Tökes şi restul lumii

Cîte ceva despre jemenfichismul dureros jpeg

Bruxelles este întodeauna o idee bună. Calcul meu este siropos, poate, dar sună atît de bine şi mă face să-mi amintesc de un film cu Harrison Ford şi Julia Ormond, Sabrina. Evident, în original fraza era "Parisul este întotdeuna o idee bună". De data aceasta însă, cei care au avut ideea creării reprezentanţei Ţinutului Secuiesc la Bruxelles au fost inspiraţi. Chiar dacă şi-au pus în cap, astfel, nu doar întreaga clasă politică românească, ci şi majoritatea mass-media.

În primul rînd, Europa află astfel că aceste trei judeţe uitate de ghidurile turistice despre România există (orice tip de publicitate, chiar şi negativă, este bună, iar despre această reprezentanţă a vorbit chiar şi Stefan de Vries în emisiunea sa săptămânală).

În al doilea rînd, este o excelentă manieră de a face rost de bani, de a aduce în Transilvania o mică parte din acele fonduri structurale despre care toată lumea vorbeşte dar nimeni nu ştie cum să le folosească.

În al treilea rând, evident, deputaţii europeni, o parte măcar, arată că nu au fost trimişi degeaba la Bruxelles, şi că fac ceva, îşi folosesc numele şi puterea mediatică în folosul imaginii României. României, da, nu am greşit termenul, chiar dacă gurile rele o să zică "Ţinutul Secuiesc". Aşa cum au subliniat de nenumărate ieri vorbitorii de la recepţia oficială care a avut loc în Parlamentul European, rue Wiertz, că se numeau Laszlo Tökes, Csaba Sogor sau că erau preşedinţii consiliilor judeţene din Covasna şi Harghita (Sandor Tomas, din Covasna, afirma "Europa este uniunea regiunilor, armonia în diversitate"), în limbile română, maghiară şi engleză, această reprezentanţă ar trebui să fie o mândrie pentru România, căci este o dovadă vie că multiculturalismul există.

Din păcate, nu au avut cum să audă aceste vorbe, nici să vadă ce s-a întâmplat, pentru simplul fapt că în sală nu a fost prezent NICI UN EURODEPUTAT DIN ROMANIA. Alţii, desigur, decît gazdele...Nu-i bai, au fost eurodeputaţi sloveni (Milan Zver, PPE: "Viitorul Europei este cel al regiunilor, al cetăţenilor. Sînt bucuros să pot promova o politică a regiunilor şi să îl sprijin pe Laszlo Tökes, care este o autoritate în Parlament"), finlandezi, letoni, europeni în general, care au înţeles că adevăratul spirit european este legat de solidaritate, de prieteni, de sprijin şi de multiculturalism. Nu au înţeles foarte multe din discursuri, dar au vrut să ştie ce este cu acest Ţinut Secuiesc. Colegii lor români au fost brusc ocupaţi cu altceva. Nici măcar nu au avut curiozitatea de a trece, măcar pentru a vedea despre ce este vorba. Măcar pentru a spiona, de ce nu... Au fost asistenţii acestora, şi acesta este deja un punct pozitiv.

Ce concluzii putem trage... Amare. Clasa politică românească a văzut secesionism şi pericole de stat acolo unde de fapt nu era decât o acţiune de imagine aşa cum Bucureştiul ar trebui să facă şi el: Ţara Bârsei şi Dobrogea, Moldova sau Oltenia, Maramureşul ar merita să figureze cu o reprezentanţă la Bruxelles (a spus-o Tökes), la fel ca celelalte 300 alte reprezentanţe regionale europene (Baden Baden, Bavaria etc). Duşmanul nu este aici, dragi politicieni!

Ipocrizia politică este încă la ea acasă pe malul Dâmboviţei. Populaţia maghiară din România, secuii, ceilalţi, sînt buni atunci când avem nevoie de ei la guvernare. Dar nu am auzit de ei şi nu-i cunoaştem în alte situaţii.

Uniunea Europeană a ştiut să salute şi să aprecieze un vice-preşedinte venit din România, simbol al revoluţiei române din 1989. Adevărat, nu inventat. Românii, cei de acasă, nu ştiu nici să aprecieze această înaltă poziţie ocupată de un român, singurul, şi nici să îl sprijine sau să profite de această formidabilă oportunitate de imagine. Pentru că este ungur? Atunci de ce oare se străduieşte să răspundă la interviuri în româneşte, şi de ce se chinuie să ţină un discurs în limba română atunci când l-ar putea ţine în maghiară? De ce îşi învîrte limba să spună că este o realizare imensă a României?

În fine, este păcat că am mai ratat o ocazie de a exista în presă printr-un gest de imagine. Am reuşit să umplem coloanele ziarelor prin avertismentele date ambasadorului maghiar la Bucureşti şi prin absenţa de la o manifestare română. Încă odată, ne spălăm rufele, ipocrit, laş, în public. Aştept cu nerăbdare viitoarele alegeri. Poate că maghiarii îşi vor alege partenerii mai bine. Ah, pardon, de fapt, nu prea mai au ce să aleagă. Iar despre semnatarul acestor rânduri o să se spună că nu cunoaşte realitatea din ţară. Scuze, dar sunt româncă din Covasna, oarecum din secuime deci.


