Un clarinet și un blockflote

Un clarinet și un blockflote jpeg

...Şi doi muzicieni tineri, foarte talentați, ambițioși și frumoși: o rețetă de succes. Numele lor: Andreas Ottensamer și Lucie Horsch. El a înființat o echipă de fotbal, dar este și prim-clarinetist al Orchestrei Filarmonicii din Berlin; ea, o olandeză de 17 ani devenită deja o vedetă.

Andreas Ottensamer, clarinetistul cu o mie de chipuri

Este născut în 1989 – are, deci, 28 ani. La 22 ani, devenea prim-clarinetist al uneia dintre cele mai bune orchestre din lume – Filarmonica din Berlin, o orchestră de a cărei magie și performanță ne-am putut convinge și noi în 2015, cînd am putut-o asculta la București, în cadrul Festivalului Enescu. Să fii membru al acestei orchestre, ar fi putut fi suficient pentru orice muzician, însă pentru Andreas Ottensamer – nu: în paralel cu activitatea sa de membru al acestei orchestre, el desfășoară o intensă carieră solistică. Și în plus, joacă tenis și fotbal; de fapt, la Viena, de unde este originar, a și înființat o echipă de fotbal care activează cu succes.

Andreas Ottensamer are deja înregistrate 4 discuri la casele Deutsche Grammophon și Decca; primul a apărut în 2013, ultimul în februarie 2017. Discurile surprind diferitele fațete ale activității lui Ottensamer: concerte, muzică de cameră, membru al  ansamblului The Clarinotts, adică formația care-i reunește pe Andreas, pe fratele și tatăl său, Daniel și Ernst Ottensamer, și ei clarinetiști de succes, membri ai Orchestrei Filarmonicii din Viena. Adaug că Ottensamer este și primul clarinetist din istoria de aproape 90 ani a casei Decca care semnează un contract cu celebra casă, iar primul disc din această colaborare este albumul New era.

Cred că adevărata măsură a clarinetistului Andreas Ottensamer o găsim pe acest ultim disc al său, New era, apărut pe 3 februarie 2017. New era – adică noua epocă ce începe în secolul al XVIII-lea, odată cu apariția școlii de la Mannheim, creuzet al clasicismului în muzică, locul unde însuși Mozart a avut mult de învățat atunci cînd, în călătoriile sale, a ascultat concertele de la Mannheim. Compozitorii de la Mannheim sînt și cei care au introdus clarinetul în orchestra simfonică, dar și cei care l-au impus pentru prima dată ca solist al orchestrei – într-adevăr, o nouă eră importantă în istoria clarinetului. Și cred că și pentru Ottensamer, de asemenea, o nouă eră în cariera sa: a fost foarte bun și pe precedentele sale discuri, în care însă parcă simțeam mai mult implicarea laturii comerciale a activității unei companii de discuri. Andreas Ottensamer însă nu mai are nimic de demonstrat față de ceea ce a demonstrat deja: că este cu adevărat unul dintre cei mai buni clarinetiști care există la nivel mondial. În paranteză fie spus, și unul dintre cei mai frumoși, atu care i-a folosit destul de mult pînă acum în promovare. Așa că pe albumul New era îl descoperim pe Andreas Ottensamer strălucind fără nici un alt artificiu într-un repertoriu pe care evident îl stăpînește la perfecție: concerte de Johann Stamitz și Carl Stamitz, lucrări de Franz Danzi și Wolfgang Amadeus Mozart. Totul, construit în jurul lui Mozart, acel genial creator care a descoperit clarinetul ascultînd concertele de la Mannheim și care a scris el însuși, mai tîrziu, un celebru concert pentru clarinet și orchestră. Pe disc: transcripțiile a două arii de Mozart, din operele Mitridate și Don Giovanni, dar și o Fantezie de Franz Danzi pe teme din opera Don Giovanni de Mozart.

Și nu doar Andreas Ottensamer strălucește pe acest disc, ci și partenerii săi de scenă, alți doi celebri interpreți la instrumente de suflat: flautistul Emmanuel Pahud și oboistul Albrecht Mayer. Sînt doi dintre colegii lui Ottensamer din Orchestra Filarmonicii din Berlin, doi muzicieni care, ca și Ottensamer, au o importantă carieră solistică la nivel internațional. Fără a uita de Kammerakademie Potsdam, ansamblu care-i acompaniază, cu o perfectă acordare la intențiile soliștilor.

Dacă vă place muzica clasică, un repertoriu mai rar abordat și glasul cald al instrumentelor de suflat din lemn, atunci acesta este discul perfect; îl puteți asculta pe site-ul proiectului Radio România Muzical Discurile anului 2017.

andreas ottensamer new era 1 jpg jpeg

Cum să ai succes cîntînd la blockflote – cazul Lucie Horsch

Pentru cine nu știe, blockflote sau flautul drept face parte din familia instrumentelor de suflat din lemn: este un flaut mai simplu construit chiar din lemn, flautul modern fiind construit, așa cum se știe, din metal. Blockflote este un instrument des folosit în școlile generale vest-europene la orele de muzică, fiind considerat un instrument la care e mai simplu să înveți să cînți o melodie ușoară. De aici, și renumele poate nu tocmai bun al acestui instrument pe scena muzicii clasice; de altfel, prea rar se aude pe o scenă de concert sunetul de blockflote.

Însă fiecare instrument poate avea interpretul său providențial; iar această tînără olandeză de 17 ani, Lucie Horsch, poate fi interpreta providențială din timpurile noastre pentru blockflote. Cîntă uimitor la acest instrument, cu o ușurință și muzicalitate absolut remarcabile. De altfel, ea este laureata, în 2016, a Concertgebouw Young Talent Award; să nu uităm că ea a început să cînte la blockflote pe cînd avea doar 5 ani, iar la 9 ani apărea deja în programele televiziunii olandeze.

Sigur, talentul se moștenește din familie: părinții ei sînt ambii muzicieni, iar tatăl ei este violoncelist în Orchestra Regală Concertgebouw (la un moment era considerată chiar cea mai bună orchestră din lume), dar și membru al Amsterdam Vivaldi Players, ansamblul cu care Lucie Horsch a înregistrat primul ei disc, apărut în octombrie 2016 la casa Decca.

Așadar, Vivaldi: concerte pentru flaut și orchestră transcrise pentru blockflote și orchestră (La notte și La tempesta di mare), un concert în original pentru blockflote și orchestră (RV 441), o arie din opera Il Giustino în aranjament pentru blockflote și orchestră, dar și prima parte din celebrul concert “Primăvara” într-o transcripție pentru blockflote solo realizată chiar de filozoful Jean Jacques Rousseau.

Așa cum au sesizat mai mulți cronicari internaționali, este un debut discografic spectaculos: o tînără de 17 ani care promite o carieră de mare calibru – virtuozitate, prospețime, inteligență, inovație. Discul Vivaldi semnat de Lucie Horsch poate fi ascultat pe site-ul proiectului Discurile anului 2017

Cristina Comandașu este critic muzical.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.