Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”

10 octombrie 2022
image

„Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.

Din interacțiunile directe cu formatori de opinie, echipa Cronicari Digitali, platforma culturală new media creată de agenția Zaga Brand și Asociația Human Made Art (HUMART), a sesizat două mari nevoi: de informare și ghidare, în funcție de publicul implicat în relație cu patrimoniul arhitectural și industrial. Printre cei mai vulnerabili sînt proprietarii sau administratorii patrimoniului construit. 

După ce în septembrie a debutat în podcastul Cronicari Digitali o serie de interviuri cu arhitecți și specialiști din zona dezvoltării, protejării și valorificării patrimoniului arhitectural, în octombrie a venit timpul unor întîlniri față în față cu specialiștii, în cadrul Masterclass Cronicari Digitali: „Cine ascultă o casă?”. Evenimentul este găzduit pe 15 octombrie de Studioul Horia Bernea, la Muzeul Național al Țăranului Român, și se va desfășura cu susținerea Ordinului Arhitecților din România, prin Timbrul de Arhitectură, în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului

15 octombrie este ziua care aduce alături arhitecți, proprietari și exemple de valorizare a clădirilor istorice din patru perspective: arhitecturală, cultural-comunitară, turistică și financiară cu provocări și reacții, față în față cu noul val de specialiști, proprietari și administratori de clădiri istorice, manageri culturali, administrație publică, ONG-uri.

Printre speakeri se află Dr. Arh. Ștefan Bîlici - Președinte Ordinul Arhitecților din România, Virgil Nițulescu - Director Muzeul Național al Țăranului Român, Valeria Oana Zaharia - Manager interimar Institutul Național al Patrimoniului, Arh. Șerban Sturdza - Președinte Pro Patrimonio România, Dr. Arh. Irina Iamandescu – Director adjunct, Direcţia Monumente Istorice a Institutului Național al Patrimoniului, Conf. univ. dr. Bogdan Suditu - Universitatea din București și Președinte Comisia Tehnică de Urbanism și Amenajarea Teritoriului a Primăriei Municipiului București, Constantin Prisecaru – Managing Partner România Sotheby's International Realty, Ion Barbu – artist vizual, Prof. dr. arh. Iulia Stanciu, Arh. Andrei Țînțari, Arh. Pierre Bortnowski, Arh. Dan Stoian. Alături de ei vor fi și reprezentanți ai unor administrații publice cu un interes tot mai mare pentru patrimoniu, cum ar fi București, Reșita și Rîmnicu Sărat.

„Nu putem să ne mulțumim cu monumente care sînt foarte frumos restaurate și impecabile și după aceea sînt încuiate și nefolosite, clar că e un exemplu greșit. Din păcate, s-a întîmplat de multe ori și mai ales în cadrul proiectelor cu finanțare publică, restaurări mari, cu fonduri consistente care, în cele din urmă, nu au condus la nimic din cauza lipsei unor activități viabile. Ori, aceste activități nu pot să vină de la București pentru un monument care se află în cine știe ce punct al țării, trebuie să vină de acolo, din comunitatea locală sau din zona respectivă. Odată cu strategia de intervenție pentru salvarea propriu-zisă a monumentului, a materie, trebuie reconstruită și utilitatea lui sau regîndită împreună cu oamenii care pot să-l folosească. 

Nu trebuie să cădem în capcana asta a turismului ca prim punct pentru utilizarea monumentelor noastre, cînd nu trebuie să fie toate pentru turiști. În primul rînd trebuie să fie relevante pentru comunitatea locală și, după aceea vor putea deveni interesante și pentru turiști. Turiștii ajung oricum oriunde în cele din urmă, dacă află de un lucru interesant, dar nu ei trebuie să fie obiectivul salvării monumentelor, ci comunitățile care trăiesc cu acele monumente, pentru că așa se recreează o legătură care uneori a dispărut din diferite motive. Din generație în generație, o clădire sau un loc și-a pierdut interesul pentru oamenii locului și acest lucru trebuie recuperat, revalorizat monumentul în alt fel, ceea ce oricum facem. 

Fiecare generație își reevaluează relația cu trecutul și interesul nostru pentru patrimoniu ține de relația pe care o avem cu trecutul, cu istoria, cu arta, cu cultura și fiecare generație găsește alte valori în anumite locuri. Dar asta trebuie să se petreacă pe plan local, în mod special. Și asta este de fapt una din dificultățile proiectelor de restaurare, cum faci, că în rest, partea tehnică și de restaurare a obiectului, de arhitectură, știm cum să o facem. Atunci cînd vorbim de componenta aceasta socială, legătura cu comunitatea locală, nu mai e chiar atît de simplă”, consideră Dr. Arh. Ștefan Bîlici, președintele Ordinului Arhitecților din România.

