Wikileaks - afacerea stenogramelor la nivel global

Ştefania MUCA
8 decembrie 2010
Wikileaks   afacerea stenogramelor la nivel global jpeg

Tehnologia și democrația sînt doar două dintre conceptele ce se întrețes în scandalul diplomatic generat de site-ul non-profit Wikileaks. Editorul site-ului, Julian Assange, este un ex-hacker australian care găsește rușinos faptul că presa mondială în ansamblu publică mai puține documente clasificate decît fondatorii acestui site.

Site-ul a publicat în ultimii patru ani numeroase documente secrete, printre care procedurile de la Guantanamo Bay sau războiul din Afghanistan, dar niciodată nu a avut parte de atît de multă atenție ca acum, cînd protagoniștii știrilor sînt vedete ale politicii internaționale. Transparența în politica internațională a ajuns în epoca 2.0 datorită aplicațiilor wiki, dar Wikileaks se întoarce spre o formă tradițională de jurnalism  -  acum, comentariile la articole de pe site nu mai sînt permise.

Americanii s-au grăbit să explice că informațiile respective nu reprezintă un punct de vedere oficial; în schimb, Hugo Chavez a sugerat că Hillary Clinton ar trebui să-și dea demisia după un asemenea incident. Wikileaks conține și referințe la România și Moldova, dar cele două state nu au nici măcar împreună o rețea de ambasade comparabilă cu a Franței, care ia deja măsuri pentru prevenirea unor viitoare incidente de acest tip.

După logica „dacă nu scrie ca în Coran, este dăunător, iar dacă scrie ca în Coran, este inutil”, sînt aceste scurgeri informaționale oportune sau nu? Apropo de musulmani, diplomații americani văd o amenințare în apropierea Turciei de Iran, dar numai citind teza doctorală a ministrului de externe turc Ahmet Davutoglu, direcția pe care o ia politica externă a Turciei nu mai pare surprinzătoare. Pe de altă parte, ies la iveală opiniile negative ale liderilor arabi (suniți) față de omologii lor perși (șiiți). Însă Ahmadinejad susține că acestea sînt diversiuni cu scopul de a scinda lumea islamică...

Mai departe, aflăm tot de pe Wikileaks că Putin are o personalitate autoritară și îl eclipsează pe Medvedev. Nimic nou sub soare! Mai mult, faptul că anumiți diplomați spun un lucru sau altul nu înseamnă că acel lucru este adevărat. De exemplu, s-a vorbit de îndepărtarea Chinei față de Coreea de Nord, dar nu există dovezi că pînă acum China ar fi făcut ceva efectiv în acest sens.

Wikileaks scoate la iveală ipocrizia relațiilor internaționale, dacă mai era necesar. Cetățenii americani care aveau impresia că țara lor este reprezentanta Binelui în lume se pot acum convinge de ce se ascunde în spatele strîngerilor de mînă și zîmbetelor diplomatice. În lumina acestor dezvăluiri, poate ar fi indicat ca în viitor toate discuțiile între oficiali să devină publice, pentru că oricum intimitatea este compromisă în zilele WikiWikiWeb.

Un aspect interesant al acestei probleme este tocmai legea americană ce interzice obținerea unor astfel de informații fără autorizație cît și distribuirea lor în rețele neautorizate, cum a fost și în cazul documentelor Pentagonului referitoare la războiul din Irak apărute pe Wikileaks. Este clar că informația ajunsă pe site provine de la ofițerii care au acces la documente confidențiale, dar celorlalți nu le este permis să descarce de pe Wikileaks, ceea ce talibanii – de exemplu – pot face.

Odată ce informația devine publică, este legal să fie republicată, dar informațiile guvernului american preluate de Wikileaks sînt încă clasificate; cu alte cuvinte, faptul că este ilegal și să fie citite nu are sens – odată ce o informație este publicată, logic ar fi să-și piardă caracterul confidențial. Eventualele sancțiuni ar putea fi puse în aplicare, tehnic vorbind, dar practic există mai multe șanse de a cîștiga la loterie.

Assange&co. și-au localizat serverele în Suedia, acolo Constituția prevăzînd că autoritățile nu pot cere socoteală jurnaliștilor (online) asupra surselor de informare folosite. Julian Assange tocmai a fost acuzat de viol și hărțuire sexuală, iar replica lui a fost, cum era previzibil, că el este cel hărțuit de fapt, deoarece publică secrete de stat.

Pînă la urmă, rămîne o problemă de perspectivă: colaboratorii wikileaks pot fi considerați conspiratori pentru că publică informații ce pun SUA, ca actor global, într-o poziție de inferioritate față de rivali cum  ar fi China sau Rusia (și care cu siguranță cenzurează mai multe documente); pe de altă parte, Assange susține că guvernul american este cel care conspiră de fapt și că mai multă transparență ar duce la o guvernare mai bună. Această teorie vede oficialii guvernamentali ca noduri într-o rețea care controlează fluxurile comunicaționale.

