Thrillerul de la Casa Albă

Alexandra ARES
4 octombrie 2019
Thrillerul de la Casa Albă jpeg

Situația de la Casa Albă începe să semene din de în ce mai mult cu un serial thriller care a intrat în sezonul doi. După ce s-a luptat doi ani și jumătate cu foștii loialiști a lui Barack Obama aflați în posturile de conducere ale FBI-ului, se pare că Donald Trump se luptă acum cu elemente ostile din CIA, loiale partidului democrat. În mod bizar, recentul whistleblower care a denunțat convorbirea lui Trump cu noul Președintele al Ucrainei Vladimir Zelenski este, potrivit ziarului The New York Times, un angajat al CIA detașat întîmplător la Casa Alba.

Acest lucru ridică trei mari semne de întrebare. Primul este că ofiţerii CIA sînt însărcinați cu spionaj extern (sub acoperămîntul unor misiuni oficiale de altă natură), nu cu spionaj intern, deci ce căuta un ofiţer CIA la Casa Alba sub acoperămăntul unei misiuni oficiale de altă natură, și al doilea este că  nimic din ce este legat de agenții CIA nu este întîmplător. În al treilea rînd, potrivit regulamentului federal al CIA, un whistleblower nu poate face nici o plîngere bazate pe hearsay, adică pe zvonuri sau fapte auzite indirect de la terțe persoane. Ei bine, după cum a raportat ziarul The Federalist, acest regulament a fost schimbat, pentru prima dată în istorie, cu cîteva zile înainte ca misteriosul reclamant să își trimită plîngerea. Deci, persoane cheie din CIA devotate partidului democrat au făcut tot posibilul să îl ajute pe whistleblower. Acest denunț, făcut prin culoare oficiale, creeză o situație fără precenent pentru un Președinte american care, deși comandă cea mai mare forță armată din lume, nu poate apăra confidențialitatea telefoanelor cu omologii săi internaționali ca toți președinții americani de pînă acum.   

În urma acestui denunț, democrații din camera deputaților a SUA, au început, după cum se știe o procedură preliminară de destituire a Președintelui Trump, de care discută de fapt de la anunțarea rezultatelor alegerilor din 2016. Dar, spre deosebire de ultima procedură de impeachment a Președintelui Bill Clinton, care a fost bazată pe 11 motive clare de destituire potrivit legii găsite de procurorul independent Kenneth Starr în urma investigației afacerii Monica Lewinski, democrata Nancy Pelosi, Speaker-ul de azi al Camerei Deputaților din SUA, a lansat procedura de destituire practic pe baza unei scrisori anonime ce listează acuzații auzite de la terțe persoane, și a unei situații neinvestigate, ceea ce este un first în analele Congresului american, după cum afirmă fostul Speaker of the House, republicanul Newt Ginghrich care a prezidat asupra procedurii de destituire a lui Bill Clinton.

Principalul element de controversă al convorbirii Președintelui Trump cu omologul său Ucrainian din luna iulie a acestui an este fragmentul în care Trump spune că afacerile lui Hunter Biden în Ucraina, fiul fostului vice-președinte american Joe Biden, au ridicat semne de întrebare legate de un posibil conflict de interese și că ar dori ca o favoare, o clarificare a acestui aspect. Nimic neadevărat. Pe 1 Mai 2019, la o săptămînă de la lansarea candidaturii prezidențiale a lui Joe Biden, chiar ziarul The New York Times, care este organul de propagandă al partidului democrat și de 60 de ani nu a susținut decît candidați democrați la președenție, scria, alături de multe alte publicații, că Biden este confruntat cu întrebări legate de un conflict de interes în Ucraina. Mai precis, în martie 2014, Joe Biden a fost însărcinat de Barack Obama să cureţe corupţia din Ucraina şi o lună mai tîrziu în aprilile, Hunter Biden, fiul lui Joe Biden, a primit un post plătit cu 50,000 de mii de dolari pe lună pentru a sta în bordul de directori al companiei de gaz Ucrainiene, Burisma Holdings, conduse de Mikola Zlochevsky, un oligarch investigat de corupţie de procurorul general al Ucrainei la vremea respectivă, Viktor Shokin. Un post, de consultanță, pentru care nu era calificat în mod special, și care  nu necesita prezența fizică în Ucraina. Potrivit unei mărturisiri înregistrate video a lui Joe Biden înşuşi la Council of Foreign Relations, în martie 2016 şi folosite într-un spot electoral al Preşedintelui Trump, fostul vice-premier SUA a făcut presiuni mult mai dure asupra fostului preşedinte Ucrainian şi a pus condiția tranșantă ca Shokin să fie dat afară în şase ore în schimbul garanţiei unui împrumut de 1 miliard de dolari. Shokin a fost demis pe loc, şi „printre cei care au beneficiat de rezultat, a fost Hunter Biden, fiul mai mic al domnului Biden, care la acea vreme se afla în bordul unei companii energetice deținută de un oligarh ucrainean care se afla în vizorul procurorului general concediat”, potrivit The New York Times, fapt confirmat de Viktor Shokin.

