Țiganiada – Carul alegoric al rostirii

24 octombrie 2018
Țiganiada – Carul alegoric al rostirii jpeg

Însă tu bagă de samă bine, căci toată povestea mi se pare că-i numa o alegorie în multe locuri, unde prin țigani să înțeleg ș'alții carii tocma așa au făcut și fac, ca și țiganii oarecînd. Cel înțelept va înțelege! (Ion Budai-Deleanu)

Fiind anul Centenarului, era de așteptat ca pe scenele și în piețele din România să se reverse creații  glorioase, pline de patos, era previzibil că țara va fi plină de busturi dezvelite, cu declamatorii de rigoare la pachet, în eternul nostru spirit funerar acoperit în straie de sărbătoare și confundînd, în ton cu traume încă neșterse, sentimentul patriotic cu manifestări patriotarde.

Mă întrebam dacă în hățișul acesta de evenimente consumatoare de bugete care ar fi putut marca autentic „borna fatidică” purtînd numărul 100, se va naște un spectacol care să vorbească cinstit despre esența noastră, un spectacol care să funcționeze ca un demers arheologic în ceea ce este propriu structurii noastre, care să pună în lumină acel spirit istoric specific unui loc în care identitatea s-a construit din purtători de sînge contradictoriu. Speram să reușim să depășim efectele mistifcărilor mitului florii Romei și al Lupului dacic sau, mai bine zis, manipulările realizate  prin intermediul unor mituri care, uneori, fac din noi copii adormiți de basme construite ca să ne ferească de întîlnirea cu ceea ce, istoric vorbind, sîntem de fapt.

Gestul artistic salvator a venit de la Teatrul Național din Cluj-Napoca. Montarea Țiganiadei, cu un scenariu semnat de Cătălin Ștefănescu după Ion Budai-Deleanu este acel tip de punere în scenă care provoacă spectatorii să fie sinceri cu ei înșiși, să se întrebe asupra originii lor și să fie mai critici cu identitatea proprie. 

Țiganiada, așa cum o vede Alexandru Dabija, este un spectacol care poate fi citit pe multe paliere, dar mie cel mai clar plan mi s-a părut cel al rostirii autentice, al discursului purtător de adevăr. Poate părea forțat, dar în timpul spectacolului nu am putut să nu mă gîndesc la viziunile fenomenologice care fac distincția clară între rostire și vorbărie și care pun accentul asupra discursului autentic ca purtător de ființă, în chip originar. Scrisă acum mai bine de două secole, Țiganiada este un demers literar și filozofic care dă seama de avatarurile limbii române cele de pînă atunci și care le conținea în ea pe cele ce aveau să se manifeste în următoarele secole.

Rod al unor transformări conceptuale în cadrul Școlii Ardelene, Țiganiada este o epopee care funcționează pe principiile alegoriei. Sîntem în vremea lui Vlad Țepeș, care apelează la nevoi primare (precum foamea) pentru a-i atrage pe țigani de partea sa împotriva turcilor. În centrul operei stă povestea lui Parpanghel și a Romicăi, care deschide poarta alegoriilor, a lumii de aici mereu aflată la întretăierea dintre rai și iad. Căutarea Romicăi (răpită de diavoli) de către Parpanghel prilejuiește proliferarea unor strategii alegorice care pe de o parte, pun în lumină premisele funcționării a ceea ce avea să fie nația română, pe de altă parte permite, la nivel regizoral, jonglarea cu tipologiile care evidențiază anumite apucături cronice ale neamului nostru.

Scenariul lui Cătălin Ștefănescu are, pe lîngă funcția de a accentua valențele ludice ale textului, rolul de a crea un arc peste vremuri, de a anula prăpastia dintre secole și de a revela caracterul profetic al operei lui Ion Budai-Deleanu. Inserțiile contemporane nu afectează cu nimic substanța textului, limba română de azi se întîlnește și se armonizează cu limba română  de atunci, asupra căreia Ion Budai-Deleanu a intervenit cu un spirit inovator, adesea neglijat de-a lungul istoriei literaturii noastre.

