Thrillerul de la Casa Albă. Ura poate da jos guverne

Alexandra ARES
18 octombrie 2019
Thrillerul de la Casa Albă  Ura poate da jos guverne jpeg

Alegerile din 2016 au lăsat americanii extrem de divizați, dar uniți în privința părerii asupra faptului că Washington este un loc foarte corupt asupra căruia nu pot avea nici o influență reală, indiferent cine vine la putere. Congresul american are de decenii o rată de încredere situată între 11 și 14 la sută, și doar 19 la sută din americani au încredere în guvernul federal. Acest lucru înseamnă că între 89 și 81 la sută din americani nu aprobă performanța guvernanților și majoritatea marilor decizi făcute în ultimii 20 de ani au fost făcute împotriva dorinței publicului: războiul din Irak și fiecare intervenție militară; transferarea a milioane de locuri de muncă în China, Asia și Mexic și aducerea a milioane de lucrători temporari din lumea a treia care lucrează pe salarii mult mai mici decît americanii prin așa numitul outsourcing; aducerea a zeci de milioane de imigranți  din Africa, Asia, și America Latină care au schimbat total compoziția localităților unde au fost vărsați, fără consultarea comunităților locale; sau politica de quantitative easing  care a însemnat tipărirea unor sume de enorme de bani care au îmbogățit băncile și sectorul financiar, dar care au mărit de 10 ori prețul imobiliarelor și altor elemente de bază cum ar fi educația și sănătatea, în condițiile în care salariile reale ale americane au rămas la nivelul anilor ’70—ca să nu pomenesc decît cîteva din aceste schimbări, multe altele fiind aduse de Curtea Supremă de Justiție prin decizii care nu ar fi întrunit niciodată cvorumul popular. 

Aceste politici au creat un transfer de proporție al avuției națiunii de la clasa de mijloc la clasa de sus, cei 1 la sută care au profitat de aceste schimbări, ceea ce a mărit exponențial inegalitățile sociale. În mod paradoxal, pe măsură de GDP-ul Americii a crescut, nivelul de viață a scăzut. Cum se spune într-un banc celebru, dacă Bill Gates intră într-un bar, media de bogăție crește enorm, deși fiecare om, cu excepția miliardarului, este la fel de sărac.

Ceea ce agravează și mai mult lucrurile este că în SUA nu mai există honest brokers cu poziții de principiu care să mențină un punct de vedere obiectiv și să apere interesele oamenilor obișnuiți. Mass media corporatistă s-a schimbat foarte mult în ultimii 50 de ani, schimbare care s-a acutizat în ultimii 10 ani. Ziarele și posturile de televiziune vînd sau critică fiecare inițiativă și fiecare eveniment în funcție de agenda miliardarilor de care aparțin și de interesele de grup la care subscriu—la New York Times, porta vocea partidului Democrat, cel mai mare acționar este Carlos Slim, un miliardar cu cetățenie mexicană ale cărui afaceri profită din urma redevențelor trimise de Mexicanii legali și ilegali din SUA, și care susține interesele Mexicului nu ale Americii; Washington Post a fost cumpărat cu arme și bagaje de Jeff Bezos, cel mai bogat om din lume, proprietarul concernului Amazon; banii lui George Soros finanțează zeci de organizații, inclusiv Media Matters for America, Black Lives Matter, Human Rights Watch;  Wall Street Journal reflectă interesele Wall Street-ului, și așa mai departe. Posturile de televiziune la rîndul lor sînt fie de stînga (CNN, CBS, ABC, NBC, PBS) fie de dreapta (Fox News). Fenomenele și punctele de vedere care contravin intereselor partizane ale acestor organizații sînt fie îngropate, fie luate în derîdere și minimalizate, mereu cenzurate și manipulate. Majoritatea cititorilor și telespectatorilor trăiesc într-un echo-chamber de surse care le confirmă părerile și simpatiile deja formate și ignoră faptele și părerile care ar putea să le schimbe punctele de vedere.

Fiecare din aceste ziare și televiziuni se prezintă ca avînd monopol asupra adevărului obiectiv și audiențele lor fidele „cumpără” acest lucru; dar însăși poziția de monopoluri mediatice de care se bucură, sugrumă în fașă pozițiile contrare și pavează drumul spre propagandă.

Totul s-a schimbat, nu numai mass media, inclusiv nivelul la care se desfășoară corupția. Dacă în trecut politicienii ascundeau zeci de mii de dolari in frigidere sau „la saltea”, în prezent sume de milioane și miliarde de dolari curg în hedge funds și off-shore accounts plasate în diverse paradisuri fiscale, ascunse sub diverse firme anonime și blind trust funds.  

