Thrillerul de la Casa Albă

Alexandra ARES
4 octombrie 2019
Thrillerul de la Casa Albă jpeg

Situația de la Casa Albă începe să semene din de în ce mai mult cu un serial thriller care a intrat în sezonul doi. După ce s-a luptat doi ani și jumătate cu foștii loialiști a lui Barack Obama aflați în posturile de conducere ale FBI-ului, se pare că Donald Trump se luptă acum cu elemente ostile din CIA, loiale partidului democrat. În mod bizar, recentul whistleblower care a denunțat convorbirea lui Trump cu noul Președintele al Ucrainei Vladimir Zelenski este, potrivit ziarului The New York Times, un angajat al CIA detașat întîmplător la Casa Alba.

Acest lucru ridică trei mari semne de întrebare. Primul este că ofiţerii CIA sînt însărcinați cu spionaj extern (sub acoperămîntul unor misiuni oficiale de altă natură), nu cu spionaj intern, deci ce căuta un ofiţer CIA la Casa Alba sub acoperămăntul unei misiuni oficiale de altă natură, și al doilea este că  nimic din ce este legat de agenții CIA nu este întîmplător. În al treilea rînd, potrivit regulamentului federal al CIA, un whistleblower nu poate face nici o plîngere bazate pe hearsay, adică pe zvonuri sau fapte auzite indirect de la terțe persoane. Ei bine, după cum a raportat ziarul The Federalist, acest regulament a fost schimbat, pentru prima dată în istorie, cu cîteva zile înainte ca misteriosul reclamant să își trimită plîngerea. Deci, persoane cheie din CIA devotate partidului democrat au făcut tot posibilul să îl ajute pe whistleblower. Acest denunț, făcut prin culoare oficiale, creeză o situație fără precenent pentru un Președinte american care, deși comandă cea mai mare forță armată din lume, nu poate apăra confidențialitatea telefoanelor cu omologii săi internaționali ca toți președinții americani de pînă acum.   

În urma acestui denunț, democrații din camera deputaților a SUA, au început, după cum se știe o procedură preliminară de destituire a Președintelui Trump, de care discută de fapt de la anunțarea rezultatelor alegerilor din 2016. Dar, spre deosebire de ultima procedură de impeachment a Președintelui Bill Clinton, care a fost bazată pe 11 motive clare de destituire potrivit legii găsite de procurorul independent Kenneth Starr în urma investigației afacerii Monica Lewinski, democrata Nancy Pelosi, Speaker-ul de azi al Camerei Deputaților din SUA, a lansat procedura de destituire practic pe baza unei scrisori anonime ce listează acuzații auzite de la terțe persoane, și a unei situații neinvestigate, ceea ce este un first în analele Congresului american, după cum afirmă fostul Speaker of the House, republicanul Newt Ginghrich care a prezidat asupra procedurii de destituire a lui Bill Clinton.

Principalul element de controversă al convorbirii Președintelui Trump cu omologul său Ucrainian din luna iulie a acestui an este fragmentul în care Trump spune că afacerile lui Hunter Biden în Ucraina, fiul fostului vice-președinte american Joe Biden, au ridicat semne de întrebare legate de un posibil conflict de interese și că ar dori ca o favoare, o clarificare a acestui aspect. Nimic neadevărat. Pe 1 Mai 2019, la o săptămînă de la lansarea candidaturii prezidențiale a lui Joe Biden, chiar ziarul The New York Times, care este organul de propagandă al partidului democrat și de 60 de ani nu a susținut decît candidați democrați la președenție, scria, alături de multe alte publicații, că Biden este confruntat cu întrebări legate de un conflict de interes în Ucraina. Mai precis, în martie 2014, Joe Biden a fost însărcinat de Barack Obama să cureţe corupţia din Ucraina şi o lună mai tîrziu în aprilile, Hunter Biden, fiul lui Joe Biden, a primit un post plătit cu 50,000 de mii de dolari pe lună pentru a sta în bordul de directori al companiei de gaz Ucrainiene, Burisma Holdings, conduse de Mikola Zlochevsky, un oligarch investigat de corupţie de procurorul general al Ucrainei la vremea respectivă, Viktor Shokin. Un post, de consultanță, pentru care nu era calificat în mod special, și care  nu necesita prezența fizică în Ucraina. Potrivit unei mărturisiri înregistrate video a lui Joe Biden înşuşi la Council of Foreign Relations, în martie 2016 şi folosite într-un spot electoral al Preşedintelui Trump, fostul vice-premier SUA a făcut presiuni mult mai dure asupra fostului preşedinte Ucrainian şi a pus condiția tranșantă ca Shokin să fie dat afară în şase ore în schimbul garanţiei unui împrumut de 1 miliard de dolari. Shokin a fost demis pe loc, şi „printre cei care au beneficiat de rezultat, a fost Hunter Biden, fiul mai mic al domnului Biden, care la acea vreme se afla în bordul unei companii energetice deținută de un oligarh ucrainean care se afla în vizorul procurorului general concediat”, potrivit The New York Times, fapt confirmat de Viktor Shokin.

