Nu numai corup╚Ťia ucide

Publicat în Dilema Veche nr. 807 din 8-14 august 2019
Nu numai corup╚Ťia ucide jpeg

Ecaterina Andronescu a fost demis─â. O decizie bun─â, dar inutil─â. Din dou─â motive: ├«n primul r├«nd, cauza demiterii. A spus prostii ├«ntr-o emisiune de televiziune: ├«ntr-un caz ├«n care au ie╚Öit la suprafa╚Ť─â toate lipsurile ╚Öi mizeriile unor institu╚Ťii ale statului, care le fac incapabile s─â-╚Öi protejeze cet─â╚Ťenii, doamna ministru vorbe╚Öte, ca o m─âtu╚Ö─â ├«n Ci╚Ömigiu, despre cei ╚Öapte ani de acas─â. Sigur, e o gre╚Öeal─â inadmisibil─â. Dar Ecaterina Andronescu face nef─âcute de mult timp, astfel c─â demiterea dumneaei, doar pentru lips─â de adecvare ╚Öi de empatie, pare numai un caft de cartier m─ârgina╚Ö al partidului de guvern─âm├«nt. ├Än al doilea r├«nd, inutil─â fiindc─â cel care o ├«nlocuie╚Öte, domnul Breaz, pare un cearc─ân, o ran─â, o laba-g├«╚Ötei pe obrazul oric─ârei insitu╚Ťii care are vreo leg─âtur─â cu educa╚Ťia sau cultura.

Doamna Ecaterina Andronescu ar fi trebuit demis─â de mult, pentru toate c├«te nu le-a f─âcut ├«n educa╚Ťie. Pentru c─â, ├«n aceste zile fierbin╚Ťi, nu ╚Öi-a asumat, ├«n calitate de ministru, nici o f─âr├«m─â de vinov─â╚Ťie ├«n toate c├«te se ├«nt├«mpl─â. Am spus cu to╚Ťii p├«n─â acum c─â ne ucide corup╚Ťia? A venit timpul s─â spunem c─â ╚Öi lipsa educa╚Ťiei, lipsa profesioni╚Ötilor forma╚Ťi cum se cuvine fac ravagii ├«n vie╚Ťile oamenilor. Iar pentru asta, doamna proasp─ât demis─â are o mare vin─â.

├Äncep s─â se vad─â efectele a treizeci de ani de absen╚Ť─â a reformei ├«n ├«nv─â╚Ť─âm├«nt. ├Äncep s─â se vad─â ├«ntr-un fel dureros, tragic, r─âv─â╚Öitor: ici-colo dai peste medici ai nim─ânui, cu licen╚Ťe sau ispr─âvi profesionale falsificate, peste asisten╚Ťi sociali care nu au alt─â formare dec├«t leg─âturile de rudenie cu primarii sau cu prefec╚Ťii, peste ╚Öefi de sec╚Ťii sau mini╚Ötri de Interne cu doctorate luate la cafenele sau restaurante, peste ╚Öefi de comisii juridice parlamentare cu licen╚Ťa luat─â la distan╚Ť─â de orice curs de drept, peste poli╚Ťi╚Öti care nu au trecut pragul vreunei institu╚Ťii de formare profesional─â de c├«nd ╚Öi-au luat bacalaureatul, peste mini╚Ötri ╚Öi prim-mini╚Ötri care par puberi ├«mbujora╚Ťi de succesul ob╚Ťinut la corigen╚Ť─â, peste ╚Öoferi care nu au bifat nici m─âcar la noroc un r─âspuns corect pe foaia de examinare pentru carnetul de condus, peste dasc─âli care nu iau examenul de titularizare, peste instalatori care las─â pr─âp─âd ├«n urma lor, peste v├«nz─âtori sau chelneri plictisi╚Ťi de clien╚Ťi, de lume, de via╚Ť─â, peste drumari care privesc la gaura din asfalt precum curca la piedic─â. Iar peste toate, s─âr─âcia lucie.

├Än urma lor, tineri care ├«╚Öi iau lumea ├«n cap, p─ârin╚Ťi care pleac─â f─âr─â s─â aib─â habar c├«nd se vor mai ├«ntoarce, sate ╚Öi ora╚Öe izolate, copii care-╚Öi duc via╚Ťa ├«ntre lipsuri ╚Öi pericole de tot felul, oameni nec─âji╚Ťi care abia ├«╚Öi v─âd ziua de m├«ine.

