Wikileaks - afacerea stenogramelor la nivel global

Ştefania MUCA
8 decembrie 2010
Wikileaks   afacerea stenogramelor la nivel global jpeg

Tehnologia și democrația sînt doar două dintre conceptele ce se întrețes în scandalul diplomatic generat de site-ul non-profit Wikileaks. Editorul site-ului, Julian Assange, este un ex-hacker australian care găsește rușinos faptul că presa mondială în ansamblu publică mai puține documente clasificate decît fondatorii acestui site.

Site-ul a publicat în ultimii patru ani numeroase documente secrete, printre care procedurile de la Guantanamo Bay sau războiul din Afghanistan, dar niciodată nu a avut parte de atît de multă atenție ca acum, cînd protagoniștii știrilor sînt vedete ale politicii internaționale. Transparența în politica internațională a ajuns în epoca 2.0 datorită aplicațiilor wiki, dar Wikileaks se întoarce spre o formă tradițională de jurnalism  -  acum, comentariile la articole de pe site nu mai sînt permise.

Americanii s-au grăbit să explice că informațiile respective nu reprezintă un punct de vedere oficial; în schimb, Hugo Chavez a sugerat că Hillary Clinton ar trebui să-și dea demisia după un asemenea incident. Wikileaks conține și referințe la România și Moldova, dar cele două state nu au nici măcar împreună o rețea de ambasade comparabilă cu a Franței, care ia deja măsuri pentru prevenirea unor viitoare incidente de acest tip.

După logica „dacă nu scrie ca în Coran, este dăunător, iar dacă scrie ca în Coran, este inutil”, sînt aceste scurgeri informaționale oportune sau nu? Apropo de musulmani, diplomații americani văd o amenințare în apropierea Turciei de Iran, dar numai citind teza doctorală a ministrului de externe turc Ahmet Davutoglu, direcția pe care o ia politica externă a Turciei nu mai pare surprinzătoare. Pe de altă parte, ies la iveală opiniile negative ale liderilor arabi (suniți) față de omologii lor perși (șiiți). Însă Ahmadinejad susține că acestea sînt diversiuni cu scopul de a scinda lumea islamică...

Mai departe, aflăm tot de pe Wikileaks că Putin are o personalitate autoritară și îl eclipsează pe Medvedev. Nimic nou sub soare! Mai mult, faptul că anumiți diplomați spun un lucru sau altul nu înseamnă că acel lucru este adevărat. De exemplu, s-a vorbit de îndepărtarea Chinei față de Coreea de Nord, dar nu există dovezi că pînă acum China ar fi făcut ceva efectiv în acest sens.

Wikileaks scoate la iveală ipocrizia relațiilor internaționale, dacă mai era necesar. Cetățenii americani care aveau impresia că țara lor este reprezentanta Binelui în lume se pot acum convinge de ce se ascunde în spatele strîngerilor de mînă și zîmbetelor diplomatice. În lumina acestor dezvăluiri, poate ar fi indicat ca în viitor toate discuțiile între oficiali să devină publice, pentru că oricum intimitatea este compromisă în zilele WikiWikiWeb.

Un aspect interesant al acestei probleme este tocmai legea americană ce interzice obținerea unor astfel de informații fără autorizație cît și distribuirea lor în rețele neautorizate, cum a fost și în cazul documentelor Pentagonului referitoare la războiul din Irak apărute pe Wikileaks. Este clar că informația ajunsă pe site provine de la ofițerii care au acces la documente confidențiale, dar celorlalți nu le este permis să descarce de pe Wikileaks, ceea ce talibanii – de exemplu – pot face.

Odată ce informația devine publică, este legal să fie republicată, dar informațiile guvernului american preluate de Wikileaks sînt încă clasificate; cu alte cuvinte, faptul că este ilegal și să fie citite nu are sens – odată ce o informație este publicată, logic ar fi să-și piardă caracterul confidențial. Eventualele sancțiuni ar putea fi puse în aplicare, tehnic vorbind, dar practic există mai multe șanse de a cîștiga la loterie.

