Veneţia – Ziua a 2-a

2 septembrie 2011
 Veneţia – Ziua a 2 a jpeg

Astăzi cotidianul italian La Repubblica deschide pagina de cinema cu un titlu incendiar: „Clooney accusa”, amintindu-ne că sîntem totuşi în ţara Caracatiţei, unde se poartă încă titlurile excitante, de film marca Sergiu Nicolaescu. Desigur, deschiderea de aseară a fost un triumf, „King George”, cum a fost numit azi de suplimentul festivalier editat de Variety, a apărut pe la 7 cu iahtul în spate la Casino, cu prietena lui de-o viaţă Cindy Crawford şi cu soţul ei, Rande Gerber. Cindy arată beton – slabă, delicată şi perfect conservată, iar la capitolul stil cu trei clase peste Cindy Crawford din posterele cu Alec Baldwin de acum 20 de ani. Mulţimea n-a rămas insensibilă la apariţia ei, a strigat „Cindy” aproape tot de-atîtea ori cît a strigat „George” dar cîţiva au vrut să lămurească o problemă care încă mai pluteşte în aer: „George, dove è la Canalis?”, atrăgîndu-i atenţia lui George că felul în care a tranşat cu ceva timp în urmă relaţia cu frumoasa manechină Elisabetta Canalis, pe care a dat-o pur şi simplu afară din vila de la Como, nu poate rămîne chiar aşa, mai ales că anul trecut, pe acelaşi canal şi într-un iaht similar venise la Lido cu ea. După ce-a fost dată afară, Canalis n-a comentat nimic în niciun ziar, dînd apă la moară speculaţiilor că Clooney îşi recompensează financiar fostele iubite ca să nu-i facă presă proastă. 

Domnul Clooney arată încă senzaţional şi de departe şi de aproape. Aseară se asorta fantastic cu noua Lancia Thema, splendida limuzină neagră din flota de maşini oficiale pusă la dispoziţie de Lancia. De altfel, echipa lui Clooney a fost îmbarcată apoi în Lancia Delta, la fel de elegantă, dar ceva mai mică şi mai puţin limuzină. Au fost prezenţi aseară la premiera cu public de la Sala Grande, unde biletul costă 45 de euro, Paul Giamatti, pe care n-am reuşit să-l văd printre invitaţi, Philip Seymour Hoffman care a împărţit maşina cu Marisa Tomei, întîmplare sau nu, după ce cei doi au împărţit în 2007 memorabila scenă de sex din filmul lui Sydney Lumet, Înainte să afle diavolul că ai murit. Ultima pe lista invitaţilor şi maşinilor a fost Evan Rachel Wood. Marisa, într-o superbă rochie lungă de culoarea oului de raţă a intrat pe covorul roşu puţin cam opărită de manevrele organizatorilor care au pus-o să se urce în maşină pe o parte, apoi au dat-o jos şi au urcat-o pe cealaltă parte. Dana Enulescu şi cu mine nu ne-am mai întors pe lîngă covorul roşu, am rămas la Excelsior, la aproximativ 50 de metri de el, unde starurile italieneşti făcuseră cu 20 de minute înainte, în picioare, pe asfalt, o coadă stingheră la covorul roşu, fără ovaţii, înghesuite, lăsate să aştepte, ele care n-ar aştepta nimic în viaţa lor.

În Sala Grande, Clooney a fost pus pe fapte mari. Se pare că a venit la Veneţia să denunţe corupţia politică, de unde şi titlul de azi din La Repubblica; pus pe „spus adevărul”, dar încercînd cît de cît să-şi apare filmul de eticheta pur politică. „Mutaţi-l pe Wall Street, mutaţi-l oriunde şi tot aia e,” a insistat regizorul. Dar italienii care adoră filmul politic şi mai ales telenovela lui implicită, au fost mai puţin interesaţi de latura lui universală. Ca atare cronicile de azi gem de punch line-uri şi sentinţe, dintre care am reţinut „un film american care loveşte în americani”. The Ides of March a fost aplaudat în valuri, la o multitudine de scene, şi ar fi fost o seară perfectă dacă preşedintele juriului, Darren Aronofsky nu ar fi distrus-o cu un discurs pe care nimeni nu l-a putut anticipa: „În scaunul ală am stat şi eu între preşedintele Giorgio Napolitano şi Natalie Portman şi am făcut pipi. Din fericire sala a fost renovată şi dacă simţiţi umiditate nu e de la mine.” „Clooney a îngheţat, sala a îngheţat” au scris italienii. Clooney e la un pas de premii, dar se anunţă o jurizare interesantă…

Ieri a venit şi Madonna în calitate de regizoare, să-şi prezinte W.E, un film romantic şi de epocă, cu o tînără divorţată din contemporaneitate, care devine obsedată de iubirea dintre Wallis Simpson şi regele Edward al VIII-lea. Andrea Riseborough e în rolul lui Wallis, iar Abby Cornish în cel al corespondentului ei modern. Dacă nu e altceva, filmul se anunţă un fashion show ambiţios la care au lucrat costumiera de la Knight and Day, Arianne Philips, make-up artista Jenny Shircore care a lucrat la The Young Victoria şi designerul de producţie de la Shakespeare in Love, Martin Childs. 

