Trepanoia

Mitoş MICLEUŞANU
3 martie 2012
Venind în România jpeg

Undeva în mine scînceşte un nerod apocaliptic, iar în mintea nerodului, printre vlăstare sinaptice, mă zbengui şi fac tumbe. Eu, copilul absurd şi nemuritor. Rînjesc şi sufăr, sînt propriul meu dictator, căci fără dictatură nu există ascultare, iar fără ascultare nu există eliberare! Gata, de azi pot afirma cu satisfacţie vicleană că nu mai ştiu cine sînt, nu mai am niciun reper exterior, am renunţat la repere, la categorii, la convenţii! N-am avut niciun demers iniţiatic, am fost expulzat la fel ca ceilalţi din grădina amniotică. M-au spălat, mi-au înscenat o existenţă acceptabilă și mi-au promis o moarte la locul ei. 

Moartea e o rutină, nu apuci să scrii două cuvinte fără să nu moară cineva, undeva. Chiar acum. Şi acum! Un bătrîn care le şopteşte rudelor ceva, apoi încremeneşte. O mașină, frînă, un craniu trosnind! O bomboană, o jucărie promisă, un copil strangulat la subsol. Cruzimea noastră latentă, generatorul de orori! La tragedii ciulim urechea, dar mormanele de cadavre să fie cenzurate, dacă se poate! Chiar așa, ce fel de blur preferaţi? Unul după care să ghiciţi conturul victimei, sau poate un blur mai intens, mai cuprinzător? Să acopere în întregime balta de sînge sau lăsăm un firicel pe dinafară? Atît cît să vă tulbure uşor! Da? Gata, s-a rezolvat! Şefu’, un blur mai tare la băiatu’! 

Ce să facem, puţini mor acceptabil. În general, se moare mai greu decît se trăieşte. Poate cu cît mai uşor se trăieşte, cu atît mai greu se moare. Filosofia amărăciunii, speranța săracului! Și totuși, băbătia asta cu coasa încinsă nu caută persoane cu abilităţi speciale, nu alege învăţăcei talentaţi, spirite rafinate, candidaţi potriviţi pentru cosit. E mută, surdă şi oarbă, cu un surîs de marmură în colţul gurii. O sufletistă! Te angajează, vrei nu vrei, la fabrica babei. Rata şomajului este zero! Iar pe giulgiul ei vînăt, printre arabescuri decolorate, se ghiceşte promisiunea unui răsărit superb! Lacrimile îmi şiroiesc pe obrazul nesimţit, mă şterg, înghit, mai ciulesc urechea la o nenorocire. Ducă-se pe pustii! În pustiu e loc, uite o caravană eşuată din cauza mea, un derviş uscat cu albul dinţilor în soare. O cocoaşă înţepenită printre dune. Sub acelaşi soare care mîngîie vitrinele cu ape plate!  

De fapt, frica cea mai apăsătoare nu este legată de murire, ci de remurire! Remurirea e cea mai apăsătoare dintre experienţele reprimate la nesfîrşit. Trauma traumelor! Ce-ai fost? Ai mai fost? Oare nu te-ai oprit niciodată să te uiţi la tine peste umăr, dintr-un viitor îndepărtat, să te vezi sub pămînt, liniştit, fără pretenţii, pe întuneric, să-ţi vezi rămăşiţele, orbitele pline cu noroi, gura plină de rîme îngîndurate? Acum ştii că eşti viu, dar cînd n-ai fost? Crezi în gîndire? Oare nu e clar că logica e un pumn izbind un perete mut? Peretele interior al craniului! Iar gîndirea e precum unghia slabă-n calciu scrijelind betonul carceral! Ca o pană plonjînd în magmă! 

Mă simt ca un prunc la mila şenilelor. Dacă mă voi prăbuşi din nou, va trebui să mă loveşti cu harapnicul. Altfel nu pot adormi. Dacă n-am o tragedie la îndemînă, mă chinuie melancolia. Înainte de somn mă mănîncă gingiile. Mă asaltează un puhoi de şoapte care mă îndeamnă să zdrobesc porumbei cu biblia! Îmi închipui nişte mormoloci zburători care alungă şoaptele şi ele se risipesc prin coridoarele inflamate din capul meu. Mare e laboratorul tău, Doamne! Şi sofisticată îţi este aparatura! 

Dacă în profunzimea unei pietre e o calamitate nucleară, atunci în profunzimea nemişcării e un vals pietrificat, o escapadă catatonică? Există oare un răspuns la lipsa totală a întrebărilor? Un ecou în sine, fără sursă! Ceea ce este, fiindcă nu are cum să nu fie! Un fel de potenţialitate absolută, unde toate se vor petrece mai devreme sau mai tîrziu, fiindcă nu e nicio numărătoare inversă, niciun deadline! Eterna taxă loto! Dacă ai la dispoziţie eternitatea, biletul cîştigător e al tău fie mîine, fie peste un miliard de milenii, important este să nu-l completezi! E simplu, te retragi la călduţ, la raţional! 