Doamna Ecaterina Andronescu ar fi trebuit demis─â de mult. C─âci educa╚Ťia a╚Öaz─â oameni potrivi╚Ťi la locul potrivit, empatici, responsabili, cu ╚Ötiin╚Ť─â de carte ╚Öi de meserie, cu aten╚Ťie la nevoile celor din jur. Educa╚Ťia na╚Öte anticorpi la prostie, neglijen╚Ť─â, lichelism, corup╚Ťie, indiferen╚Ť─â, incompeten╚Ť─â. Protejeaz─â institu╚Ťiile esen╚Ťiale, vitale ale statului de viru╚Öii ucig─âtori ai treburilor f─âcute de m├«ntuial─â, ai aflatului ├«n treab─â sau al─âturi de ea, ai meseriei f─âcute cu indiferen╚Ť─â sau tic─âlo╚Öie.

Altfel, noi, ceilal╚Ťi, neafecta╚Ťi ├«nc─â de dramele ╚Öi r─ânile lipsei de educa╚Ťie, tr─âim la noroc: norocul de a g─âsi un medic bun, un poli╚Ťist omenos, un instalator mai de Doamne-ajut─â, un ├«nv─â╚Ť─âtor harnic, un spital cu un manager priceput. Noroc, pur ╚Öi simplu.

Exist─â ╚Öi o mic─â satisfac╚Ťie, una m─ârunt meschin─â, dac─â e s─â o analizez la rece, dar nu mai pu╚Ťin demn─â de a fi savurat─â: nu e de ici, de colo s─â ├«╚Ťi termini mandatul de ministru al Educa╚Ťiei demis─â, pentru o gaf─â, de Viorica D─âncil─â. A╚Öa ├«i trebuie! 

Maria Iord─ânescu este psiholog.