Într-un interviu acordat duminică de avocatul Preşedinteui Trump, Rudy Giuliani, emisiunii Face the Nations, un alt beneficiar a fost şi o agenţie non-profit a lui George Soros în Ucraina care ar fi fost implicată la vremea respectivă în colectarea şi fabricarea de informaţii negative despre candidatul Trump care au intrat în dosarul Steel.

În ciuda dovezilor fluturate de Giuliani, Yuriy Lutsenko, procurorul care l-a înlocuit pe Shokin cu presupusa misiune să îngroape ancheta, demis de curînd și el, a declarat recent pentru BBC că nu este la curent cu nici o neregulă.  

După cum se observă, iţele acestei poveşti de spionaj şi contraspionaj electoral sînt din ce în ce mai încîlcite. Partizanii lui Biden spun în toată mainstream media că whistleblower-ul anonim de la CIA este un erou și că cererea lui Trump de a investiga posibila corupție a celor doi Biden în Ucraina este un abuz care dăunează intereselor de securitate ale Statelor Unite, iar suporterii lui Trump suțin contrariul, și anume că adevăratul erou și whistleblower în această afacere este chiar președintele SUA care încearcă să urmărească și să clarifice un potențial caz de corupție ascuns de administrația Obama.

În mod ironic, Democrații care în 2016 au angajat un fost spion britanic să caute dovezi de corupție a rivalului lor politic Donald Trump în Rusia, adunate în dosarul Steel care a stat la baza investigației lui Robert Mueller, și care, în loc să dea spre analiză FBI-ului serverul Convenției Naționale Democrate, din care se furaseră mesaje, l-au dat unei firme private deținute de un ucrainian, sînt acum ultragiați că Trump a făcut practic același lucru și la trimis pe Rudy Giuliani să caute dovezi de corupție a rivalului politic Joe Biden semnalate de presă și documentate în detaliu în cartea Imperii Secrete a lui Peter Schweizer.

Dar despre acest aspect, şi altele, vom scrie într-un articol viitor. 

Alexandra Ares este scriitoare româno-americană. A lucrat la CBS News şi la ONU, și are studii post-universitare de Politică Externă şi Politică Economică Globală la London School of Economics.  

pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.

Adevarul.ro

Marcel Ciolacu FOTO Inquam Photos  Ilona Andrei jpg
Sondaj. PSD conduce detașat, PNL, dublu față de AUR. Ce diferențe sunt față de ultimul studiu sociologic
Ultimul sondaj al CURS, realizat zilele trecute, arată că PSD se bucură de o intenție de vot de 34%, în timp ce PNL este cu zece procente în spatele social-democraților
Evgheni Prigojin FOTO Profimedia
Evgheni Prigojin, ținut în frâu cu alt interlop. „Bucătarul lui Putin“ are competitor pe „piața“ armatelor private ruse
Oficialii ruși vor să mai stăvilească influența șefului grupului paramilitar rus Wagner, Evgheni Prigojin, finanțatorul așa-numitei armate private a lui Vladimir Putin.
barbat reflux gastric shutterstock 2039879552 jpg
Remedii la domiciliu pentru arsuri la stomac: 10 moduri de a scăpa de refluxul gastric
Arsurile la stomac se resimt în zona pieptului și apar atunci când acidul gastric se întoarce în esofag. Ele pot dura doar câteva minute sau pot provoca neplăceri și pe durate mai mari.

HIstoria.ro

image
Trezirea naționalismului în Balcani
Vreme de secole, populațiile din Balcani au trăit în cadrul unor state multietnice, dinastice. Acest lucru nu a determinat însă o omogenizare, fiecare populație fiind conștientă, însă, de faptul că vecinii ei vorbeau o limbă diferită, practicau altă religie și aveau un stil de viață diferit.
image
Rusia, pământul sfânt al Iluminismului francez
Emergența rapidă a Rusiei ca mare putere europeană s-a petrecut într-o perioadă în care gânditorii Iluminismului european chestionau teme fundamentale, legate de natura societății și a guvernului: care este cea mai bună formă de guvernare, autocrația sau guvernul reprezentativ
image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.