Valea Jiului – Muzeul oamenilor vii

25 mai 2012
Valea Jiului – Muzeul oamenilor vii   jpeg

- Spectacole şi dezbateri -

Orașele - fantomă

Harta socială a României postcomuniste a suferit schimbări majore. Cu industria pe butuci, categorii profesionale de primă importanţă în trecut (ex: muncitorii) au dispărut. Oraşe construite în jurul unei obiectiv industrial au decăzut odată cu închiderea acestuia, fiind incapabile să funcţioneze independent. Structura lor artificială le-a transformat în universuri-fantomă. Nu se mai aude nimic de Victoria, oraş creat în jurul unui combinat chimic, aproape depopulat acum (mai există acolo în jur de 9000 de locuitori, conform ultimului recensămînt). Sau de Copşa Mică. Oraşe care îşi aşteaptă stingerea, la fel ca şi locuitorii lor.

În Valea Jiului, minele de cărbune neperformante se închid printr-un procedeu complicat care durează cîţiva ani şi prin care se asigură, teoretic, securitatea ecologică a zonei. Uniunea Europeană a acordat în acest an un ajutor de 270 de milioane de euro pentru închiderea cîtorva mine din Valea Jiului. Tot teoretic, o parte din aceşti bani ar trebui folosită pentru reconversia profesională a minerilor. În realitate, singurul lucru pe care contează aceşti oameni - cei care nu au fost încă disponibilizaţi - este un loc de muncă pe perioada procedurii de închidere a minelor. Odată ce acest proces se termină, se năruie şi speranţele lor. Economia adiacentă minelor a sucombat demult. Dacă nu pleacă la muncă în străinătate, devin exponate vii în oraşe-muzeu. Şi mor de foame. La propriu.

„Teatru subPămînt.Valea Jiului după 1989 este un proiect de observație cotidiană și analiză critică a existenței unor comunități afectate decisiv de schimbarea politică din anii ’90. Proiectul își propune să documenteze situația economică, viața și munca minerilor în post-socialism.” Aşa se prezintă un proiect iniţiat de un grup de tineri artişti – regizorul David Schwartz, dramaturgul Mihaela Michailov, fotograful Vlad Petri – şi care a generat spectacolul subPămînt, cu premieră în 19 şi 20 mai la subRahova (cel mai potrivit loc din Bucureşti pentru această temă). subPămînt este o arhivă de poveşti personale care reconstituie structura socială eterogenă din Valea Jiului după o documentare ce a inclus interviuri cu locuitorii zonei şi studierea realităţii locului, inclusiv „excursii” în mină.

Fără speranță

Poveştile sînt descurajante. Mineri, soţii de mineri, bătrîni, disponibilizaţi, tineri la primul job – viaţa lor se reduce la supravieţuire, iar asta înseamnă orice, de la riscul de a coborî zilnic în mină pînă la furtul cărbunilor pentru încălzire. Banii sînt puţini, mizeria e multă, speranţele lipsesc. Singura dorinţă: copiii lor să plece de acolo. Oriunde. Să evadeze. Adulţii se consumă între amintirea vremurilor bune – după 1977, cînd greva minerilor l-a determinat pe Ceauşescu să le ofere "pîine şi circ", adică mîncare într-o vreme cînd restul ţării făcea foamea pe cartelă şi activitate culturală  –, prezentul deziluzionant şi un viitor meschin. A visa este un lux. Visul care aproape atinge utopia al unuia dintre personaje este să se mute la Deva. „Dar asta nu se va întîmpla niciodată.”

Această lipsă de orizont existenţial se regăseşte în mare parte din România. Oraşele dezvoltate din fostele colonii industriale și așezările rurale de pe lîngă mine (satele muribunde apar în piesele lui Szekely Csaba) se degradează pînă la dispariție. Ce e disperant e că mor cu tot cu oameni, generaţii întregi pe care capitalismul sălbatic şi democraţia originală le-au sacrificat. Sărăcia i-a umilit și ei înșiși consideră că nu merită mai mult. La discuțiile de după spectacol, Mihaela Michailov remarca atitudinea generală a minerilor de pierdere a stimei de sine. Propaganda comunistă a supradimensionat imaginea muncitorului, a țăranului, a minerului, iar percepția lor despre ei înșiși acum este una a decăderii, a eșuarii la marginea societății. Și de aici, altă umilință.

