Ce au în comun cazurile Colectiv, Caracal și Coronavirus?

Publicat în Dilema Veche nr. 842 din 9 - 15 aprilie 2020
Ce au în comun cazurile Colectiv, Caracal și Coronavirus? jpeg

În primul rînd, impactul social extins. Emoția. Știți cum se spunea în primele zile de după tragedia din Colectiv? Că fiecare are pe cineva care știe pe cineva care a fost în noaptea aceea în Clubul Colectiv.

În al doilea rînd, tragedia în care au murit 64 de oameni a scos la iveală multe dintre tarele societății. Pe unele le știam și aproape că ne obișnuiserăm cu ele. Corupție, neglijență, minciună, incapacitatea autorităților, neputința sistemelor, deprofesionalizare și aproape dezumanizare.

În povestea răpirii fetelor din Caracal, mulți s-au gîndit că ei sau cei apropiați pot fi victime. Și că, dacă asta s-ar întîmpla, nu ar avea cine să-i salveze. Comunitatea nu se bagă. Nimeni nu vede și nimeni nu știe. Autoritățile se bîlbîie îngrozitor și se încurcă în proceduri. Și aici: corupție, neglijență, incapacitate, deprofesionalizare și aproape dezumanizare.

Ambele tragedii au forțat puțin schimbarea unor legi, au provocat niște demisii, în cazul Colectiv, chiar a unui guvern. E greu de spus cît ne-au schimbat pe noi, ca societate. Ne mai plîngem, uneori, în bula noastră, pe Facebook, de condițiile din spitale sau de aroganța autorităților. Și pentru că presa se face, mai nou, și pe Facebook, cazurile se rostogolesc și fac o oarecare vîlvă. Se vorbește o vreme despre ele, poate chiar se face curat într-un spital sau este dat afară un director. Însă concluzia, în ambele cazuri, este că tragedii precum cele de la Colectiv sau de la Caracal se pot întîmpla oricînd.

Cazul Coronavirus e de-abia la început. (Deși ultima lună ni s-a părut tuturor îngrozitor de lungă.) Dar deja ies la iveală semne comune cu celelalte două situații care ne-au marcat, ca societate, în ultimii ani. Acum, însă, nu e vorba doar de noi. Virusul a ajuns pînă în Groenlanda, iar televiziunile și radiourile transmit – ca pe vremuri, la cotele apelor Dunării – cifre noi, cazuri noi, unul cîte unul. La început, din oră în oră, dacă era cazul, ceea ce era un pic cam mult pentru o presă care spunea pe diferite voci și tonuri: Nu intrați în panică!

Presa, de fapt, e un pic debusolată. Nu s-a mai confruntat cu așa ceva. Nu există cursuri de Jurnalism în vreme de epidemie. Deși, dacă atunci cînd e vorba de sănătate, funcționează o regulă simplă – Spălați-vă cît mai des pe mîini –, în jurnalism e vorba tot de o regulă simplă: verifică. De fiecare dată.

Debusolată pare, de fapt, mare parte din societate. Iar impactul e aici mult mai extins decît în cazurile Colectiv și Caracal.

Pe lîngă teamă, coronavirusul va adînci sărăcia, acolo unde ea există, și va face ca mulți dintre cei care trăiau în pătura de mijloc să se prăbușească în cea de subzistență.

Ultimele date arată că aproape 40% din firme și-au redus activitatea, iar mai bine de un sfert s-au desființat. Iar lucrurile, probabil, nu se vor opri aici, dacă criza sanitară va continua. Va scădea consumul, deși acum firmele vorbesc de creșteri ale vînzărilor, chiar peste cele din perioada sărbătorilor. Acest boom este, desigur, din cauza panicii. Oamenii se tem că nu vor mai găsi mîncare pe rafturi, deși autoritățile dau asigurări că nu se va întîmpla acest lucru. Dar nimic nu îl liniștește mai mult pe românul relativ recent ieșit din comunism decît congelatorul și dulapul pline cu de toate. Acum, cît încă mai are cu ce cumpăra. Pentru că acest vîrf va fi urmat, cu siguranță, de o prăbușire a vînzărilor. Criza e de-abia la început.

Înainte de declararea stării de urgență, un sondaj IRES dat publicității pe 11 martie arăta că doar  5% din populație se temea că ar putea fi contaminată. Un procent dublu se temea de plictiseala din timpul izolării.