Aceste mize financiare enorme, văzute și nevăzute, stau în spatele bătăliei pentru Casa Alba. Partidul democrat, care se prezintă ca fiind motivat de dorința de a ajuta americanii de rînd, nu face de trei ani decît să blocheze orice reformă care ar servi populației din simplul motiv că orice victorie domestică ar servi președintelui Trump și ar cauza pierderi unor mari grupuri de interese corporatiste care le plătesc campaniile electorale. La rîndul lor, Republicanii au pus bețe în roate cît au putut inițiativelor domestice ale lui Barack Obama.

Deși America are probleme enorme, cele două partide politice sînt încleștate într-o luptă pentru putere care asigură că aceste probleme vor continua și se vor agrava. Fiecare așa-zisă problemă reprezintă de fapt o sursă de venit majoră pentru un grup de interese, care se opune oricărei schimbări cu armate de lobbiști. De exemplu, Statele Unite este singura țară dezvoltată din lume unde milioane de oameni locuiesc în rulote pentru că nu își permit să își cumpere sau să închirieze o casă sau un apartament din cauza prețurilor astronomice față de salarii; este singura țara din lume unde oamenii intra în faliment din cauza problemelor de sănătate sau legale, cu costurile aferente astronomice;  singura țară unde  un cancer costă între 500,000-1,000,000 de dolari, o ambulanță costă între 4,000 și 5,000 de dolari, o săptămînă la spital pentru cea mai minoră operație costă peste 100 de mii de dolari, un RMN peste 5,000 de dolari— deși 60% din populație nu are economii de 1000 de dolari în caz de urgență. America este țara cu cea mai mare populație încarcerată, cea mai mare populație care ia droguri și suferă de depresie, cea mai mare populație care va fi afectată de cancer (1 din 3 americani riscă să facă cancer din cauza alimentelor modificate genetic,  și 1 din 5 vor muri din această cauză). În fine, America e țara unde cei mai mulți oameni mor mitraliați de indivizi dereglați mintal.

Pînă acum, alegerea președintelui SUA a rămas singura decizie politică pe are americanii au simțit că o pot influența, cît de cît.  De ani de zile, cu mult înainte de alegerea lui Trump, americanii de toate culorile, politice și apolitice, sînt destul de deznădăjduiți și simt că există într-o țară fără reprezentație politică reală. Conducerea pare făcută de un Deep State, birocrați care au cumulat în timp o influență ocultă enormă, parlamentari care pot fi realeși pe viață cărora nu le pasă decît să se îmbogățească în umbră, și miliardari care pun interesul îmbogățiri prin diverse scheme globale deasupra interesului național.

De aceea, în campania electorală din 2016, candidații care au generat cel mai mare entuziasm au fost Bernie Sanders, un socialist cu imagine de om integru, și Donald Trump, un capitalist de modă veche, candidații de fapt independenți care au folosit partidul Democrat și respectiv Republican ca umbrele, și care au promis schimbările cele mai drastice. Fiind o țară eminamente capitalistă, a fost ales Donald Trump. Toți cei care l-au votat au fost conștienți de toate defectele lui, considerînd că forța lui neșlefuită de buldozer ce nu se sinchisește de aparențe are cele mai mari șanse să aducă schimbări la Washington, comparativ cu restul candidaților. Votul lor a fost mai mult împotriva establishmentului decît un vot pentru Trump. De aceea, toate criticile acerbe și neîncetate ale mass mediei de stînga (văzute ca vîrful de lance al establishmentului) nu au afectat deloc suportul de care se bucură Donald Trump. Trump a fost ales tocmai ca să fie un disruptor, de aceea, fiecare Tweet sau telefon sau măsură care îi oripilează pe democrați și pe influencerii din mass media, confirmă suporterilor lui Trump că președintele american își face treaba pentru care a fost ales.

Drept confirmare, de la demararea anchetei pentru destituire de către speakerul partidului Democrat Nancy Pelosi, Donald Trump a primit în doar o săptămînă donații de la cetățeni în valoare de 15 milioane de dolari, inclusiv 50,000 de donatori noi,  față de doar 15 milioane de dolari primite de Joe Biden în ultimele 3 luni. De asemenea, rata de popularitate a lui Trump  a crescut—nu că sondajele de opinie mai sînt prea credibile, după ce au dat, toate, victoria lui Hillary Clinton ca 99% sigură.

În mass media europeană și românească, alimentată de canalele de știri și un flux de informații în cea mai mare măsură anti-Trump, suportul și chiar adulația de care se bucură Trump din partea suporterilor este rareori prezentată adecvat, în dorința de a crea imaginea unei unanimități de tip comunist împotriva lui. Dar este vizibilă pentru oricine citește comentariile live ale  cetățenilor la toate discursurile lui difuzate de Fox News, de exemplu, canalul de știri cu cea mai mare audiență din SUA, sau cine urmărește meeting-urile lui electorale, cu zeci de mii de fani entuziaști.

