Wikileaks - afacerea stenogramelor la nivel global

┼×tefania MUCA
8 decembrie 2010
Wikileaks   afacerea stenogramelor la nivel global jpeg

Tehnologia ╚Öi democra╚Ťia s├«nt doar dou─â dintre conceptele ce se ├«ntre╚Ťes ├«n scandalul diplomatic generat de site-ul non-profit Wikileaks. Editorul site-ului, Julian Assange, este un ex-hacker australian care g─âse╚Öte ru╚Öinos faptul c─â presa mondial─â ├«n ansamblu public─â mai pu╚Ťine documente clasificate dec├«t fondatorii acestui site.

Site-ul a publicat ├«n ultimii patru ani numeroase documente secrete, printre care procedurile de la Guantanamo Bay sau r─âzboiul din Afghanistan, dar niciodat─â nu a avut parte de at├«t de mult─â aten╚Ťie ca acum, c├«nd protagoni╚Ötii ╚Ötirilor s├«nt vedete ale politicii interna╚Ťionale. Transparen╚Ťa ├«n politica interna╚Ťional─â a ajuns ├«n epoca 2.0 datorit─â aplica╚Ťiilor wiki, dar Wikileaks se ├«ntoarce spre o form─â tradi╚Ťional─â de jurnalism  -  acum, comentariile la articole de pe site nu mai s├«nt permise.

Americanii s-au gr─âbit s─â explice c─â informa╚Ťiile respective nu reprezint─â un punct de vedere oficial; ├«n schimb, Hugo Chavez a sugerat c─â Hillary Clinton ar trebui s─â-╚Öi dea demisia dup─â un asemenea incident. Wikileaks con╚Ťine ╚Öi referin╚Ťe la Rom├ónia ╚Öi Moldova, dar cele dou─â state nu au nici m─âcar ├«mpreun─â o re╚Ťea de ambasade comparabil─â cu a Fran╚Ťei, care ia deja m─âsuri pentru prevenirea unor viitoare incidente de acest tip.

Dup─â logica ÔÇ×dac─â nu scrie ca ├«n Coran, este d─âun─âtor, iar dac─â scrie ca ├«n Coran, este inutilÔÇŁ, s├«nt aceste scurgeri informa╚Ťionale oportune sau nu? Apropo de musulmani, diploma╚Ťii americani v─âd o amenin╚Ťare ├«n apropierea Turciei de Iran, dar numai citind teza doctoral─â a ministrului de externe turc Ahmet Davutoglu, direc╚Ťia pe care o ia politica extern─â a Turciei nu mai pare surprinz─âtoare. Pe de alt─â parte, ies la iveal─â opiniile negative ale liderilor arabi (suni╚Ťi) fa╚Ť─â de omologii lor per╚Öi (╚Öii╚Ťi). ├Äns─â Ahmadinejad sus╚Ťine c─â acestea s├«nt diversiuni cu scopul de a scinda lumea islamic─â...

Mai departe, afl─âm tot de pe Wikileaks c─â Putin are o personalitate autoritar─â ╚Öi ├«l eclipseaz─â pe Medvedev. Nimic nou sub soare! Mai mult, faptul c─â anumi╚Ťi diploma╚Ťi spun un lucru sau altul nu ├«nseamn─â c─â acel lucru este adev─ârat. De exemplu, s-a vorbit de ├«ndep─ârtarea Chinei fa╚Ť─â de Coreea de Nord, dar nu exist─â dovezi c─â p├«n─â acum China ar fi f─âcut ceva efectiv ├«n acest sens.

Wikileaks scoate la iveal─â ipocrizia rela╚Ťiilor interna╚Ťionale, dac─â mai era necesar. Cet─â╚Ťenii americani care aveau impresia c─â ╚Ťara lor este reprezentanta Binelui ├«n lume se pot acum convinge de ce se ascunde ├«n spatele str├«ngerilor de m├«n─â ╚Öi z├«mbetelor diplomatice. ├Än lumina acestor dezv─âluiri, poate ar fi indicat ca ├«n viitor toate discu╚Ťiile ├«ntre oficiali s─â devin─â publice, pentru c─â oricum intimitatea este compromis─â ├«n zilele WikiWikiWeb.

Un aspect interesant al acestei probleme este tocmai legea american─â ce interzice ob╚Ťinerea unor astfel de informa╚Ťii f─âr─â autoriza╚Ťie c├«t ╚Öi distribuirea lor ├«n re╚Ťele neautorizate, cum a fost ╚Öi ├«n cazul documentelor Pentagonului referitoare la r─âzboiul din Irak ap─ârute pe Wikileaks. Este clar c─â informa╚Ťia ajuns─â pe site provine de la ofi╚Ťerii care au acces la documente confiden╚Ťiale, dar celorlal╚Ťi nu le este permis s─â descarce de pe Wikileaks, ceea ce talibanii ÔÇô de exemplu ÔÇô pot face.

