Zile triste și zile de sărbătoare. Cu muzică

Zile triste și zile de sărbătoare  Cu muzică jpeg

├Änt├«mplarea a f─âcut ca ├«n dou─â zile succesive din mini-vacan╚Ťa de Rusalii s─â prezint la Radio Rom├ónia Muzical dou─â discuri cu semnifica╚Ťie deosebit─â.

Jiri Belohlavek ÔÇô un ultim omagiu

C├«nd am ├«nregistrat emisiunea care-l avea pe protagonist pe dirijorul Jiri Belohlavek, difuzat─â ├«n premier─â pe 30 mai ╚Öi ├«n reluare pe 4 iunie, nu aveam de unde s─â ╚Ötiu c─â ├«n 31 mai, Jiri Belohlavek avea s─â p─âr─âseasc─â aceast─â lume. Avea 71 ani. ╚śi ├«n 6 septembrie 2017 urma s─â dirijeze la Bucure╚Öti, ├«n cadrul Festivalului Interna╚Ťional George Enescu, un concert sus╚Ťinut de Orchestra Filarmonicii Cehe.

├Än 7, 8 ╚Öi 9 iunie, la Radio Rom├ónia Muzical au fost programate trei concerte, din care dou─â foarte recente, care l-au avut pe Jiri Belohlavek ├«n prim-plan: cel sus╚Ťinut ├«n 13 aprilie 2017 la pupitrul Orchestrei Simfonice BBC, cel din 28 aprilie 2017, c├«nd Belohlavek a dirijat Orchestra Radiodifuziunii Bavareze din Munchen ╚Öi un concert din 2005, cu o semnifica╚Ťie deosebit─â: concertul prin care Orchestra Simfonic─â BBC ╚Öi-a aniversat 75 ani de existen╚Ť─â. 

De altfel, despre acest ultim concert, din 13 aprilie, pe care Belohlavek l-a sus╚Ťinut al─âturi de Orchestra Simfonic─â BBC, s-a discutat mult ├«n presa britanic─â: a fost interpretat atunci, premonitoriu poate, Requiemul de Antonin Dvorak.

Jiri Belohlavek s-a bucurat de un mare prestigiu ├«n Marea Britanie: a avut o leg─âtur─â str├«ns─â cu Orchestra Simfonic─â BBC timp de aproape 20 ani, ├«ntre 1995 ╚Öi 2012, ├«ntre 2006 ╚Öi 2012 fiind chiar dirijorul ╚Öef al acestei orchestre emblematice pentru spa╚Ťiul englez. ├Än 2007, Jiri Belohlavek devenea primul dirijor care conducea ultimul concert din Festivalul BBC Proms, f─âr─â a fi vorbitor nativ de limba englez─â , acest ultim concert de la Proms fiind, conform tradi╚Ťiei, o sear─â a m├«ndriei spiritului britanic.

Jiri Belohlavek a fost considerat un specialist al repertoriului ceh: Dvorak, Smetana, Janacek, Martinu s├«nt compozitorii pe care i-a abordat predilect ╚Öi pentru care a creat versiuni de referin╚Ť─â. A avut o carier─â interna╚Ťional─â de invidiat, p─âstr├«nd ├«n acela╚Öi timp leg─âturile cu orchestrele din ╚Ťara sa natal─â: de altfel, din 2012 a fost directorul muzical ╚Öi dirijorul ╚Öef al Orchestrei Filarmonicii din Praga, pe care a transformat-o ├«ntr-o orchestr─â de elit─â la nivel mondial. La promovarea ╚Öi cre╚Öterea notoriet─â╚Ťii acestei orchestre a avut un rol principal ╚Öi contractul semnat de Belohlavek cu celebra cas─â britanic─â de discuri Decca. ├Än 2014, a ap─ârut integrala simfoniilor de Antonin Dvorak, ├«n 2016, Dansurile slave de Antonin Dvorak, iar ├«n 5 mai 2017, a ap─ârut cel care va r─âm├«ne ultimul disc semnat de Jiri Belohlavek: Stabat mater de Antonin Dvorak.

