Zile triste și zile de sărbătoare. Cu muzică

17 iunie 2017
Zile triste și zile de sărbătoare  Cu muzică jpeg

Întîmplarea a făcut ca în două zile succesive din mini-vacanța de Rusalii să prezint la Radio România Muzical două discuri cu semnificație deosebită.

Jiri Belohlavek – un ultim omagiu

Cînd am înregistrat emisiunea care-l avea pe protagonist pe dirijorul Jiri Belohlavek, difuzată în premieră pe 30 mai și în reluare pe 4 iunie, nu aveam de unde să știu că în 31 mai, Jiri Belohlavek avea să părăsească această lume. Avea 71 ani. Și în 6 septembrie 2017 urma să dirijeze la București, în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, un concert susținut de Orchestra Filarmonicii Cehe.

În 7, 8 și 9 iunie, la Radio România Muzical au fost programate trei concerte, din care două foarte recente, care l-au avut pe Jiri Belohlavek în prim-plan: cel susținut în 13 aprilie 2017 la pupitrul Orchestrei Simfonice BBC, cel din 28 aprilie 2017, cînd Belohlavek a dirijat Orchestra Radiodifuziunii Bavareze din Munchen și un concert din 2005, cu o semnificație deosebită: concertul prin care Orchestra Simfonică BBC și-a aniversat 75 ani de existență. 

De altfel, despre acest ultim concert, din 13 aprilie, pe care Belohlavek l-a susținut alături de Orchestra Simfonică BBC, s-a discutat mult în presa britanică: a fost interpretat atunci, premonitoriu poate, Requiemul de Antonin Dvorak.

Jiri Belohlavek s-a bucurat de un mare prestigiu în Marea Britanie: a avut o legătură strînsă cu Orchestra Simfonică BBC timp de aproape 20 ani, între 1995 și 2012, între 2006 și 2012 fiind chiar dirijorul șef al acestei orchestre emblematice pentru spațiul englez. În 2007, Jiri Belohlavek devenea primul dirijor care conducea ultimul concert din Festivalul BBC Proms, fără a fi vorbitor nativ de limba engleză , acest ultim concert de la Proms fiind, conform tradiției, o seară a mîndriei spiritului britanic.

Jiri Belohlavek a fost considerat un specialist al repertoriului ceh: Dvorak, Smetana, Janacek, Martinu sînt compozitorii pe care i-a abordat predilect și pentru care a creat versiuni de referință. A avut o carieră internațională de invidiat, păstrînd în același timp legăturile cu orchestrele din țara sa natală: de altfel, din 2012 a fost directorul muzical și dirijorul șef al Orchestrei Filarmonicii din Praga, pe care a transformat-o într-o orchestră de elită la nivel mondial. La promovarea și creșterea notorietății acestei orchestre a avut un rol principal și contractul semnat de Belohlavek cu celebra casă britanică de discuri Decca. În 2014, a apărut integrala simfoniilor de Antonin Dvorak, în 2016, Dansurile slave de Antonin Dvorak, iar în 5 mai 2017, a apărut cel care va rămîne ultimul disc semnat de Jiri Belohlavek: Stabat mater de Antonin Dvorak.

Ultimul concert dirijat la pupitrul orchestrei care i-a adus consacrarea internațională – Requiemul de Dvorak; ultimul disc – o lucrare tot cu nuanțe funerare a aceluiași Dvorak, probabil cel mai cunoscut și iubit compozitor ceh al tuturor timpurilor, la nivel mondial. Stabat mater este o lucrare religioasă care descrie suferințele Fecioarei Maria la picioarele lui Iisus crucificat, o lucrare destinată a fi cîntată în Săptămîna Mare.

Jiri Belohlavek a fost tipul de dirijor care punea mereu partitura și intențiile compozitorilor în fața propriului ego; modestia și personalitatea sa caldă l-au făcut iubit de partenerii săi de scenă, nume dintre cele mai importante la nivel mondial.

La fel rămîne și în ultima sa înregistrare de pe disc: un artist matur, care realizează o construcție muzicală fără cusur și care în același timp transmite o intensă emoție. Este momentul să ne amintim că Jiri Belohlavek a studiat 2 ani alături de românul Sergiu Celibidache și să fim alături de numeroșii săi compatrioți care au venit să-i aducă un ultim omagiu. Jiri Belohlavek a fost un simbol nu doar pentru Filarmonica din Praga, ci pentru Cehia în întregul ei.