Spectacolul subPămînt realizează trei lucruri importante: face subiect și personaje dintr-o categorie profesională ignorată, considerată neperformativă (cum zicea Gianina Cărbunariu, "statul și-a abandonat cetățenii", eu aș parafraza: teatrul și-a abandonat spectatorii), încearcă să declișeizeze imaginea pe care o avem despre mineri (deteriorată mai ales în urma mineriadelor, lucru de care și ei sînt conștienți) și să schimbe percepția negativă, clișeistică și ea, pe care minerii o au despre ei înșiși. Va fi interesant de urmărit spectacolul în Valea Jiului unde minerii își vor asculta propriile povești și se vor confrunta cu ei înșiși.

În Occident se vorbește despre reindustrializare în condițiile în care prăbușirea consumului în timpul crizei economice a arătat că vestul "a uitat" să producă, mulțumindu-se să consume (de unde și avîntul economiei chineze care a suplinit această lipsă). Ideea s-a vehiculat și în România ca fiind posibilă, dacă se iau în considerare resursele naționale. Oricum, pînă cînd se va întîmpla ceva, actuala generație de mineri va fi sacrificată. Și uitată.

Un paradox exprimă sugestiv ce se întîmplă în Valea Jiului. În orașele miniere se trăiește și azi ca în colonii. Există cartiere fără lumină și apă. "Nu mai e mare lucru de făcut aici, doar lumina și canalizarea", zice un personaj în timp ce altul le explică artiștilor de la București că "pentru a aprinde lumina, s-a folosit cărbunele, ca să știți și dvs".

În subPămînt, personajele își povestesc resemnarea. Chiar și cînd vorbesc despre vise, sînt doar vorbe. Nimeni nu crede în ele.
 

subPămînt 
Cu: Alice Monica Marinescu, Katia Pascariu, Alexandru Potocean, Andrei Șerban.
Muzica: Bobo Burlăcianu
Scenografie: Adrian Cristea
Video și foto: Vlad Petri.
Text: Mihaela Michailov
Regia: David Schwartz.
Teatrul SubPământ. Valea Jiului după 1989 este un proiect finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
www.teatrusubpamant.wordpress.com
Următoarele reprezentații vor avea loc în 26 și 27 mai, ora 19.00 la subRahova (Centru de Artă Contemporană) str. Sg. Nuţu Ion nr. 2, București
În perioada 10-18 iunie, spectacolul se va juca în 6 oraşe din Valea Jiului: Petrila, Petroșani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni, Uricani.
După fiecare reprezentație va avea loc o discuţie cu publicul, parte integrantă a spectacolului. 
La toate reprezentaţiile intrarea este gratuită. 

poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.

Adevarul.ro

Ivana Knoll FOTO Instagram png
Moment hilar în Qatar, cu doi bărbați care scot rapid telefoanele pentru a o poza pe Miss Croația | FOTO VIDEO
Una dintre cele mai provocatoare fane de la Mondialul din Qatar a fost Ivana Knoll, fotomodelul care a fost Miss Croația reușind să întoarcă privirile a mii de suporteri.
femeie inele de aur mana bijuterii shutterstock 1966151602 jpg
Zodiile care nu trebuie să poarte aur sub nicio formă. Cum alungi ghinionul adus de bijuterii
Deși este unul dintre cele mai iubite metale prețioase, poartă ghinion. Un astrolog celebru spune de ce nu e bine să purtăm aur. Totodată, există și un ritual simplu prin care se alungă spiritele rele.
cum poti avea succes la interviul de angajare jpeg
Noua strategie folosită de angajați pentru a obține măriri de salariu
Tot mai mulți angajați se arată interesați de posturi pe care nu au nicio intenție să le accepte doar ca să își forțeze șefii de la actualul loc de muncă să le ofere o mărire de salariu, arată Business Insider.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.