Din cauza acestei polarizări extreme ale opiniei publice, americanii se află la un pas să alunece în fascism, care poate apărea oricînd, fie la Democrați, fie la Republicani, pentru că suporterii din ambele tabere sînt atît de inflamați de lupta politică încît mulți dintre ei au ajuns să creadă ca scopul scuză mijloacele, că orice mijloc, oricît de incorect, este bun să îl dărîme pe Trump, sau să îl protejeze. Trump este iubit și urît cu pasiune egală. Și această ură, în mod special, este cît se poate de periculoasă.

Machiavelli spunea în celebra lui carte Prințul, că un lider poate fi cît se poate de dur, rău, și lipsit de generozitate pentru a se menține la putere. Dar, spunea el, „este bine ca un lider să fie temut, dar nu urît pentru că ura conduce la conspirație. Și conspirația poate da jos guverne.”           

Mai mult despre corupția nevăzută din America, într-un articol viitor.   

Alexandra Ares este scriitoare româno-americană. A lucrat la CBS News şi la ONU, are studii post-universitare de Politică Externă şi Politică Economică Globală la London School of Economics, și un doctorat în teatrul american contemporan la UNATC.

Foto: wikimedia commons

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Romania   Schengen Foto shutterstock 2345910601 jpg
LIVE TEXT Aderarea completă la Schengen a României și Bulgariei se discută azi în Consiliul JAI
România intră în linie dreaptă spre accederea completă la spațiul de liberă circulație european. Ridicarea controalelor la frontierele terestre cu România şi Bulgaria de la 1 ianuarie 2025, ajunge joi pe masa Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI).
Pietoni, oameni  Foto Pixabay jpg
Au fost publicate rezultatele testărilor PISA pentru adulți: La nivel global o cincime din totalul participanților sunt analfabeți funcțional
La nivel internațional, competențele adulților în ceea ce privește alfabetizarea, alfabetizarea numerică și capacitatea de rezolvare a problemelor au stagnat sau chiar au scăzut, arată Studiul privind Competențele Adulților 2023, publicat de OCDE.
site anaf
ANAF a extins sfera veniturilor pentru care trebuie depusă Declarația Unică
ANAF a pus în transparență noul model de Declarație unică (Formular 212) care va trebui completată și depusă în 2025 de persoanele fizice care au avut în 2024 venituri din chirii, investiții, tranzacții crypto, activități independente și altele.
Banner Anamaria Prodan
Anamaria Prodan, nedespărțită de iubitul său, Ronald Gavril. Cum e relația celor doi! „Doi oameni dacă nu se susțin reciproc...”
Anamaria Prodan (51 de ani) și iubitul său Ronald Gavril (38 de ani) sunt nedespărțiți.
ceausescu revelion jpg
Adevărul despre plata datoriei externe în timpul lui Ceaușescu. Poporul a fost batjocorit pentru a acoperi încăpățânarea dictatorului
Considerată, mai ales de nostalgici, cea mai mare realizare a lui Nicolae Ceaușescu, achitarea completă a datoriei externe în anii 80 a reprezentat de fapt o cruntă bătaie de joc la adresa poporului român. Aceea datorie era rodul megalomaniei ceaușiste și a unei economii izolaționiste ineficientă.
Chei locuință Foto Adevărul jpg
Chiriile din București și Cluj înregistrează printre cele mai mari creșteri din Europa
Prețurile chiriilor sunt în creștere accelerată peste tot în Europa, iar București și Cluj se numără printre orașele din UE cu cele mai mari creșteri, se arată în Monitorul Social.
targ de craciun cu obiecte ale elevilor de la LVNT Slatina   foto alina mitran (7) jpg
Cadouri speciale de Crăciun, cu semnătura elevilor de la Arte. Cu banii strânși, adolescenții își vor cumpăra materialele necesare în atelier
Elevii de la clasele de Arte din cadrul Liceului Vocațional „Nicolae Titulescu” din Slatina și-au pus din nou în vânzare obiectele lucrate pentru târgul de Crăciun. Este a treia ediție a târgului, iar cine vrea cadouri aparte pentru cei dragi, la prețuri accesibile, trebuie să ia în calcul târgul.
oslo jpg
Un angajat FRF a evitat o tragedie în avion, salvând viața copilotului în timpul zborului: Dumnezeu a făcut să fiu acolo
Un angajat al FRF a îndreptat o situație care se putea transforma într-o tragedie.
netflix pixabay jpg
Filmul de pe Netflix care a oprit planeta în loc! Abia lansat, e un succes total
În ciuda faptului că s-a lansat în urmă cu numai câteva zile, pelicula „The Snow Sister” a devenit extrem de populară pe Netflix. În țara noastră, chiar a reușit să și intre în topul preferințelor, iar acest film este alegerea perfectă în această perioadă de sărbători.