Assange&co. și-au localizat serverele în Suedia, acolo Constituția prevăzînd că autoritățile nu pot cere socoteală jurnaliștilor (online) asupra surselor de informare folosite. Julian Assange tocmai a fost acuzat de viol și hărțuire sexuală, iar replica lui a fost, cum era previzibil, că el este cel hărțuit de fapt, deoarece publică secrete de stat.

Pînă la urmă, rămîne o problemă de perspectivă: colaboratorii wikileaks pot fi considerați conspiratori pentru că publică informații ce pun SUA, ca actor global, într-o poziție de inferioritate față de rivali cum  ar fi China sau Rusia (și care cu siguranță cenzurează mai multe documente); pe de altă parte, Assange susține că guvernul american este cel care conspiră de fapt și că mai multă transparență ar duce la o guvernare mai bună. Această teorie vede oficialii guvernamentali ca noduri într-o rețea care controlează fluxurile comunicaționale.

Wikileaks poate ajuta și  la dezvoltarea altor teorii, spre bucurie cercetătorilor de pretutindeni, printre care:

-    Acest site este un caz pilot de anarhism cibernetic, societatea informațională făcînd posibilă nu atît un salt calitativ, ci cantitativ în diseminarea documentelor clasificate;
-    Wikileaks este un actor non-statal și non-corporatist care se bucură de o putere considerabilă, cel puțin pentru moment, deoarece mass-media îi acordă o atenție deosebită altfel greu de obținut de reprezentanții societții civile;
-    Site-ul atacă un actor deja slab (SUA) și nu o putere emergentă cum ar fi China, rămînînd totodată într-o paradigmă occidentală;
-    Wikileaks este un exemplu de jurnalism cetățenesc ce contrabalansează minimalizarea investigațiilor complexe în presa comercială – totuși, cîți dintre noi citesc direct sursa și cîți doar comentariile din mass media?
-    Organizația lui Assange este centrată pe o singură persoană (cel puțin singura faimoasă) ceea ce ridică întrebări asupra sustenabilității sale în viitor; de asemenea, subiectul în sine se poate perima în timp pentru public;
-     Cu scuza că trebuie să-și apere sursele de eventuale atacuri, Wikileaks este o organizație puțin transparentă ea însăși, mai ales în privința finanțatorilor săi.
Wikileaks poate rămîne un episod izolat sau poate fi începutul sfîrșitului pentru funcționarea unui sistemul complex de servicii secrete. Autoritatea, ierarhia și în general procesele birocratice reprezintă o miză mare în afacerea „cablegate”. Ca să-i parafrazăm pe francezi, „dacă Wikileaks nu exista, trebuia inventat”.

Ştefania MUCA este doctorand în Ştiinţe politice la SNSPA şi autoarea blogului Vecina de blog.

