Un mes(si) de soledad / O lună de singurătate

1 iulie 2010
Mondialul african by Martin Scorsese jpeg

Multe zile după aceea, în faţa loviturilor de pedeapsă din finala cu Brazilia, El Comandante Diego Armando Maradona avea să-şi amintească de după-amiaza îndepărtată în care fundaşul său Gabriel Heinze a marcat primul gol la mondialul african. Reuşita i-a umplut sufletul de bucurie şi i-a picurat selecţionerului biancocelestilor (pe şira spinării) primii fiori de gheaţă.

Şi dacă la început mai toată lumea glumea pe seama şanselor argentinienilor la titlu şi, în special, a calităţilor de antrenor ale lui El Pibe d’Oro, zecile de milioane de admiratori ai lui Diego au abandonat, pentru o lună întreagă, îndatoririle gospodăreşti şi silogismele omeneşti, dînd frîu liber afectelor şi mergînd încă o dată pe „Mîna lui Dumnezeu”. 

În toate zilele lui iunie, ba chiar şi în primele din iulie, pîlcuri de zdrenţăroşi năvăleau pe stadioane pentru a-şi exprima, în vuietul vuvuzelelor, entuziasmul şi umorile. Tot pe atunci, un ţigan deşirat cu chică soioasă şi mâini de vrăbioi, care răspundea la numele de Kusturica, făcuse în numele celei de-a şaptea arte un documentar kitschos, o demonstraţie grandioasă despre viaţa lui Diego.

Kusturica venea la meciuri purtîndu-l în braţe pe Perhan, curcanul norocos. Toată lumea fu cuprinsă de uimire văzând cum Jabulanele o coteau în poartă la ţipetele confuze ale înaripatei aduse tocmai din Peninsula Balcanică. „Lucrurile au viaţă în ele, proclamă sîrbul cu un accent gutural; totul este să le trezeşti sufletul”. Diego Armando Maradona, a cărui imaginaţie îndrăzneaţă întrecea întotdeauna însuşi geniul Naturii, ba chiar şi miracolele şi magia, socotise că s-ar putea servi de fascinantul guşat pentru extragerea trofeului de aur masiv din ghearele italienilor, deja eliminaţi.

Kusturica, un om onest de felul său, îl prevenise: „Nu-i bun pentru aşa ceva!”. Însă, Diego Armando Maradona nu credea, în faza grupelor, în onestitatea ţiganilor şi îşi însuşi curcanul norocos. Nici Lionel Messi, giuvaierul echipei, nu izbuti să-şi convingă maestrul de deşertăciunea unor astfel de superstiţii. „Foarte curînd vom fi campioni mondiali, mai ai puţintică răbdare...”, îi răspunse selecţionerul.
După calificarea în optimi, Maradona se plictisi de curcan, îl puse la fiert şi-i servi o ciorbă apaşului Carlito Tevez, care numaidecât izbutise un gol senzaţional împotriva mexicanilor.

Cîteva zile mai tîrziu, prietenul de la malul Dunării s-a întors cu două mîţe (o pisică albă, o pisică neagră) atîrnate duios pe umeri ca nişte şaluri şerpuitoare. În schimbul sumei modice de un euro, oamenii puteau trage mîţele de coadă pentru a afla, în funcţie de partidă, ce echipă merge mai departe şi ce echipă se întoarce acasă. Ţiganul făcu o demonstraţie uluitoare, care-l lăsă cu gura deschisă pe Diego Armando Maradona şi-l convinse să-şi treacă în patrimoniu şi cele două pisici.
Cum nici nemţii, însă, nu lăsaseră sfertul de finală cu Argentina la voia întîmplării şi apelaseră, la rîndul lor, la caracatiţa Paul (putea indica cu o precizie nemaiauzită cine şi cînd cîştigă), necuvîntătoarele şi puterea lor de prezicere se anihilaseră reciproc.

La începutul lui iulie, Diego Armando Maradona, îmbrăcat într-un costum mai mare cu două numere, deprinse obiceiul să vorbească de unul singur şi să se agite ca un leu în cuşcă la marginea terenului în timp ce Messi, Higuain, Tevez şi Kun Aguero se căzniră să treacă de Germania şi Spania pentru a juca finala de vis cu rivala de-o viaţă, Brazilia.

Ca un făcut, cu doar cîteva minute înaintea penaltiurilor decisive, Diego Armando Maradona, un pic demonizat, repeta pentru sine versurile imnului „carioca”, cu voce scăzută, împotriva evidenţei dictate de raţiune. Jucătorii biancocelesti aveau să-şi amintească toată viaţa cu cîtă solemnitate augustă acesta le tăie calea, tremurînd de înfrigurare, pentru a le dezvălui descoperirea sa:
- ZIVOT JE CUDO („Viaţa e un miracol”).

Lionel Messi îşi pierdu atunci cumpătul şi, de faţă cu coechipierii lui, care ardeau de nerăbdare să treacă la executarea loviturilor de pedeapsă, îi spuse:
- Diego, daca ai chef să înnebuneşti, înnebuneşte singur... Da’ nu încerca să ne bagi şi nouă în cap ideile tale ţigăneşti.

 ********

Claudiu Bolozan este jurnalist sportiv. de ceva vreme, are și blog. Îl găsiți la vivir para contarla

 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Copii la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg

Adevarul.ro

Silkeborg - FCSB, UEFA Conference League / FOTO EPA-EFE
FCSB, umilită de Silkeborg în Conference League. ”De azi, Steaua nu mai există pentru mine”
FCSB a suferit o înfrângere usturătoare în fața echipei daneze Silkeborg, 0-5, în etapa a 3-a a fazei grupelor din Conference League.
Lupeni Foto Daniel Guță JPG
Sfârșitul mineritului în Lupeni, orașul care a supraviețuit din cărbune un secol și jumătate VIDEO
Mina Lupeni se pregătește de închiderea definitivă, în următorii doi ani. Odată cu ea, va dispărea „motorul” de care a depins vreme de aproape un secol și jumătate economia orașului din Valea Jiului.
Adrian Nastase FOTO Inquam Photos/Octav Ganea
Adrian Năstase își recuperează pensia specială. Ce sumă va primi de la statul român
Fostul premier Adrian Năstase a câștigat la Tribunalul București și își va recupera pensia specială, pe care a pierdut-o anul trecut în urma aprobării unei legi în Parlament.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.