Yannick Nezet Seguin, Mendelssohn și Reforma protestantă

1 iulie 2017
Yannick Nezet Seguin, Mendelssohn și Reforma protestantă jpeg

500 de ani de la momentul declanșării Reformei protestante sărbătoriți în 2017, inclusiv cu muzică: casa Deutsche Grammophon dedică acestei sărbători albumul conținînd integrala simfoniilor de Felix Mendelssohn Bartholdy, înregistrate de Orchestra de Cameră a Europei, condusă de canadianul Yannick Nezet Seguin.

În 31 octombrie 1517, Martin Luther lipea pe ușa Bisericii Tuturor Sfinților din Wittenberg cele 95 de teze care stau la baza confesiunii creștine reformate care s-a răspîndit rapid în rîndul populației germanice, ajungînd, de exemplu, și pe teritoriul României de astăzi: sașii au trecut la lutheranism și bisericile fortificate deținute de ei în Transilvania au devenit biserici reformate.

Trecerea unei jumătăți de mileniu de la acest moment important din istoria bisericii creștine este marcată, iată, și prin muzică, și nu întîmplător, pentru că în cadrul Bisericii Reformate muzica ocupă un loc foarte important. „Una dintre trăsăturile esențiale a spiritualității evanghelice lutherane este cultivarea muzicii, atît în înțelesul ei liturgic, strict bisericesc, cît și în sensul larg al artei. Reforma a dat naștere fenomenului cîntatului comunității în cadrul slujbelor religioase prin publicarea și folosirea cărților de cîntări, cît și prin importanța crescîndă a orgii ca instrument liturgic. În cadrul teologiei evanghelice a secolului al XIX-lea muzica este definită drept «simțul eternității» (Fr. Schleiermacher), actul creației muzical-artistice fiind o trăsătură divină, oglindire a esenței dumnezeiești care vibrează în oameni.” (Vlad Năstase, cantorul Bisericii Evanghelice CA din București)

În 16 iunie, casa de discuri Deutsche Grammophon a lansat un album prin care și-a propus celebrarea prin muzică sărbătorii Bisericii Reformate: integrala simfoniilor de Felix Mendelssohn Bartholdy, purtînd semnătura Orchestrei de Cameră a Europei, dirijor Yannick Nezet Seguin.

O alegere nu întîmplătoare a repertoriului: Felix Mendelssohn Bartholdy a scris o simfonie care se intitulează chiar Reforma; este a cincea simfonie în ordinea publicării, însă a doua în ordinea cronologică a compunerii. A fost creată tot pentru o aniversare a Bisericii Reformate, în 1830, cînd se împlineau 300 ani de la declararea Confessio Augustana, o declarație importantă de credință a bisericii. Simfonia Reforma include în ultima parte și un coral compus chiar de Martin Luther.

De altfel, și Simfonia a II-a, Lobgesang – în traducere Imn de slavă, are o trimitere religioasă, chiar dacă ea a fost compusă pentru o sărbătoare laică: 400 ani de la invenția tiparului, sărbătoriți în 1840. În ordine cronologică, aceasta este ultima simfonie scrisă de compozitor, anticipînd prin dimensiuni și includerea corului și a soliștilor de viitoarele simfonii ale lui Mahler.

În total, Mendelssohn a scris 5 simfonii de maturitate (mai are încă 12 de tinerețe, pentru orchestră de coarde): pe prima a compus-o pe cînd avea doar 15 ani; cele mai cunoscute rămîn astăzi a treia, Scoțiana și mai ales a patra, Italiana.

Există și un alt aspect simbolic în alegerea acestor simfonii: Felix Mendelssohn Bartholdy a făcut parte dintr-o familie importantă cu origini evreiești, însă părinții săi nu i-au acordat niciun fel de educație religioasă cînd era copil și nici nu l-au circumcis; a fost botezat la 7 ani drept creștin reformat, primind astfel și numele Bartholdy.

