Thrillerul de la Casa Albă

Alexandra ARES
4 octombrie 2019
Thrillerul de la Casa Albă jpeg

Situația de la Casa Albă începe să semene din de în ce mai mult cu un serial thriller care a intrat în sezonul doi. După ce s-a luptat doi ani și jumătate cu foștii loialiști a lui Barack Obama aflați în posturile de conducere ale FBI-ului, se pare că Donald Trump se luptă acum cu elemente ostile din CIA, loiale partidului democrat. În mod bizar, recentul whistleblower care a denunțat convorbirea lui Trump cu noul Președintele al Ucrainei Vladimir Zelenski este, potrivit ziarului The New York Times, un angajat al CIA detașat întîmplător la Casa Alba.

Acest lucru ridică trei mari semne de întrebare. Primul este că ofiţerii CIA sînt însărcinați cu spionaj extern (sub acoperămîntul unor misiuni oficiale de altă natură), nu cu spionaj intern, deci ce căuta un ofiţer CIA la Casa Alba sub acoperămăntul unei misiuni oficiale de altă natură, și al doilea este că  nimic din ce este legat de agenții CIA nu este întîmplător. În al treilea rînd, potrivit regulamentului federal al CIA, un whistleblower nu poate face nici o plîngere bazate pe hearsay, adică pe zvonuri sau fapte auzite indirect de la terțe persoane. Ei bine, după cum a raportat ziarul The Federalist, acest regulament a fost schimbat, pentru prima dată în istorie, cu cîteva zile înainte ca misteriosul reclamant să își trimită plîngerea. Deci, persoane cheie din CIA devotate partidului democrat au făcut tot posibilul să îl ajute pe whistleblower. Acest denunț, făcut prin culoare oficiale, creeză o situație fără precenent pentru un Președinte american care, deși comandă cea mai mare forță armată din lume, nu poate apăra confidențialitatea telefoanelor cu omologii săi internaționali ca toți președinții americani de pînă acum.   

În urma acestui denunț, democrații din camera deputaților a SUA, au început, după cum se știe o procedură preliminară de destituire a Președintelui Trump, de care discută de fapt de la anunțarea rezultatelor alegerilor din 2016. Dar, spre deosebire de ultima procedură de impeachment a Președintelui Bill Clinton, care a fost bazată pe 11 motive clare de destituire potrivit legii găsite de procurorul independent Kenneth Starr în urma investigației afacerii Monica Lewinski, democrata Nancy Pelosi, Speaker-ul de azi al Camerei Deputaților din SUA, a lansat procedura de destituire practic pe baza unei scrisori anonime ce listează acuzații auzite de la terțe persoane, și a unei situații neinvestigate, ceea ce este un first în analele Congresului american, după cum afirmă fostul Speaker of the House, republicanul Newt Ginghrich care a prezidat asupra procedurii de destituire a lui Bill Clinton.

Principalul element de controversă al convorbirii Președintelui Trump cu omologul său Ucrainian din luna iulie a acestui an este fragmentul în care Trump spune că afacerile lui Hunter Biden în Ucraina, fiul fostului vice-președinte american Joe Biden, au ridicat semne de întrebare legate de un posibil conflict de interese și că ar dori ca o favoare, o clarificare a acestui aspect. Nimic neadevărat. Pe 1 Mai 2019, la o săptămînă de la lansarea candidaturii prezidențiale a lui Joe Biden, chiar ziarul The New York Times, care este organul de propagandă al partidului democrat și de 60 de ani nu a susținut decît candidați democrați la președenție, scria, alături de multe alte publicații, că Biden este confruntat cu întrebări legate de un conflict de interes în Ucraina. Mai precis, în martie 2014, Joe Biden a fost însărcinat de Barack Obama să cureţe corupţia din Ucraina şi o lună mai tîrziu în aprilile, Hunter Biden, fiul lui Joe Biden, a primit un post plătit cu 50,000 de mii de dolari pe lună pentru a sta în bordul de directori al companiei de gaz Ucrainiene, Burisma Holdings, conduse de Mikola Zlochevsky, un oligarch investigat de corupţie de procurorul general al Ucrainei la vremea respectivă, Viktor Shokin. Un post, de consultanță, pentru care nu era calificat în mod special, și care  nu necesita prezența fizică în Ucraina. Potrivit unei mărturisiri înregistrate video a lui Joe Biden înşuşi la Council of Foreign Relations, în martie 2016 şi folosite într-un spot electoral al Preşedintelui Trump, fostul vice-premier SUA a făcut presiuni mult mai dure asupra fostului preşedinte Ucrainian şi a pus condiția tranșantă ca Shokin să fie dat afară în şase ore în schimbul garanţiei unui împrumut de 1 miliard de dolari. Shokin a fost demis pe loc, şi „printre cei care au beneficiat de rezultat, a fost Hunter Biden, fiul mai mic al domnului Biden, care la acea vreme se afla în bordul unei companii energetice deținută de un oligarh ucrainean care se afla în vizorul procurorului general concediat”, potrivit The New York Times, fapt confirmat de Viktor Shokin.

Într-un interviu acordat duminică de avocatul Preşedinteui Trump, Rudy Giuliani, emisiunii Face the Nations, un alt beneficiar a fost şi o agenţie non-profit a lui George Soros în Ucraina care ar fi fost implicată la vremea respectivă în colectarea şi fabricarea de informaţii negative despre candidatul Trump care au intrat în dosarul Steel.

