Unde e nordul Angliei?

28 februarie 2012
Unde e nordul Angliei? jpeg

M-am mutat în nordul Angliei cu aşteptări puţine. Ce-am auzit înainte să vin? Cînd le spuneam cunoscuţilor, păreau încîntaţi: „A, Londra, minunat!”, dar cînd precizam unde anume în Anglia, vedeam de fiecare dată aceeaşi congestionare a feţei: „Oh, Leeds... THE NORTH! Acolo e altceva, nordul nu e sud, e industrial, urît, sărac, cu o climă imposibilă”. Deja vedeam străzi pline de muncitori şi mineri obosiţi mîncînd cu toţii din traistă faimoasele plăcinte de Yorkshire.

Ce-am văzut? În primul rînd că multe oraşe sau orăşele din nord sînt mai degrabă mic-burgheze. Leeds e doar unul dintre ele. Harrogate, Saltaire sau chiar Hebden Bridge n-au nimic dintr-un Rovinari. Apoi, Leeds nu e mic. Are totuşi jumătate de milion de locuitori, iar cu toată aglomerarea urbană din jur ajunge la vreo 800 000. Dintre aceştia, cam un sfert lucrează în administraţie publică, educaţie şi sănătate, cam tot atîţia în bănci, finanţe şi asigurări şi vreo 20% în distribuţie. Restul sînt studenţi. Leeds e al doilea centru financiar după Londra şi gazda unei mari părţi a industriei media. Una dintre ultimele fabrici în funcţiune, cea de bere, Tetley, preluată de Carlsberg, şi-a închis porţile acum vreo doi ani.

Dar să nu vă gîndiţi că scriu textul de faţă să-mi contrazic prietenii mei englezi despre cît de postindustrial e, de fapt, Leeds, în particular, şi nordul Angliei, în general. Ei ştiu mai bine, doar e vorba de ţara lor, chiar dacă majoritatea n-au călcat pe-aici şi nici nu vor ajunge vreodată. Asta îmi aduce aminte de doi colegi care au studiat unul manelele şi altul cartierul Ferentari, iar cînd vorbeau despre cercetările lor primeau aproape invariabil aceeaşi reacţie: „O, ştim noi cum stă treaba”, deşi majoritatea interlocutorilor nu puseseră niciodată piciorul nici în Ferentari, nici la Million Dollars.

Tuturor celor care m-au prevenit despre viaţa în nord le transmit o mare şi profundă mirare. Nimeni nu mi-a explicat lucrul cel mai important, şi anume că „The North” nici măcar nu se află în Anglia, ci este, de fapt, în Suedia. În primul rind, oamenii de aici nu vorbesc engleză. Aici se vorbeşte un fel de suedeză de baltă, toţi sună ca nişte orci eşuate pe plajă. Pot să vă dau o grămadă de exemple că aici nu doar că nu se vorbeşte engleza, dar oamenii nici nu înţeleg majoritatea cuvintelor din această limbă – internaţională, nui aşa!? - pentru că le folosesc greşit. Bunăoară, o lume întreagă spune chips, ca în engleză, chestiilor de ronţăit, crocante, făcute de obicei din cartofi; ei bine, cei de aici zic chips la cartofi prăjiţi. La fel cu cheers, cuvîntul pe care îl foloseşti în engleză cînd dai noroc. Cei de aici îl folosesc în loc de mulţumesc. Ca să nu mai zic că sînt groaznic de nepoliticoşi, nu ca gentlemanul englez, toată lumea te ia cu love - „Y`all right, love?”, „Hiya, love!” - indiferent de sex, vîrstă sau culoarea pielii. Degeaba sînt drăguţi şi zîmbăreţi şi încearcă să acopere această lipsă de educaţie, nu le iese. Şi nici măcar nu au lire, cum ştie o lume întreagă că au englezii, lira sterlină (livre sterling), ci o monedă ciudată care se cheamă pound. Imnul regiunii Yorkshire, On Ilkla Moor Baht'at, vă sună a engleză?

În plus, sînt total dezorganizaţi. Au un stil de a lăsa maşinile de pe străduţele colaterale să intre în traficul străzii principale, se opresc din senin şi-i mai acordă cîte unuia prioritate şi nimeni nu claxonează să te atenţioneze, de-asta sînt şi atîtea ambulanţe şi maşini de poliţie pe străzi, trebuie că se-ntîmplă multe accidente. Sau poate din cauza urşilor? Cînd mergi cu maşina, GPS-ul îţi spune tot timpul: „Bear left! Bear right!”. Eu cînd vă spun că aici e, de fapt, Suedia!

Oamenii trăiesc nesănătos şi nici pomeneală să bea ceaiul tipic englezesc, nu beau decît Coca-Cola. De altfel, asta şi curge în rîurile lor, multă Coca-Cola, maro şi spumoasă; dacă nu mă credeţi, uitaţi-vă la poze! Plus că mănîncă absolut pe dos, îşi pun un fel de gem în friptură, cum numai suedezii fac. Oricum, există o deosebită preocupare pentru mîncare, la televizor nu vezi emisiuni decît despre asta, cu vedete locale pe post de bucătari care se întrec la gătit, oameni de rînd care se dau peste cap să facă nu ştiu ce fel de mîncare mai bine decît vecinii sau prietenii lor în schimbul unor premii derizorii.

Am o ultimă şi concludentă dovadă că Nordul Angliei e Suedia, dovadă pe care am păstrat-o special pentru final. Dacă achiziţia fabricii de bere Tetley de către Carlsberg, prietenii lor danezi, nu era suficientă, atunci aflaţi că tot nordul e proprietatea H&M! HM Government, HM Treasury, pînă şi închisoarea e HM Prison. Iar asta se vede inclusiv la costumele frumoase, galben cu verde, pe care le poartă deţinuţii.