Felix Mendelssohn Bartholdy a fost un talent asemănător cu Mozart: un copil-minune pe care însă părinții nu l-au purtat ca pe un trofeu în turnee, așa cum s-a întîmplat cu Mozart; au avut aceeași ușurință în a compune, aceeași strălucire și inventivitate, care s-a manifestat, însă, în epoci diferite istorice, ceea ce a și influențat, desigur, creația lor. Ca și Mozart, și Mendelssohn s-a stins din viață tînăr: a trăit între 1809 și 1847. Și mai este ceva care îi leagă, așa cum remarcă și dirijorul Yannick Nezet Seguin: acea lumină eterică pe care o iradiază muzica lor.

Iar înregistrările realizate de Orchestra de Cameră a Europei, sub conducerea lui Yannick Nezet Seguin, tocmai acest din urmă aspect cred că îl pun foarte bine în prim plan, această lumină eterică al muzicii lui Mendelssohn, vivacitatea, căldura, umanitatea care transpar din muzica lui. Sigur, este de folos faptul că înregistrările au fost realizate în timpul unor concerte live (din 2016, în cadrul unui festival Mendelssohn de la Paris), și într-o sală care deține în prezent una dintre cele mai bune acustici din lume – Philharmonie din Paris.

Pentru cei care nu au mai auzit pînă acum de Yannick Nezet Seguin, e important de menționat că el este astăzi unul dintre cei mai căutați dirijori la nivel mondial. Are 42 ani, este director muzical al Orchestrei Simfonice din Philadelphia (una dintre cele mai bune din America) și a fost desemnat să preia și conducerea celebrului Teatru Metropolitan din New York, începînd de anul viitor. Este un dirijor foarte carismatic, cu mare priză la public, care respectînd partitura, reușește să aducă mereu o viziune proaspătă.

Alături de Orchestra de Cameră a Europei, Yannick Nezet Seguin a înregistrat pentru Deutsche Grammophon,  în 2014,  integrala simfoniilor de Robert Schumann, dar și mai multe opere de Mozart – Nunta lui Figaro a fost nominalizată la premiile Grammy. Iată acum o nouă integrală – această luminoasă integrală a simfoniilor de Mendelssohn, care aduce strălucirea, ordinea și claritatea de gîndire a spiritului germanic. De care avem cu toții nevoie...

Albumul Mendelssohn a fost difuzat în trei episoade de Radio România Muzical – ultimul este programat luni, 3 iulie, de la ora 19.00, însă poate fi reascultat oricînd pe site-ul proiectului Discurile anului 2017. Albumul poate fi comandat în format fizic aici.

Cristina Comandașu este critic muzical.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Hailie Jade Scott, fiica lui Eminem, s-a căsătorit. Cum a arătat marele eveniment: „M-am trezit soție” FOTO
Fiica cunoscutului rapper Eminem, Hailie Jade Scott, și-a pus pirostriile. Tânăra de 28 de ani s-a căsătorit cu Evan McClintock sâmbătă, 18 mai, în orașul Battle Creek, Michigan.
image
Fiica Lisei Marie Presley se opune licitației Graceland, proprietatea emblematică a legendarului Elvis Presley
Nepoata lui Elvis Presley, actrița Riley Keough, încearcă să împiedice vânzarea Graceland, reședința regretatului cântăreț din Memphis, Tennessee, relatează BBC.
image
Vești bune pentru șoferii de camion: soluții pentru traficul intens din vama Giurgiu-Ruse
Șoferii de TIR ar putea scăpa de cozile interminabile din punctul de trecere al frontierei Giurgiu-Ruse. Autoritățile române și bulgare vor să redeschidă conexiunea de feribot pe ruta Giurgiu-Ruse pentru a reduce traficul intens și blocajele de pe podul peste Dunăre.

HIstoria.ro

image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.
image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.