Cea mai mare îngrijorare – peste un sfert dintre cei chestionați – era legată de accesul la medicamente și tratament medical, în timp ce doar 9% se temeau că-și vor pierde locul de muncă. Acum, probabil, cînd circa un milion de persoane aproape și-au pierdut job-ul, fiind în șomaj tehnic, altele ar fi procentele, dar nu avem, încă, studii noi.

Impactul social din aceste zile se traduce, însă, și prin vulnerabilitate. Ne simțim iarăși foarte vulnerabili, ca și la Colectiv sau Caracal. Pentru că iarăși ies la iveală neglijența și minciuna. Avem oameni care ajung în spitale și mint, nu spun de unde vin, nu respectă reguli, nu au grijă de ceilalți. Avem medici care intră în concedii de teama coronavirusului. Sau demisionează, pur și simplu. Avem medici care de-abia acum învață cum se îmbracă sau se dezbracă un echipament de protecție. Avem spitale în care de-abia acum se pune problema existenței unor circuite pentru a preveni răspîndirea infecțiilor. Și avem manageri de spitale, numiți politic, în multe cazuri, care de-abia acum înțeleg responsabilitatea pe care o au. Cu alte cuvinte, avem, din nou, neputința sistemelor, care nu are cum să nu ne sperie. De data aceasta, nu e numai despre neputința sistemelor noastre. Lucru care, însă, nu ne liniștește. Dimpotrivă.

Cu doar o lună înainte să înceapă goana după măști, ventilatoare și teste pentru depistarea noului coronavirus, guvernele țărilor din Uniunea Europeană au spus că sînt pregătite să facă față situației. Ba chiar au transmis la Bruxelles că nu au nevoie de mai multe stocuri – arată documente ale Uniunii Europene, prezentate de Reuters. Curînd, însă, după ce au apărut primele cazuri de îmbolnăvire în Italia, Comisia constata că nevoile statelor europene erau de zece ori mai mari decît estimaseră acestea.

Nici în România lucrurile nu au stat diferit. Ba au stat și stau rău. De-abia în februarie s-a emis o Ordonanță de Urgență pentru realizarea stocurilor de materiale pentru situații medicale de urgență. România trebuia să aibă asemenea stocuri de acum doi ani. Iar acum, dacă avem OUG, devenită între timp lege, nu înseamnă că avem și stocuri. Ele nu pot fi făcute pentru că cererea este enormă, iar oferta – încă insuficientă. Am folosit o perioadă scurtă stocurile pe care le aveam de la epidemia de Ebola din 2014-2016. Acum am vrea să cumpărăm, dar nu mai avem de unde.

Însă amploarea impactului social extins, despre care vorbeam la început că ar fi comun cazurilor Colectiv, Caracal și Coronavirus, se va vedea cu adevărat după ce se va trage linie sub episodul nemaitrăit pe care îl trăim săptămînile acestea. Deși va fi greu să numărăm sărăcia, depresia și anxietatea care vor rămîne în urmă și care ne vor marca ceva vreme.

Liliana Nicolae este jurnalist la EuropaFM.