Raluca Nagy este antropolog, doctor în ştiinţe sociale al Universităţii Libere din Bruxelles şi al SNSPA Bucureşti.

WhatsApp Image 2023 06 02 at 16 31 57 jpeg
Karpatia Pony Show 2023: cinci zile de acțiune și distracție pentru întreaga familie pe Domeniul Cantacuzino, Florești!
Anul acesta, organizatorii extind concursul la patru zile de competiții și show-uri ecvestre.
kam idris hqhx3lbn18 unsplash1 jpg
Dincolo de orele de lucru: Găsirea echilibrului între muncă și timp liber
Iată cîteva strategii practice și sfaturi pentru a găsi un echilibru între viața profesională și viața privată în lumea cu ritmul rapid din ziua de azi
Afis Teoria recapitularii Stefan Ungureanu The H Gallery jpeg
Vernisaj Ștefan Ungureanu – „Teoria recapitulării”, The H Gallery
Vernisajul expoziției va avea loc joi, 8 iunie, de la ora 19:00.
Portret CL jpg
poate nu
Poate nu-i chiar Sfîrșitul, numai că totul se leagă. Dar și pe asta cine s-o înțeleagă?
PHOTO 2023 05 26 14 18 54 jpg
Romanian Design Week, festivalul industriilor creative, readuce la viață spații uitate ale Bucureștiului, alături de IQOS
Industriile creative sau industriile de conținut sînt concepte care au intrat în limbajul comun în ultimii ani
ad3 jpg
Ce adidași se potrivesc cu treningul? Mizați pe confort și stil urban
Dacă preferi o versiune mai sportivă a treningurilor, pariază pe jambiere strîmte cu dungi albe pe laterale
saxinte jpg
Nigredo
Acceptarea ideii că ura poate fi un sentiment creștinesc
 AAA2496 jpg
Importanța reglării unghiurilor direcției
Unul dintre factorii care pot duce cel mai mult la uzura prematură a anvelopelor este reglarea incorectă a unghiurilor direcției.
DilemaVeche (2) (1) jpg
featured image (2) (1) jpg
Istoria transferurilor în fotbal: De la 400 de lire la 222 de milioane de euro
În ultimul deceniu s-au plătit sume amețitoare pentru transferul unor fotbaliști.
index png webp
Serile Enayati Medical City, 26 mai 2023, cu Sever Voinescu si Horia Brenciu
Enayati Medical City are ca prioritate abordarea holistică a problemelor medicale ale pacienților.
pexels andrea piacquadio 3812745 jpg
Migrenele: ce le generează și cum le tratăm
Migrenele reprezintă un tip de durere de cap caracterizate prin dureri intense, pulsatile, resimțite de cele mai multe ori doar pe o parte a capului.
DSC08734 JPG
IQOS și Romanian Design Week te invită să descoperi instalația „Echoes of Presence” între 12-28 mai în Piața Amzei din București
În ultimii 10 ani, Romanian Design Week a devenit cel mai complex eveniment dedicat industriilor creativ-culturale din România.
Killa Fonic png
Vama intră în luptă cu Killa Fonic în bătălia muzicală a anului
Joi, Vama și Killa Fonic intră în cea mai așteptată bătălie muzicală a anului.
image png
Vedere asupra lumii din casele bunicilor
Recunosc o disperare aici, acceptată pe jumătate trupește, pe jumătate  sufletește.
dilemaveche 1 jpg
Cum identifici rapid un nou cazino online și cum să rămîi siguranță
Pe viitor, cu siguranță vor mai apărea jocuri diferite și inovative.
Dilemaveche   nuante de roscat jpg
Ce legătură există între nuanța părului și personalitate – află aici!
Te-ai întrebat vreodată dacă există o legătură între nuanța părului și personalitate?
Echoes of Presence partedinarte jpg
COMUNITATEA A DECIS: CÎȘTIGĂTORUL CONCURSULUI LANSAT DE ROMANIAN DESIGN WEEK ȘI IQOS ESTE PROIECTUL „ECHOES OF PRESENCE”
ÎMPREUNĂ este tema pe care Romanian Design Week și IQOS au propus-o comunității creative din România pentru ediția de anul acesta a concursului.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Start pentru înscrierile la a doua ediție New Draft. Asociația Control N caută autori de scenarii de film din România
Trei sesiuni de lucru asistat, programate lunar, între lunile iulie și octombrie 2023
icr lbf2023 jpeg
#3 1 jpg
Cititul în familie: De ce este important să citim împreună cu cei mici?
Cititul în familie nu trebuie să fie o activitate plictisitoare, ci poate fi o aventură fascinantă pentru toți membrii familiei.
catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.

Adevarul.ro

image
Panourile solare, un dezastru ecologic care așteaptă să se întâmple? Ce spun experții
În timp ce sunt promovate în întreaga lume ca o armă crucială de reducere a emisiilor de carbon, panourile solare pot provoca un dezastru ecologic după 25-30 de ani, cât este durata lor de viață.
image
Cauzele cutremurelor din vestul României. INFP: „Asta pune o presiune enormă”
Cutremurul din Arad s-a simțit în Ungaria, Croația și Serbia. Seismologii explică ce cauze produc cutremurele din zona de vest a țării.
image
Cum a murit de fapt regele Decebal. Principalele ipoteze privind sfârșitul regelui dac
Decebal, regele dacilor, a murit în anul 106 d Hr, în urma înfrângerii în fața legiunilor romane, după două războaie epuizante. Deși, aparent, modul în care regele dac a murit este bine cunoscut, există mai multe ipoteze privind sfârșitul acestuia.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.