Varietate & noutate

Mihai DINU
6 decembrie 2014
Varietate & noutate png

Ce face din topul eclecticfm să nu fie doar încă un top?

Topul este suma unui efort curatorial colectiv pe care-l facem la eclecticfm pe tot parcursul anului. Sîntem singurul radio (on-line & on-air) care are în heavy rotation 100 de piese, iar de la începutul anului am promovat peste 800 de piese noi. Topul va fi prezentat de pe 8 pînă pe 11 decembrie, în trei abordări. Emisiune radio, de luni pînă joi, seara de la ora 22, în care încercăm (ne dorim din tot sufletul) să stabilim conexiunea dintre radio și iubitorul de muzică. Eu am trăit asta la începutul anilor ’90, era un soi de magie amestecată cu complicitate, doar tu și aparatul de radio. La care adaug că: la primele 20 de poziții voi avea un invitat, aș putea spune o legendă radio și un om foarte special pentru eclecticfm. Apoi, toata povestea asta o vom urca pe blog sub formă de text și muzică la care mai adăugăm și un playlist pe Deezer și podcastul emisiunii pe mixcloud. Sună destul de complicat, dar am încercat să acoperim cît mai multe unghiuri.

Ce se întîmplă pe blog?

Pe blog menținem o cadență constantă, 5-6 articole săptămînal și pregătim niște dosare (sună ca naiba) speciale, evident dosare muzicale. O abordare jurnalistică a unor evenimente sau fenomene, asta ne dorim. Cît mai mult conținut, nu doar poze și clipuri. Următoarea noutate este extinderea conținutului și către carte, puțin social, poate și către niște interviuri cu oameni interesanți care ascultă muzica pe care noi o difuzăm, dar nu au legătură cu domeniul muzical.

Cît de departe poate merge un radio on-line?

Pentru mine, un radio e un radio; on-air sau on-line. Oamenii vor căuta întotdeauna muzica bună. Iar cei care nu se regăsesc în muzica difuzată acum în fm-urile romanesti, au o alternativă interesantă în eclecticfm. În România, din păcate, încă există prejudecăți și teamă de nou; inclusiv în ceea ce privește muzica. E plăcut să știi că ai fost primul care a difuzat  în fm Muse, Coldplay, Gotan Project, Nouvelle Vague, Franz Ferdinand!  Cînd am devenit director muzical la Radio Guerrilla, am găsit o echipă… Multe din piesele pe care le băgam în playlist erau ascultate/privite de colegi cu suspiciune și mare neîncredere. Cînd am început la Guerrilla erau 28000 de ascultători. Cînd am plecat erau 77000 și aproape aceeași echipă. Iar aceste cifre nu sînt cifre. Sînt oameni. Sînt oameni care au dat un vot de încredere (că tot e la modă expresia) unui playlist cu multe noutăți, provocări, vot pentru care, poate, nu am avut ocazia de a le mulțumi vreodată.

Dar îmi permit să le mulţumesc acum, pentru că știu că mulți dintre ascultătorii mei din fm citesc Dilema veche! Iar dacă le e dor de muzica bună, acum sîntem online, pe www.eclecticfm.ro. Acei 77000 de ascultători au înțeles că despre ei e vorba și nu despre „obsesiile” muzicale ale vreunuia. Acei oameni vor varietate, vor noutate, vor să li se propună, iar ei să aleagă. Nu vor să li se bage pe gît muzica „cu care nu dai greș, pentru că e deja rodată”. Acei oameni simt muzica; acei oameni sînt  muzica. Căci, nu-i asa, „ascultătorii noștri sînt mai speciali decît ai lor”! Cum pentru fm nu există limită, de ce ar fi pentru on-line? Și într-o situație și în alta, ascultătorii vin unde găsesc ce le trebuie.

Ce urmează? Cît de departe? Departe înseamnă crearea unui public fidel cît mai numeros, a unei obișnuințe cu un anumit tip de muzică și informație care poartă un mesaj evident. Urmează un an cu 3-4 proiecte mari, dintre care unul și cu implicații sociale, pe care, dacă reușim ăa-l dezvoltăm, atunci da, trecem la un alt nivel.

Mihai Dinu este fondatorul postului de radio on-line www.eclecticfm.ro.

a consemnat Marius Chivu

Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Integrarea la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent în propria-ți viață
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
Resita vedere de sus jpg
Cea mai bună dilemă în gama RE
Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali
20220719 160815 jpg
Piftii de iulie – jurnalul unui gurmand pe Via Transilvanica
Text de Cosmin Dragomir, jurnalist culinar și autor al cărții „Curatorul de Zacuscă”
20220720 185246 jpg
20220719 170725 jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” concentrează cea mai complexă experiență turistică și culturală din România
Al doilea an de rezidență itinerantă de digital storytelling pune în valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica.
Aula magna cairoli jpg
Plagiatul la români: îngrijorări și propuneri
Scrisoare deschisă adresată universităților românești și Ministerului Educației
Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” – Peste 1000 km din România autentică, parcurși în două săptămîni
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” scoate la lumină 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunități etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natură, oameni-tezaur și localități uitate.
video poker sanse castig jpg
Are Video Pokerul cele mai bune şanse de cîştig?
În peisajul ofertelor de cazino îşi face apariţia un joc care cel mai adesea este trecut cu vederea de jucători, cel de Video Poker.
imagine (4) jpg
Teorii cu privire la serialul „Stranger Things”, ce ar putea fi confirmate în sezoanele viitoare
Sezonul cu numărul 4 a fost mult timp așteptat de fani, care deja se gîndesc acum la viitorul sezon.
chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.

Adevarul.ro

image
Concubine plimbate în turism sexual. Cele mai mari preţuri erau la Suceava
Un oraş din nordul Bucovinei a ajuns paradis pentru proxeneţi şi prostituate datorită tarifelor mari care sunt practicate în această zonă.
image
Românii, la fel de „atenţi” cu mediul ca francezii în urmă cu 30 de ani. Cum se comportă acum cei din Vestul Europei
Acum 30 de ani, francezii aruncau chiştoacele pe plajă, PET-urile în ape şi se comportau exact ca românii în anul 2022. Între timp, lucrurile s-au schimbat radical în Franţa
image
Mărturiile şoferiţei care a omorât patru muncitori la Iaşi. Femeia spune că n-a fost acolo, ci se uita la desene animate
O echipă a firmei Citadin din subordinea Primăriei Iaşi se afla la o lucrare, într-o noapte de iunie, când a fost spulberată de maşina condusă de o femeie în stare de ebrietate. Patru oameni au murit, iar patru au fost răniţi.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciadă
În ziua de 27 noiembrie 1095, pe câmpul din fața orașului Clermont, câteva sute de oameni așteptau să audă predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al Războiului ruso-turc din 1877-1878
Războiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unități otomane, rusești și românești în principal, dar și trupe sârbești și muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.