Urîțenia și contractul social

Adrian BENEA
7 noiembrie 2017
Urîțenia și contractul social jpeg

O dată pe an, în marile orașe ale lumii, comunitatea LGBT organizează un marș al diversității. În România, în contextul anunțatului referendum pentru redefinirea familiei, femeile se luptă – din nou – pentru dreptul asupra propriului corp, dreptul la avort. Trăim așadar într-o epocă în care fiecare grup social particular luptă pentru acceptare, pentru integrare, pentru drepturi egale. Există, însă, o categorie de oameni discriminați despre care nu se vorbește niciodată: categoria oamenilor urîți. Urîțenia e subiectivă, greu de măsurat, dar pentru ca lucrurile să fie clare, să convenim că o persoană urîtă este cea pe care o consideră astfel cel puțin două treimi dintre cei chestionați.

Să presupunem că vorbim despre un personaj generic, un bărbat oarecare, poate chiar vecinul sau colegul vostru de muncă: acesta și-a petrecut anii de liceu rezemînd pereții sălilor de bal, ignorat de colegi și invizibil pentru colege, întrebîndu-se dacă nu cumva așa va arăta întreaga lui viață, o existență căreia i se refuză căldura umană, sau dacă urîțenia de care era dureros de conștient va dispărea odată cu înaintarea în vîrstă. Îi vede pe cei din jur lui făcîndu-și prieteni, atingînd succesul pe plan profesional, îi vede iubindu-se și căsătorindu-se, apoi îi urmărește cu aviditate pe rețelele sociale postînd imagini din vacanțele lor de vis. Inevitabil, se întreabă unde a greșit, ce anume a făcut pentru a merita o astfel de soartă. Ei bine, vina lui este aceea că s-a născut cu astfel de trăsături. Născîndu-se, a încălcat, ab initio, contractul social. Cu ce drept și-a permis să inducă un asemenea disconfort estetic semenilor săi? Cum de și-a imaginat că va scăpa nepedepsit?

Poate că din punct de vedere legal revanșa societății nu mai e posibilă, așa cum era în Chicago-ul secolului XIX, unde indivizii cu infirmități sau asimetrii erau pasibili de amendă dacă îndrăzneau să iasă în lume. Astăzi sîntem, desigur, oameni inteligenți și evoluați; avem alte mijloace la dispoziție. Pe indivizii cu astfel de ascendent îi putem, de pildă, distribui în filme exclusiv în rolul personajului rău. Sau putem refuza să le ascultăm muzica, oricît de bine ar suna. În această privință, există studii care confirmă faptul că aspectul fizic al interpreților influențează în mod semnificativ felul în care percepem muzica lor, chiar și atunci cînd evaluatorii sînt critici profesioniști. Alte studii dovedesc fără drept de apel că cei neavantajați estetic sînt discriminați în procesul de angajare, iar dacă reușesc totuși să obțină un loc de muncă sînt plătiți cu 10-20% mai puțin decît colegii lor mai arătoși. Au de asemenea mai puține șanse de promovare și mai multe șanse să joace rolul țapului ispășitor.

Mai mult, sînt percepuţi ca fiind mai periculoşi în societate și este mult mai probabil să fie acuzați de infracțiuni, iar atunci cînd sînt acuzați, primesc pedepse mai severe decît semenii lor mai favorizați din punctul de vedere al aspectului fizic. În urma a numeroase alte studii, s-a constatat că sînt percepuți ca fiind mai răi, mai antisociali, mai instabili psihic, mai supuși și mai puțin inteligenți decît ceilalți. Pînă și nou-născuții care încă n-au apucat să internalizeze valorile și judecățile moral-superioare ale societății par a prefera totuși fețele atrăgătoare.
Într-adevăr, s-a dovedit în urma unor studii de specialitate că oamenii frumoși sînt mai inteligenți și au o rată de încarcerare mai scăzută. Să se datoreze oare faptul acesta îndrumării de care au avut parte, atenției pe care au primit-o de-a lungul vieţii, iubirii și, în general, experiențelor preponderent pozitive la care sînt predispuși în societate? E foarte posibil, dar cui îi pasă? Dacă îi ignorăm pe semenii noștri care au pierdut la loteria genelor, dacă refuzăm să îi iubim, dacă evităm să ne împrietenim cu ei sau să-i angajăm, de ce ne-ar interesa atunci suferința lor?

Aș adăuga la toate acestea un alt indice, și anume al sănătății, întrucît nici în domeniul acesta statisticile nu sînt favorabile celui dezavantajat fizic. Se poate trăi, desigur, și cu un salariu cu 10-20% mai mic decît al mediei, iar mai tîrziu, la vîrsta a doua, personajul nostru își poate găsi chiar și un partener, atunci cînd, de pildă, anumite femei încep să-și piardă silueta, admiratorii și răbdarea de a mai aștepta prințul călare pe un cal alb. E oare o atît de mare tragedie cea de a juca rolul unui betabux? (în argou, furnizor de siguranță și stabilitate)

Cei urîți nu vor mărșălui niciodată pe stradă pentru drepturi egale. Au conștiința urîțeniei, nu au nevoie în plus și de o confirmare oficială. Dar cineva vorbeşte în numele lor: Daniel S. Hamermesh, profesor de economie al Universității Texas. Acesta propune o lege care să-i compenseze, iar argumentele susținute de studii solide pe care le aduce în sprijinul ideii sale sînt cît se poate de pertinente. În ce constă, mai exact, propunerea lui? În recunoașterea faptului că urîțenia este un handicap fizic la fel de serios ca oricare altul și că cei care suferă de acest handicap au nevoie de un cadru legislativ care să îi protejeze împotriva discriminări.

Adrian Benea este sociolog.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Câți ani de pușcărie riscă românul acuzat de trădare
Conform articolului 394 din Codul Penal, Alexandru Piscan, care este acuzat că a desfășurat activități de spionaj în beneficiul Federației Ruse, vizând obiective militare românești și NATO, poate înfunda pușcăria ani grei.
image
Anchetă extinsă în cazul Coldea: sunt vizați și Alexander Adamescu și Mihai Tufan. „Șeful cel mare”, fondator al „statului paralel”
Anchetă a fost extinsă în dosarul generalilor SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, fiind cercetate fapte de corupție în legătură cu firme controlate de către oamenii de afaceri Bogdan Alexander Adamescu și de către milionarul Mihai Tufan.
image
Pățania ciudată a unui șofer băut din Neamț. A făcut accident exact în momentul în care polițiștii îi făceau semn să tragă pe dreapta
Acţiunile poliţiştilor din Neamţ, pentru combaterea evenimentelor nedorite din traficul rutier, s-au soldat cu depistarea mai multor şoferi care erau băuţi la volan, întocmindu-se dosare penale

HIstoria.ro

image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.