Vară şi expoziţii

Luminiţa BATALI
14 iulie 2010
Vară şi expoziţii jpeg

Vara lui 2010 se conturează drept una generoasă în expoziţii. Absolvenţii Universităţii de Arte ai anului- atât de la master, cît şi de la licenţă - expun în majoritatea spaţiilor consacrate din centrul Bucureştilor lucrări ce merg de la tapsierie la pictură, sculptură şi grafică, şi care, majoritatea, investighează formule imagistice proaspete şi semnificative, fapt notabil în lumea contemporană atît de suprasolicitată de vizual. Aproape fiecare tînăr artist a arătat, în operele expuse, nu numai efortul de însuşire a profesiei ci şi pe acela de a-şi lămuri un drum estetic şi o viziune proprii.

Astfel, pe str. Şelari, la „Atelier 35”, i-am remarcat între absolvenţii clasei de master ai profesorului şi pictorului Cătălin Bălescu mai ales pe Ilinca Strungaru, cu a sa „Arhivă” de măşti şi capete de păpuşi, subiect pentru o lucrare melancolică, prin temă şi cromatică, pe Ioana Rădulescu practicînd o pictură sofisticată, unde vechiul palat Știrbey este translat pe pînză în coordonatele hiperealismului, dar şi în ale imaginii care emoţionează. În expoziţie se mai remarcă pictura Irinei Zamfir, „Strada 190” , care jonglează interesant, prin conotaţiile motivului ales, şi pictural cu tema „google-maps”.

Una dintre cele mai bune promoţii de grafică din ultimii ani – clasa lector Stela Lie şi, clasa lector Carmen Apetrei – are zilele acestea o expoziţie la Simeza.

Încă de la expoziţia de examen deschisă în Budişteanu am putut remarca lucrările unor tineri care nu doar că au demonstrat un înalt savoir faire tehnic dar, în unele cazuri, au reuşit să identifice coordonatele importante ale modei şi sensibilităţii vizuale strict contemporane – moda stencils şi a graffiti-lor de exemplu - reuşind uneori să le salvgardeze prin aducerea în spaţiul relevanţei estetice, artistice. În acest sens au lucrat mai ales Adriana Gheorghe şi Cornelia Cardemisa, tematica fiind interesant abordată şi de un duo (care-şi generează piesele în formula suparealistă a cadavre-exquis-ului): Mircea Pop şi Cristian Prandea. Adriana Gheorghe însă nu preia formula graffiti-lor ca atare. Ea aduce structură plastică unor imagini în general amorfe şi le studiază în numeroase schiţe. Un fapt de grafică – linia şi semnul ca factor primordial de constituire a imaginii – în acelaşi sens împlineşte în lucrările sale şi Cornelia Cardemisa care ia imaginea desenată cu pixul (horribile dictu!) şi aceleaşi stencils şi le ridică în spaţiul artei, adică în spaţiul de semnificaţie care trece dincolo de simplul joc. Imaginea ceţoasă şi colţoasă creată de liniile energice ale pixului albastru dialoga fabulos şi percutant cu rigiditatea destul de relativă a imaginii create de şablon.

Tot îmbătătător de parfumată grafic este şi suita semnată de Sandra Chivu care, absorbind atît decorativismul totemurilor cît şi pe cel al junglelor grafice ale Indiei, creează din linii fine bijuterii grafice la graniţa cu op art. Structurile şi liniarismul fin constituie de altfel şi tema, cu totul diferit dezvoltată, de Oana Boieru în al său „Pseudo-catalog ihtiologic”, în timp ce linia energetică este instrumentul predilect de expresie al Luminiţei Perşa, care expune fizionomii admirabil desenate, la scară monumentală. Aceste chipuri se privesc cu interes şi admiraţie pentru mesaj şi realizare (care sînt una), pentru că, prafrazîndu-l pe Oskar Schlemmer, omul este o constantă a artei, nefiind supus schimbării.

