Ce vă (mai) enervează?

24 noiembrie 2015
Ce vă (mai) enervează?  jpeg

Era o rubrică în „Dilema” pe vremuri: „Cine/ ce ne enervează” de care se ocupa în special Alex. Leo Șerban. Am scris și eu de cîteva ori, ocazional. Pe vremea aceea mi se părea oarecum un moft, pentru că „societatea era dulce”. Sau cel puțin așa mi se părea mie. Și așa spunea și Faruk, frizerul turc din Rahova care preferase să vină în România, să tundă cîțiva compatrioți pe doi lei și să le dea ceai pe gratis decît să meargă în UE. În Germania, Franța ar fi avut reponsabilități, obligații, ar fi fost nevoit să facă bani, pe măsura taxelor pe care le plătea. Aici, lucrurile mergeau de la sine, în lentoarea lor confortabilă, în acel dolce far niente, „ca la Istambul” – spunea Faruk. Simpatic băiat!

Și, în fond, ce ne enerva pe atunci? Bormașina vecinului, manelele, spiritul comercial al Crăciunului, Valentine’s Day… Iliescu, PDSR-ul, de ce se certau intelectualii… Restul pe care îl primeai la butic în lame de gumă Orbit… Dinozaurii, corupții fățiși, căci pe cei ascunși nu-i demascase încă DNA… Generația tînără, abulică, fără „proiect”, nu ca cea de acum care dă jos guverne… Absența mitingurilor, sindicaliștii care dansau „Pinguinul” în Piața Victoriei… Europa pașnică, prea pașnică, birocratică, conformistă, fondurile UE irosite… Sărăcia, lipsa de șansă, agricultura la pămînt, lipsa autostrăzilor… vă dați seama că în acest ritm rubrica a murit de la sine, din lipsă de subiecte reale. Deși existau atunci nuanțe, dileme, opinii.     

Însă de ceva timp încoace societatea noastră nu mai e deloc „dulce”, în ignoranța ei. Oamenii s-au trezit și scormonesc ca furnicile în tot acest mușuroi social, căutînd căile labirintice care să le convină, încearcînd să-și care grăunțele dintr-o parte în alta. Într-un fel e mai bine și lucrurile sînt mai aproape de normalitate – avem măcar o societate vie. Care, însă, uneori se îndreaptă din nou spre uniform – nuanțele încep să dispară, dilemele să devină nefondate și să nu mai intereseze pe nimeni, opiniile să fie tăioase.

O rubrică despre „enervări” poate că ar fi mai potrivită acum, cînd toată lumea tinde să devină nervoasă, ne inflamăm aproape din nimic. Ne dăm unfriend și block pe Facebook, pornind de la cîteva comentarii, facem parte din grupuri, găști, „minorități” care se cred „majorități”, îi respingem aproape grosolan pe cei care nu ne seamănă, indiferent dacă sîntem ongiști și plantăm copaci sau dacă scriem literatură. Ca mai apoi să ajungem cu toții la un numitor comun – creștem copii, adoptăm pisici, salvăm Orașul, natura sau orice altceva care ne e la îndemînă. Iar cînd se întîmplă o tragedie, cu toții rezonăm, însă din rațiuni cu totul diferite. De fapt, dincolo de această empatie, nu rămîne decît o mare indiferență. Tragedia trece, cu toți ne urmăm ca furnicile căile labirintice, purtîndu-ne propriile noastre grăunțe. Steagul Franței de pe fotografia de profil cel care a instigat la discuții patriotarde – „Adică de ce ei nu și-au pus steagul României cînd cu Colectiv?” – nu „durează” decît o săptămîna. „Solidaritate” e un cuvînt prea mare și prea greu de dus,pe termen lung. După ce i-am plîns pe niște oameni necunoscuți care au murit într-un mod de-a dreptul stupid  (și aici i-am dat dreptate unei nemțoaice care a nimerit în România chiar în mijlocul evenimentelor – ceea ce s-a întîmplat la TV și în social media a fost prea mult, s-a apăsat prea mult pe pedala tragediei, am fost prea mult în „Titanic”), după ce am protestat ca să dăm jos un sistem și apoi am continuat să protestăm de dragul protestelor și ca să vadă și copiii pe care i-am purtat în cîrcă la manifestații „cum se face istoria”, după ce ne-au dat frisoane imaginile din Paris, apoi din Bruxelles, am revenit cu nepăsare la micile noastre „enervări” diurne.  La micile angoase, apartanențe la grupuri și găști, unfriend și unlike, dat la gioale între noi, pentru că marile angoase n-or să țină niciodată la nesfîrșit.         

