Zilele Bibliotecii Naționale a României. Ediția a XVII-a

10 decembrie 2014
Zilele Bibliotecii Naționale a României  Ediția a XVII a jpeg

Joi, 11 decembrie 2014, în cadrul ediţiei a XVII-a a Zilelor Bibliotecii Naţionale a României, Biblioteca Naţională propune spre dezbatere temele: Cărţile şi Comunismul: 25 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I“: Decembrie 1989 – de la suferinţă la performanţă (realizată în colaborare cu Biblioteca Centrală Universitară „Carol I“) şi Modelul cultural brâncovenesc. Reverberații peste timp în arhitectură şi în arta cărții. Bilanțuri la finalul Anului Brâncoveanu.

Începînd cu ora 10, la sediul Bibliotecii Naţionale (B-dul Unirii nr. 22, spaţiul Symposium, parter), în cadrul secţiunii Cărţile şi Comunismul: 25 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, Dan C. Mihăilescu, George Ardeleanu şi Sorin Lavric vor analiza în dialog, temele: autor/cititor înainte și după 1989; bibliotecile celor deposedați de biblioteci și fenomenul „lecturii vii” în închisorile comuniste; cenzura, facerea și „desfacerea” fondurilor secrete din biblioteci, arhive și muzee.

Sub titlul Editurile și Comunismul. Radiografia producției de carte de după 1989, Doina Jela – Editura Curtea Veche, Cristina Diac – Editura Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului, Cătălin Strat – Editura Humanitas, Silvia Colfescu – Editura Vremea, Micaela Ghițescu – Editura Fundaţiei Culturale Memoria şi Dan Erceanu – director al Revistei Bibliotecii Naționale vor vorbi despre rolul jucat de editurile româneşti în descrierea și în întregirea hărții simbolice a literaturii privitoare la flagelul comunist.

În cadrul aceleiaşi secţiuni, Cristina Roiu – Biblioteca Academiei Române - va vorbi despre proiectul Anul 1989 în Europeana. Un sfert de veac de la căderea Cortinei de Fier, iar graficianul Alexandru Ciubotariu – despre Arta benzii desenate – înainte și după 1989.

Ca suport documentar, Biblioteca Naţională propune expoziţia „Timpul ce ni s-a luat”. O radiografie a comunismului prin prisma cărților editate după 1989.

Desfăşurată între orele 140-16 la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I“ (str. Dem. I. Dobrescu nr. 1, Intrare Scara Regală, Sala Carol I), secţiunea Biblioteca Centrală Universitară „Carol I“: Decembrie 1989 – de la suferinţă la performanţă aduce în dialog martori ai momentelor dramatice prin care au trecut colecţiile Bibliotecii Centrale Universitare în decembrie 1989, dar şi ai extraordinarei renaşteri şi ai devenirii cunoscute de bibliotecă în cei 25 de ani de după căderea regimului: prof. univ. dr. Ion Stoica, prof. univ. dr. Sorin Alexandrescu, arh. Miruna Berindei, arh. Mircea Voinescu, Horia Popescu, Ştefania Mazilu şi dr. Victoria Frîncu. Moderatori: Voichiţa Dragomir, director general adjunct al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” – București şi Claudia Șerbănuță – manager al Bibliotecii Naționale a României.

Cea de-a treia secţiune, Modelul cultural brâncovenesc. Reverberații peste timp în arhitectură şi în arta cărții. Bilanțuri la finalul Anului Brâncoveanu, desfăşurată la Biblioteca Naţională (Symposium, parter), începînd cu ora 17:00, va reuni reprezentanţi ai unor instituţii care s-au implicat în organizarea unor evenimente definitorii pentru promovarea personalității domnitorului, de-a lungul Anului Brâncoveanu: Adrian Majuru – director al Muzeului Municipiului București; Doina Mîndru – istoric de artă, fost director al Centrului Cultural Palatele Brâncovenești, Emanuel Bădescu – Biblioteca Academiei Române, Emanuela Cernea – Șef al Departamentului de Artă Medievală, Muzeul Național de Artă; Marius Marcu-Lapadat – Decan al Facultății de Arhitectură de Interior, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”; Mădălina Mirea – director al Centrului Cultural Palatele Brâncovenești, reprezentanţi ai Ministerului Culturii. Moderator: Doina Mîndru.

