Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”

10 octombrie 2022
image

„Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.

Din interacțiunile directe cu formatori de opinie, echipa Cronicari Digitali, platforma culturală new media creată de agenția Zaga Brand și Asociația Human Made Art (HUMART), a sesizat două mari nevoi: de informare și ghidare, în funcție de publicul implicat în relație cu patrimoniul arhitectural și industrial. Printre cei mai vulnerabili sînt proprietarii sau administratorii patrimoniului construit. 

După ce în septembrie a debutat în podcastul Cronicari Digitali o serie de interviuri cu arhitecți și specialiști din zona dezvoltării, protejării și valorificării patrimoniului arhitectural, în octombrie a venit timpul unor întîlniri față în față cu specialiștii, în cadrul Masterclass Cronicari Digitali: „Cine ascultă o casă?”. Evenimentul este găzduit pe 15 octombrie de Studioul Horia Bernea, la Muzeul Național al Țăranului Român, și se va desfășura cu susținerea Ordinului Arhitecților din România, prin Timbrul de Arhitectură, în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului

15 octombrie este ziua care aduce alături arhitecți, proprietari și exemple de valorizare a clădirilor istorice din patru perspective: arhitecturală, cultural-comunitară, turistică și financiară cu provocări și reacții, față în față cu noul val de specialiști, proprietari și administratori de clădiri istorice, manageri culturali, administrație publică, ONG-uri.

Printre speakeri se află Dr. Arh. Ștefan Bîlici - Președinte Ordinul Arhitecților din România, Virgil Nițulescu - Director Muzeul Național al Țăranului Român, Valeria Oana Zaharia - Manager interimar Institutul Național al Patrimoniului, Arh. Șerban Sturdza - Președinte Pro Patrimonio România, Dr. Arh. Irina Iamandescu – Director adjunct, Direcţia Monumente Istorice a Institutului Național al Patrimoniului, Conf. univ. dr. Bogdan Suditu - Universitatea din București și Președinte Comisia Tehnică de Urbanism și Amenajarea Teritoriului a Primăriei Municipiului București, Constantin Prisecaru – Managing Partner România Sotheby's International Realty, Ion Barbu – artist vizual, Prof. dr. arh. Iulia Stanciu, Arh. Andrei Țînțari, Arh. Pierre Bortnowski, Arh. Dan Stoian. Alături de ei vor fi și reprezentanți ai unor administrații publice cu un interes tot mai mare pentru patrimoniu, cum ar fi București, Reșita și Rîmnicu Sărat.

„Nu putem să ne mulțumim cu monumente care sînt foarte frumos restaurate și impecabile și după aceea sînt încuiate și nefolosite, clar că e un exemplu greșit. Din păcate, s-a întîmplat de multe ori și mai ales în cadrul proiectelor cu finanțare publică, restaurări mari, cu fonduri consistente care, în cele din urmă, nu au condus la nimic din cauza lipsei unor activități viabile. Ori, aceste activități nu pot să vină de la București pentru un monument care se află în cine știe ce punct al țării, trebuie să vină de acolo, din comunitatea locală sau din zona respectivă. Odată cu strategia de intervenție pentru salvarea propriu-zisă a monumentului, a materie, trebuie reconstruită și utilitatea lui sau regîndită împreună cu oamenii care pot să-l folosească. 

Nu trebuie să cădem în capcana asta a turismului ca prim punct pentru utilizarea monumentelor noastre, cînd nu trebuie să fie toate pentru turiști. În primul rînd trebuie să fie relevante pentru comunitatea locală și, după aceea vor putea deveni interesante și pentru turiști. Turiștii ajung oricum oriunde în cele din urmă, dacă află de un lucru interesant, dar nu ei trebuie să fie obiectivul salvării monumentelor, ci comunitățile care trăiesc cu acele monumente, pentru că așa se recreează o legătură care uneori a dispărut din diferite motive. Din generație în generație, o clădire sau un loc și-a pierdut interesul pentru oamenii locului și acest lucru trebuie recuperat, revalorizat monumentul în alt fel, ceea ce oricum facem. 

Fiecare generație își reevaluează relația cu trecutul și interesul nostru pentru patrimoniu ține de relația pe care o avem cu trecutul, cu istoria, cu arta, cu cultura și fiecare generație găsește alte valori în anumite locuri. Dar asta trebuie să se petreacă pe plan local, în mod special. Și asta este de fapt una din dificultățile proiectelor de restaurare, cum faci, că în rest, partea tehnică și de restaurare a obiectului, de arhitectură, știm cum să o facem. Atunci cînd vorbim de componenta aceasta socială, legătura cu comunitatea locală, nu mai e chiar atît de simplă”, consideră Dr. Arh. Ștefan Bîlici, președintele Ordinului Arhitecților din România.

