Ucraina sub lupă

Sergiu ŞTEŢ
19 iulie 2019
Ucraina sub lupă jpeg

La sfîrşitul acestei săptămîni, duminică mai exact, în Ucraina au loc alegeri parlamentare. Dacă vă întrebaţi de ce ne-ar interesa noi, românii ce se va întîmpla în Ucraina după alegerile de duminică un posibil răspuns este pentru că vizează direct peste 400.000 de vorbitori de română (la ultimul recensămînt realizat în Ucraina în 2001 unii s-au declarat de etnie „română”, iar alţii s-au declarant „moldoveni”) precum şi soarta celor peste 15.000 de copii care învaţă în limba română în cele 72 de şcoli cu astfel de clase din Ucraina.

Asta în contextul în care chiar săptămîna asta (pe 16 iulie) a intrat în vigoare controversata Lege a limbii de stat în Ucraina, lege care prevede că „toţi cetăţenii Ucrainei trebuie să vorbească limba de stat care este limba ucraineană”.  Iar guvernul de la Kiev a adoptat o strategie de promovare a limbii ucrainene ca limbă de stat pînă în 2030.

Legea aceasta coroborată cu Legea educaţiei adoptată acum 2 ani şi aflată în plin proces de „implementare” au fost aspru criticate de România şi de Ungaria (în regiunea Transcarpatia există şi o minoritate maghiară de peste 150.000 de persoane). Deranjul e într-adevăr mare, atît de mare încît în octombrie 2017 preşedintele Klaus Iohannis şi-a amînat vizita pe care o avea programată la Kiev din cauza adoptării Legii educaţiei. Şi chiar săptămîna aceasta, pe 16 iulie odată cu intrarea în vigoare a Legii limbii de stat în Ucraina, aflat în vizită în regiunea Zacarpatia din Ucraina ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a anunţat că Ungaria se va opune prin veto începerii oricăror discuţii între Ucraina şi NATO pînă cînd minoritatea maghiară din Zacarpatia nu îşi „redobîndeşte dreptul la educaţie în limba maternă”. Ministrul de Externe Szijjártó a mai spus că speră că noul Parlament de la Kiev va face cele necesare pentru îmbunătăţirea relaţiilor dintre Ungaria şi Ucraina.

Discuţia despre cele două legi e însă mult mai complicată  şi mai toată lumea se aşteaptă la o anumită „flexibilitate” după alegerile parlamentare. Va mai dura însă pînă se limpzesc şi se aşază lucrurile.


Rada Supremă (Parlamentul Ucrainei)

dsc 0210 JPG jpeg

Țara se transformă

Avem destule alte motive pentru a urmări cu mare atenţie alegerile de duminică. E cea mai mare ţară din vecini, cu populaţie de vreo 45 de milioane, şi trece prin transformări rapide. În domeniul IT concurează deja puternic România plus că e un jucător important în domeniul alimentar.

Ucraina – da, Ucraina! – e cel mai mare exportator de cereale din lume – în jur de 50 de milioane de tone aşa că o recoltă bună sau slabă afectează preţurile la nivel regional şi global, deci implicit şi pe producătorii de cereal din România care au afaceri de cîteva miliarde de euro pe an.

Un alt motiv de a fi interesaţi de cum va fi viitorul Parlament de la Kiev e „criza din Donbas” şi „situaţia Crimeei ”. Sigur că pentru români conflictul din Donbas sună ca ceva foarte îndepărtat. Adevărul e că, faţă de Dobrogea, partea de sud a regiunii Doneţk e la vreo 700 de kilometri, adică nu mai departe decît Bihorul sau Maramureşul. Conflictul şi criza par acum singurele piedici pentru Ucraina să devină rapid, în circa 10 ani, noua stea a Europei. Pentru asta însă ar trebui să găsească o soluţie acceptabilă la crizele din Donbas şi Crimeea, altfel Ucraina va rămîne izolată şi strivită între Uniunea Europeană şi Federaţia Rusă.

Ţara trece prin transformări rapide dar rămîne de văzut cum va arăta Ucraina şi încotro se va îndrepta după aceste transformări.

Într-o recentă discuţie cu mai mulţi jurnalişti români, Ambasadorul Ucrainei, E.S. Oleksandr Bankov, spunea despre alegerile parlamentare din 21 iulie: „Sînt de părere că o să avem parte de schimbări importante”.  În ceea ce priveşte învăţămîntul în limbile minorităţilor din Ucraina, Ambasadorul Oleksandr Bankov a adăugat: „Nu exclud posibilitatea unor amendamnte la Legea educaţiei, în viitorul Parlament ar putea fi mai multă flexibilitate. Însă pînă nu vedem care e rezultatul alegerilor orice verdict în această direcţie e doar o speculaţie”.   

Depăşind pentru moment „sensibilitatea dosarului legat de minorităţi, care este foarte politizat”, cum l-a descris Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, România trebuie să înţeleagă faptul că ucrainenii sînt din nou într-un moment de cotitură. Ucraina şi ucrainenii s-au schimbat mult în ultimii ani dar statul şi clasa politică par să nu fi ţinut pasul cu aceste schimbări.  

Sondajele de la începutul acestei veri indică faptul că aproape 60 la sută dintre ucraineni susţin o eventuală aderare a ţării la Uniunea Europeană. Mai mult, întrebaţi dacă ar vrea ca Ucraina să devină membră a alianţei militare NATO,  62% dintre ucraineni răspund „DA”. În urmă cu doar 7 ani, aderarea la NATO era susţinută de doar 15 la sută din populaţie.