Ultimul concert dirijat la pupitrul orchestrei care i-a adus consacrarea interna╚Ťional─â ÔÇô Requiemul de Dvorak; ultimul disc ÔÇô o lucrare tot cu nuan╚Ťe funerare a aceluia╚Öi Dvorak, probabil cel mai cunoscut ╚Öi iubit compozitor ceh al tuturor timpurilor, la nivel mondial. Stabat mater este o lucrare religioas─â care descrie suferin╚Ťele Fecioarei Maria la picioarele lui Iisus crucificat, o lucrare destinat─â a fi c├«ntat─â ├«n S─âpt─âm├«na Mare.

Jiri Belohlavek a fost tipul de dirijor care punea mereu partitura ╚Öi inten╚Ťiile compozitorilor ├«n fa╚Ťa propriului ego; modestia ╚Öi personalitatea sa cald─â l-au f─âcut iubit de partenerii s─âi de scen─â, nume dintre cele mai importante la nivel mondial.

La fel r─âm├«ne ╚Öi ├«n ultima sa ├«nregistrare de pe disc: un artist matur, care realizeaz─â o construc╚Ťie muzical─â f─âr─â cusur ╚Öi care ├«n acela╚Öi timp transmite o intens─â emo╚Ťie. Este momentul s─â ne amintim c─â Jiri Belohlavek a studiat 2 ani al─âturi de rom├ónul Sergiu Celibidache ╚Öi s─â fim al─âturi de numero╚Öii s─âi compatrio╚Ťi care au venit s─â-i aduc─â un ultim omagiu. Jiri Belohlavek a fost un simbol nu doar pentru Filarmonica din Praga, ci pentru Cehia ├«n ├«ntregul ei.

Stabat de Antonin Dvorak ÔÇô un disc ├«nregistrat de Jiri Belohlavek al─âturi de Corul ╚Öi Orchestra Filarmonicii Cehe. Soli╚Öti: soprana Eri Nakamura, mezzosoprana Elisabeth Kulman, tenorul Michael Spyres, basul Jongmin Park. Albumul poate fi ascultat oric├«nd pe site-ul proiectului Radio Rom├ónia Muzical Discurile anului 2017.

avital avital 1 jpg jpeg

Avi Avital meets Omer Avital

├Än 5 iunie am prezentat la Radio Rom├ónia Muzical un alt disc, din punct de vedere ideatic exact la polul opus fa╚Ť─â de discul lui Jiri Belohlavek. De la tragismul muzicii lui Dvorak, la lumea world music cu nuan╚Ťe mediteraneene creat─â de doi muzicieni foarte respecta╚Ťi, venind ╚Öi ei din dou─â universuri diferite: Avi Avital, cel care a adus mandolina pe marea scen─â a muzicii clasice, ╚Öi Omer Avital, un jazzman.

E doar o coinciden╚Ť─â de nume, cei doi nu au nicio leg─âtur─â de familie; ceea ce-i leag─â este ╚Ťara de origine, Israel, ca ╚Öi genera╚Ťia din care provin: Avi Avital are 39 ani, Omer Avital, 46 ani. ╚śi ├«i mai leag─â tipul de statur─â artistic─â la care au ajuns: Avi Avital este ast─âzi un nume foarte respectat din muzica clasic─â, primul mandolinist nominalizat la premiile Grammy din istorie, iar Omer Avital, cu o carier─â de invidiat ├«n jazz, basist ╚Öi compozitor.

Albumul realizat de cei doi, al─âturi de pianistul de jazz Yonathan Avishai ╚Öi percu╚Ťionistul Itamar Doari, a fost lansat pe 2 iunie, sub sigla celebrei case de discuri Deutsche Grammophon, cu care Avi Avital colaboreaz─â din 2012. O muzic─â foarte interesant─â, de cel mai bun gust ╚Öi calitate reg─âsim pe acest album unde piesele s├«nt semnate de Omer Avital ╚Öi Avi Avital, majoritar. Sonorit─â╚Ťi de jaz, muzic─â clasic─â, ecouri ale muzicii orientale ╚Öi evreie╚Öti, o excep╚Ťional─â captare a sunetului. Plus ineditul unei mandoline care c├«nt─â un jazz soft.