Stabat de Antonin Dvorak – un disc înregistrat de Jiri Belohlavek alături de Corul și Orchestra Filarmonicii Cehe. Soliști: soprana Eri Nakamura, mezzosoprana Elisabeth Kulman, tenorul Michael Spyres, basul Jongmin Park. Albumul poate fi ascultat oricînd pe site-ul proiectului Radio România Muzical Discurile anului 2017.

avital avital 1 jpg jpeg

Avi Avital meets Omer Avital

În 5 iunie am prezentat la Radio România Muzical un alt disc, din punct de vedere ideatic exact la polul opus față de discul lui Jiri Belohlavek. De la tragismul muzicii lui Dvorak, la lumea world music cu nuanțe mediteraneene creată de doi muzicieni foarte respectați, venind și ei din două universuri diferite: Avi Avital, cel care a adus mandolina pe marea scenă a muzicii clasice, și Omer Avital, un jazzman.

E doar o coincidență de nume, cei doi nu au nicio legătură de familie; ceea ce-i leagă este țara de origine, Israel, ca și generația din care provin: Avi Avital are 39 ani, Omer Avital, 46 ani. Și îi mai leagă tipul de statură artistică la care au ajuns: Avi Avital este astăzi un nume foarte respectat din muzica clasică, primul mandolinist nominalizat la premiile Grammy din istorie, iar Omer Avital, cu o carieră de invidiat în jazz, basist și compozitor.

Albumul realizat de cei doi, alături de pianistul de jazz Yonathan Avishai și percuționistul Itamar Doari, a fost lansat pe 2 iunie, sub sigla celebrei case de discuri Deutsche Grammophon, cu care Avi Avital colaborează din 2012. O muzică foarte interesantă, de cel mai bun gust și calitate regăsim pe acest album unde piesele sînt semnate de Omer Avital și Avi Avital, majoritar. Sonorități de jaz, muzică clasică, ecouri ale muzicii orientale și evreiești, o excepțională captare a sunetului. Plus ineditul unei mandoline care cîntă un jazz soft.

Este într-adevăr, o combinație care promite să convingă un public foarte larg, mai larg decît cel al muzicii clasice. Un album de ascultat la drum, în week-end sau chiar pe plajă de către cei care s-au săturat de produsele muzicale (prea) comerciale, dar care nici nu au chef să asculte Bach sau Beethoven la un moment dat.

Emisiunea care conține albumul Avi Avital meets Omer Avital poate fi ascultată aici. 

Și încă un lucru: am aflat cu bucurie că Cvartetul Giocoso, stabilit la Viena, în componență căruia se regăsesc violoniștii români Sebastian Cîșleanu și Teofil Todică, va susține un turneu de concerte în Australia alături de Avi Avital în 2018. Cvartetul Giocoso, laureat în 2015 la un important concurs din Australia, a primit ca premiu acest turneu, iar Avi Avital este un muzician cu succes deosebit la publicul australian.

E o ocazie de a anunța că Cvartetul Giocoso va susține un concert la București pe 22 iunie, de la ora 19.00 la Biserica Luterană din București: Ravel, Mozart și Krenek în programul lor și o ocazie unică de a asculta acest cvartet cu un palmares de premii internaționale extrem de bogat și despre care știm încă atît de puțin în România. Biletele sînt disponibile în rețeaua eventim.ro. 

Cristina Comandașu este critic muzical.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Paradisul care atrage turiști români cu prețuri neschimbate de 10 ani. „Numai la noi se practică japca”
Românii aleg demulte ori să-și petreacă vacanțele în străinătate, în special vara, spre disperarea hotelierilor care se plâng de lipsa clienților. Însă, în foarte multe cazuri, turistul român face această alegere pentru că, nu e un secret, un sejur în străinătate e mai ieftin decât în propria țară
image
Radonul, ucigașul invizibil din Ardeal. Medic: „Se atașează de aerosol și rămâne la nivelul de 1-1,5 m înălțime, exact unde respiră copiii”
A crescut numărul cazurilor de cancer pulmonar la nefumători, iar un motiv este iradierea cu radon, un gaz radioactiv incolor și inodor foarte periculos pentru sănătate dacă se acumulează în clădiri.
image
Căutătorii de artefacte milenare. Fabuloasele noi descoperiri ale detectoriştilor, arheologii amatori plini de surprize
Înarmaţi cu detectoare de metal, colindând locuri numai de ei ştiute din ţinutul Neamţului, arheologii amatori au reuşit, graţie hazardului şi perseverenţei, să aducă la lumină vestigii din vremuri trecute

HIstoria.ro

image
„Monstruoasa coaliție”, Cuza și francmasonii, în „Historia” de aprilie
De ce au ales adversarii lui Cuza să-l răstoarne de la putere? Care a fost rolul masoneriei în acest proces? Este apartenenţa lui Cuza la masonerie confirmată documentar?
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.