Wikileaks poate ajuta și  la dezvoltarea altor teorii, spre bucurie cercetătorilor de pretutindeni, printre care:

-    Acest site este un caz pilot de anarhism cibernetic, societatea informațională făcînd posibilă nu atît un salt calitativ, ci cantitativ în diseminarea documentelor clasificate;
-    Wikileaks este un actor non-statal și non-corporatist care se bucură de o putere considerabilă, cel puțin pentru moment, deoarece mass-media îi acordă o atenție deosebită altfel greu de obținut de reprezentanții societții civile;
-    Site-ul atacă un actor deja slab (SUA) și nu o putere emergentă cum ar fi China, rămînînd totodată într-o paradigmă occidentală;
-    Wikileaks este un exemplu de jurnalism cetățenesc ce contrabalansează minimalizarea investigațiilor complexe în presa comercială – totuși, cîți dintre noi citesc direct sursa și cîți doar comentariile din mass media?
-    Organizația lui Assange este centrată pe o singură persoană (cel puțin singura faimoasă) ceea ce ridică întrebări asupra sustenabilității sale în viitor; de asemenea, subiectul în sine se poate perima în timp pentru public;
-     Cu scuza că trebuie să-și apere sursele de eventuale atacuri, Wikileaks este o organizație puțin transparentă ea însăși, mai ales în privința finanțatorilor săi.
Wikileaks poate rămîne un episod izolat sau poate fi începutul sfîrșitului pentru funcționarea unui sistemul complex de servicii secrete. Autoritatea, ierarhia și în general procesele birocratice reprezintă o miză mare în afacerea „cablegate”. Ca să-i parafrazăm pe francezi, „dacă Wikileaks nu exista, trebuia inventat”.

Ştefania MUCA este doctorand în Ştiinţe politice la SNSPA şi autoarea blogului Vecina de blog.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

6 baza 2 Mihai Leu jpg
Mihai Leu a fost externat „Sunt acasă. După o perioadă grea..."
Mihai Leu, fost campion mondial la box și pilot de raliu, a fost externat din spital după ce, la finalul lunii aprilie, a suferit o intervenție chirurgicală de urgență din cauza unei hemoragii interne severe.
batrana arestata in londra foto x jpg
O femeie de 97 de ani a fost „arestată” de ziua ei: „Am fost prea cuminte prea mult timp”
O rezidentă a unui cămin de bătrâni din Londra și-a văzut dorința împlinită chiar în ziua în care a împlinit 97 de ani. Ea fost „arestată” cu cătușe și un mandat fictiv de arestare.
image png
Ce diferență mare de vârstă era între Cristina Deleanu și Eugen Cristea. Au trăit o iubire ca-n filme!
Eugen Cristea trece prin cele mai dificile momente, după ce soția sa, actrița Cristina Deleanu, s-a stins din viață. Pe cei doi i-a legat o frumoasă poveste de dragoste; erau împreună de mai bine de 40 de ani, în ciuda diferenței mari de vârstă dintre ei.
avion suhoi su-35 rusesc
Provocare aeriană la granița NATO. Un avion rusesc a pătruns în spațiul aerian al Estoniei: „Situația este foarte gravă”
Un avion rusesc de tip Suhoi Su-35 a pătruns în spațiul aerian al Estoniei, stat membru NATO. Autoritățile estone consideră situația „foarte gravă”, în contextul tensiunilor tot mai mari legate de flota fantomă a Rusiei.
70662272 1004 webp
Cum se descurcă producătorii auto germani cu tarifele SUA
Tarifele vamale ale lui Donald Trump au bulversat industria auto germană. Companiile încearcă să livreze multe mașini în SUA, înainte ca tarifele să intre în vigoare. Incertitudinea persistă şi îngreunează planificarea.
Igor Pibenev politist israelian 7 octombrie FOTO Poliția israeliană
Un polițist israelian care a luptat cu Hamas pe 7 octombrie și-a pus capăt zilelor. „Nu încercați să-i salvați singuri”
Un polițist din Israel, care a ucis mai mulți luptători Hamas în timpul masacrului care a avut loc pe 7 octombrie 2023, și-a luat viața. Oamenii acuză Guvernul că nu a luat măsuri care să ajute supraviețuitorii.
image png
Elena Boncea, fiica Loredanei Groza, a urcat pe podium pentru o cauză nobilă. Cântăreața se poate declara o mamă împlinită și fericită
Loredana Groza, una dintre cele mai faimoase cântărețe din țara noastră, se declară o femeie fericită și o mamă împlinită. De curând, fiica sa Elena a defilat pe podium, în cadrul unei gale caritabile pentru femeile bolnave de cancer, desfășurată în București.
faliment-personal-datorii-scadere-economica-facturi-calcule-griji-financiare
Mediul de afaceri „pus pe hold” până vom afla cine este noul președinte
Mediul de afaceri întâmpină o multitudine de probleme în perioada alegerilor prezidențiale, părând că „totul e pus pe hold” până se va afla cine va fi noul președinte al României, spun experții.
Somn de amiază  Sursa Freepik com jpg
Trucul de 60 de secunde pentru somn, folosit de medici. E chiar mai bun decât somniferele
Dacă ai stat vreodată în întuneric, cu ochii la tavan și gândurile în viteză, știi cât de frustrant poate fi să nu poți adormi.