Şcoala basarabeană de artă peste care s-a altoit cea românească duce în cazul tînărului grafician Alexei Pătraşcu la imagini remarcabile, unde imaginea academică de înaltă clasă devine din scop, pretext pentru o privire care judecă, vede şi, zîmbind, comunică mesajul său spectatorului în portretul pe care l-am putea numi „ruda de la ţară”. Am mai remarcat excelentele instalaţii de sorginte dada şi suprarealistă ale Alexandrei Cor – pseudo- pantofi grafici – tema – realizaţi din margarete, sîrmă fină de cupru, cuie sau… carne, desenele-miniaturi în peniţă cu personaje fantastice, apropiate de grafica victoriană ale lui Victor Ionescu, florile solitare ale Mihaelei Costache, nostalgia Alexandrei Gabor, efortul de a găsi sens vizual în universul cotidian cel mai comun al Andei Dinescu, lirismul Adrianei Horga care transfigurează intens, prin mijloace artistice admirabile, cel mai banal subiect, dar şi „risipa” sa de desene şi patima de a figura. Tuşa Cristinei Topuzaru şi a Monicăi Vinogradov a ţinut, credem, de un anume pictural, de bună factură, imaginînd hărţi personale în primul caz şi teme canine, în ultimul.

Mirabela Nistoroiu este o desenatoare de forţă şi creează lucrări unde imagini şi spaţii cotidiene, dintre cele mai obişnuite, curg unele în altele ca într-un continuum. Îl amintim de asemeni pe Sibel Osman, care se joacă minunat cu un trompe l’oeil de cutii poştale, în compoziţii care organizează elementul pictat juxtapus celui real, palpabil.

Fotografiile sînt reproduceri după lucrări realizate de Sibel Osman, Adriana Gheorghe, Sandra Chivu, Adriana Horga, Alexei Pătrașcu, Anda Dinescu, Mihaela Costache și Mirabela NIstoroiu.

Luminița Batali este conf. univ. asoc. la Universitatea Națională de Arte.

chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Există modele de drujbă care să poată fi manevrate cu o singură mînă? Răspunsul specialiștilor!
Un model eficient de drujbă garantează o tăiere rapidă a elementelor de vegetație nedorite, precum și un confort sporit în utilizare.
pantaloni eleganti pentru femei stilizari pentru birou jpg
Pantaloni eleganți pentru femei – stilizări pentru birou
Datorită sfaturilor de mai jos, vei învăța cum să creezi o ținută excepțional de stilată în cîțiva pași simpli, în care te vei simți ca o femeie de succes.
Afis Sala Radio 3 iunie 2022 jpg
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa: dirijorul Dmitri Matvienko, invitat la Sala Radio
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa – Concursul Malko pentru tineri dirijori (organizat la Copenhaga de Orchestra Simfonică Radio Daneză) este invitat special pe scena Sălii Radio.
interviu job jpg
5 sfaturi de urmat pentru a-ți mări șansele pentru interviul de angajare
Este important să știi cum să te prezinți mai bine în fața oricărui recrutor, cum să-ți pui în valoare calitățile și cum să fii candidatul cu cele mai mari șanse pentru a fi ales.
00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.

Adevarul.ro

image
Experienţa unui turist în Cluj: „Nu pare din România. Arată într-un fel... “
Un turist a relatat impresiile sale după ce a vizitat Clujul şi spune că oraşul arată diferit de alte localităţi din România. Turistul a făcut mai multe remarci şi a explicat ce l-a impresionat.
image
METEO Vin furtuni violente. Ce zone vor fi afectate, când scăpăm de valul tropical
Deşi temperaturile scad uşor, căldura extremă face ravagii în România. După valul de aer tropical, meteorologii anunţă furtuni violente.
image
Reacţia neaşteptată a doi şoferi ucraineni în faţa unui român. „Mi s-a făcut pielea de găină, n-am ştiut ce să răspund“
Un şofer român a povestit cum a decurs întâlnirea neaşteptată cu doi ucraineni la Berlin, într-o parcare. Cei doi au avut o reacţie emoţionantă atunci când au aflat că au în faţă un român.

HIstoria.ro

image
România, alianțele militare și Războaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
„Greva regală” și răspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II – călăul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a iniţiat seria de reforme ce urma să modernizeze îmbătrânitul Imperiu Otoman şi să îl ridice la nivelul puterilor occidentale. Urcând pe tron în contextul luptelor dintre reformatori şi conservatori, Mahmud a înţeles mai bine decât vărul său, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul întregului imperiu.