            După aproximativ 6 ore de Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”, evenimentul se va încheia cu o proiecție specială a filmului filmului „Malmkrog” (2020),  „o interogare asupra cinematografiei și memoriei”, așa cum îl descrie regizorul Cristi Puiu. Filmul este construit în jurul a cinci personaje. Decorul și costumele redau atmosfera începutului de secol XX din Transilvania. Producția este rezultatul a 40 de zile de filmari în conacul Apafi din satul Mălîncrav și îi are în distribuție pe Frédéric Schulz-Richard, Ugo Broussot, Diana Sakalauskaité, Agathe Bosch, Marina Palii și István Teglas. 

„De mai mulți ani, echipa Cronicari Digitali, platforma culturală new media creată de Asociația Human Made Art și agenția Zaga Brand, a creat o formă prin care patrimoniul cultural și arhitectural a ajuns la oameni noi și a deschis granițele unei comunicări adaptate noilor generații, dar și celor care nu sînt familiarizați cu un domeniu. Credem că această zi de Masterclass Cronicari Digitali va fi o bună oportunitate pentru actori-cheie să se întîlnească, să facă schimb de informații și expertiză, să descopere modele de bune practici, dar și instrumente utile, inclusiv de finanțare, astfel încît să putem asculta mai bine casele de patrimoniu care au un trecut, dar mai ales merită să aibă un viitor”, declară Silvia Teodorescu, coordonator Cronicari Digitali. 

Moderatorii Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”, vor fi Arh. Alexandra StoicaDr. Arh Irina Iamandescu și jurnalistul Toader Păun.

Accesul este pe bază de invitație și va fi permis unui număr limitat de persoane, care prin activitatea lor arată un interes autentic pentru patrimoniul arhitectural și istoric. Acestea se pot înscrie gratuit la Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?” urmînd linkul https://forms.gle/LnnbnBZYWej3hkdH7

Evenimentul este organizat de Asociația Human Made Art, prin platforma Cronicari Digitali, cu susținerea Ordinului Arhitecților din România, prin Timbrul de Arhitectură, în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului. Partenerii media sînt Radio România CulturalRevista ZeppelinAdevărulDilema VecheRevista Historia. Partenerii new media sînt Ana Rubeli (Aici a stat) și Bogdan Buzuleac.

Program Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”

10:00 - 10:30    Cine ascultă o casă? - Deschiderea oficială

Silvia Teodorescu, Vicepreședinte Asociație Human Made Art și coordonator Cronicari Digitali

Conf. dr. arh. Ștefan Bîlici, Președinte Ordinul Arhitecților din România

Virgil Nițulescu, Director Muzeul Național al Țăranului Român

Valeria Oana Zaharia, Manager interimar Institutul Național al Patrimoniului (INP)

10:30 – 11:30    Sesiunea 1: Valorizarea clădirilor istorice, societate, comunitate locală, 

perspectivă imobiliară

Moderator – Arh. Alexandra Stoica

Speakeri: 

Arh. Șerban Sturdza, Președinte Pro Patrimonio România - Politici de patrimoniu de jos în sus. Comunități rurale

Constantin Prisecaru, Managing Partner Romania Sotheby's International Realty - Clădiri istorice din perspectivă imobiliară

Ioan Barbu, artist vizual, inițiator a multiple proiecte ce au dus la shimbarea peisajului urban din orașul Petrila - Planeta Petrila

Arh. Pierre Bortnowski – Restaurarea și punerea în valoare a Culei Cornoiu de la Curțișoara

Pascal Garnier, Vicepreședinte Asociația pentru Turism Bucovina - Restaurarea și  

punerea în valoare a caselor tradiționale din Putna

Sesiune de Q&A

11:50 – 13:00   Sesiunea 2: Dezbatere și dialog Patrimoniu și administrația publică

Moderator – Toader Păun, jurnalist

Speakeri: 

Dr. Arh.  Irina Iamandescu, Director adjunct monumente istorice INP 

Bogdan Suditu, Universitatea din București & Președinte Comisia Tehnică de Urbanism și Amenajarea Teritoriului a Primăriei Municipiului București

Tudor Roșca, City Manager Sectorul 1 București - cum vede Setorul 1 patrimoniul ca resursă