Odat─â ce informa╚Ťia devine public─â, este legal s─â fie republicat─â, dar informa╚Ťiile guvernului american preluate de Wikileaks s├«nt ├«nc─â clasificate; cu alte cuvinte, faptul c─â este ilegal ╚Öi s─â fie citite nu are sens ÔÇô odat─â ce o informa╚Ťie este publicat─â, logic ar fi s─â-╚Öi piard─â caracterul confiden╚Ťial. Eventualele sanc╚Ťiuni ar putea fi puse ├«n aplicare, tehnic vorbind, dar practic exist─â mai multe ╚Öanse de a c├«╚Ötiga la loterie.

Assange&co. ╚Öi-au localizat serverele ├«n Suedia, acolo Constitu╚Ťia prev─âz├«nd c─â autorit─â╚Ťile nu pot cere socoteal─â jurnali╚Ötilor (online) asupra surselor de informare folosite. Julian Assange tocmai a fost acuzat de viol ╚Öi h─âr╚Ťuire sexual─â, iar replica lui a fost, cum era previzibil, c─â el este cel h─âr╚Ťuit de fapt, deoarece public─â secrete de stat.

P├«n─â la urm─â, r─âm├«ne o problem─â de perspectiv─â: colaboratorii wikileaks pot fi considera╚Ťi conspiratori pentru c─â public─â informa╚Ťii ce pun SUA, ca actor global, ├«ntr-o pozi╚Ťie de inferioritate fa╚Ť─â de rivali cum  ar fi China sau Rusia (╚Öi care cu siguran╚Ť─â cenzureaz─â mai multe documente); pe de alt─â parte, Assange sus╚Ťine c─â guvernul american este cel care conspir─â de fapt ╚Öi c─â mai mult─â transparen╚Ť─â ar duce la o guvernare mai bun─â. Aceast─â teorie vede oficialii guvernamentali ca noduri ├«ntr-o re╚Ťea care controleaz─â fluxurile comunica╚Ťionale.

Wikileaks poate ajuta ╚Öi  la dezvoltarea altor teorii, spre bucurie cercet─âtorilor de pretutindeni, printre care:

-    Acest site este un caz pilot de anarhism cibernetic, societatea informa╚Ťional─â f─âc├«nd posibil─â nu at├«t un salt calitativ, ci cantitativ ├«n diseminarea documentelor clasificate;
-    Wikileaks este un actor non-statal ╚Öi non-corporatist care se bucur─â de o putere considerabil─â, cel pu╚Ťin pentru moment, deoarece mass-media ├«i acord─â o aten╚Ťie deosebit─â altfel greu de ob╚Ťinut de reprezentan╚Ťii societ╚Ťii civile;
-    Site-ul atac─â un actor deja slab (SUA) ╚Öi nu o putere emergent─â cum ar fi China, r─âm├«n├«nd totodat─â ├«ntr-o paradigm─â occidental─â;
-    Wikileaks este un exemplu de jurnalism cet─â╚Ťenesc ce contrabalanseaz─â minimalizarea investiga╚Ťiilor complexe ├«n presa comercial─â ÔÇô totu╚Öi, c├«╚Ťi dintre noi citesc direct sursa ╚Öi c├«╚Ťi doar comentariile din mass media?
-    Organiza╚Ťia lui Assange este centrat─â pe o singur─â persoan─â (cel pu╚Ťin singura faimoas─â) ceea ce ridic─â ├«ntreb─âri asupra sustenabilit─â╚Ťii sale ├«n viitor; de asemenea, subiectul ├«n sine se poate perima ├«n timp pentru public;
-     Cu scuza c─â trebuie s─â-╚Öi apere sursele de eventuale atacuri, Wikileaks este o organiza╚Ťie pu╚Ťin transparent─â ea ├«ns─â╚Öi, mai ales ├«n privin╚Ťa finan╚Ťatorilor s─âi.
Wikileaks poate r─âm├«ne un episod izolat sau poate fi ├«nceputul sf├«r╚Öitului pentru func╚Ťionarea unui sistemul complex de servicii secrete. Autoritatea, ierarhia ╚Öi ├«n general procesele birocratice reprezint─â o miz─â mare ├«n afacerea ÔÇ×cablegateÔÇŁ. Ca s─â-i parafraz─âm pe francezi, ÔÇ×dac─â Wikileaks nu exista, trebuia inventatÔÇŁ.