Foto: flickr.com

Cea mai bună parte din noi jpeg
Inima rezistă mai mult
Am petrecut mult timp căutînd sfaturi de domesticire a procrastinării.
image png
Lecția portugheză SAAL
Inovațiile metodologice ale SAAL, cum ar fi implicarea arhitecților în dezvoltarea comunitară
Zizi și neantul jpeg
Masa cea lungă
Pentru că viitorul era incert sau, dimpotrivă, înfiorător de cert în stagnarea lui.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Schimb de mame sau despre cum arată România
Trăim în continuare într-o țară foarte săracă
E cool să postești jpeg
Mai avem nevoie de profesori?
Este trecut cu vederea, în mod grosolan, faptul că această grevă a profesorilor, pentru drepturile salariale, este făcută tocmai în interesul copiilor.
Theodor Pallady jpeg
Cine este Hieronymus Bosch?
Hieronymus Bosch va rămîne atîrnat în muzeele altora, în vreme ce detectivii romanelor noastre polițiste vor purta neverosimile patronime neaoșe...
p 20 Gianfranco Ravasi WC jpg
O biografie în cruce
„Biografia lui Iisus” ţine mai ales seama de expresivitatea internă a Evangheliilor.
p 24 A  Manolescu jpg
Cu ochii-n 3,14
De fiecare dată cînd văd cîte un om pe stradă cu Dilema veche în mînă mă bucur de parcă m-aș întîlni cu un cunoscut. Încă nu-i salut, dar le zîmbesc. (A. M. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Colecționarii de momente
Adun într-un colț de memorie momente aparent obișnuite, care mie îmi spun o poveste.
Zizi și neantul jpeg
Vechi obiceiuri (ne)sănătoase
Diferența dintre ea și Emma Bovary era că Tincuța știa, exact, granițele dintre lumea visării și cea a vieții de toate zilele.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Doar o plimbare prin cartier
De vreo două luni încoace, mi-am făcut un obicei – indiferent de vreme, în fiecare dimineață pe la ora 9, ies la o plimbare prin cartier.
E cool să postești jpeg
Sfîntul Grobian al politicienilor
Însă, dacă erodează încrederea cetățenilor, politicienii sînt ei înșiși cei care vor cădea în această groapă.
p 20 Carol cel Mare WC jpg
Creștinismul carolingian, între cultură și politică
Ei au introdus astfel o concepţie despre rolul religios al suveranului, care nu a încetat să fie revendicată mai tîrziu.
foto BTC DV bis jpeg
Credința ca experiență
E un mister al libertății, căci fiecare în conștiință poate spune de ce deschide sau de ce nu.
p 22 WC jpg
Pascalia, piatră de poticnire?
Tema este delicată și necesită explicații extinse pentru a înțelege cîștigurile, pierderile și riscurile unui demers de schimbare a Pascaliei.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Habar n-am dacă așa ceva poate fi socotit un experiment reușit sau nu.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Schimbări și obișnuințe
Dacă nu ieși din casă nu se întîmplă nimic nou.
Zizi și neantul jpeg
Familie și mese
Am crescut, prin anii 1970, cu o definiție mai curînd Disney a familiei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Copilul care recită poezia
Bine că măcar poeziile de slavă și preamărire au dispărut, însă nu se știe pînă cînd.
p 20 Kemal Kili‡daroglu WC jpeg
Pluralism religios: democratul turc şi monarhul englez
În Europa larg secularizată, monarhul englez a celebrat Polul divin şi universalitatea iradierii lui.
Theodor Pallady jpeg
Populus Dei
„Mediile bisericești înalte" au văzut în simpla adunare a laicatului un soi de reformă protestantă!
P2000594 1 jpg
Mai, RDW și București
RDW reușește, în fiecare an, să aducă în lumina reflectoarelor un număr impresionant de artiști, designeri și arhitecți
E cool să postești jpeg
Ne pierdem copiii?
„Noi, adulții, sîntem cei care dăm exemplu copiilor, iar azi acest exemplu e cel mai rău imaginabil cu putință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
● Urmăriți derularea scandalului „The Romanian deal” în care e implicat fiul (cam pușlama, după părerea mea) președintelui Biden. Vor ieși la iveală lucruri incredibile! (S. V.)

Adevarul.ro

image
Cum afli când te poți pensiona: ce documente trebuie depuse. CALCULATOR pensie anticipată
Creșterea vârstei de pensionare este luată în calcul în toate statele lumii în care natalitatea a scăzut, iar îmbătrânirea populației accelerează, punând în dificultate sistemele publice de pensii.
image
Povestea dramatică a celei mai de succes dresoare de lei și tigri din România. Final tragic de carieră
Cea mai renumită dresoare de lei și tigri din România a fost brașoveanca Lidia Jiga. Ea a murit în arenă, sfâșiată de tigrul pe care-l plimba cu decapotabila prin București în anii 1960
image
Misterul morții spionilor înecați în Lacul Maggiore din Alpii Elvețieni: „A venit apocalipsa peste noi“ VIDEO
Patru persoane au murit după ce o navă care transporta 21 de pasageri, toți în legătură cu serviciile secrete italiene și israeliene, s-a răsturnat, iar speculațiile privind natura călătoriei sunt din ce în ce mai multe.

HIstoria.ro

image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.
image
Ultimele zile din viața lui Adolf Hitler
Rar s-a mai întâmplat în istoria omenirii ca moartea unui om care a influențat decisiv nu doar secolul al XX-lea, dar și felul în care a evoluat omenirea până în ziua de azi să dea naștere la atât de multe minciuni, legende și adevăruri spuse pe jumătate. Autoritățile sovietice, singurele în măsură să afle adevărul, au făcut tot posibilul să încurce și mai mult lucrurile. Pentru Stalin, care gândea în termenii Războiului Rece încă din 1945, un Hitler probabil viu și nevătămat era mult mai folosi
image
George Gershwin și visul american
George Gershwin (1898-1937) a marcat scena americană la începutul secolului XX.