Ioan Popa, Primar Reșița/Dorinel Hotnogu, consilier cultural al Primăriei Reșița (TBC) - valorizarea patrimoniului arhitectural și industrial din orașul Reșita 

Sorin Cîrjan, Primar Rm. Sărat și Prof. Univ. Dr. Daniel Șandru, Președinte IICCMER - Memorialul „Închisoarea Tăcerii” de la Rm. Sărat, proiect care a primit finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) 

14:00 – 15:00     Sesiunea 3: Valorizare, case studies

Moderator – Arh. Alexandra Stoica

Speakeri: 

Prof. dr. arh. Iulia Stanciu, STARH A.C.D. – Restaurare, consolidare, reamenajare sediu OAR – Filiala București 

Arh. Andrei Țînțari, Project Leader Cumulus Architecture Office - Reintroducerea în circuitul urban a palatului băncii Marmorosch-Blank, Hotelul The Marmorosch Bucharest by Autograph Collection 

Arh. Dan Stoian, SDAC STUDIO – Valorizarea patrimoniului industrial, viitorul Muzeu al Apei din Timișoara

 Sesiune de Q&A                 

 15:00 - 16:00     Sesiunea 4: Instrumente de finanțare pentru patrimoniul cultural

Moderator –  Dr. Arh. Irina Iamandescu

Speakeri: 

Bogdan Trîmbaciu, Director Unitatea de Management a Proiectului (UMP) – finanțări pentru patrimoniu

Arh. Alexandra Stoica, Director adjunct restaurare INP - Timbrul monumentelor istorice și Programul Național de Restaurare

Ondina Tăut, Expert politică culturală europeană – surse de finanțare europene gestionate de Comisia Europeană, exemple de proiecte și posibilități de networking la nivel european, și noile programe

Sesiune de Q&A

16:00 – 16:10      Concluzii 

Silvia Teodorescu

Dr. Arh. Irina Iamandescu

Arh. Alexandra Stoica

16:30    Închidere eveniment- proiecție specială a filmului Malmkrog, „o interogare asupra cinematografiei și memoriei”, așa cum declară regizorul Cristi Puiu, construit în jurul a cinci personaje. Decorul și costumele redau atmosfera începutului de secol XX din Transilvania. Producția este rezultatul a 40 de zile de filmari în conacul Apafi din satul Mălîncrav.

dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali

Adevarul.ro

1669494557875057 1XMKigNP jpg
Argentina-Mexic. Foștii campioni mondiali au jucat prost, dar au avut un jucător Messianic
Selecţionata Argentinei rămâne în cursă pentru optimile de finală ale Cupei Mondiale de fotbal din Qatar, după ce a învins echipa Mexicului cu scorul de 2-0 (0-0), sâmbătă seara, pe Lusail Stadium din Al Daayen, în Grupa C.
Bataie intre suporteri jpg
Bătaie între fanii englezi și cei galezi. Pumni, picioare și scaune folosite în ciocnire VIDEO
Două grupuri de fani, unul din Anglia, celălalt din Țara Galilor, după cum arată tricourilor pe care le purtau, s-au luat la bătaie în stațiunea spaniolă Tenerife. Meciul dintre cele două naționale va avea loc marți.
smurd masina foto shutterstock
Un șofer de 82 de ani a omorât doi pietoni, după ce, în urmă cu puțin timp, accidentase un biciclist
Un grav accident rutier a avut loc sâmbătă seara în Argeș. Doi pietoni accidentați pe DN7 au murit. Tragedia a fost provocată de un șofer în vârstă de 82 de ani, la scurt timp după ce mai provocase un accident.

HIstoria.ro

image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.
image
Cucerirea Vidinului, cea mai puternică fortăreaţă otomană de pe Dunăre
La începutul lunii mai 1877, Armata Română s-a concentrat în Oltenia pentru a împiedica manevrele otomane și a ține sub control cetatea Vidin, cea mai puternică fortăreață turcească de pe Dunăre.
image
Războiul Fotbalului: Meciul care a declanșat conflictul armat dintre El Salvador și Honduras / VIDEO
În istorie sunt consemnate tot felul de conflicte, pornind de la motive mai mult sau mai puțin întemeiate: pentru teritorii, pentru bogății, pentru glorie, pentru onoare, pentru amor... Iată însă că atunci când două națiuni sud-americane, Salvador și Honduras, au ajuns să se războiască, printre motivele conflictului s-au regăsit și niște partide de... fotbal.