            După aproximativ 6 ore de Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”, evenimentul se va încheia cu o proiecție specială a filmului filmului „Malmkrog” (2020),  „o interogare asupra cinematografiei și memoriei”, așa cum îl descrie regizorul Cristi Puiu. Filmul este construit în jurul a cinci personaje. Decorul și costumele redau atmosfera începutului de secol XX din Transilvania. Producția este rezultatul a 40 de zile de filmari în conacul Apafi din satul Mălîncrav și îi are în distribuție pe Frédéric Schulz-Richard, Ugo Broussot, Diana Sakalauskaité, Agathe Bosch, Marina Palii și István Teglas. 

„De mai mulți ani, echipa Cronicari Digitali, platforma culturală new media creată de Asociația Human Made Art și agenția Zaga Brand, a creat o formă prin care patrimoniul cultural și arhitectural a ajuns la oameni noi și a deschis granițele unei comunicări adaptate noilor generații, dar și celor care nu sînt familiarizați cu un domeniu. Credem că această zi de Masterclass Cronicari Digitali va fi o bună oportunitate pentru actori-cheie să se întîlnească, să facă schimb de informații și expertiză, să descopere modele de bune practici, dar și instrumente utile, inclusiv de finanțare, astfel încît să putem asculta mai bine casele de patrimoniu care au un trecut, dar mai ales merită să aibă un viitor”, declară Silvia Teodorescu, coordonator Cronicari Digitali. 

Moderatorii Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”, vor fi Arh. Alexandra StoicaDr. Arh Irina Iamandescu și jurnalistul Toader Păun.

Accesul este pe bază de invitație și va fi permis unui număr limitat de persoane, care prin activitatea lor arată un interes autentic pentru patrimoniul arhitectural și istoric. Acestea se pot înscrie gratuit la Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?” urmînd linkul https://forms.gle/LnnbnBZYWej3hkdH7

Evenimentul este organizat de Asociația Human Made Art, prin platforma Cronicari Digitali, cu susținerea Ordinului Arhitecților din România, prin Timbrul de Arhitectură, în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului. Partenerii media sînt Radio România CulturalRevista ZeppelinAdevărulDilema VecheRevista Historia. Partenerii new media sînt Ana Rubeli (Aici a stat) și Bogdan Buzuleac.

Program Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”

10:00 - 10:30    Cine ascultă o casă? - Deschiderea oficială

Silvia Teodorescu, Vicepreședinte Asociație Human Made Art și coordonator Cronicari Digitali

Conf. dr. arh. Ștefan Bîlici, Președinte Ordinul Arhitecților din România

Virgil Nițulescu, Director Muzeul Național al Țăranului Român

Valeria Oana Zaharia, Manager interimar Institutul Național al Patrimoniului (INP)

10:30 – 11:30    Sesiunea 1: Valorizarea clădirilor istorice, societate, comunitate locală, 

perspectivă imobiliară

Moderator – Arh. Alexandra Stoica

Speakeri: 

Arh. Șerban Sturdza, Președinte Pro Patrimonio România - Politici de patrimoniu de jos în sus. Comunități rurale

Constantin Prisecaru, Managing Partner Romania Sotheby's International Realty - Clădiri istorice din perspectivă imobiliară

Ioan Barbu, artist vizual, inițiator a multiple proiecte ce au dus la shimbarea peisajului urban din orașul Petrila - Planeta Petrila

Arh. Pierre Bortnowski – Restaurarea și punerea în valoare a Culei Cornoiu de la Curțișoara

Pascal Garnier, Vicepreședinte Asociația pentru Turism Bucovina - Restaurarea și  

punerea în valoare a caselor tradiționale din Putna

Sesiune de Q&A

11:50 – 13:00   Sesiunea 2: Dezbatere și dialog Patrimoniu și administrația publică

Moderator – Toader Păun, jurnalist

Speakeri: 

Dr. Arh.  Irina Iamandescu, Director adjunct monumente istorice INP 

Bogdan Suditu, Universitatea din București & Președinte Comisia Tehnică de Urbanism și Amenajarea Teritoriului a Primăriei Municipiului București

Tudor Roșca, City Manager Sectorul 1 București - cum vede Setorul 1 patrimoniul ca resursă

Ioan Popa, Primar Reșița/Dorinel Hotnogu, consilier cultural al Primăriei Reșița (TBC) - valorizarea patrimoniului arhitectural și industrial din orașul Reșita 

Sorin Cîrjan, Primar Rm. Sărat și Prof. Univ. Dr. Daniel Șandru, Președinte IICCMER - Memorialul „Închisoarea Tăcerii” de la Rm. Sărat, proiect care a primit finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) 

14:00 – 15:00     Sesiunea 3: Valorizare, case studies

Moderator – Arh. Alexandra Stoica

Speakeri: 

Prof. dr. arh. Iulia Stanciu, STARH A.C.D. – Restaurare, consolidare, reamenajare sediu OAR – Filiala București 

Arh. Andrei Țînțari, Project Leader Cumulus Architecture Office - Reintroducerea în circuitul urban a palatului băncii Marmorosch-Blank, Hotelul The Marmorosch Bucharest by Autograph Collection 

