Umbra umbrelor

22 iunie 2017
Umbra umbrelor jpeg

● Umbre, de Marilia Samper, regia: Vlad Cristache, scenografia: Vlad Cristache, Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” Bucureşti.

Fiecare umbră are umbra sa, căci orice umbră e o oglindire a celeilalte umbre, şi tot aşa pînă cînd ultima umbră se revarsă într-o lumină puternică care o stîrpeşte. Umbra-primă se regăseşte la rîndul său într-o altă umbră fără de care nu poate privi înapoi, fără de care nu se poate simţi pe sine. Lumina aceea care va înghiţi toate umbrele pămîntului există pe scenă. E aici. Clipeşte semnificativ şi transmite mesaje subliminale. E ca o lumină mesageră în ale cărei pîntec zace adevărul cel mai căutat.

Povestea „umbrelor” e un puzzle atîrnat de vieţile celor prezenţi acolo, celor rătăciţi, celor care-şi caută sensul. Fiecare piesă de puzzle oferă o rigiditate excelentă pentru această cauză – de a reveni de fiecare dată la acel prezent, la acel început, la baza adevărului prin mişcări sacadate, blocate de neînţelesuri, reînviate. Toate trăirile actorilor – trăiri mistice se împrăştie prin întreg spaţiul de joc cu o presiune puternică a normalităţii.

E de înţeles tehnica regizorală, dublată în dese rînduri cu paleta scenografică – o estetică minimalist-realistă care are ca principal personaj: pădurea. Ei toţi sînt cîte un arbore din acea pădure care devine un labirint al inocenţelor.

Ploaia care se varsă în faţa ochilor noştri reprezintă semnul divin. Acel gînd ascuns, secret. Gîndul celor care îşi caută propriul adevăr despre cel de lîngă, despre celălalt, nu despre el. Căci el sau ea nu mai contează acum. E deja un trecut pierdut prin întunericul diafan al umbrelor. Echilibru şi seninătate. Tragism şi iubire. Eficacitatea acestor balanţe echilibrate construiesc o imagine de ansamblu vie a întregului spectacol. O imagine care surprinde prin aşteptare, prin liniile lungi, uşor curbate care se întind de-a lungul întregului univers – umbre.

Capacităţile actorilor sînt absolut evidente – de a trăi cu adevărat momentul, povestea, de a-şi construi o nouă inimă pe care o aruncă către public, iar cine are curaj – o prinde şi o strînge la piept. O regie criptică. O regie fenomen. Gîndită şi ascuţită pînă la cel mai mic punct al vîrfului.

Lumini calde, lumini reci. Tunete, fulgere. Soarele de toamnă – culorile calde care te fac să te gîndeşti la cele mai frumoase lucruri. Două camere. O pădure infinită. O dispariţie şi o (re)găsire. O poveste de dragoste. O absenţă prezentă prin trecutul-prezent. O rezistenţă a textului dramatic contemporan.

Să-i dăm lui Vlad Cristache ce-i al lui – un spectacol de care Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” avea nevoie, nu ca de aer, ci ca de prezenţa unui act artistic matur, plin de adevăr şi emoţionant.

Un spectacol-premieră care produce traume morale, emoţii subversive pe care nu ţi le doreşti, dar de care trebuie să ţii cont şi pe care trebuie să le trăieşti, căci ăsta-i teatrul adevărat – sincer şi moral, autentic şi emoţionant. E puţin ceea ce am scris. Nu ştiu de ce, dar nu mai pot scrie. Poate pentru că multe dintre gîndurile mele despre Umbre nu pot fi scrise, ci doar trăite. Sau poate că umbra cuvintelor mele a fost umbrită de celelalte umbre.

Dragoş N. Savu este specialist în comunicare teatrală.

Foto: Florin Ghioca

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Ce a pățit un blogger român care a intrat în Rusia având și viză de Ucraina pe pașaport. „A fost ceva waw”
Un blogger care a vizitat de curând Federația Rusă a povestit impresiile sale de călătorie pe un grup de Facebook dedicat vacanțelor pe cont propriu. La intrarea în Rusia, vameșii au realizat că a fost mai întâi în Ucraina, pentru că avea viza acestui stat pe pașaport.
image
VIDEO Reacția epică a unui britanic atunci când savurează prima dată bucate românești. „Păcat de ea, Românie, că își bat joc alții de ea”
Un tânăr britanic s-a filmat la Cluj în timp ce a mâncat, pentru prima dată în viață, mai multe feluri de mâncare românească. Reacțiile sale i-au amuzat pe internauți, care l-au lăudat pentru felul în care a prezentat România și bucatele tradiționale.
image
Cum a fost construită șoseaua de pe Valea Oltului. Drumul Carpaților, închis pentru lucrări la autostradă
Drumul de pe Valea Oltului are o istorie de aproape două milenii. În ultimii ani a devenit una dintre cele mai tranzitate șosele din România, însă în această vară, traficul rutier va fi restricționat, din motive de siguranță.

HIstoria.ro

image
Mihail Sebastian, sub teroarea bombardamentelor: „Războiul vine spre noi”
Pentru Sebastian, vara anului 1944 este una a angoaselor, a singurătății, a fricii de moarte și, așa cum știm astăzi, este ultima lui vară.
image
Un Breaking-News din 1941: Germania a atacat Iugoslavia și Grecia
Un moment crucial pentru Balcani, pentru Europa și pentru România: Atacarea Iugoslaviei și Greciei de către Germania în dimineața zilei de 6 aprilie 1941, ora 6.
image
Moscova, la sfârșitul domniei lui Stalin: Când Teroarea a obosit
Vassili Axionov din Une saga Moscovite, roman tipărit la Le grande livre du Mois, 1994, mă surprinde prin descrierea Moscovei postbelice. Deși în plin stalinism, Moscova anului 1950 nu mai e Moscova anilor Marii Terori.