În ciuda dovezilor fluturate de Giuliani, Yuriy Lutsenko, procurorul care l-a înlocuit pe Shokin cu presupusa misiune să îngroape ancheta, demis de curînd și el, a declarat recent pentru BBC că nu este la curent cu nici o neregulă.  

După cum se observă, iţele acestei poveşti de spionaj şi contraspionaj electoral sînt din ce în ce mai încîlcite. Partizanii lui Biden spun în toată mainstream media că whistleblower-ul anonim de la CIA este un erou și că cererea lui Trump de a investiga posibila corupție a celor doi Biden în Ucraina este un abuz care dăunează intereselor de securitate ale Statelor Unite, iar suporterii lui Trump suțin contrariul, și anume că adevăratul erou și whistleblower în această afacere este chiar președintele SUA care încearcă să urmărească și să clarifice un potențial caz de corupție ascuns de administrația Obama.

În mod ironic, Democrații care în 2016 au angajat un fost spion britanic să caute dovezi de corupție a rivalului lor politic Donald Trump în Rusia, adunate în dosarul Steel care a stat la baza investigației lui Robert Mueller, și care, în loc să dea spre analiză FBI-ului serverul Convenției Naționale Democrate, din care se furaseră mesaje, l-au dat unei firme private deținute de un ucrainian, sînt acum ultragiați că Trump a făcut practic același lucru și la trimis pe Rudy Giuliani să caute dovezi de corupție a rivalului politic Joe Biden semnalate de presă și documentate în detaliu în cartea Imperii Secrete a lui Peter Schweizer.

Dar despre acest aspect, şi altele, vom scrie într-un articol viitor. 

Alexandra Ares este scriitoare româno-americană. A lucrat la CBS News şi la ONU, și are studii post-universitare de Politică Externă şi Politică Economică Globală la London School of Economics.  

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

visa waiver pexels jpg
Cum au compromis autoritățile șansa de a călători fără vize în SUA: „Ruinele minciunii și duplicității hrănesc populismul”
Politologul Radu Carp explică de ce România a fost scoasă din programul Visa Waiver, iar autoritățile române nu ar fi deloc nevinovate, așa cum încearcă să pozeze. Vina ar fi împărțită între actuala administrație de la București, administrația Trump și radicalii români populiști.
supermarket, foto shutterstock jpg
Ce produse nu ar cumpăra românii nici dacă ar fi la 1 leu? Energizantele, în topul listei
Prețul este cel mai important factor care-i determină pe români să cumpere un produs, conform studiilor. Cu toate acestea, o dezbatere pe o platformă online arată că această tendință se schimbă încet și sunt multe produse pe care românii nu le-ar cumpăra chiar dacă ar fi foarte ieftine.
Mancare de mazare cu pui  Sursa foto shutterstock 2197313045 jpg
Rețeta care te duce cu gândul la copilărie. Ce trebuie să pui în mâncarea de mazăre pentru un gust inconfundabil. VIDEO
Mâncarea de mazăre este un preparat clasic al bucătăriei românești, apreciat pentru savoarea sa și pentru simplitatea cu care poate fi pregătit. Fie că este servită ca fel principal sau ca garnitură, acest fel de mâncare evocă amintiri din copilărie și aduce un strop de tradiție în mesele zilnice.
Femeie in pat cu telefonul in mana FOTO Shutterstock
De la reflex la risc. Cum îți distrugi ziua în primele 5 secunde: greșeala banală de dimineață care îți sabotează creierul
Un simplu gest pe care îl faci imediat după ce te trezești îți afectează energia, concentrarea și starea mentală întreaga zi. Află ce să nu mai faci dimineața și cu ce să înlocuiești acest obicei nociv.
NYC Downtown Manhattan Skyline seen from Paulus Hook 2019 12 20 IMG 7347 FRD jpg
De la uliță la imperiu financiar: Cum a devenit Wall Street centrul economic al lumii
Wall Street este una dintre cele mai faimoase străzi din lume, casa bursei de valori din New York, locul unde visele pot deveni realitate, pentru cei care cunosc regulile jocului. Puțini știu, însă, că acest centru financiar mondial a fost inițial, o zonă mărginașă și un târg de sclavi.
Vidin  Bulgaria, Foto Daniel Guță ADEVĂRUL   (3) JPG
Motivele pentru care Bulgaria devine atractivă: „Imaginează-ți Serbia, dar cu un litoral frumos și integrare europeană”
Salariile mici în comparație cu cele din alte state ale Uniunii Europene nu îi descurajează pe mulți bulgari să prezinte cu mândrie avantajele vieții în țara lor. Bulgaria este descrisă ca un loc unde se poate trăi decent, chiar și fără salarii occidentale, iar câteva lucruri aparte o fac atractivă.
luta iovita colaj captura video jpg
Luță Ioviță, taragotistul din Banat care a oprit Primul Război Mondial pentru o oră
Ion Luță Ioviță s-a născut pe 6 ianuarie 1883 în satul Dalci, lângă Caransebeș, și a devenit o legendă a Banatului prin muzica sa și prin povestea vieții sale. Un moment remarcabil din biografia lui s-a petrecut pe frontul italian al Primului Război Mondial.
Poiana Pelegii Retezat Imagini aeriene Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (21) jpg
Cum a fost înființat Parcul Național Retezat. Alexandru Borza, savantul care a luptat pentru „sanctuarul gigantic al naturii”
Retezatul, primul parc național înființat în România, a împlinit 90 de ani de existență. Vechi domeniu de vânătoare al familiilor nobiliare, ținutul pădurilor seculare și al lacurilor glaciare a devenit una dintre cele mai prețioase rezervații ale naturii din România.
fcsb sarbatoare fb jpg