Refugiu tihnit, nihilismul? Poate, poate nu vei mai fi! Ce bine ar mai fi să nu mai fi şi nici să nu ştii că nu eşti. Ce plăcere! Apercepţia!? Mierea nesimţirii totale! Cum se numesc cei atraşi de nesimţire? Adică ce facem, dăm flăcările pe aburi? Cîntăm despre anvergura încremenirii! Bine, bine! Şi mie îmi place toamna! Dar flăcările pe aburi niciodată! Eu ştiu aşa: haosul e o neînţelegere, iar deznădejdea dimpotrivă, o înţelegere prea intensă pentru a o putea suporta. Pînă la urmă, aterizarea contează. Iar restul e spumă, gelatină conceptuală, arome şi aditivi. Fataclisme! 

Singura noastră certitudine – ştiinţa finitudinii! Mai clădim o instituţie, ne cocoţăm pe mormanul de tratate şi ne apucăm de convertit mulţimile: „Veniţi la noi, că noi ştim! Ştim pentru voi, ştim ce aveţi de ştiut, de făcut, de crezut! Aveţi îndoieli? Nicio problemă, venim noi şi vă setăm pe încredere absolută! Nu aveţi convingeri? Vă oferim noi o gamă largă! Alegeţi: ştiinţă, voinţă, credinţă, căinţă, neputinţă sau îndoială profesională, pentru cei rafinaţi! Avem sisteme, structuri, principii, postulate, funcţii, disfuncţii... totul pentru a menţine vălul persistenţei. Sîntem specialişti în substraturi!“. Cu cît e mai deasă ceaţa din substrat, cu atît ne specializăm mai bine, fiindcă e mult mai greu de combătut ceea ce nu e prea clar. Sistematizarea – o fabrică de dogme! Coerenţa academică – o fosilizare precoce! Raţionamentul pur – o pietrificare imediată! Instituţiile noastre generatoare de patologii! 

Dar nimeni nu-ţi poate interzice să mori aşa cum vrei tu să mori. Cei care interzic asta, vor să mori aşa cum vor ei. De ce n-ar muri ei aşa cum vor ei să moară, iar pe mine să mă lase să mor aşa cum vreau eu! Poate nu mai suport viaţa, poate am alergie la existenţă, poate vreau să ucid şi mă sinucid ca să nu ucid. Poate vreau să omor la întîmplare pe oricine îmi iese în cale, dar aleg să mă omor ca să-mi salvez semenii! Poate sînt pe punctul să-l strangulez pe unul care îmi spune că sinucigaşii nu se vor mîntui, dar mă arunc în gol ca să-l salvez pe imbecil. Nici nu va şti că l-am salvat de la moarte! Nici nu va şti că trăieşte datorită faptului că mi-am luat zilele! Cel care îl judecă pe sinucigaş, judecă libertatea de exprimare a morţii. Ce mai vrei? Ce-ţi lipseşte? Dacă nu mai vrei nimic, este clar, nimic nu-ţi mai lipseşte! Dar cum să nu vrei nimic, dacă inclusiv „ne-vrutul“ e o virtute vrută? Cum să nu îţi doreşti ceva, dacă inclusiv renunţarea este o dorinţă ascunsă? Dorul de ducă! Dorul de linişte şi „nesimţire“ absolută, nu această nesimţire parţială, molima noastră cea de toate zilele. Oricum, uită ceea ce crezi despre ceea ce vezi! Să nu-ţi imaginezi că eşti mai mult decît un component. Necompusul necuprins e dincolo de componente. Orizontul se va îndepărta odată cu înaintarea ta spre orizont. Nemişcarea şi ecoul prelung al muţeniei te vor călăuzi spre, din, prin, peste, sub, între, printre, către... 