Într-un interviu acordat duminică de avocatul Preşedinteui Trump, Rudy Giuliani, emisiunii Face the Nations, un alt beneficiar a fost şi o agenţie non-profit a lui George Soros în Ucraina care ar fi fost implicată la vremea respectivă în colectarea şi fabricarea de informaţii negative despre candidatul Trump care au intrat în dosarul Steel.

În ciuda dovezilor fluturate de Giuliani, Yuriy Lutsenko, procurorul care l-a înlocuit pe Shokin cu presupusa misiune să îngroape ancheta, demis de curînd și el, a declarat recent pentru BBC că nu este la curent cu nici o neregulă.  

După cum se observă, iţele acestei poveşti de spionaj şi contraspionaj electoral sînt din ce în ce mai încîlcite. Partizanii lui Biden spun în toată mainstream media că whistleblower-ul anonim de la CIA este un erou și că cererea lui Trump de a investiga posibila corupție a celor doi Biden în Ucraina este un abuz care dăunează intereselor de securitate ale Statelor Unite, iar suporterii lui Trump suțin contrariul, și anume că adevăratul erou și whistleblower în această afacere este chiar președintele SUA care încearcă să urmărească și să clarifice un potențial caz de corupție ascuns de administrația Obama.

În mod ironic, Democrații care în 2016 au angajat un fost spion britanic să caute dovezi de corupție a rivalului lor politic Donald Trump în Rusia, adunate în dosarul Steel care a stat la baza investigației lui Robert Mueller, și care, în loc să dea spre analiză FBI-ului serverul Convenției Naționale Democrate, din care se furaseră mesaje, l-au dat unei firme private deținute de un ucrainian, sînt acum ultragiați că Trump a făcut practic același lucru și la trimis pe Rudy Giuliani să caute dovezi de corupție a rivalului politic Joe Biden semnalate de presă și documentate în detaliu în cartea Imperii Secrete a lui Peter Schweizer.

Dar despre acest aspect, şi altele, vom scrie într-un articol viitor. 

Alexandra Ares este scriitoare româno-americană. A lucrat la CBS News şi la ONU, și are studii post-universitare de Politică Externă şi Politică Economică Globală la London School of Economics.  

pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.

Adevarul.ro

image
Motanul-vedetă de pe Muntele Ceahlău. Portocală cutreieră cabanele la 2.000 metri altitudine. „E mai tare decât caprele negre“ FOTO
Portocală, un motan botezat de turiști cu acest nume după culoarea blănii, pare că-i la el acasă pe Muntele Ceahlău, fiind întâlnit prin preajma cabanelor.
image
Pacostea care a terorizat Parisul și New York-ul „se mută” la București. „A fost un chin până au scăpat de ele”
Piața imobiliară dă semne de declin în București și în marile orașe ale țării. Pe lângă prețurile imense și problemele cauzate de lipsa finanțării bancare, cei care vor să-și cumpere un apartament riscă să se confrunte și cu o nouă problemă, greu de imaginat până de curând
image
Hagi „fierbe“: Ianis, amenințat cu excluderea de la Euro 2024! Declarațiile care nasc o situație explozivă
Selecționerul Edward Iordănescu e „mut“ după calificarea la Campionatul European. În schimb, tatăl său tocmai l-a băgat într-o situație delicată, nominalizând jucătorii care n-ar merita să fie la turneul final, date fiind situațiile lor actuale la echipele de club.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.