Este ├«ntr-adev─âr, o combina╚Ťie care promite s─â conving─â un public foarte larg, mai larg dec├«t cel al muzicii clasice. Un album de ascultat la drum, ├«n week-end sau chiar pe plaj─â de c─âtre cei care s-au s─âturat de produsele muzicale (prea) comerciale, dar care nici nu au chef s─â asculte Bach sau Beethoven la un moment dat.

Emisiunea care con╚Ťine albumul Avi Avital meets Omer Avital poate fi ascultat─â aici. 

╚śi ├«nc─â un lucru: am aflat cu bucurie c─â Cvartetul Giocoso, stabilit la Viena, ├«n componen╚Ť─â c─âruia se reg─âsesc violoni╚Ötii rom├óni Sebastian C├«╚Öleanu ╚Öi Teofil Todic─â, va sus╚Ťine un turneu de concerte ├«n Australia al─âturi de Avi Avital ├«n 2018. Cvartetul Giocoso, laureat ├«n 2015 la un important concurs din Australia, a primit ca premiu acest turneu, iar Avi Avital este un muzician cu succes deosebit la publicul australian.

E o ocazie de a anun╚Ťa c─â Cvartetul Giocoso va sus╚Ťine un concert la Bucure╚Öti pe 22 iunie, de la ora 19.00 la Biserica Luteran─â din Bucure╚Öti: Ravel, Mozart ╚Öi Krenek ├«n programul lor ╚Öi o ocazie unic─â de a asculta acest cvartet cu un palmares de premii interna╚Ťionale extrem de bogat ╚Öi despre care ╚Ötim ├«nc─â at├«t de pu╚Ťin ├«n Rom├ónia. Biletele s├«nt disponibile ├«n re╚Ťeaua eventim.ro. 

Cristina Comandașu este critic muzical.

Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lanseaz─â spre finalul anului
Filmele ale c─âror scenarii s├«nt inspirate din c─âr╚Ťi de succes r─âm├«n o constant─â ╚Öi ├«n lumea actual─â a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschis─â Ministrului Educa╚Ťiei
Asocia╚Ťia Profesorilor de Limba ╚Öi Literatura Rom├ón─â Ioana Em. Petrescu (ANPRO) v─â solicit─â aten╚Ťia cu privire la urm─âtoarele sesiz─âri ╚Öi propuneri referitoare la Proiectul Legii ├Änv─â╚Ť─âm├«ntului Preuniversitar ÔÇ×Rom├ónia educat─âÔÇŁ, aflat ├«n dezbatere public─â:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural ÔÇô Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Integrarea la scoala jpg
Cum po╚Ťi facilita integrarea copilului ├«n sistemul de ├«nv─â╚Ť─âm├«nt
Atunci c├«nd copiii merg la cre╚Ö─â, gr─âdini╚Ť─â sau ╚Öcoal─â, activit─â╚Ťile de orientare ├«i ajut─â s─â se familiarizeze cu mediul nou ├«n care ├«╚Öi vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader P─âun, jurnalist, c─âut─âtor de oameni, locuri ╚Öi experien╚Ťe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transform─ârii
Text de Toader P─âun, jurnalist, c─âut─âtor de oameni, locuri ╚Öi experien╚Ťe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce ├«nseamn─â expresia ÔÇ×Toate drumurile duc la RomaÔÇŁ ╚Öi care s├«nt originile sale
Roma a fost mereu o destina╚Ťie popular─â pentru produc─âtorii de filme ╚Öi jocuri video.
20220724 174033 jpg
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent ├«n propria-╚Ťi via╚Ť─â
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural ÔÇô Cronicari Digitali
Resita vedere de sus jpg
Cea mai bună dilemă în gama RE
Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali
20220719 160815 jpg
Piftii de iulie ÔÇô jurnalul unui gurmand pe Via Transilvanica
Text de Cosmin Dragomir, jurnalist culinar ╚Öi autor al c─âr╚Ťii ÔÇ×Curatorul de Zacusc─âÔÇŁ
20220720 185246 jpg
20220719 170725 jpg
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ concentreaz─â cea mai complex─â experien╚Ť─â turistic─â ╚Öi cultural─â din Rom├ónia
Al doilea an de reziden╚Ť─â itinerant─â de digital storytelling pune ├«n valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica.
Aula magna cairoli jpg
Plagiatul la români: îngrijorări și propuneri
Scrisoare deschis─â adresat─â universit─â╚Ťilor rom├óne╚Öti ╚Öi Ministerului Educa╚Ťiei
Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica jpg
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ ÔÇô Peste 1000 km din Rom├ónia autentic─â, parcur╚Öi ├«n dou─â s─âpt─âm├«ni
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ scoate la lumin─â 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunit─â╚Ťi etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natur─â, oameni-tezaur ╚Öi localit─â╚Ťi uitate.
video poker sanse castig jpg
Are Video Pokerul cele mai bune ┼čanse de c├«┼čtig?
├Än peisajul ofertelor de cazino ├«┼či face apari┼úia un joc care cel mai adesea este trecut cu vederea de juc─âtori, cel de Video Poker.
imagine (4) jpg
Teorii cu privire la serialul ÔÇ×Stranger ThingsÔÇŁ, ce ar putea fi confirmate ├«n sezoanele viitoare
Sezonul cu numărul 4 a fost mult timp așteptat de fani, care deja se gîndesc acum la viitorul sezon.
chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: ÔÇ×Un festival, dac─â nu e construit ├«n jurul comunit─â╚Ťii, e degeabaÔÇŁ
ÔÇ×Filmul de art─â te for╚Ťeaz─â s─â devii inventiv ├«n a g─âsi metode de expunere pentru a ajunge la c├«t mai mul╚Ťi oameni.ÔÇŁ
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
├Än to╚Ťi ace╚Öti (mul╚Ťi) ani ├«n care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am ├«ntrebat nu o dat─â cum se face c─â opera sa a p─ârut s─â accepte tot felul de interpret─âri, unele de-a dreptul stupide, reductive ╚Öi, ├«n fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite ╚Ť─âri de pe glob au preferin╚Ťe specifice ├«n materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joac─â de copii ÔÇô ce am ├«nv─â╚Ťat de la genera╚Ťiile mai vechi de p─ârin╚Ťi
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.