Faptul că demersul recuperator vine din lumea teatrului e de maximă importanță, într-o vreme cînd rostirea autentică pare a cădea în uitare, atît pe scene cît și în afara lor. Poate părea straniu că, în cadrul montării semnate de Alexandru Dabija, nu există o coloană sonoră, că nu se aude nici o notă muzicală. De fapt, lipsa muzicii este un instrument în sine în spectacol, pentru că centrul de interes este reprezentat de cuvînt, de rostire, de funcția limbii în relație cu esența omului și a spiritului istoric care îl conține. Folosirea unui univers sonor altul decît cel emanat de rostirea cuvintelor ar fi fost în contradicție cu finalitatea demersului regizoral.

tiganiada 2 jpg jpeg

Actorii se adresează permanent publicului, spectatorii pot fi martorii trecerii prin fața lor a unui car alegoric de cuvinte și versuri care se aud din adîncurile a două veacuri, dar care poartă semințele unei stări de fapt care ne conține acum pe toți. Dincolo de acest exercițiu susținut de rostire a unei limbi a cărei articulare necesită săpături adînci în sens, e de la sine înțeles care este obiectivul lui Alexandru Dabija cu privire la arta actorului: întoarcerea eficientă la funcția cuvîntului în scenă, scoaterea sa din uitare și reșlefuirea instrumentelor rostirii.

 Ca regizor care pune în centrul muncii sale actorul și ființarea adevărată a acestuia în spațiul scenic, Alexandru Dabija încredințează fiecărui actor o partitură care să îi pună cît mai bine în lumină locul său în contextul spectacolului. De aceea am considerat că nominalizarea doar a unor actori ar fi echivalentă cu afirmația că în cadrul unul concert harpa e mai puțin importantă în raport cu violoncelul. Așadar, partiturile au mers spre:  Adriana Băilescu, Ruslan Bîrlea, Patricia Brad, Diana Buluga,  Ionuț Caras, Dan Chiorean, Adrian Cucu, Radu Dogaru, Cristian Grosu, Anca Hanu, Cătălin Herlo, Elena Ivanca, Silvius Iorga, Ioan Isaiu, Radu Lărgeanu, Miron Maxim,  Angelica Nicoară, Mihai-Florian Nițu, Dragoș Pop, Cristian Rigman, Matei Rotaru, Cosmin Stănilă, Alexandra Tarce, Sînziana Tarța. (În această ordine alfabetică sînt trecuți actorii în distribuția afișată pe website-ul teatrului, fără a se preciza rolurile).

Țiganiada e un spectacol făcut cu măsură: gîndit cu măsură, jucat cu măsură, transmis cu măsură. Nici măcar faptul că Vlad Țepeș intră în scenă pe motocicletă nu pare străin de context. E o lume în cerc (evidențiată prin decorul semnat de Cristian Rusu) la propriu și la figurat, întocmai ca paradigmele noastre istorice care revin sub forme diferite.

La finalul spectacolului cînd este cerută o profeție despre români, o mînă invizibilă scrie pe fundal  Mene, Tekel, Upharsin, mesajul „picat din cer” la Ospățul lui Belșațar (capitolul 5 din Cartea lui Daniel), blasfemiatorul regent al Babilonului. Semnificația mesajului ascunde o profeție dură, care face referire la moartea lui Belșațar și la pierderea regatului în favoarea perșilor. 

Privind retrospectiv, putem constata că istoria noastră a cunoscut cîteva “ospețe ale lui Belșațar” și pierderea unor pămînturi cauzată de un prea mare conformism în raport cu direcția din care bătea vîntul dominant al istoriei.

Țiganiada de la Teatrul Național din Cluj-Napoca este un spectacol menit să ne pună pe gînduri cu privire la profilul nostru istoric, la modul în care ne-am poziționat de-a lungul timpului în raport cu cei care ne-au traversat sau cu care ne-am învecinat. Dar este și purtătorul unor valori neperisabile conținute mai ales la nivelul limbii române, probabil cel mai autentic sălaș pe care îl avem.

Teatrul Naţional „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca

Ţiganiada

Scenariu de Cătălin Ștefănescu, după Ion Budai-Deleanu
Regia: Alexandru Dabija 
Decorul şi recuzita: Cristian Rusu
Costumele: Dragoș Buhagiar 
Asistent de regie: Diana Mititelu 
Asistent de costume: Gabriela Bădină 
Maestru de lumini: Jenel Moldovan

Distribuţia:
În ordine alfabetică: Adriana Băilescu, Ruslan Bîrlea, Patricia Brad, Diana Buluga, Ionuț Caras, Dan Chiorean, Adrian Cucu, Radu Dogaru, Cristian Grosu, Anca Hanu, Cătălin Herlo, Elena Ivanca, Silvius Iorga, Ioan Isaiu, Radu Lărgeanu, Miron Maxim, Angelica Nicoară, Mihai-Florian Nițu, Dragoș Pop, Cristian Rigman, Matei Rotaru, Cosmin Stănilă, Alexandra Tarce, Sînziana Tarța.

