Timişoara pe harta literaturii internaţionale

Ana PUŞCAŞU
30 octombrie 2013
Timişoara pe harta literaturii internaţionale jpeg

Dacă iubitorii de literatură din Timişoara îşi făcuseră planuri pentru aceste zile de sfîrşit de octombrie, cu siguranţă că şi le-au modificat din mers sau le-au abandonat cu totul. Motivul este unul cît se poate de bun: pur şi simplu nu ai cum să rezişti celor trei seri extraordinare de lecturi pe care organizatorii Festivalului Internaţional de Literatură „La Vest de Est/ La Est de Vest” le-au propus şi anul acesta pentru perioada 23-25 octombrie.

Proiectul iniţiat de Oana Boca, Ioana Gruenwald şi Robert Şerban a reuşit să aducă alături, de data aceasta în Mansarda Bastionului (Galeria Theresia), parte din vechea cetate a Timişoarei, invitaţii străini, scriitorii români şi un public pe cît de numeros pe atît de cald şi entuziast. Ca şi în anul precedent, fiecare dintre cele trei seri a fost gîndită ca un dialog între literaturi şi culturi, dincolo de care oamenii au constituit, de fiecare dată, puntea de legătură. Oamenii şi poveştile cu, despre şi pentru oameni.

Festivalul a fost deschis în mare forţă cu lecturile lui Victor Erofeev (Rusia), Edo Popović (Croatia), Răzvan Petrescu şi Daniel Vighi, avînd-o ca moderatoare pe Brînduşa Armanca. Fragmentul „Rusia pentru morţi” din Akimuzii lui Victor Erofeev a conturat, într-o scriitură angajată de mare forţă, devoalarea mecanismului de funcţionare a mentalităţii moscovite, pentru care nici măcar temporalitatea nu mai pare să aibă vreo logică, de o efervescentă „ciocnire a contrariilor”.

Glisarea dinspre spaţiul rusesc a fost făcut de Edo Popovič printr-un caleidoscop al întîmplărilor posibile şi prin sondarea reflexivă, degajînd un fin simţ al umorului. O călătorie a interiorităţii confruntate cu haosul descurajator al lumii înconjurătoare ce lasă doar să transpară atitudinea de revoltă din fragmentul intitulat „Ochii”.

Atmosfera este menţinută de savurosul text al lui Răzvan Petrescu, un răspuns la întrebarea Care sînt regulile scrisului?, care curge cu umor şi o inteligentă degajare a scriiturii ca într-un şotron.

Şi ce putea fi mai potrivit pentru finalul primei seri de lecturi, dacă nu o scurtă scotocire prin cutiile vechi de pantofi prin care Daniel Vighi reuşeşte să refacă colorat şi în detaliu atmosfera de secol XVIII urmărind călătoriile şi, mai ales, peripeţiile membrilor orchestrei Strauss Junior.

Scriitorul ucrainean Iuri Andruhovici a deschis cea de-a doua seară de lecturi cu un fragment din Lexiconul oraşelor de suflet, o poposire în inima oraşului ucrainean Lviv, un oraş al confluenţelor, dar şi al stratificărilor. Fascinaţia oraşului derivă, printre altele, şi din înşiruirea multiplelor sale faţete sau ipostaze, de fiecare dată debordînd de vitalitate.

Contrastul dintre vitalitatea inocentă pe de-o parte şi frica generată de tensiunile etnice şi sociale este surprins şi în povestirea lui Enaiatollah din În mare sînt crocodili. Astfel, romanul scriitorului ialian Fabio Geda unei altfel de călătorii, în acest caz prin culturi şi feluri de a privi lumea. Textul lui T.O. Bobe şi cel citit de Veronica D. Niculescu au rezonat cu fragmentele autorilor străini, aflîndu-se, în acelaşi timp, în complementaritate. Cadenţei ameţitoare a bătăliei tulburate doar de apariţia zeiţei Koué din fragmentul lui T.O.Bobe i-a răspuns, aşadar, calma simbioză dintre interioritatea arhitecturală şi cea spirituală din volumul pe care Veronica D. Niculescu îl are în pregătire. Avînd drept moderatoare pe Ljubinka Perinac-Stankov, cea de-a treia şi ultima seară a festivalului a fost dedicată literaturii sîrbe, avîndu-i ca invitaţi pe Duško Novaković şi Igor Marojević. Lor li s-au alăturat timişorenii Robert Şerban şi Alexandru Potcoavă.

Locurile şi amintirile, frînturi de memorie şi de viaţă din romanul lui Igor Marojević s-au împletit cu fragmentele din istoria de familie a lui Alexandru Potcoavă, din romanul în pregătire intitulat De florile mărului. În acelaşi timp, glisarea dintre umorul degajat şi atitudinea de revoltă din poezia lui Duško Novaković a fost completată de simplitatea şi cristalizarea imaginilor din poezia lui Robert Şerban.
Faptul că moderatorii fiecărei seri au reuşit să iniţieze un dialog deschis şi viu între scriitorii invitaţi şi public, precum şi ineditul aducerii împreună a unor texte publicate şi cunoscute ca şi a unora în curs de publicare au jucat un rol în reuşita festivalului. Cît despre organizatori şi organizare se poate spune fără nicio ezitare că s-au ridicat la înălţimea aşteptărilor, anul acesta alăturîndu-se şi forţe timişorene proaspete (Oana Doboşi, Raluca Selejan).

Aflat la a doua ediţie, proiectul se conturează tot mai mult ca o dovadă incontestabilă a faptului că literatura, aşa cum este ea, vie şi zgomotoasă, este savurată cu plăcere şi are un cuvînt important de spus în spaţiul social. Ce mai, ca-n basme (nu degeaba balaurul prietenos cu două capete!), FILTM creşte văzînd cu ochii şi aduce timişorenilor bucuria literaturii de calitate.

pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.

Adevarul.ro

image
Iphone-ul care l-a băgat la închisoare pe Cherecheș. „Ți-ai vândut sufletul diavolului... Eu sunt ăla”
Una dintre probele principale ale acuzării în cazul lui Cătălin Cherecheș a fost seria de 47 de înregistrări audio realizate cu un Iphone S 5. Instanțele au analizat expertize și contra-expertize pentru a răspunde acuzațiilor primarului conform cărora înregistrările au fost trunchiate.
image
Dezvăluiri tulburătoare în cazul doctoriței de 31 de ani ucise în Franța. Cine este principalul suspect și ce spune logodnicul ei
Apar noi detalii în cazul Doinei Jurcă, tânăra doctoriță de 31 de ani din Galați, care a fost găsită înjunghiată într-un apartament din Franța. Logodnicul Doinei spune că principalul suspect este un francez, care ar fi fost reținut
image
Scenă de coșmar la Suceava. Un om de afaceri și-a ucis mama și apoi a început să strige cu o cruce în mână
O femeie în vârstă de 78 de ani, din comuna Dumbrăveni, județul Suceava, a fost găsită moartă, cu numeroase urme de agresiune pe corp, în locuința fiului ei. Anchetatorii au descoperit o scenă de groază la fața locului

HIstoria.ro

image
Cine este și de unde vine Moş Nicolae?
În noaptea de 5 spre 6 decembrie tradiţia spune că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care sunt cuminţi, lăsându-le în cizmuliţe dulcuri şi alte daruri. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată iar copiii care au fost cuminţi vor găsi în ghetuţe diverse cadouri.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.