WhatsApp Image 2023 06 02 at 16 31 57 jpeg
Karpatia Pony Show 2023: cinci zile de acțiune și distracție pentru întreaga familie pe Domeniul Cantacuzino, Florești!
Anul acesta, organizatorii extind concursul la patru zile de competiții și show-uri ecvestre.
kam idris hqhx3lbn18 unsplash1 jpg
Dincolo de orele de lucru: Găsirea echilibrului între muncă și timp liber
Iată cîteva strategii practice și sfaturi pentru a găsi un echilibru între viața profesională și viața privată în lumea cu ritmul rapid din ziua de azi
Afis Teoria recapitularii Stefan Ungureanu The H Gallery jpeg
Vernisaj Ștefan Ungureanu – „Teoria recapitulării”, The H Gallery
Vernisajul expoziției va avea loc joi, 8 iunie, de la ora 19:00.
Portret CL jpg
poate nu
Poate nu-i chiar Sfîrșitul, numai că totul se leagă. Dar și pe asta cine s-o înțeleagă?
PHOTO 2023 05 26 14 18 54 jpg
Romanian Design Week, festivalul industriilor creative, readuce la viață spații uitate ale Bucureștiului, alături de IQOS
Industriile creative sau industriile de conținut sînt concepte care au intrat în limbajul comun în ultimii ani
ad3 jpg
Ce adidași se potrivesc cu treningul? Mizați pe confort și stil urban
Dacă preferi o versiune mai sportivă a treningurilor, pariază pe jambiere strîmte cu dungi albe pe laterale
saxinte jpg
Nigredo
Acceptarea ideii că ura poate fi un sentiment creștinesc
 AAA2496 jpg
Importanța reglării unghiurilor direcției
Unul dintre factorii care pot duce cel mai mult la uzura prematură a anvelopelor este reglarea incorectă a unghiurilor direcției.
DilemaVeche (2) (1) jpg
featured image (2) (1) jpg
Istoria transferurilor în fotbal: De la 400 de lire la 222 de milioane de euro
În ultimul deceniu s-au plătit sume amețitoare pentru transferul unor fotbaliști.
index png webp
Serile Enayati Medical City, 26 mai 2023, cu Sever Voinescu si Horia Brenciu
Enayati Medical City are ca prioritate abordarea holistică a problemelor medicale ale pacienților.
pexels andrea piacquadio 3812745 jpg
Migrenele: ce le generează și cum le tratăm
Migrenele reprezintă un tip de durere de cap caracterizate prin dureri intense, pulsatile, resimțite de cele mai multe ori doar pe o parte a capului.
DSC08734 JPG
IQOS și Romanian Design Week te invită să descoperi instalația „Echoes of Presence” între 12-28 mai în Piața Amzei din București
În ultimii 10 ani, Romanian Design Week a devenit cel mai complex eveniment dedicat industriilor creativ-culturale din România.
Killa Fonic png
Vama intră în luptă cu Killa Fonic în bătălia muzicală a anului
Joi, Vama și Killa Fonic intră în cea mai așteptată bătălie muzicală a anului.
image png
Vedere asupra lumii din casele bunicilor
Recunosc o disperare aici, acceptată pe jumătate trupește, pe jumătate  sufletește.
dilemaveche 1 jpg
Cum identifici rapid un nou cazino online și cum să rămîi siguranță
Pe viitor, cu siguranță vor mai apărea jocuri diferite și inovative.
Dilemaveche   nuante de roscat jpg
Ce legătură există între nuanța părului și personalitate – află aici!
Te-ai întrebat vreodată dacă există o legătură între nuanța părului și personalitate?
Echoes of Presence partedinarte jpg
COMUNITATEA A DECIS: CÎȘTIGĂTORUL CONCURSULUI LANSAT DE ROMANIAN DESIGN WEEK ȘI IQOS ESTE PROIECTUL „ECHOES OF PRESENCE”
ÎMPREUNĂ este tema pe care Romanian Design Week și IQOS au propus-o comunității creative din România pentru ediția de anul acesta a concursului.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Start pentru înscrierile la a doua ediție New Draft. Asociația Control N caută autori de scenarii de film din România
Trei sesiuni de lucru asistat, programate lunar, între lunile iulie și octombrie 2023
icr lbf2023 jpeg
#3 1 jpg
Cititul în familie: De ce este important să citim împreună cu cei mici?
Cititul în familie nu trebuie să fie o activitate plictisitoare, ci poate fi o aventură fascinantă pentru toți membrii familiei.
catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.

Adevarul.ro

image
Descoperire epocală lângă Sarmizegetusa Regia realizată cu LIDAR. Nimeni nu bănuia ce ascund munții VIDEO
Un loc plin de vestigii dacice, din Hunedoara, ascuns și neglijat complet în ultimele decenii de autorități, a fost cercetat recent de oamenii de știință, cu ajutorul tehnologiei LIDAR, iar rezultatele studiului sunt uimitoare
image
Turist amendat pentru că a urcat în Munții Piatra Craiului fără să aibă buletinul la el. De ce i-a dat dreptate judecătorul
Un turist amendat de Jandarmerie pentru că „aflându-se în Piatra Craiului, pe un traseu nemarcat, a refuzat să furnizeze date pentru stabilirea identităţii sale” a dat în judecată Jandarmeria Română.
image
Camioanele care au dus faima României în toată lumea. Povestea vehiculelor solide și fiabile, cu „atitudine“ spartană
Camioanele românești, realizate la uzinele din Brașov, au fost adaptate mereu vremurilor, cu o tehnologie de vârf și prețuri avantajoase, cucerind astfel piețele internaționale, chiar și pe cele de peste Ocean.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.