Unde nu e victimă, nu e abuz
Modificare a legislaţiei cu privire la prostituţie în Franţa. Mai mulţi deputaţi (socialişti) vor ca toate persoanele implicate în comerţul cu sex – deci inclusiv clientul – să fie sancţionate de lege. „Clientul-prostituat a fost ocolit de urmările legii pînă acum, şi acest lucru trebuie să se schimbe”, a spus Danielle Bousquet, şefa grupului de lucru care se ocupă de chestiune… Aşa cum au proiectat-o iniţiatorii ei, noua lege tratează prostituata ca pe o victimă şi pe proxenet ca pe autorul (moral) al abuzului. Clientul ar fi şi el participant la abuz – numai că cei care elaborează legea nu prea ştiu cum să-i încadreze fapta. Pe de o parte, pentru a opri fenomenul – aceasta e intenţia legii – e absolut necesar ca şi clientul să fie descurajat, măcar printr-o amendă. Pe de altă parte, pentru ce să-l amedezi?
Aşa că tot discută la întîlnirile cu cetăţenii (democraţia presupune şi participare civică) despre cum ar trebui tratată această relaţie. Din oraş în oraş, deputaţii îşi adună informaţii, revizuiesc poziţii, strîng semnături, adună noi argumente. Numai că la Lyon s-a răsturnat toată chestia. Pentru că reprezentantele unei asociaţii de prostituate au transmis, pe un ton hotărît, că ele nu vor să fie considerate victime. Şi unde nu e victimă nu e abuz. Şi unde nu e abuz, nu e făptaş. Şi atunci despre ce mai discutăm?
Adevărul e că s-au cam grăbit cu această iniţiativă legislativă. În Franţa, toată lumea, chiar şi prostituatele, face grevă sau iese în stradă ca să protesteze. Şi oamenii sînt obişnuiţi să se mobilizeze repede atunci cînd guvernanţii dau legi strîmbe. De data, socialiştii s-au cam împotmolit, pentru că apără nişte principii destul de confuze.