Frumoasa fără trup: Mass-media din România la vremea pandemiei

1 mai 2020
Frumoasa fără trup: Mass media din România la vremea pandemiei jpeg

Pe 16 martie, România a declarat starea de urgență pentru a controla efectele pandemiei de COVID-19. Decretul prezidențial prin care se instaura starea de urgență prezenta explicit drepturile pe care măsurile excepționale luate în această perioadă le vor putea limita. Deși nu se afla pe lista acestor drepturi, libera exprimare a fost puternic restricționată. Decretul a creat tuturor instituțiilor și autorităților publice, dar și entităților private obligația de a contribui „la campania de informare publică privind măsurile adoptate și activitățile desfășurate la nivel național” [1]. Decretul împuternicește organismul de reglementare în comunicații, ANCOM, să elimine publicațiile online care diseminează știri false (judecate ca atare de către Ministerul Afacerilor Interne, în baza unor criterii netransparente) și dublează termenele în care se răspunde cererilor de informații publice. În ciuda caracterului evident restrictiv al acestor măsuri, se pare că libertatea de exprimare n-a fost un drept suficient de important pentru a fi menționat ca atare în textul decretului.

Cînd Suceava a fost declarată focarul unui „accident epidemiologic” - cu aproape o tremie din cazurile de îmbolnăvire din întreaga țară - orașul a intrat în carantină cu totul. Nimeni nu avea voie să intre și să iasă din oraș. S-au făcut cîteva excepții pentru oamenii ale căror profesii depindeau de accesul în oraș: cei cu activități economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitar, al administrației publice locale, în serviciile de utilitate publică și altele asemenea [2]. Încă o dată, jurnaliștii lipsesc de pe lista celor care au nevoie de libertate de mișcare. Ca și cum meseria lor ar fi neimportantă pentru eforturile de stăvilire a pandemiei.

Ziarele se plîng că factorii poștali nu mai ajung cu ziarele la abonați, ceea ce lovește și mai tare presa tipărită, care se afla deja în suferință din cauza restricțiilor de circulație impuse cetățenilor care obișnuiau să-și cumpere ziarul de la chioșc. Și aceasta în perioada de reînnoire a abonamentelor și fără un preaviz dat caselor editoriale. Abonamentele sînt frecvente în special în zona rurală, unde populația se află deja în risc de precaritate informațională. Din nou, mass-media pare lipsită de importanță. Chiar și pentru Poșta Română.

În săptămînile de început ale stării de urgență, pentru a ușura efectele carantinei asupra economiei, Guvernul a decis să înființeze un fond pentru șomajul tehnic, care să susțină companiile forțate să-și reducă sau să-și înceteze activitatea pe durata epidemiei. Fondul poate a oferit o gură de aer proaspăt pentru unele industrii, dar n-a fost de nici un folos pentru mass-media. Companiile de media nu își pot trimite angajații acasă pur și simplu. Dimpotrivă, nevoia de informație corectă, la zi și ușor de înțeles a fost mai mare ca niciodată și mass-media a fost instrumentală în circularea ei - ba chiar obligată să o facă, în virtutea decretului.

În acest timp, românii în autoizolare par să stea lipiți de canalele mass-media - și pe bună dreptate. Televiziunile au recîștigat în martie 400.000 de telespectatori, aproape jumătate din milionul pierdut în ultimii cinci ani [3]. Politicienii de vîrf, de la președinte în jos, fac turul televiziunilor, zi și noapte, prezentînd și explicîndu-și deciziile și acțiunile în fața poporului. Traficul de internet fix a crescut cu 28% în prima lună a restricțiilor stării de urgență [4]. Cu toate acestea, măsurile de sprijin pentru presă întîrzie - să zicem așa, ca să ne păstrăm optimismul.

Aceste exemple demonstrează că, în pofida rolului crucial pe care îl joacă în informarea publicului, în menținerea echilibrului în societate, în salvarea de vieți, presa nu pare a fi pe radarul autorităților române. Este ca și cum oamenii se bucură de beneficiile mass-media, dar nu-i înțeleg funcționarea și modelul de business, detaliile și resorturile. Presa din România seamănă foarte tare cu Frumoasa fără trup din poveste: mult iubită și rîvnită, niciodată cuprinsă.

Ioana Avădani este președintele Centrului pentru Jurnalism Independent.

------------------------------------------------------------------------------------

[1] https://www.presidency.ro/ro/media/comunicate-de-presa/decret-semnat-de-presedintele-romaniei-domnul-klaus-iohannis-privind-instituirea-starii-de-urgenta-pe-teritoriul-romaniei 

[2] https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/ordonanta-militara-6-carantina-totala-la-suceava-1283998#highlight-1283998-1

[3] https://www.paginademedia.ro/2020/04/consum-tv-stare-de-urgenta-crestere 

[4] https://www.ancom.ro/consumul-de-internet-n-cre537tere-n-contextul-starii-de-urgen539a_6261

jackpot jpg
Păcănelele de iarnă de la Winner Casino - Ce slot-uri să NU ratezi la sfârșitul acestui an!
Sezonul rece a venit cu multe oportunități pentru persoanele pasionate de gambling.
implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.

Adevarul.ro

image
EXCLUSIV Bruce Lincoln, profesor, discipol și fost student al lui Mircea Eliade: „Admirația lui pentru mișcarea legionară m-a tulburat mult“
Articole și documente din perioada anilor ’30, în care filosoful român Mircea Eliade își declara simpatia față de Garda de Fier, au ajuns în posesia discipolului său, Bruce Lincoln, astăzi un emerit profesor american.
image
Dependența de ecrane a copiilor, vindecată în doar două săptămâni. Ce ar trebui să facă părinții. Soluția specialiștilor danezi
3 ore pe săptămână în fața ecranelor și nu mai mult! De atât au nevoie copiii pentru a se dezvolta sănătos din punct de vedere psihic și emoțional. Aceasta este concluzia unui studiu efectuat de specialiștii unei universități de prestigiu din Danemarca.
image
Care sunt cele mai bune companii aeriene din lume în 2024. Care au cele mai puține anulări și întârzieri
Blocajul informatic de vineri ne-a determinat să căutăm care sunt cele mai sigure companii aeriene din lume, premiate pentru cele mai puține anulări și întârzieri.

HIstoria.ro

image
Ziua în care veteranii de o vârstă cu secolul s-au întors pe plajele Normandiei
Acum 80 de ani, soldații care au debarcat pe plajele Normandiei, în dimineața de 6 iunie, au pășit în infern, întâmpinați de obstacole diabolice, mine, sârmă ghimpată, cazemate și bunkere, mitraliere secerându-i încă din apă și un inamic fortificat hotărât să îi arunce înapoi.
image
Vechi magazine și reclame bucureștene
Vă invităm să descoperiți o parte din istoria Capitalei, reflectată în vitrinele magazinelor și în mesajele reclamelor de odinioară.
image
„România va fi ce va voi să facă Stalin cu ea”
Constantin Argetoianu avea să ajungă la o concluzie pe care istoria, din păcate, a validat-o.