Valea Jiului – Muzeul oamenilor vii

25 mai 2012
Valea Jiului – Muzeul oamenilor vii   jpeg

- Spectacole şi dezbateri -

Orașele - fantomă

Harta socială a României postcomuniste a suferit schimbări majore. Cu industria pe butuci, categorii profesionale de primă importanţă în trecut (ex: muncitorii) au dispărut. Oraşe construite în jurul unei obiectiv industrial au decăzut odată cu închiderea acestuia, fiind incapabile să funcţioneze independent. Structura lor artificială le-a transformat în universuri-fantomă. Nu se mai aude nimic de Victoria, oraş creat în jurul unui combinat chimic, aproape depopulat acum (mai există acolo în jur de 9000 de locuitori, conform ultimului recensămînt). Sau de Copşa Mică. Oraşe care îşi aşteaptă stingerea, la fel ca şi locuitorii lor.

În Valea Jiului, minele de cărbune neperformante se închid printr-un procedeu complicat care durează cîţiva ani şi prin care se asigură, teoretic, securitatea ecologică a zonei. Uniunea Europeană a acordat în acest an un ajutor de 270 de milioane de euro pentru închiderea cîtorva mine din Valea Jiului. Tot teoretic, o parte din aceşti bani ar trebui folosită pentru reconversia profesională a minerilor. În realitate, singurul lucru pe care contează aceşti oameni - cei care nu au fost încă disponibilizaţi - este un loc de muncă pe perioada procedurii de închidere a minelor. Odată ce acest proces se termină, se năruie şi speranţele lor. Economia adiacentă minelor a sucombat demult. Dacă nu pleacă la muncă în străinătate, devin exponate vii în oraşe-muzeu. Şi mor de foame. La propriu.

„Teatru subPămînt.Valea Jiului după 1989 este un proiect de observație cotidiană și analiză critică a existenței unor comunități afectate decisiv de schimbarea politică din anii ’90. Proiectul își propune să documenteze situația economică, viața și munca minerilor în post-socialism.” Aşa se prezintă un proiect iniţiat de un grup de tineri artişti – regizorul David Schwartz, dramaturgul Mihaela Michailov, fotograful Vlad Petri – şi care a generat spectacolul subPămînt, cu premieră în 19 şi 20 mai la subRahova (cel mai potrivit loc din Bucureşti pentru această temă). subPămînt este o arhivă de poveşti personale care reconstituie structura socială eterogenă din Valea Jiului după o documentare ce a inclus interviuri cu locuitorii zonei şi studierea realităţii locului, inclusiv „excursii” în mină.

Fără speranță

Poveştile sînt descurajante. Mineri, soţii de mineri, bătrîni, disponibilizaţi, tineri la primul job – viaţa lor se reduce la supravieţuire, iar asta înseamnă orice, de la riscul de a coborî zilnic în mină pînă la furtul cărbunilor pentru încălzire. Banii sînt puţini, mizeria e multă, speranţele lipsesc. Singura dorinţă: copiii lor să plece de acolo. Oriunde. Să evadeze. Adulţii se consumă între amintirea vremurilor bune – după 1977, cînd greva minerilor l-a determinat pe Ceauşescu să le ofere "pîine şi circ", adică mîncare într-o vreme cînd restul ţării făcea foamea pe cartelă şi activitate culturală  –, prezentul deziluzionant şi un viitor meschin. A visa este un lux. Visul care aproape atinge utopia al unuia dintre personaje este să se mute la Deva. „Dar asta nu se va întîmpla niciodată.”

Această lipsă de orizont existenţial se regăseşte în mare parte din România. Oraşele dezvoltate din fostele colonii industriale și așezările rurale de pe lîngă mine (satele muribunde apar în piesele lui Szekely Csaba) se degradează pînă la dispariție. Ce e disperant e că mor cu tot cu oameni, generaţii întregi pe care capitalismul sălbatic şi democraţia originală le-au sacrificat. Sărăcia i-a umilit și ei înșiși consideră că nu merită mai mult. La discuțiile de după spectacol, Mihaela Michailov remarca atitudinea generală a minerilor de pierdere a stimei de sine. Propaganda comunistă a supradimensionat imaginea muncitorului, a țăranului, a minerului, iar percepția lor despre ei înșiși acum este una a decăderii, a eșuarii la marginea societății. Și de aici, altă umilință.

Spectacolul subPămînt realizează trei lucruri importante: face subiect și personaje dintr-o categorie profesională ignorată, considerată neperformativă (cum zicea Gianina Cărbunariu, "statul și-a abandonat cetățenii", eu aș parafraza: teatrul și-a abandonat spectatorii), încearcă să declișeizeze imaginea pe care o avem despre mineri (deteriorată mai ales în urma mineriadelor, lucru de care și ei sînt conștienți) și să schimbe percepția negativă, clișeistică și ea, pe care minerii o au despre ei înșiși. Va fi interesant de urmărit spectacolul în Valea Jiului unde minerii își vor asculta propriile povești și se vor confrunta cu ei înșiși.