Chiar, pe voi ce vă enervează acum?     

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

1743759463 haPj jpg
Ce blugi ți se potrivesc în funcție de siluetă?
Există un moment magic în viața oricărei femei: acela în care găsește perechea perfectă de blugi. Da, acei blugi care îi flatează formele, îi alungesc picioarele și o fac să se simtă invincibilă. Dar cum îi găsești? Ei bine, totul începe cu silueta ta.
denis dragus nationala romania jpeg
Ratangiul naționalei, ridicat în slăvi. „E numărul 1 de la kilometrul 50”
Denis Drăguș, 25 de ani, este lăudat de către nașul său, antrenorul Marius Șumudică, 54 de ani.
1743747525 YNFV jpg
Transformă-ți grădina cu pavele și dale din cauciuc – soluția simplă, sigură și frumoasă pentru acasă
Fie că ai o curte mare sau un colț verde în fața casei, cu siguranță îți dorești să fie un spațiu plăcut, în care să petreci timp cu familia sau să te relaxezi după o zi agitată.
image jpeg
Accident mortal în Timiș Foto Press Alert jpg
O femeie și-a pierdut viața și alte trei persoane au fost rănite într-un accident violent petrecut în Timiș: unui șofer i s-a făcut rău la volan
Un accident rutier grav s-a produs duminică, 6 aprilie, în județul Timiș, după ce unui șofer i s-a făcut rău la volan. Acesta a pierdut controlul volanului și a intrat în coliziune cu un autovehicul care se deplasa regulamentar din sensul opus de mers.
shutterstock 2585524103 jpg
Finlanda cere SUA o „foaie de parcurs clară” privind o eventuală retragere militară din Europa
Aliații europeni ai NATO ar trebui să aibă o „foaie de parcurs clară” privind modul cum ar funcționa o potențială retragere militară a SUA din Europa, a declarat ministrul finlandez al apărării Antti Häkkänen pentru Politico.
Emmanuel Macron  Foto EPA EFE12336679 (2) jpg
Macron se dă cu parfum „în cantități industriale”, ca și cum „și-ar marca teritoriul”. Dezvăluiri din viața de la Palatul Élysée
Președintele Emmanuel Macron se dă cu parfum „în cantități industriale”, astfel că asistenții îi simt „prezența” înainte să intre în încăpere, potrivit dezvăluirilor publicate într-o nouă carte despre viața de la Palatul Élysée.
Bancnote lei bani FOTO Shutterstock jpg
Venitul mediu al unei familii la oraș a ajuns la 9.454 lei, de 1,3 ori mai mare decât la sat. O treime din bani se duce la stat
Nivelul venitului total mediu lunar pe o gospodărie în mediul urban a fost de 9.454 lei, de 1,3 ori mai mare decât în mediul rural, iar pe o persoană de 4.045 lei, de 1,5 ori mai mare decât în mediul rural.
9346d05b6e6dc691519448936a2ff5cefbc7931c webp
„Putin nu ne va lăsa să așteptăm 10 ani”. Țările baltice construiesc o linie defensivă împotriva Rusiei
Estonia, Letonia și Lituania construiesc în grabă 1.000 de buncăre de beton cu șanțuri antitanc. Construcția avansează rapid, însă oficialii baltici se tem, însă, că nu mai au timp.