Fostul Spital de Psihiatrie din Slaviansk, regiunea Doneţk. Bombardat şi abandonat

dsc 0359 JPG jpeg

Așteptările dinaintea alegerilor

Ucrainenii au arătat clar că s-au săturat de starea de fapt din ultimii ani la alegerile prezidenţiale din luna aprilie. Spre surpriza tuturor, Volodimir Zelenski, candidat care părea iniţial doar o pată de culoare în cursa pentru funcţia de preşedinte al Ucrainei, l-a învins pe preşedintele în funcţie, Petro Poroşenko. „L-a învins” e doar formularea politicoasă pentru victoria zdrobitoare a lui Volodimir Zelenski ales de 73 % dintre cei care s-au prezentat la urne în turul II al prezidenţialelor.  Surpriza victoriei clare este dublată de faptul că singura tangenţă cu politica a lui Volodimir Zlenski este rolul de preşedinte al Ucrainei pe care actorul îl joacă într-un serial TV intitulat „Servitorul poporului”. Ajuns preşedinte, în chiar discursul inaugural din luna mai, Volodimir Zelenski a anunţat  convoacarea de alegeri anticipate, cele care au loc la sfîrşitul acestei săptămîni. Forţarea alegerilor parlamentare anticipate e o decizie destul de curioasă mai ales că alegerile la termen trebuiau să aibă loc peste 3 luni.    

Pînă una-alta, duminică ucrainenii sînt chemaţi la urme pentru a vota un nou Parlament.  Rada Supremă, cum e denumit parlamntul Ucrainei, e format din 450 de parlamentari însă sistemul de vot este mai complicat. Jumătate dintre parlamentari (225) sînt aleşi pe liste de partid în timp ce cealaltă jumătate sînt aleşi în circumscripţii uninominale într-un singur tur. E exact sistemul de vot folosit pentru alegerea primarilor în România: cîştigător e candidatul care obţine cele mai multe voturi în singurul tur de alegeri indiferent de cît reprezintă acestea procentual.

Ultimul sondaj de opinie realizat la începutul acestei săptămîni dă un scor de aproximativ 50% pentru partidul „Slujitorul Poporului”, partid nou înfiinţát şi condus de preşedintele Zelenski.

Platforma Opoziţiei – Pentru Viaţă are susţinerea a 11% dintre cei care intenţionează să voteze, aceasta fiind o formaţiune politică cu o atitudine pro-Rusia şi care se opune făţiş aderării Ucrainei la NATO şi la Uniunea Europeană.

Exceptînd eventualele surprize, alte trei partide ar urma să depăşească pragul electoral de 5%. Partidul „Solidaritatea Europeană” condus de fostul preşedinte al Ucrainei, Petro Poroşenko,  e preferat de aproape 8% dintre alegători, partidul „Batkivshchyna” al fostului premier Iulia Timoşenko are un scor de 7% şi un alt partid nou „Vocea” se bucură de susţinerea a aproximativ 6 la sută din electorat. Noul înfiinţatul partid „Vocea” e condus de un foarte popular solist rock, Sviatoslav Vakarciuk.

Conform sondajului de opinie, alte două partide – „Blocul Opoziţiei” şi „Forţă şi Onoare” (condus de un fost şef al SBU- Seviciul de Securitate al Ucrainei) par că vor obţine scoruri sub pragul electoral de 5 % însă diferenţa e mai mica decît marja de eroare a sondajului citat. 

Sondajele de opinie au însă relevanţă doar pentru cele 225 de locuri de parlamentari aleşi proporţional pe liste. Cum vor arăta rezultatele pentru ceilalţi 225 de parlamentari care vor fi aleşi uninominal într-un singur tur (de fapt vor fi doar 203 pentru că celelalte 22 de poziţii sînt alocate teritoriilor „temporar ocupate” din Crimeea şi Donbas) este aproape imposibil de pronosticat. Cert e că partidul preşedintelui Volodimir Zelenski, „Slujitorul Poporului” s-ar putea să obţină singur majoritatea sau să formeze o majoritate confortabilă cu unul dintre partidele mici care vor intra în Rada Supremă. 

Ce se va întîmpla după, rămîne de văzut. Cert e că se prefigurează o reducere a numărului de ministere în viitorul guvern, de la 19 cîte sînt acum la 12, însă numărul exact depinde şi de cum va arată eventuala coaliţie guvernamentală.   De asemenea, în campania electorală preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat că ar vrea o Lege a lustraţiei prin care să fie eliminaţi din funcţiile importante toţi cei care în perioada 2014 -2019 (după revoluţia „Demnităţii” din Euromaidan) au „acceptat să colaboreze cu sistemul corupt”. 

Sergiu Șteț este jurnlist la Radio România Actualități.

Foto sus: Regiunea Donețk, Ucraina, Sergiu Șteț

00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum să economisiți bani în mod corespunzător jpeg
Cum să economisiți bani în mod corespunzător
Cu un plan financiar scris și elaborat, va fi mai ușor să vă planificați rambursarea banilor pe care trebuie să-i împrumutați.
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate
Este important să asociem corect preparatele festive cu licorile care le potențează aroma.
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală jpeg
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală
Știai că există cursuri de dezvoltare personală concepute special pentru adolescenți?
Cum poți să reduci consumul de energie electrică? jpeg
Cum poți să reduci consumul de energie electrică?
Pentru a te asigura că de fiecare dată cînd faci plata factura electrica online plătești sume cît mai mici de bani, este bine să respecți o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru încălzirea locuinței se remarcă prin faptul că produce căldură fără să utilizeze combustibil, ci folosind pur și simplu resurse din natură, precum apa, aerul și solul.
Cum funcționează un cazino online? jpeg
Cum funcționează un cazino online?
Platformele online permit o dinamică mai accentuată și un ritm de joc mai rapid, deoarece nu există nici o interacțiune între jucători și sistemele tehnologice.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.