Arh. Dan Stoian, SDAC STUDIO – Valorizarea patrimoniului industrial, viitorul Muzeu al Apei din Timișoara

 Sesiune de Q&A                 

 15:00 - 16:00     Sesiunea 4: Instrumente de finanțare pentru patrimoniul cultural

Moderator –  Dr. Arh. Irina Iamandescu

Speakeri: 

Bogdan Trîmbaciu, Director Unitatea de Management a Proiectului (UMP) – finanțări pentru patrimoniu

Arh. Alexandra Stoica, Director adjunct restaurare INP - Timbrul monumentelor istorice și Programul Național de Restaurare

Ondina Tăut, Expert politică culturală europeană – surse de finanțare europene gestionate de Comisia Europeană, exemple de proiecte și posibilități de networking la nivel european, și noile programe

Sesiune de Q&A

16:00 – 16:10      Concluzii 

Silvia Teodorescu

Dr. Arh. Irina Iamandescu

Arh. Alexandra Stoica

16:30    Închidere eveniment- proiecție specială a filmului Malmkrog, „o interogare asupra cinematografiei și memoriei”, așa cum declară regizorul Cristi Puiu, construit în jurul a cinci personaje. Decorul și costumele redau atmosfera începutului de secol XX din Transilvania. Producția este rezultatul a 40 de zile de filmari în conacul Apafi din satul Mălîncrav.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Candidatul independent Călin Georgescu face declarații de presă, în Izvorani, județul Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Călin Georgescu ar fi plagiat proiectul „Hrană, apă, energie” de la oligarhul pro-rus Ilan Șor care l-a publicat în 2022
Proiectul „Hrană, apă, energie”, denumirea programului electoral cu care a mers Călin Georgescu în campania electorală pentru Cotroceni, este identic cu ce lansat cu câţiva ani în urmă de către fostul deputat de la Chişinău, Ilan Şor, un oligarh pro-rus condamnat la închisoare.
Polițiștii de frontieră l au prins pe falsul medic în tren, la Vama Curtici jpeg
Sorin Grindeanu despre Schengen: „Se reduc timpii de staţionare în frontiere cu aproximativ 30 de minute pentru fiecare tren”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat, joi, că timpii de staţionare în frontiere se vor reduce cu aproximativ 30 de minute pentru fiecare tren, în urma intrării depline în spaţiul Schengen de la 1 ianuarie 2025, iar transportatorii rutieri vor tranzita mai repede frontierele UE.
tribunal
Rapid face sărbătorile în liniște. Ce a decis instanța în procesul privind folosirea abuzivă a imnului
Rapid, clubul sportiv și cel de fotbal, a fost acționat în justiție de Andrei Păunescu, fiului fostului poet Adrian Păunescu.
Vama Nădlac (© Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons)
România și Bulgaria intră în spațiul terestru Schengen de la 1 ianuarie 2025
Miniștrii de interne din țările UE, reuniți în Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI), au decis să ridice controalele asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu și între Bulgaria și România începând cu 1 ianuarie 2025, a anunțat Consiliul Uniunii Europene.
Stațiunea Borsec. Foto Statiunea Borsec
Locul din țara noastră, vechi din 1850, care va fi revitalizat cu fonduri europene. Este una dintre cele mai vechi stațiuni balneoclimaterice din România
Stațiunea Borsec, cunoscută pentru apele sale minerale și peisajele montane spectaculoase, va beneficia de un proiect amplu de revitalizare finanțat prin fonduri europene.
italia pixabay jpg
Țara din Europa, aproape de România, în care toată lumea vrea să trăiască. Are condiții bioclimatice unice în lume, ocupă 0,5% din Pământ, iar 0,83% din omenire trăiește acolo
Este o țară de o frumusețe rară, cu o climă plăcută și o istorie incredibilă. Iar, de-a lungul deceniilor, undeva în jur de un milion de români și-au început o nouă viață aici. Este vorba despre Italia, o țară incredibilă, care impresionează prin biodiversitatea ei!
castigator loto, captura video jpg
Cine este românul care a câştigat 1,62 milioane de lei la Loto 6/49
Miercuri, ieşeanul care a câştigat marele premiul la Loto 6/49 la extragerea din 8 decembrie şi-a ridicat de la Loteria Română premiul în valoare de 1,62 milioane de lei (peste 325.000 de euro).
donator  foto   Shutterstock jpg
Pacienții care au făcut transplant moștenesc amintirile și personalitatea donatorului
Cei care au făcut transplant de organe au dezvăluit că experimentează schimbări ciudate la sentimentele, gusturile și amintirile pe care le au.
1 piftie de curcan jpg jpeg
Ingredientul pe care trebuie să-l pui în piftie ca să iasă limpede. O să-ți iasă un preparat adorat de toată lumea
În perioada sărbătorilor de iarnă, piftia este un preparat de nelipsit de pe mesele românilor, fiind un simbol al tradiției culinare. Gospodinele din toată țara se întrec în a prepara cea mai bună și mai limpede piftie, dar nu toți știu secretul unui aspect perfect.