Ce te face fericit?

3 iunie 2014
Re uniformizarea şcolară jpeg

Zilele trecute am auzit o ştire cum că de la 1 iunie vom putea merge gratuit la psiholog. Ştirea venea, de fapt, la pachet cu un întreg set de informaţii din care am aflat că România este pe locul trei într-un top european al persoanelor cu afecţiuni psihice (conform unei recente cercetări a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii) şi că, în ţara noastră, mai mult de 1 din 10 români suferă de depresie severă.

Brusc, m-am gîndit la lucrurile care mă fac pe mine fericită, dar şi la micile accese de tristeţe, căutînd să aflu care ar fi simptomele depresiei şi care trăsăturile unui om fericit.

Într-un articol de pe site-ul CNN, "Your happiness type matters", Barbara Fredrickson, profesor de psihologie la Universitatea din Carolina de Nord şi autorul principal al unui studiu despre diferitele tipuri de fericire, mărturiseşte că rezultatele respectivului studiu (la care au colaborat mai mulţi oameni de ştiinţă) au fost de-a dreptul surprinzătoare, descoperindu-se cum te pot influenţa, la nivel genetic, diferitele surse de bună dispoziţie.

În primul rînd se aminteşte că "fericirea" are două feţe: hedonismul (este vorba despre acea fericire instantanee, generată, de exemplu, de cumpărarea unei noi perechi de pantofi sau de o masă copioasă) şi eudaimonismul (fericirea obţinută nu din consum, ci din împlinirea sufletească - o muncă susţinută pentru o cauză relevantă în afara sferei cotidiene).

Poţi însă cumpăra fericirea? Sau, mai bine zis, cum te influenţează fizic cele două tipuri de fericire, doar aparent similare?

"Nefericirea o poţi vedea la nivel genetic" - declară, în acelaşi articol, Steve Cole, profesor de medicină şi psihiatrie şi co-autor al studiului. Nivelul stresului este astfel vizibil în răspunsul celulelor albe la stres - sistemul imunitar scade, iar organismul este predispus la inflamaţii - ceea ce, pe termen lung, poate cauza boli de inimă, cancer sau chiar Alzheimer.

Ce se întîmplă însă cu organismul cînd aparent "trăieşti bine", cînd crezi că nu ai stresuri şi cînd ai impresia că eşti fericit?

Autorii studiului au observat, testînd 80 de subiecţi - oameni aleşi dintr-o categorie de persoane relativ lipsite de stres - că în cazul "hedoniştilor", nivelul celulelor albe şi inflamaţiile, precum şi un scăzut sistem imunitar, erau aproape identice ca în cazul unui om nefericit.

Dimpotrivă, cei care prin natura muncii sau a vieţii pe care o duceau experimentau genul de fericire eudeimonică erau complet sănătoşi, avînd un sistem imunitar puternic.

Studiul nu are un răspuns ferm la întrebarea: de ce această diferenţă între fericiri? Dacă sînt fericit, ce mai contează sursa?

Cu toate acestea profesorul Steve Cole are o teorie: "Fericirea hedonică depinde de tine însuţi, de posibilităţile tale de a-ţi hrăni constant maşinăria sentimentelor pozitive. Dacă însă se interpune vreun obstacol în calea acestui parcurs - dacă te răneşti sau dacă pierzi pe cineva drag ţie - întreaga sursă a fericirii este ameninţată. Iar asta înseamnă că trăieşti într-un stres continuu."

Dar, continuă teoria, dacă "buna dispoziţie" ţi-o găseşti trăind şi ajutînd comunitatea, în cazul în care suferi o pierdere sau eşti bolnav, ai mereu, în subconştient, siguranţa că oamenii pe care i-ai ajutat şi la care ţii, îţi vor fi mereu aproape şi te vor ajuta.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Un gigant italian deschide o nouă fabrică în România și angajează 800 de oameni
România pare extrem de atractivă pentru investitorii străini dat fiind că în ultima perioadă tot mai multe companii aleg să construiască noi fabrici în țara noastră.
image
Prețul uriaș cerut pentru un apartament din București. „Se vinde și strada? În Berlin e mai ieftin!”
Prețurile proprietăților imobiliare cresc de la o zi la alta în marile orașe, iar Bucureștiul e printre cele mai scumpe. Chiar dacă nu a ajuns încă la nivelul Clujului, Capitala e plină de oferte inaccesibile românilor de rând.
image
Cum să-i facem pe aliații NATO să ne sprijine ca pe baltici și polonezi. Un expert român pune degetul pe rană
NATO și SUA sunt mult mai puțin prezente în partea de sud a flancului estic decât în zona de nord, ceea ce creează un dezechilibru. Chiar dacă, anul trecut, Congresul SUA a votat ca regiunea Mării Negre să devină zonă de interes major pentru americani, lucrurile se mișcă încet.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.