Universul paralel din Banatul montan: plantele care topesc plasticul

25 iulie 2022
image

Text de Dragoș Vasile, jurnalist și producător TV

„Urma să luăm un autobuz, prin pampas, care trebuia să facă cel puțin 17 ore pînă la destinație. Eh, autobuzul ăla a avut o întîrziere de șapte ore. Șapte! Era foarte cald afară, exact ca azi. Dar după primele patru ore de întîrziere, toată lumea stătea liniștită, pe iarbă, bînd o bere, mîncînd un sandviș, trăgînd un pui de somn. Nimeni nu era nervos. Nu urla nimeni la nimeni. Și presupun că aveau și ei, la destinație, de prins un alt autobuz sau un tren, de ajuns neapărat undeva, aveau lucruri importante de făcut cu viața lor. Dar nici un «Vreau banii înapoi!». Niciun protest. Nicio criză.”

Stăm jos, pe iarbă, în fundul curții, la doi pași de un rîu care, din cauza secetei, curge cu multă discreție, ca și cum nu vrea să ne deranjeze. Bem limonadă și-l mîngîiem cu rîndul pe Browny, un veteran, un simbol al comunei, cel mai bun prieten al turiștilor, practic, „cel mai fain cîine de pe mapamond, deși eu o am și pe Ria Bucuria”. Iar cînd Oana povestește cum a ajuns aici, stînd așa, ciucită, pe iarba asta aspră și pîrjolită, simți că totul – minus temperatura din aer – e acum fix așa cum trebuie să fie. 

„Pentru mine, acel eveniment a fost decisiv. Acele șapte ore așteptînd un autobuz. Pentru că mi-am dat seama, dintr-o dată, că lucrez într-o corporație, iar rezultatul e că da, am bani, dar nu am timp. Și, mai mult, sînt mereu nemulțumită de ceva: de trafic, de lipsa unui loc de parcare, de orașul în care locuiesc, care nu e la munte, unde mi-ar plăcea mie să trăiesc, și așa mai departe. Privindu-i pe oamenii ăștia care așteptau senini un autobuz care părea că nu mai vine, mi-am dat seama că lipsește ceva important din viața mea.”

O călătorie în Patagonia. Două luni. Cu oameni care stau, cu autobuze care întîrzie, cu timpul rarefiat, care se dilată. Era varianta ei de „an sabatic”, întrucît – vorbă perfect românească – atîta s-a putut: două luni. Suficient cît să se întoarcă în țară cu gîndul acela curajos, radical, cu care cochetăm și noi uneori, cînd facem revoluții de 30 de minute la noi în cap: să renunțe la tot și s-o ia de la capăt, de capul ei. Doar că Oana Frențiu chiar a renunțat.

Și-a dat demisia de la multinaționala unde făcea market research, pe bani mulți, cum se face. Și a închiriat o casă dărăpănată în Banatul de munte, la Carașova, de la un belgian care o folosise ca tabără de cercetași. Într-una dintre camere a amenajat un atelier. A cumpărat niște mobilă din lemn de pin de la Ikea. A rugat un prieten tîmplar să-i meșterească niște cutii lungi din lemn, ca niște tăvi de cozonac cu capac. Apoi s-a dus sus, pe deal, ca să caute plante pentru săpun.

image

„Ultimele două generații au pierdut interesul pentru plante”

Oana Frențiu stă acum la Carașova, în județul Caraș Severin, pe Via Transilvanica, cu o pisică și doi cîini: Ria Bucuria, cu care s-a mutat aici, și Browny, pe care l-a găsit aici, parcă așteptînd-o dintotdeauna. Dar de jur-împrejur locuiesc carașoveni care nu o înțeleg atît de des pe cît te-ai aștepta de la oameni. Motivul e simplu: dacă o cauți pe Linkedin, observi că, spre deosebire de ei, Oana se recomandă „Herbalist entrepreneur”. A terminat Relații Internaționale, dar azi cu asta se ocupă: face cosmetice din plante.

„Or, problema acestui sat, dar nu numai a lui, ci a satelor noastre în general, e că ultimele două generații au pierdut interesul pentru plante – medicinale sau nu. Bătrînele de aici nu cunosc nici jumătate din plantele pe care le identific în natură. Eu le învăț pe ele. Bine, unele dintre ele nici nu înțeleg româna, numele plantelor în română, întrucît aici trăiesc mulți croați. Cert e că sînt aici foarte multe plante și flori comestibile pe care eu le folosesc constant, iar doamnele de aici – nici vorbă! Iau totul de la magazin. Ok, mănîncă urzici, cînd apar, dar cam atîta.”   