În Occident se vorbește despre reindustrializare în condițiile în care prăbușirea consumului în timpul crizei economice a arătat că vestul "a uitat" să producă, mulțumindu-se să consume (de unde și avîntul economiei chineze care a suplinit această lipsă). Ideea s-a vehiculat și în România ca fiind posibilă, dacă se iau în considerare resursele naționale. Oricum, pînă cînd se va întîmpla ceva, actuala generație de mineri va fi sacrificată. Și uitată.

Un paradox exprimă sugestiv ce se întîmplă în Valea Jiului. În orașele miniere se trăiește și azi ca în colonii. Există cartiere fără lumină și apă. "Nu mai e mare lucru de făcut aici, doar lumina și canalizarea", zice un personaj în timp ce altul le explică artiștilor de la București că "pentru a aprinde lumina, s-a folosit cărbunele, ca să știți și dvs".

În subPămînt, personajele își povestesc resemnarea. Chiar și cînd vorbesc despre vise, sînt doar vorbe. Nimeni nu crede în ele.
 

subPămînt 
Cu: Alice Monica Marinescu, Katia Pascariu, Alexandru Potocean, Andrei Șerban.
Muzica: Bobo Burlăcianu
Scenografie: Adrian Cristea
Video și foto: Vlad Petri.
Text: Mihaela Michailov
Regia: David Schwartz.
Teatrul SubPământ. Valea Jiului după 1989 este un proiect finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
www.teatrusubpamant.wordpress.com
Următoarele reprezentații vor avea loc în 26 și 27 mai, ora 19.00 la subRahova (Centru de Artă Contemporană) str. Sg. Nuţu Ion nr. 2, București
În perioada 10-18 iunie, spectacolul se va juca în 6 oraşe din Valea Jiului: Petrila, Petroșani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni, Uricani.
După fiecare reprezentație va avea loc o discuţie cu publicul, parte integrantă a spectacolului. 
La toate reprezentaţiile intrarea este gratuită. 

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

porc craciun
Cât costă examenul care te ferește de trichineloză, o boală gravă. „Porcul trăiește cu 4 milioane de larve în el și nu prezintă niciun semn”
Medicii veterinari atrag atenția asupra pericolului enorm la care ne expunem dacă renunțăm la examenul trichineloscopic în cazul porcului sacrificat în gospodărie. Animalele infestate cu trichinella spiralis nu dau niciun semn de boală, în schimb la om pericolul este inclusiv decesul.
idei de cadouri cu un buget de 100 de lei jpg
Cadourile de Crăciun și fondurile românilor: de unde mai au bani și ce preferă în funcție de generație
Românii se pregătesc intens pentru Sărbătorile de iarnă, deși doi din cinci români (44%) alocă bugete mai mici anul acesta pentru cumpărăturile de sezon din cauza inflației care le afectează finanțele.
Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cum va vota la primăvară electoratul lui Călin Georgescu. Trei sociologi explică cum funcționează psihologia maselor
„Au anulat alegerile prezidențiale pentru că și-au dat seama că nu iese cine trebuie. Vor fi taxați, însă, și la viitoarele alegeri, când românii vor pune ștampila tot pe candidații suveraniști!” a declarat recent George Simion pe grupul de whatsapp al partidului.
ARETEX textile jpg
Colectarea deșeurilor textile, obligatorie de la 1 ianuarie. Cum arată recipientele de reciclare
Colectarea separată a textilelor este obligatorie de la 1 ianuarie la nivelul UE, inclusiv în România, inițiativa impactând direct sectorul colectării separate, în condițiile în care românii abia colectează 0,5 - 0,7 kg, față de media țărilor vestice, de până la 16 kg de persoană anual.
bursa indici FOTO Shutterstock
Cine este singurul Grinch pe piețele bursiere? Analiza a 14 burse cu câștiguri mari de Crăciun
Performanța lunii decembrie depășește media celorlalte luni cu 1,06 puncte procentuale, echivalentul a 23% din câștigurile anuale, potrivit unei ample analize privind câștigurile pe cele mai mari 14 burse.
ChatGPT Inteligenta Artificiata FOTO Shutterstock
ChatGPT începe să aibă minte proprie. Cât de periculos poate fi
Cel mai recent model OpenAI, ChatGPT o1, stârnește controverse cu comportamentul său surprinzător, iar unii ar putea spune neliniștitor, dat fiind că pare să nu mai asculte ordinele primite.
ministerul energiei  foto FB ministerul energiei jpg
Intenția de desființare a Ministerului Energiei stârnește reacții dure din partea experților și a prosumatorilor
Intenția de desființare a Ministerului Energiei, prin comasarea cu Ministerul Economiei; a stârnit reacții dure, deopotrivă din partea experților în energie și a prosumatorilor.
63577598 1004 webp
Frigul, arma Rusiei împotriva transnistrenilor
Parlamentul de la Chișinău a instituit stare de urgență în sectorul energetic, pentru ca Guvernul să poată ajuta populația din Transnistria să evite o catastrofă umanitară generată de Rusia în plină iarnă.
hariclea darclee
14 decembrie. Ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena Operei Mari din Paris. Sărăcia cruntă în care avea să sfârșească
Pe 14 decembrie, în 1280 a avut loc prima atestare documentară a orașului Sighișoara. În 1918 s-a născut Radu Beligan, iar în 2013 a murit Peter O'Toole. 14 decembrie este și ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena internațională.