Madonnna s-a grăbit să confirme toate legendele despre ea. Madonna-superstar a venit cu un jet personal, s-a cazat în cinci apartamente superluxoase şi are şi o cameră rezervată la Excelsior. Maniacala şi tiranica supervedetă n-a informat nici festivalul, nici casa italiană de producţie cu care a făcut filmul de locul unde e cazată şi a hotărît că diseară va parcurge pe jos cei cîţiva metri de la Excelsior pînă la Sala Grande, şi nu în maşinile festivalului, cum o fac toate celelalte superstaruri care vin la Lido. În felul ăsta capriciosa şi misteriosa surclasează fiţele Serenissimei reuşind în acelaşi timp şi un mic martiriu ecologic.

În fine, azi are premiera Carnage al lui Roman Polanski şi pe covorul roşu va păşi Kate Winslet, cea mai ataşantă actriţă a momentului. Căci fără nici un dubiu, la 36 de ani, Kate îşi savurează gloria din plin. În sensul ăsta, actriţa Vittoria Puccini, madrina Mostrei, cum o numesc italienii, a formulat ieri cea mai frumoasă apreciere a ediţiei: „Bravo, Kate, trăiască femeile adevărate!”. În Carnage, Winslet nu e deloc dusă la biserică, ea e catalizatorul dezastrului, dezlănţuindu-se şi sfîşiind dintr-o replică vălul mucegăit la politeţurile cu forţa unui vulcan care scuipă lavă. Rolul din Carnage e la mări şi oceane distanţă de cel din Mildred Pierce, pe care n-ar trebui să-l rataţi pe HBO. Şi cînd te gîndeşti că sofisticata, versata şi, un lucru rarissim în cinema, simpatica Kate s-a despărţit recent de soţul ei, regizorul Sam Mendes, la mijloc fiind, se pare, simpatia lui exagerată pentru Rebecca Hall, cu aproape 20 de ani mai tînără decît el… E clar, cuplurile sînt o cauză pierdută. Ne rămîne Carnage.

chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Există modele de drujbă care să poată fi manevrate cu o singură mînă? Răspunsul specialiștilor!
Un model eficient de drujbă garantează o tăiere rapidă a elementelor de vegetație nedorite, precum și un confort sporit în utilizare.
pantaloni eleganti pentru femei stilizari pentru birou jpg
Pantaloni eleganți pentru femei – stilizări pentru birou
Datorită sfaturilor de mai jos, vei învăța cum să creezi o ținută excepțional de stilată în cîțiva pași simpli, în care te vei simți ca o femeie de succes.
Afis Sala Radio 3 iunie 2022 jpg
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa: dirijorul Dmitri Matvienko, invitat la Sala Radio
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa – Concursul Malko pentru tineri dirijori (organizat la Copenhaga de Orchestra Simfonică Radio Daneză) este invitat special pe scena Sălii Radio.
interviu job jpg
5 sfaturi de urmat pentru a-ți mări șansele pentru interviul de angajare
Este important să știi cum să te prezinți mai bine în fața oricărui recrutor, cum să-ți pui în valoare calitățile și cum să fii candidatul cu cele mai mari șanse pentru a fi ales.
00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.

Adevarul.ro

image
Experimentul social al unui român care a vrut să afle ce cred românii când li se spune că viaţa în luxul paradisului din Bali costă mai puţin decât în Cluj
Patrik Bindea este specialist în marketing şi de câteva luni a început un experiment social. El a făcut o comparaţie „cosmetizată” a costului vieţii în paradisul din Bali, cu Bucureşti sau Cluj, iar concluziile acestul „clickbait” elaborat au fost surprinzătoare: oamenii au înghiţit „găluşca” şi au generat un trafic nebun postării.
image
Un YouTuber care a vizitat un McDonald's-ul rebrănduit din Rusia a povestit cât de multe diferenţe sunt faţă de varianta americană
Un reporter rus de la un cunoscut canal de YouTube a mers la McDonald's-ul rebranduit din Moscova, care s-a deschis pe 12 iunie, şi a spus că mirosul şi mâncarea sunt diferite.
image
Cum au vrut bulgarii să anexeze toată Dobrogea. Jafuri, crime şi bomboane otrăvite în Primul Război Mondial
După nici jumătate de veac de la ieşirea Dobrogei de sub stăpânirea otomană, provincia dintre Dunăre şi Marea Neagră a cunoscut din nou ororile ocupaţiei, de data aceasta ale bulgarilor, care au încercat să anexeze toată provincia prin jefuirea şi omorârea populaţiei.

HIstoria.ro

image
România, alianțele militare și Războaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
„Greva regală” și răspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II – călăul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a iniţiat seria de reforme ce urma să modernizeze îmbătrânitul Imperiu Otoman şi să îl ridice la nivelul puterilor occidentale. Urcând pe tron în contextul luptelor dintre reformatori şi conservatori, Mahmud a înţeles mai bine decât vărul său, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul întregului imperiu.