Vulpea albastră

18 septembrie 2014
Vulpea albastră jpeg

Dilema veche vă prezintă în premieră un fragment din volumul Vulpea albastră de Sjón, care a apărut în traducerea Ancăi Băicoianu, în colecţia „Biblioteca Polirom“. 

Născut în 1962 la Reykjavík, Islanda, Sjón (Sigurjón Birgir Sigurðsson) este romancier, dramaturg, poet și textier. Romanele sale, printre care se numără Vulpea albastră (2003), Muza șoptitoare (2005) sau Din gura balenei (2008), au fost traduse în douăzeci și cinci de limbi. Este autorul multora dintre textele cîntecelor celebrei Björk. A fost nominalizat la Premiul Oscar pentru versurile din coloana sonoră a filmului Dancer in the Dark, regizat Lars von Trier.

Anul 1883, Islanda. Cu puțin timp înaintea nopții polare, un bărbat, pastorul Baldur Skugasson, este atras ca prin farmec de o vulpe albastră în pustietatea înghețată. Destinul îl va aduce în calea botanistului Friðrik B. Friðjónsson, care se pregătește să înmormînteze o tînără bolnavă de sindromul Down, salvată cu ani în urmă dintr-un naufragiu. Din poveștile aparent disparate ale personajelor se întrupează un roman deopotrivă misterios și poetic, o parabolă despre creație și sacrificiu, un basm întunecat în care umorul și lirismul se împletesc strălucit, confirmînd talentul literar al unui scriitor de talie internațională. Romanul Vulpea albastră a fost laureat cu Premiul pentru literatură acordat de Consiliul Nordic, cea mai înaltă distincție literară nord-europeană.

***

"O umbră întunecă pojghiţa de gheaţă şi o clipă mai târziu acolo ateriză un corb. Înclinându‑şi capul într‑o parte, îl privi pe omul prins în capcana lui de zăpadă. Pastorul Baldur se smuci înspre el şi încercă să‑l gonească strigându‑i :

— Valea, blestematule, spurcăciunea lui Odin !

Dar corbul se arătă la fel de neascultător ca de obicei. Îşi mai chemă un tovarăş, iar când pastorul ridică din nou ochii, văzu în faţa lui doi corbi. Ţopăiau de colo‑colo, ascuţindu‑şi ciocul şi întinzând din când în când gâtul în direcţia omului, în timp ce‑şi intonau cântul lor sinistru :

— Cra, cra...

Se apropiau de el cu salturi scurte, ca nişte invitaţi nerăbdători la un festin. Dar, când cel mai mare apucă în plisc fularul preotului şi începu să tragă, deşirând lâna, pastorul Baldur

găsi că era timpul să pună capăt acestei glume proaste. Smucindu‑se şi zbătându‑se prin troiene, reuşi să‑şi scoată piciorul drept, iar curând după aceea nămeţii îi eliberară şi braţul.

În cele din urmă, după o luptă îndelungată şi epuizantă, reuşi să se târască afară din mormântul de gheaţă, după ce în tot acest timp ţinuse corbii la distanţă azvârlind înspre ei cu bulgări de zăpadă şi sudălmi.

*

Dacă pastorul Baldur ieşise din zăpadă, asta nu însemna că scăpase de ea. Îi pătrunsese prin haine în timpul acelei coborâri vertiginoase şi se cuibărise printre ele, ajungând până la piele. Iar acum se topea şi începea să curgă în mici pârâiaşe reci, care porneau de la subsuori şi, trecând peste pântec şi şale, se opreau în bocanci.

Pastorul gemea înfundat în timp ce apa se încălzea încet pe trupul lui chinuit.

Pastorul Baldur începu să‑şi plănuiască drumul spre casă ; probabil că cel mai bine ar fi fost să meargă spre vest de‑a lungul centurii stâncoase, până la crevasă... Sau s‑o ia în direcţia opusă şi să urmeze cursul râului Mjaðará... Sau... Dar nu apucă să‑şi termine gândul din pricina ţipetelor hămesite ale corbilor. Îi dădeau ocol înnebuniţi de foame, se trânteau pe spate şi, cârâind, băteau din aripi pe zăpada îngheţată.