Iulia Badea Guéritée
este jurnalistă franceză născută în 1972 în România. Este responsabilă a versiunii româneşti a site-ul presseurop.eu şi se ocupă de rubricile România şi Moldova pentru revista Courrier International, unde este şi animatoarea blogului său personal. Având o licenţă în literatură franceză a secolului XX şi una în Drept, ea lucrează la Paris din anul 2000, colaborând de-a lungul timpului cu mai multe titluri din presa francofonă şi românofonă. Membră a Asociaţiei Jurnaliştilor Europeni, este deţinătoarea premiului Louise Weiss, 2006, pentru cel mai bun jurnalist european.

catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.
vrei sa i surprinzi pe cei dragi du i intr o calatorie in alta tara jpg
Vrei să-i surprinzi pe cei dragi? Du-i într-o călătorie în altă țară
Visezi vreodată să-i duci pe cei dragi într-o călătorie într-o altă țară? Ei bine, acum este șansa ta!
Maia Morgenstern  1200x1200 png
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție care va avea loc în 16 martie 2023, începînd cu ora 19.00, în București, în Orașul Medical.
Dilemaveche ro regalfermierul ro jpg
Protejarea serelor de îngheț este preocuparea principală a producătorilor de legume și flori
Serele de legume sînt una dintre cele mai bune modalități de a crește legume proaspete și sănătoase și de a controla condițiile de creștere.
IQOS x RDW Parte din Arte jpg
RE-CONNECT, a celebration of togetherness: Romanian Design Week și IQOS susțin creativitatea în cel mai important eveniment multidisciplinar din România
Creativitatea deschide mintea și imaginația. Ne conectează cu noi înșine și ne hrănește sentimentul de unitate.
Art Safari Constantin Brâncuși jpg
Art Safari îi prezintă pe cei 10 urmași ai lui Constantin Brâncuși
Art Safari anunță prima expoziție temporară a sezonului, în perioada 16 februarie-5 martie, cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși.
Ioan T Morar Foto Digi24 640x404 jpg
Autodafé
Să arzi o carte înseamnă să nu înțelegi de unde vine
RS jpg
Ascunzătoarea
o curățam cu spirt și o dădeam cu parfum așezam piesele ei pe un covoraș
pexels pixabay 270637 jpg
Vrei să îți promovezi afacerea în mediul online? Optimizarea SEO este un pas esențial!
Prin urmare, SEO are ca scop îmbunătățirea poziționării naturale a unui site web în SERP (Search Engine Result Page), făcîndu-l mai vizibil în rîndul utilizatorilor de internet.
woman having painful stomach    Copy jpg
Durerile de stomac: cele mai frecvente afecțiuni care provoacă disconfort gastric
Nu neglijați durerile de stomac, pentru că acestea vă pot perturba activitatea de zi cu zi sau pot ascunde afecțiuni grave.
vitamina c jpg
3 ingrediente miraculoase pentru sănătatea și frumusețea pielii. Și nu numai...
Hrănirea și hidratarea corectă a pielii sînt gesturi esențiale pentru ca aceasta să aibă mereu un aspect sănătos și strălucitor.
protectieficat (2) jpg
În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine
În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă.
Key visual Tur public larg 28 ian jpeg
Open Hearts for Ukraine
Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București
bo popescu4 jpg
de fiecare dată vine iarna
pentru că de fiecare dată vine iarna  cînd avem nevoie de emoții
curs de programare (1) jpg
Cel mai bun curs de programare NU e un curs. Obții primul job în 8 luni, garantat!
O ofertă de nerefuzat, pe care nu o vei mai întîlni în cazul niciunui alt curs de programare.
poster Spoken Word Sessions 15 01 png
SWORDS: Ronin Terente și Lena Chilari în dialog cu Cosmin Perța
Seria de evenimente SWORDS - Spoken Word Sessions continuă la început de an cu doi perfomeri din Republica Moldova.
blonde woman blogger is showing how make up use cosmetics jpg
La ce să fii atentă atunci cînd îți alegi produsele pentru machiaj
Produsele cosmetice au rol foarte important, pe lîngă faptul că ele ajută la conturarea trăsăturilor feței, ele ajută și la regenerarea pielii.
hanorace dama(1) jpg
Hanorace cu glugă fără fermoar pentru femei la modă
Se pare că a decide ce hanorace pentru femei ar trebui să fie în garderoba noastră pare ușor.
IMG 8731 1 jpg
Coșurile cadou, darurile care nu se demodează, indiferent de ocazie!
În primul rînd, coșurile cadou aduc nu unul, ci mai multe bucurii laolaltă. Cînd alegi un coș cadou, nu optezi pentru simple obiecte, ci oferi, de fapt, experiențe memorabile!
infinitul intr o trestie png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.

Adevarul.ro

image
Se întâmplă la Aeroportul din Iaşi. Cozi infernale de maşini şi oameni care fug pe stradă şi prin pădure VIDEO
Drumul către Aeroportul Internaţional Iaşi a devenit un adevărat coşmar pentru cei care încearcă să ajungă la aerogară. Trecerea la orarul de vară a complicat foarte tare situaţia, iar traficul rutier este vizibil îngreunat.
image
Curiosul caz al unei ucrainence i-a împărțit pe români. „Dar ucrainenii plini de bănet de pe aici de ce nu-și ajută compatrioții?“
O refugiată din Ucraina a solicitat ajutoare pe Facebook. Femeia spune că are nevoie de bani, mâncare, produse de igienă și de scutece, dar oamenii spun că ea acceptă să comunice doar cu cei care îi dau bani.
image
Prețurile la noul aquapark al Timișoarei, piperate pentru mulți. „E mai ieftin la Mako și Gyula”
Noul aquapark din Timișoara, care poate fi comparat cu celebrele băi din Ungaria, va fi deschis vineri, în 31 martie 2023. Au fost afișate și prețurile de bilete.

HIstoria.ro

image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.