ÔÇ×Am avut coviduÔÇÖ!ÔÇŁ, iar ÔÇ×de murit, murea oricum   ÔÇŁ jpeg
Aix-les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (II)
Dar poate c─â mai mult dec├«t plimbarea ├«n sine conta acel ÔÇ×├«mpreun─âÔÇŁ.
p 19 jpg
Cultul virginit─â╚Ťii
Ideea c─â virginitatea fizic─â atest─â puritatea ╚Öi inocen╚Ťa dep─â╚Öe╚Öte grani╚Ťele religioase, devenind un construct social ╚Öi ipocrit prin care unei femei i se anuleaz─â calit─â╚Ťile morale ├«n favoarea celor fizice, ajung├«nd s─â fie pre╚Ťuit─â mai degrab─â integritatea trupului dec├«t mintea ╚Öi sufletul.
p 20 San Filippo Neri WC jpg
Despre creștinism și veselie
Multe dintre textele clasice ale cre╚Ötinismului dovedesc o rela╚Ťie ├«ncordat─â pe care Sfin╚Ťii P─ârin╚Ťi o ├«ntre╚Ťineau cu r├«sul.
ÔÇ×Voi cine spune┼úi c─â s├«nt?ÔÇť O┬ápledoarie jpeg
Migdalul lui Origen
Editat, tradus, redescoperit ├«n bog─â╚Ťia ╚Öi autenticitatea sa ├«n ultimul secol, Origen revine de fiecare dat─â ├«n aten╚Ťia cititorilor cu o ├«nnoit─â putere de atrac╚Ťie.
Zizi și neantul jpeg
Dacia roșie
Era o oază, într-o vreme în care lucrurile se degradau pe zi ce trecea: la cantina de acolo se putea mînca bine și ieftin, ba chiar și cumpărai una-alta pentru acasă, uneori.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La Gala╚Ťi, o candidat─â a fost surprins─â ├«n timp ce ├«ncerca s─â fraudeze examenul de bacalaureat cu un pix-telefon. Avea 45 de ani ╚Öi era absolvent─â a unui liceu particular, la frecven┼ú─â redus─â.
41580801101 373a7ea5c2 c jpg
Oamenii fac orașele
Paradigmei moderniste de produc╚Ťie a noilor cartiere, Jacobs ├«i opune observa╚Ťia direct─â ╚Öi studiul la firul ierbii, sau la bordura trotuarului, a vie╚Ťii urbane.
Zizi și neantul jpeg
Ro╚Ťi ╚Öi vremuri
Trebuia s─â m─ân├«nci nu ╚Ötiu c├«╚Ťi ani numai iaurt ╚Öi s─â economise╚Öti, s─â pui bani la CEC ca s─â-╚Ťi po╚Ťi cump─âra o Dacie.
ÔÇ×Am avut coviduÔÇÖ!ÔÇŁ, iar ÔÇ×de murit, murea oricum   ÔÇŁ jpeg
Aix-Les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (I)
├Än Aix zilele de var─â se mi╚Öc─â ├«n ritm de melc, par nesf├«r╚Öite, exact ca acelea din vacan╚Ťele copil─âriei.
E cool să postești jpeg
Tastatura sau creionul?
Este un avantaj real acest transfer al informa╚Ťiilor direct pe dispozitivele elevilor?
p 20 WC jpg
Religiile manevrate de dictatori
Sîntem înconjuraţi de spaţii unde religia e folosită în beneficiul unor regimuri antiliberale: Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Ungaria lui Orbán.
Theodor Pallady jpeg
Discretul eroism al modera╚Ťiei
Nu prea cunoaștem opera românilor americani, iar numele care circulă simultan în cele două culturi provin cu precădere din zona umanistică.
p 23 Lea Rasovszky, Bubblegun of Sweet Surrender (Soft War) I  Codre jpg
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
Dup─â ce, cu o s─âpt─âm├«n─â ├«n urm─â, doi lei au ├«ncercat zadarnic s─â evadeze din gr─âdina zoologic─â din R─âd─âu╚Ťi, un ╚Öarpe mai norocos a p─âtruns ├«n Spitalul Or─â╚Öenesc din Bal╚Ö.
Zizi și neantul jpeg
Mare, pofte, necuprins
Tocmai ─âsta era hazul vacan╚Ťei: ├«mpletirea ciudat─â de pofte concrete ╚Öi vis─âri abstracte. Figurau, cu toatele, ├«ntr-un meniu pestri╚Ť ╚Öi cu preten╚Ťii.
ÔÇ×Am avut coviduÔÇÖ!ÔÇŁ, iar ÔÇ×de murit, murea oricum   ÔÇŁ jpeg
Vacan╚Ťe de alt─âdat─â
Nu pot vedea mai multe, însă sînt convinsă că au și bomboane străine sau ciocolată, poate că au și gume cu surprize.
E cool să postești jpeg
S-o fi sup─ârat pe mine?
Ca s─â nu ÔÇ×supereÔÇŁ aceast─â societate, foarte multe femei ajung s─â fie prizoniere ale unor prejudec─â╚Ťi pe care ╚Öi le autoinduc, perpetu├«ndu-le, uit├«nd de cele mai multe ori de ele ├«nsele.
p 20 Sf  Augustin WC jpg
De ce scandalizează creștinismul?
Scandalul creștinismului stă așadar în neverosimilul lui. Însuși Dumnezeu vorbește, dar nu o face ca un stăpîn.
setea de absolut convorbiri cu christian chabanis jpg
Setea de absolut
Atunci c├«nd am ├«ntrev─âzut c├«teva adev─âruri esen╚Ťiale este dureros s─â sim╚Ťim c─â, ├«n m─âsura ├«n care vrem s─â le comunic─âm oamenilor, ele cap─ât─â limitele noastre, impurit─â╚Ťile noastre, degrad├«ndu-se ├«n func╚Ťie de acest aliaj.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
O femeie din Bucure╚Öti a fost pus─â sub control judiciar, fiind b─ânuit─â de s─âv├«r╚Öirea infrac╚Ťiunii de ├«n╚Öel─âciune prin vr─âjitorie.
Edgar Allan Poe, circa 1849, restored, squared off jpg
Prăbușirea casei Usher
Una dintre cele mai emo╚Ťionante descrieri de arhitectur─â din literatura universal─â este tabloul creionat de Edgar Allan Poe ├«n debutul nuvelei ÔÇ×Pr─âbu╚Öirea casei UsherÔÇŁ.
ÔÇ×Am avut coviduÔÇÖ!ÔÇŁ, iar ÔÇ×de murit, murea oricum   ÔÇŁ jpeg
Cum e s─â pleci ├«n vacan╚Ť─â bolnav ╚Öi complet epuizat
N-am mai fost ├«ntr-o vacan╚Ť─â par╚Ťial din cauza pandemiei, ├«ns─â mai mult din cauza faptului c─â nu mi-am mai permis o vacan╚Ť─â.
p 20 Ierusalim, Muntele Templului WC jpg
Loc disputat
De cur├«nd, la Ierusalim au izbucnit din nou ÔÇô dar c├«nd au ├«ncetat? ÔÇô tensiunile pe esplanada Cupolei St├«ncii.
Theodor Pallady jpeg
Scurtă oprire în biblioteca perfectă
Cel mai adesea afli despre autorii de c─âr╚Ťi din c─âr╚Ťile altor autori: circula╚Ťia bibliografic─â prin notele de subsol asigur─â ventila╚Ťia academic─â din care se compune tradi╚Ťia intelectual─â a oric─ârei societ─â╚Ťi moderne.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, ├«ntr-o vreme c├ónd majoritatea coloniilor spaniole din Americi ├«╚Öi declaraser─â independen╚Ťa sau erau pe cale s-o c├ó╚Ötige, pre╚Öedintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poart─â numele ╚Öi care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA ╚Öi a lumii.