Toto și surorile lui - o nouă premieră la HBO
Toto și surorile lui, noul documentar produs de HBO Europe și Strada Film, în coproducție cu Alexander Nanau Production și regizat de Alexander Nanau, va avea premiera la HBO pe 18 decembrie, de la ora 20:00.
Totonel (10 ani) și surorile lui, Andreea (14 ani) și Ana (17 ani), așteaptă ca mama lor să se întoarcă de la închisoare. Pe măsură ce cresc, fiecare dintre ei învață cum să supraviețuiască pe cont propriu,sperînd că mama lor se va întoarce și familia se va reuni (și vor trăi departe de sărăcie, violență și droguri).
O poveste universală despre legături de familie şi noi începuturi, documentarul surprinde un fragment dintr-un tablou complex.
este un documentar observațional de lung metraj, filmat vreme de 14 luni în cartierul Ferentari din București
Premiera internațională de la Festivalul de Film de la San Sebastian a fost urmata de numeroase selectii si premii in festivalurile de film renumite din toata lumea. Filmul a cîștigat premiul The 10th Zurich Film Festival’s Golden Eye for Best International Documentary Film. După premiul de la Zurich, Toto și surorile lui a primit premiul pentru cel mai bun documentar la cea de-a 30-a ediție a Festivalului de la Varșovia.
Juriul Festivalului Internațional de Film Documentar Jihlava i-a acordat premiul Silver Eye pentru cel mai bun documentar de lung metraj, iar în cadrul festivalului DOK Leipzig,
a cîștigat două premii, The Prize of the Ecumenical Jury, The Prize of the Trade Union Ver.di, precum și Honorary Mention de la juriul principal.
În urmă cu doar câteva zile, la Festival dei Popoli, festivalul de film documentar de la Florența, filmul a primit premiul publicului.
va avea premiera la HBO România joi, 18 decembrie, de la ora 20:00. Filmul va fi disponibil și pe HBO GO.
Întrebările cine suntem și cum ne alegem modelele în viață atunci cînd suntem copii sînt probleme centrale pentru mine în acest film. După 9 luni de cercetări, m-am hotarât să spun povestea lui Toto și a surorilor lui, o poveste despre dificultățile pe care le îndură copiii de diferite vîrste care cresc fără mamă, într-un mediu dominat de sărăcie, violență și droguri, dar care găsesc puterea să vadă frumusețea și bogăția vieții dincolo de orice.
Povestea lor este o metaforă care poate fi aplicată multor copii ale căror destine par deja hotărîte la un moment dat în viețile lor. Faptul că unii se nasc în circumstanțele în care s-au născut protagoniștii documentarului este, din perspectiva mea, un accident al sorții și nu spune nimic despre capacitățile și aspirațiile pe care cineva le are. Mai importante pentru dezvoltarea perspectivelor și imaginației unei persoane sînt modelele alese și viața urmată.
Punctul central al documentarului îl reprezintă dezvoltarea vieților celor trei copii de diferite vîrste de-a lungul unui an. Fie că este vorba de viața lor din ghetou, străduința de la clubul copiilor, mersul la școală, vizita făcută mamei lor la închisoare, prezența la proces sau certurile cu unchii lor, fiecare o așteaptă pe mamă într-un fel sau altul.
În lumea lui Toto, primordiale au devenit învățatul și dansul. Cuvintele, cititul, numerele, mișcările de dans îi acaparează mintea și comportamentul și astfel nopțile petrecute acasă devin doar fragmente ale unui realități îndepărtate.
Este important ca filmul să rămînă accesibil celui care îl urmărește fără a încerca să șocheze sau să sublinieze mizeria ghetoului. Violența și abuzul de droguri trebuie percepute exact așa cum au fost văzute și experimentate de către protagoniști: ca fiind o parte normală a vieții. Camera care filmează mai ales din punctul lor de vedere și de la înălțimea lor sprijină acest concept. Astfel filmul nu îi privește de sus pe copii ca și cum ar fi mici și vulnerabili. Tot timpul vom privi prin ochii lor, de la înălțimea lor, de pe o poziție de egalitate.
Un element important care susține intimitatea poveștii este dat de materialul video pe care Andreea l-a realizat și care le documentează viața. Este un film făcut de ei, nu doar despre ei.