┼×tefania MUCA este doctorand ├«n ┼×tiin┼úe politice la SNSPA ┼či autoarea blogului Vecina de blog.

00 cover event facebook (1) jpg
Via╚Ťa la 18 ani
ÔÇ×Am 18 aniÔÇŁ este un proiect, produs de Asocia╚Ťia Art No More ╚Öi cofinan╚Ťat de AFCN, la care au participat ╚Öapte scriitori rom├óni contemporani: Dan Coman, Augustin Cup╚Öa, Andreea C─ât─âlina Dr─âghici, Andrei Do╚Öa, Jean-Lorin Sterian, Cristina ╚śtefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio Rom├ónia Muzical ÔÇô 25. Recital sus╚Ťinut de violonistul R─âzvan Stoica ╚Öi pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
To╚Ťi cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar c├«teva click-uri distan╚Ť─â, la orice salon ├«╚Öi doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE jpeg
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca Rom├ónia s─â devin─â o ╚Ťar─â cu un trafic rutier mai sigur, prin┬áreducerea progresiv─â a num─ârului victimelor accidentelor rutiere.
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ jpeg
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ
├Än 2022, Funda╚Ťia Superbet este din nou al─âturi de revista cultural─â, sus╚Ťin├«nd organizarea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ.
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino? jpeg
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino?
S├«nt foarte multe jocuri, foarte multe posibilit─â╚Ťi, iar dac─â e╚Öti ├«ncep─âtor, exist─â riscul s─â te sim╚Ťi pu╚Ťin st├«njenit, s─â nu ╚Ötii exact ce s─â te joci ╚Öi s─â ├«nchei sesiunea cu un gust amar.
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai  Zevo te inspir─â jpeg
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai. Zevo te inspir─â
Iubitoarele ╚Öi iubitorii de fashion vor g─âsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu aten╚Ťie la detalii ╚Öi cu designuri inedite - GEN╚ÜILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
├Ämbr─âc─âmintea de protec╚Ťie ╚Öi echipamentul personal de protec╚Ťie (EIP) reprezint─â o caracteristic─â de siguran╚Ť─â esen╚Ťial─â ├«n orice loc de munc─â, iar industria alimentar─â nu face excep╚Ťie.
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â?
Pentru ca ╚Ťinutele tale s─â arate perfect, merit─â s─â ├«nve╚Ťi arta purt─ârii botinelor ╚Öi cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendin┼úe ├«n materie de ┼úinute estivale s├«nt extrem de ofertante, d├«ndu-┼úi posibilitatea de a jongla cu creativitatea ┼či de a-┼úi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor
├Än ultimii cinci ani, tot mai mul╚Ťi pasiona╚Ťi de jocuri de noroc au mutat distrac╚Ťia ├«n online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie jpeg
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie
S├«nt c─âr╚Ťi care ├«╚Ťi schimb─â total viziunea despre lume, iar ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â?
Pentru a-╚Ťi u╚Öura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care s─â te ajute s─â toaletezi elementele de vegeta╚Ťie ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi f─âr─â eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor jpeg
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor
Cu un plan financiar scris ╚Öi elaborat, va fi mai u╚Öor s─â v─â planifica╚Ťi rambursarea banilor pe care trebuie s─â-i ├«mprumuta╚Ťi.
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate
Este important s─â asociem corect preparatele festive cu licorile care le poten╚Ťeaz─â aroma.
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â jpeg
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â
╚śtiai c─â exist─â┬ácursuri de dezvoltare personal─â┬áconcepute special pentru adolescen╚Ťi?
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â? jpeg
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â?
Pentru a te asigura c─â de fiecare dat─â c├«nd faci plata factura electrica online pl─âte╚Öti sume c├«t mai mici de bani, este bine s─â respec╚Ťi o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru ├«nc─âlzirea locuin╚Ťei se remarc─â prin faptul c─â produce c─âldur─â f─âr─â s─â utilizeze combustibil, ci folosind pur ╚Öi simplu resurse din natur─â, precum apa, aerul ╚Öi solul.
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online? jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online?
Platformele online permit o dinamic─â mai accentuat─â ╚Öi un ritm de joc mai rapid, deoarece nu exist─â nici o interac╚Ťiune ├«ntre juc─âtori ╚Öi sistemele tehnologice.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude ╚Öi spectaculoase metode de execu╚Ťie
C─âlcarea sau strivirea de c─âtre un elefant este o metod─â de execu╚Ťie sau de tortur─â mai pu╚Ťin cunoscut─â de-a lungul istoriei, de╚Öi a fost practicat─â p├ón─â ├«n secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: art─â sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?