Spectacolul a fost prezentat în cadrul Întîlnirilor Internaționale de la Cluj, ediția a VIII-a.

Gina Șerbănescu este critic de teatru.

Foto: Nicu Cherciu

woman having painful stomach    Copy jpg
Durerile de stomac: cele mai frecvente afecțiuni care provoacă disconfort gastric
Nu neglijați durerile de stomac, pentru că acestea vă pot perturba activitatea de zi cu zi sau pot ascunde afecțiuni grave.
vitamina c jpg
3 ingrediente miraculoase pentru sănătatea și frumusețea pielii. Și nu numai...
Hrănirea și hidratarea corectă a pielii sînt gesturi esențiale pentru ca aceasta să aibă mereu un aspect sănătos și strălucitor.
protectieficat (2) jpg
În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine
În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă.
Key visual Tur public larg 28 ian jpeg
Open Hearts for Ukraine
Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București
bo popescu4 jpg
de fiecare dată vine iarna
pentru că de fiecare dată vine iarna  cînd avem nevoie de emoții
curs de programare (1) jpg
Cel mai bun curs de programare NU e un curs. Obții primul job în 8 luni, garantat!
O ofertă de nerefuzat, pe care nu o vei mai întîlni în cazul niciunui alt curs de programare.
poster Spoken Word Sessions 15 01 png
SWORDS: Ronin Terente și Lena Chilari în dialog cu Cosmin Perța
Seria de evenimente SWORDS - Spoken Word Sessions continuă la început de an cu doi perfomeri din Republica Moldova.
blonde woman blogger is showing how make up use cosmetics jpg
La ce să fii atentă atunci cînd îți alegi produsele pentru machiaj
Produsele cosmetice au rol foarte important, pe lîngă faptul că ele ajută la conturarea trăsăturilor feței, ele ajută și la regenerarea pielii.
hanorace dama(1) jpg
Hanorace cu glugă fără fermoar pentru femei la modă
Se pare că a decide ce hanorace pentru femei ar trebui să fie în garderoba noastră pare ușor.
IMG 8731 1 jpg
Coșurile cadou, darurile care nu se demodează, indiferent de ocazie!
În primul rînd, coșurile cadou aduc nu unul, ci mai multe bucurii laolaltă. Cînd alegi un coș cadou, nu optezi pentru simple obiecte, ci oferi, de fapt, experiențe memorabile!
infinitul intr o trestie png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.

Adevarul.ro

image
Cea mai coruptă țară din UE. România, în top 3
Raportul Transparency International reflectă modul în care este percepută corupția din sectorul public din 180 de state și este făcut prin acordarea de puncte.
image
Un ieşean, obligat să plătească facturile unei case în care nu mai locuieşte de 8 ani
Un bărbat din Iaşi s-a trezit cu o surpriză neplăcută, când a aflat că trebuie să plătească facturile noilor proprietari ai casei în care nu mai locuieşte de opt anI. Acest lucru s-a întâmplat pentru că noii locatari nu au transferaT contractul pe numele lor.
image
Vietnamez filmat la Cluj cum jupoaie un șobolan. „Capturează ilegal și mănâncă tot ce mișcă” VIDEO
Un vietnamez a fost filmat în incinta unei fabrici din Cluj-Napoca pe când jupoaie șobolani. Clujeanul care a făcut publică filmarea susține că acesta face parte dintr-un grup de vietnamezi care vânează și mănâncă tot ce prinde: șobolani, păsări, iepuri.

HIstoria.ro

image
Reglementarea prostituției în București, la sfârșitul secolului al XIX-lea
Către finalul secolului al XIX-lea, toate tentativele întreprinse pentru a diminua efectele prostituției prin regulamente, asistență medicală și prin opere de binefacere nu dădeau rezultatele așteptate, mai ales în ceea ce privește răspândirea bolilor venerice.
image
Caragiale: un client râvnit, dar un cârciumar prost VIDEO
Caragiale: un client râvnit, un cârciumar prost
image
Anul 1942, un moment greu pentru Aeronautica Regală Română
Anul 1942 a însemnat pentru Aeronautica Regală Română, ca de altfel pentru toate forțele Armatei române aflate în zona de operațiuni, un moment deosebit de dificil.