Adevarul.ro

image
Ciobanul din Valahia ajuns domnitor al ┼ó─ârii Rom├óne┼čti. A dus o prigoan─â aprig─â ├«mpotriva marilor dreg─âtori
Mircea Ciobanul - domnitorul ┼ó─ârii Rom├óne┼čti care a primit acest nume pentru c─â ├«nainte de a urca pe tron cump─âra oi pentru Constantinopol. Chiar dac─â avea o preocupare pa┼čnic─â, asta nu l-a ├«mpiedicat s─â devin─â unul dintre cei mai cruzi domnitori rom├óni.
image
Concubine plimbate în turism sexual. Cele mai mari preţuri erau la Suceava
Un ora┼č din nordul Bucovinei a ajuns paradis pentru proxene┼úi ┼či prostituate datorit─â tarifelor mari care sunt practicate ├«n aceast─â zon─â.
image
ÔÇ×Pietrele FoameiÔÇŁ au ie┼čit la suprafa┼ú─â ├«n albiile secate ale R├óului Elba: ÔÇ×Dac─â m─â vezi, s─â jele┼čtiÔÇŁ
Europa se confrunt─â cu o secet─â sever─â ├«n urma unor valuri de canicul─â f─âr─â precedent, ceea ce a determinat sc─âderea dramatic─â a debitului unor r├óuri europene importante. ├Än Germania, ├«n albiile secate ale r├óurilor au ie┼čit la iveal─â pietre masive folosite ├«n urm─â cu sute de ani pentru a prevesti vremuri vitrege pentru omenire, relateaz─â Miami Herald.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciad─â
├Än ziua de 27 noiembrie 1095, pe c├ómpul din fa╚Ťa ora╚Öului Clermont, c├óteva sute de oameni a╚Öteptau s─â aud─â predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al R─âzboiului ruso-turc din 1877-1878
R─âzboiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unit─â╚Ťi otomane, ruse╚Öti ╚Öi rom├óne╚Öti ├«n principal, dar ╚Öi trupe s├órbe╚Öti ╚Öi muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.