fost acționat în justiție de Andrei Păunescu, fiului fostului poet Adrian Păunescu.
Vama Nădlac (© Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons)
România și Bulgaria intră în spațiul terestru Schengen de la 1 ianuarie 2025
Miniștrii de interne din țările UE, reuniți în Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI), au decis să ridice controalele asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu și între Bulgaria și România începând cu 1 ianuarie 2025, a anunțat Consiliul Uniunii Europene.
Stațiunea Borsec. Foto Statiunea Borsec
Locul din țara noastră, vechi din 1850, care va fi revitalizat cu fonduri europene. Este una dintre cele mai vechi stațiuni balneoclimaterice din România
Stațiunea Borsec, cunoscută pentru apele sale minerale și peisajele montane spectaculoase, va beneficia de un proiect amplu de revitalizare finanțat prin fonduri europene.