WhatsApp Image 2023 06 02 at 16 31 57 jpeg
Karpatia Pony Show 2023: cinci zile de acțiune și distracție pentru întreaga familie pe Domeniul Cantacuzino, Florești!
Anul acesta, organizatorii extind concursul la patru zile de competiții și show-uri ecvestre.
kam idris hqhx3lbn18 unsplash1 jpg
Dincolo de orele de lucru: Găsirea echilibrului între muncă și timp liber
Iată cîteva strategii practice și sfaturi pentru a găsi un echilibru între viața profesională și viața privată în lumea cu ritmul rapid din ziua de azi
Afis Teoria recapitularii Stefan Ungureanu The H Gallery jpeg
Vernisaj Ștefan Ungureanu – „Teoria recapitulării”, The H Gallery
Vernisajul expoziției va avea loc joi, 8 iunie, de la ora 19:00.
Portret CL jpg
poate nu
Poate nu-i chiar Sfîrșitul, numai că totul se leagă. Dar și pe asta cine s-o înțeleagă?
PHOTO 2023 05 26 14 18 54 jpg
Romanian Design Week, festivalul industriilor creative, readuce la viață spații uitate ale Bucureștiului, alături de IQOS
Industriile creative sau industriile de conținut sînt concepte care au intrat în limbajul comun în ultimii ani
ad3 jpg
Ce adidași se potrivesc cu treningul? Mizați pe confort și stil urban
Dacă preferi o versiune mai sportivă a treningurilor, pariază pe jambiere strîmte cu dungi albe pe laterale
saxinte jpg
Nigredo
Acceptarea ideii că ura poate fi un sentiment creștinesc
 AAA2496 jpg
Importanța reglării unghiurilor direcției
Unul dintre factorii care pot duce cel mai mult la uzura prematură a anvelopelor este reglarea incorectă a unghiurilor direcției.
DilemaVeche (2) (1) jpg
featured image (2) (1) jpg
Istoria transferurilor în fotbal: De la 400 de lire la 222 de milioane de euro
În ultimul deceniu s-au plătit sume amețitoare pentru transferul unor fotbaliști.
index png webp
Serile Enayati Medical City, 26 mai 2023, cu Sever Voinescu si Horia Brenciu
Enayati Medical City are ca prioritate abordarea holistică a problemelor medicale ale pacienților.
pexels andrea piacquadio 3812745 jpg
Migrenele: ce le generează și cum le tratăm
Migrenele reprezintă un tip de durere de cap caracterizate prin dureri intense, pulsatile, resimțite de cele mai multe ori doar pe o parte a capului.
DSC08734 JPG
IQOS și Romanian Design Week te invită să descoperi instalația „Echoes of Presence” între 12-28 mai în Piața Amzei din București
În ultimii 10 ani, Romanian Design Week a devenit cel mai complex eveniment dedicat industriilor creativ-culturale din România.
Killa Fonic png
Vama intră în luptă cu Killa Fonic în bătălia muzicală a anului
Joi, Vama și Killa Fonic intră în cea mai așteptată bătălie muzicală a anului.
image png
Vedere asupra lumii din casele bunicilor
Recunosc o disperare aici, acceptată pe jumătate trupește, pe jumătate  sufletește.
dilemaveche 1 jpg
Cum identifici rapid un nou cazino online și cum să rămîi siguranță
Pe viitor, cu siguranță vor mai apărea jocuri diferite și inovative.
Dilemaveche   nuante de roscat jpg
Ce legătură există între nuanța părului și personalitate – află aici!
Te-ai întrebat vreodată dacă există o legătură între nuanța părului și personalitate?
Echoes of Presence partedinarte jpg
COMUNITATEA A DECIS: CÎȘTIGĂTORUL CONCURSULUI LANSAT DE ROMANIAN DESIGN WEEK ȘI IQOS ESTE PROIECTUL „ECHOES OF PRESENCE”
ÎMPREUNĂ este tema pe care Romanian Design Week și IQOS au propus-o comunității creative din România pentru ediția de anul acesta a concursului.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Start pentru înscrierile la a doua ediție New Draft. Asociația Control N caută autori de scenarii de film din România
Trei sesiuni de lucru asistat, programate lunar, între lunile iulie și octombrie 2023
icr lbf2023 jpeg
#3 1 jpg
Cititul în familie: De ce este important să citim împreună cu cei mici?
Cititul în familie nu trebuie să fie o activitate plictisitoare, ci poate fi o aventură fascinantă pentru toți membrii familiei.
catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.

Adevarul.ro

image
Panourile solare, un dezastru ecologic care așteaptă să se întâmple? Ce spun experții
În timp ce sunt promovate în întreaga lume ca o armă crucială de reducere a emisiilor de carbon, panourile solare pot provoca un dezastru ecologic după 25-30 de ani, cât este durata lor de viață.
image
Cauzele cutremurelor din vestul României. INFP: „Asta pune o presiune enormă”
Cutremurul din Arad s-a simțit în Ungaria, Croația și Serbia. Seismologii explică ce cauze produc cutremurele din zona de vest a țării.
image
Cum a murit de fapt regele Decebal. Principalele ipoteze privind sfârșitul regelui dac
Decebal, regele dacilor, a murit în anul 106 d Hr, în urma înfrângerii în fața legiunilor romane, după două războaie epuizante. Deși, aparent, modul în care regele dac a murit este bine cunoscut, există mai multe ipoteze privind sfârșitul acestuia.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.