Un concert de urmărit
Vineri, 15 noiembrie, la Sala Radio din București, de la ora 19, se anunță un concert cît se poate de interesant. Faptul excepțional este că interpreți de renume vor cînta compoziții ale unor mari maeștri ai jazz-ului românesc - Richard Oschanitzky și Nicolae Coman - care n-au mai fost niciodată auzite live în București. Este vorba de Antifonii de Richard Oschanitzky și Concertul pentru pian și orchestră de Nicolae Coman. De fapt, întregul spectacol este organizat în memoria celor doi compozitori, în condițiile în care anul acesta se împlinesc 8 decenii de la nașterea lui Richard Oschanitzky și 4 decenii de la prematura sa dispariție, precum și trei ani de la dispariția compozitorului, profesorului și muzicologului Nicolae Coman.
Pentru cunoscători, Richard Oschanitzky e un muzician deja legendar însă povestea lui poate n-a intrat încă și în conștiința unui public mai larg. A fost un muzician care a compus în aproape toate genurile posibile, de la muzică ușoară pînă la prelucrări de muzică baroc, de la muzică de film (muzica din numeroase filme de Sergiu Nicolaescu) pînă la lieduri, de la marșuri pentru fanfară pînă la muzică de cameră și, bineînțeles, jazz. Vorbea cursiv 6 limbi străine și a scris
poezii în română, germană, portugheză și engleză.
În concertul de vineri, Orchestra Națională Radio, avîndu-l la pupitru pe dirijorul german Peter Christian Feigel, (director muzical și dirijor șef timp de foarte mulți ani la Friedrichstadt Palast din Berlin) va interpreta de asemenea o piesă compusă de Nicolas Simion intitulată Hommage à Richard Oschanitzky, precum și piesa Romanologie a lui Dan Dediu, un compozitor care probabil nu mai are nevoie de nici o prezentare în România. Solist la pian va fi grecul Antonis
Anissegos, un muzician cu o carieră internațională și premii importante obținute în Germania iar la saxofon Nicolas Simion - considerat cel mai de seamă reprezentant actual al jazz-ului românesc de peste graniță, laureat al unor premii importante ca WDR Jazz Preis 2015 (Germania), International Jazz Composition Contest (Katowice 2017), Premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România pentru piesa „Jocul copiilor” sau Premiul de compoziție la București Jazz Festival în 2016.
Așadar, e vorba de compoziții inedite, ale unor muzicieni excepționali și interpretate de artiști cu totul speciali. Sper că v-am stîrnit interesul. (Andrei Manolescu)