Cu această ocazie, vor fi deschise expoziţiile: Arta tiparului în epoca lui Brâncoveanu (Colecții Speciale, Biblioteca Națională a României), Arhitectura brâncovenească (Biblioteca Metropolitană), „În zilele Prea Înălţatului Domn şi oblăduitoriu a toată Ţara Rumînească, Iō Constantin Basarab Voevod”. Epoca brâncovenească: un secol de exegeză și recuperare documentară, cărți editate în perioada 1914-2014, O istorie care ne privește pe toți: de la Colegiul Sfîntul Sava la Biblioteca Națională.

Desfăşurată în cadrul programului Decembrie – sfîrșituri și începuturi, 8-19 decembrie 2014, ediţia din acest an a Zilelor Bibliotecii Naționale a României propune astfel cîteva momente de reflecție. Dacă în memoria colectivă domnitorul Constantin Brâncoveanu, cel care și-a aflat sfîrșitul martiric în 1714, este identificat cu însuși modelul cultural românesc, Revoluţia din decembrie 1989 este percepută ca evenimentul care a marcat sfîrşitul celor peste patru decenii de regim politic opresiv şi, deopotrivă, începutul unei epoci a valorilor democratice.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Regele Charles 14 mai Foto Profimedia (2) jpg
Lupta regelui Charles cu cancerul. Monarhul britanic a primit diagnosticul la mai puțin de un an de la încoronare
La mai puțin de un an de la încoronare, regele Charles, în vârstă de 76 de ani, a fost diagnosticat cu o formă nespecificată de cancer, descoperit în timp ce era supus unui tratament pentru o problemă benignă de sănătate, legată de o prostată mărită.
flowers 2162026 1280 jpg
Horoscop săptămâna 18-24 mai 2025. Universul protejează 3 zodii care au parte de o schimbare majoră de energie
Săptămâna 18 – 24 mai 2025 marchează o schimbare semnificativă de energie în plan astrologic, odată cu începutul unui nou sezon zodiacal și cu o mutare importantă a lui Saturn, planeta disciplinei și a karmei.
image png
Trei dintre deținuții evadați din închisoarea din New Orleans, prinși și transferați cu elicopterul
Poliția statului Louisiana a recapturat trei dintre deținuții evadați vineri dimineață din închisoarea din parohia Orleans și i-a transferat sâmbătă cu elicopterul într-un centru corecțional securizat.
dani mocanu
Mircea Cărtărescu a distribuit maneaua dedicată lui Nicușor Dan. Dani Mocanu: „Mințile strălucite gândesc la fel”
După ce scriitorul Mircea Cărtărescu i-a distribuit piesa dedicată lui Nicușor Dan, manelistul Dani Mocanu a declarat că „mințile strălucite gândesc la fel”.
adrian 11 full jpg
Adrian Văncică, actor: „Libertatea de a gândi nu ți-o poate lua nimeni, indiferent de sistem“
Se împlinesc 35 de ani de la primele alegeri prezidențiale în democrație și încă sunt mulți români care nu își exercită acest drept obținut cu prețul vieții a mii de oameni în Decembrie 1989.
20250517192248 861194 jpg
Papa Leon al XIV-lea, în prima fotografie oficială: cruce relicvar unică și semnătura în latină
Vaticanul a publicat prima fotografie oficială a noului Suveran Pontif, Papa Leon al XIV-lea, în care acesta poartă o cruce relicvar cu sfinți augustineni și își semnează numele în limba latină: Leo pp. XIV.
accident timis foto isu timis png
Accident tragic în Timiș: O femeie și-a pierdut viața, iar alte patru persoane, printre care doi copii, au fost rănite
O femeie și-a pierdut viața, iar alte patru persoane, printre care doi copii, au fost rănite în urma unui accident rutier între două mașini produs sâmbătă seara, 17 mai în localitatea Otveşti din judeţul Timiş.
Medvedev
Medvedev amenință cu o escaladare a războiului: „Negocierile nereușite pot duce la declanșarea unei etape mai teribile a războiului”
Dmitri Medvedev lansează un avertisment dur la adresa celor care cer Rusiei să accepte un acord de pace în Ucraina. Într-un mesaj public, oficialul rus sugerează că eșecul negocierilor ar putea duce la o escaladare violentă a conflictului.
Biroul Electoral Central FOTO Mediafax Alexandra Pandrea
BEC a trimis o circulară despre corectitudinea votului. Numărarea voturilor trebuie filmată
Biroul Electoral Central (BEC) a emis, sâmbătă, 17 mai, o circulară cu informații despre cum trebuie să decurgă procesul electoral odată încheiat votul.