Oana s-a școlit singură. A absolvit două cursuri online, citește constant, ține legătura cu specialiști în botanică și chimie. A început să-și producă propriul săpun de casă pentru că a refuzat – și refuză în continuare – să folosească gel de duș în recipiente din plastic. Practic, nu cumpără și nu folosește nimic din plastic. Din mîna ei – la propriu, întrucît e singurul ei angajat – ies produse de îngrijire a pielii bazate exclusiv pe ingrediente naturale, plante și flori medicinale culese, tot de ea, din văile și dealurile Banatului Montan. Afacerea ei plastic free se numește Doda Natural și e „un concept născut din nevoia de sens.”   

Ca antreprenor, Oana e asemeni călătorilor relaxați din stația aceea de autobuz: n-a făcut studii de piață. A lansat varii produse pur și simplu pentru că oamenii i le-au cerut. Nu faci și șampon? Ce zici de o apă micelară? O cremă de mîini curată? Am nevoie de niște balsam de barbă bio, n-ai putea să încerci o variantă? Așa că acum Oana Frențiu are în portofoliu 27 de produse, pe care le vinde online, pe site-ul dodanatural.ro. Folosește doar recipiente recliclabile, din sticlă, cu capac din aluminiu. Și în fiecare dintre produse include, obligatoriu, cel puțin un ingredient local. 

Cumpără ulei de lavandă de la un producător din Timișoara. Se aprovizionează cu ceară de albine de la apicultori locali. Ia lapte de măgăriță de la o fermă a unor prieteni.

„Mai am un prieten care produce legume bio, la Anina, și de la el cumpăr morcovii, întrucît fac un săpun cu morcovi și anason stelat."

O prietenă i-a făcut designul de site și de produs, un alt prieten o ajută cu producția publicitară. Dar în ceea ce privește recipientele, nu are de ales: le cumpără din China. „Există încă sticlării aici, dar din păcate nu știu să facă borcane care să arate suficient de bine. Vestea bună e că mi-am cumpărat deja un cuptor ceramic și urmează să-mi fac integral recipientele.”

Lucrează puțin, pentru că miza ei profundă este să fie inversul unei corporații. Se-ntîmplă, iată, într-un univers paralel din Banatul montan: pentru o femeie care umblă după ierburi cu bicicleta pe coclauri, însoțită de cel mai fain cîine de pe mapamond, timpul e mai important decît banii. Și, oricum, Oana Frențiu nu s-ar vedea niciodată vînzînd săpun cu lavandă românească, alifie cu arnică sau pomadă din șase plante în cine știe ce supermarketuri dintr-o pădure de betoane. Nu acesta e sensul.

În plus, Oana e de părere că „doar șarjele mici de produs oferă consumatorului o prospețime maximă.” Așa că, la final, o întreb cum are de gînd, totuși, să-și scaleze afacerea – the evergreen question cînd vorbești cu-n antreprenor. Și, mai ales în context, în grădina asta din fundul curții, la doi pași de un rîu care curge cu multă discreție, ca și cum nu vrea să ne deranjeze, nu puteam spera la un răspuns mai bun: mi-a zis că se bazează pe o creștere organică.  

Cronicari Digitali – proiectul cultural dezvoltat de Zaga Brand și Asociația Human Made Art – adună toate experiențele în Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica alături de Raiffeisen Bank România. Rezidența digitală de storytelling este susținută de partenerul de mobilitate TRUST MOTORS, partenerul video GO PRO și partenerii media Rock FM, Dilema veche, Spot Media și PressOne. Un jurnal multimedia al explorărilor și descoperirilor culturale din Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica poate fi urmărit pe Instagram și Facebook cu ajutorul hashtagului #CronicariDigitali, dar și direct pe conturile Cronicari Digitali.

Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica in Dilema Veche png
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.

Adevarul.ro

image
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost aruncat la WC
Un caz șocant de crimă s-a produs miercuri, 6 decembrie 2023, în jurul orei 14,30, în localitatea Slătioara din județul Olt. Un bărbat a fost decapitat de un altul.
image
Manele cu conotații sexuale, la balurile de boboci din Craiova. "Au ajuns să le arate pe scenă și cum se face" VIDEO
Un liceu renumit din Craiova este arătat cu degetul după ce în spațiul public au apărut imagini de la petrecerea elevilor de clasa a IX-a. Artistul Luis Gabriel, anunțat pe afișul evenimentului drept "special guest". este acuzat că a cântat în fața minorilor melodii obscene.
image
Scandal în Italia: Bijutier condamnat la 17 ani de închisoare pentru uciderea a doi hoți care i-au legat fiica și i-au jefuit magazinul VIDEO
Un bijutier din Italia a fost condamnat la 17 ani de închisoare pentru că a împușcat mortal doi hoți care i-au jefuit magazinul și i-au legat fiica. Sentința a declanșat o dezbatere aprinsă privind limitele autoapărării în Italia.

HIstoria.ro

image
Cine este și de unde vine Moş Nicolae?
În noaptea de 5 spre 6 decembrie tradiţia spune că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care sunt cuminţi, lăsându-le în cizmuliţe dulcuri şi alte daruri. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată iar copiii care au fost cuminţi vor găsi în ghetuţe diverse cadouri.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.