Îşi scutură pumnul spre ei, strigând :

— Gura, dacă vreţi să nu vă pârlesc căpăţânile drăceşti !

În casa parohială din Dalbotn, capul de corb ars şi amestecat cu leşie era un leac des folosit împotriva durerilor de cap. Amestecul era întins pe locul dureros şi lăsat acolo până când durerea înceta.

Şi iată că de data aceasta corbii răspunseră ameninţării. Tăcură pe dată şi, ridicându‑se din zăpadă, plutiră lin peste buza prăpastiei fără măcar să bată din aripi. Apoi curenţii de aer îi ridicară până sus, în văzduhul albastru.

Acolo erau frumoşi.

Pastorul Baldur îşi curăţă energic gâtlejul, cu gândul să scuipe după ei, dar înainte de‑a apuca să o facă, auzi dinspre munte un şuierat prelung. Privi peste umăr spre culmea Ásheimarului ; partea superioară a imensei plăci îngheţate dispăruse de pe vârful crestei.

În aceeaşi clipă, avalanşa ajunse la el. Izbindu‑l în spate, îl mătură peste marginea stâncii. Un colţ de piatră îi agăţă masca de schi, trăgându‑i‑o până aproape de creştet şi smulgându‑i în trecere un petic de piele de pe ceafă.

Căzând, îi veni în minte că poate s‑ar răni mai puţin dacă îşi lăsa corpul moale. Când ateriză pe Kinnar, se opri o fracţiune de secundă înainte de a fi proiectat mai departe, cu o viteză de două ori mai mare – şi cu capul înainte. Era sigur că de‑acum îi sunase ceasul, dar îşi făcu o datorie de onoare din a încerca să înşele soarta. Aşa că se luptă să‑şi ţină capul deasupra zăpezii.

I se părea că se află în mijlocul unui uragan dezlănţuit, dar acesta a fost singurul lui disconfort fizic înainte de a simţi că nu mai poate respira.

*

La scurt timp după aceea, cursa nebunească a pastorului pe zăpada întărită luă sfârşit.

Şi asta pentru că avalanşa, retrăgându‑se ca un val care se izbeşte de un ţărm stâncos şi apoi spărgându‑se pe morena îngheţată, îl aruncase într‑o peşteră – un fel de crăpătură alungită formată la sfârşitul ultimei ere glaciare, când limba gheţarului scurmase la rădăcina

muntelui, extrăgând de acolo un dinte de stâncă lung de treizeci de metri.

Cu alte cuvinte, pastorul Baldur ateriză într‑o grotă aflată la baza gheţarului.

O grotă peste care avalanşa apăsa acum cu toată greutatea ei."

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Serbia pune Euro 2024 pe jar: amenințare cu retragere după un scandal exploziv
Turneul final din Germania poate intra în istorie din motive nedorite.
image
Cum au terorizat șapte indivizi o femeie timp de doi ani, ca să le cedeze un teren
Joi dimineaţă, la şase adrese din Ploieşti au avut loc descinderi ale mascaţilor, care au condus la sediul poliţiei, pentru audieri, şapte indivizi care, vreme de doi ani, au făcut presiuni asupra unei femei, cu scopul de a intra în posesia terenului acesteia.
image
Copil cu sindrom Down, exclus de la serbarea de final de an. „Singurul necostumat a fost Vladimir”. Replica educatoarelor
Este anchetă la o grădiniță din Gorj după ce mama unui copil cu sindrom Down a scris pe Facebook că fiul ei a fost discriminat la serbarea de final de an.

HIstoria.ro

image
Când au apărut primele bănci din Țara Românească
Pe măsură ce viața economică a Țării Românești se dezvoltă, apar numeroase proiecte și încercări pentru organizarea instituțiilor naționale de credit. Î
image
Cum a fost păcălit Hitler: Fortitude
Nicio operațiune militară din istoria celui de-Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel extrem de ridicat de securitate operațională, implicând ample și complexe acțiuni de înșelare militară și inducere în eroare a inamicului (incluzând aici manipularea, intoxicarea).
image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns: