Vin şi şah
Ce asemănare ar putea fi între vinurile de calitate şi şahul maeştrilor? Poate doar aceea că, spre deosebire de presa din Occident, presa noastră nu le consideră a fi subiecte de interes.
În „bătrînul” The Spectator (fondat în 1828), la rubrica intitulată pur şi simplu Drink, Bruce Anderson ne dezvăluie cum un vin Margaux, vechi de 13 ani, poate să nu fie îndeajuns de matur.
El povesteşte că vinul degustat, deşi e excelent, echilibrat, aromat şi plin de armonie, încă „nu e gata”. Ceea ce înseamnă că bei doar 70% din ce ar putea fi cu adevărat, fiindcă fructuozitatea şi taninii nu s-au unit încă destul.
Aceste elemente se vor putea uni într-o mare dragoste, explică autorul, abia dacă acel vin ar mai fi lăsat vreo trei sau chiar cinci ani. Atunci, ar fi o adevărată nebunie.
Din aceeaşi revistă am aflat şi că Viktor Korcinoi (vă mai amintiţi acest nume?), unul din cei trei mari „K” din şahul mondial, care în urmă cu trei patru decenii disputa finale de campionat mondial cu Anatoli Karpov (înainte de Kasparov) şi care a provocat mare agitaţie în anii ‘70 prin decizia de a nu se mai întoarce în Uniunea Sovietică, are astăzi 80 de ani şi continuă să joace splendid.
Este cel mai în vîrstă mare maestru aflat în activitate şi de curînd a făcut furori la un turneu din Gibraltar. În ediţia tipărită, The Spectator oferă şi exemple din cîteva meciuri din Gibraltar.
(Chiar dacă nu găsiţi toate lucrurile astea pe site-ul publicaţiei, merită cu prisosinţă să faceți un tur al celorlalte articole.)
(Andrei Manolescu)