Un pact muzical

24 martie 2014
Un pact muzical jpeg

• Adrian Raso & Fanfare Ciocârlia, Devil's Tale, Asphalt Tango Records, 2013.

Devil’s Tale vinde către un public internaţional un pact muzical: canadianul Adrian Raso îşi ascute demonii interiori în metalul lăutarilor din Fanfara Ciocârlia, jazzul manouche se-ntîlneşte cu Balcanii, tarantella italiană cu accentele burleşti à la Kurt Weill, virtuozitatea solo cu virtuozitatea de grup de mînuitori de alămuri. Mai rar un album care să miroasă atît de tare a film noir, Django Reinhardt, alcool şi diavol şi să mai aibă şi pseudo-etichetă de „al nostru”.

Nu sînt o mare cunoscătoare a Fanfarei şi, în particular, prefer înregistrările din colecţia Muzeului Ţăranului Român. Pentru beţii poate prinde un Radio Paşcani, albumul din 1998 al Fanfarei. Pe-atunci, însă, abia ieşiseră din satul 10 prăjini şi erau mult mai aproape de momentul în care cîntau hore şi sîrbe de cîte o jumătate de oră în concerte. În 2014 www.asphalt-tango.de are deja booking-ul făcut pentru cea mai rapidă fanfară a lumii pînă în 2015. „Poate luăm şi premiul Nobel pentru pace-n cartier” sună un vers de-al lui Deceneu, dar lăutarii pot să zică de-acum cu lejeritate „Regele Norvegiei e un fan de-al nostru” după ce-au cîntat la ceremonia de decernare a Premiilor Nobel, în 2013.

Deşi captivant prin aranjamente şi sincronizări, Devil’s Tale crează un mit fals. Mă întreb: oare cum au acceptat membrii Fanfarei asocierea cu titlul discului? Dovada celor 17 ani de carieră şi-a unei viziuni mai largi, libertine, asupra lumii, în care diavolul nu mai este o prezenţă palpabilă ci o inofensivă damă în roşu? Sau o decizie de marketing care pe ei nu-i interesează, cu care n-au contact direct. Imaginarul de text şi grafică al discului de faţă are atît de puţin de-a face cu imaginarul specific religios şi muzical al lăutarilor ţigani încît îţi vine să-ţi tragi sufletul, să scuipi de trei ori în sîn şi să te-ntrebi cînd vine Apocalipsa. Muzical vorbind, înţelegerea nu e în sine o uimire. Partitura şi flerul rezolvă multe. În cazul acesta chiar e vorba de o temperare a Fanfarei, de reducerea rolului său la cel de acompaniator cuminte, la renunţarea la orice formă muzicală exuberantă specifică ei. Vintilă Mihăilescu spunea recent, vorbind despre Maria Tănase: „Cine plăteşte lăutarii conduce hora.” Fanfara Ciocârlia are puţine de-a face cu „şarlatanii” la care face referire Adrian Raso în „Charlatan’s Waltz”, dar dacă e vorba de ¾, ritmul acesta e acelaşi în oricare colţ al lumii.

Sînt cîteva momente în care mă trezesc într-un fel de „casă” emoţională şi sonoră. "Urn St. Tavern", "Charlatan’s Waltz", "Leezard’s Lament"; mai mult datorită veridicităţii de stil a solo-urilor şi instrumentelor lui Raso decît a legăturii sale cu Fanfara, folosită ca ornament. Mînuitorii de tube, trompete, saxofoane, clarinete şi corni sînt fantastici în nuanţele pe care le scot din gîtlejurile instrumentelor şi solo-urile cu care decorează piesele lui Raso. „The Absinthe-Minded Gipsy” e un exemplu în care Fanfara se desfăşoară şi timbralităţile şuierate, zbîrnîite, hohotite inspiră un Tarantino-sound.

Am senzaţia, totuşi că-nainte, în romane şi blues-uri, diavolul făcea deal-uri mai bune… parcă cerea mai mult de la cei care-l acostau. Aştept să văd un concert de-al Fanfarei Ciocîrlia şi să-mi calibrez şi-acolo gusturile. Măcar de-o strigătură ca lumea şi-n rubato furioso să am şi eu parte.

Pe 28 martie, Fanfara Ciocârlia cîntă în Club Eden.

Foto: Lucian Muntean

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Sentință exemplară în cazul unui șofer care a dat intenționat cu mașina de lux peste mai mulți polițiști
Doi polițiști din Argeș au fost loviţi, cu intenție, de un șofer care s-a urcat la volan deși avea permisul de conducere suspendat. Bărbatul a pus în pericol viața agenților și a celor trei copii minori ai săi, aflați în mașină în momentul producerii incidentului.
image
image
A murit procurorul român cu cea mai mare vechime în magistratură. Încă era în activitate
Pavel Palcu, procurorul arădean cu cea mai mare vechime în magistratură din România a murit, astăzi, 15 aprilie, într-un centru de recuperare medicală din Bucureşti.

HIstoria.ro

image
„Monstruoasa coaliție”, Cuza și francmasonii, în „Historia” de aprilie
De ce au ales adversarii lui Cuza să-l răstoarne de la putere? Care a fost rolul masoneriei în acest proces? Este apartenenţa lui Cuza la masonerie confirmată documentar?
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.