The Blot

Andrei ŞENDREA
17 martie 2015
The Blot jpeg

Marți, 17 martie, de la ora 19, în sala de cinema a UNATC va avea loc proiecţia filmului The Blot (SUA, 1921, regie Lois Weber). Filmul va fi prezentat de Oana Ghera și Andrei Șendrea.

Titlul filmului rămîne un mister pînă spre final, cînd semnificația lui este dezvăluită într-o scrisoare: „este o pata rușinoasă a civilizației actuale faptul că se folosește de cele mai strălucite minți pentru un salariu mai mic decît al unui muncitor necalificat”. Explicația titlului e un detaliu insgnifiant în economia filmului: de la început pînă la sfîrșit The Blot e o pledoarie pentru echitate și (re)distribuire „corectă” a avuției.

Structural, The Blot e construit pe cîteva nuclee narative care pot fi asimilate unor clase sociale: băieții de bani gata care frecventează colegiul, familia profesorului sărac și familia vecinului, un pantofar imigrant care trăiește visul american. Peste acestă țesătură narativă care ține de nivelul ideologic al filmului, urmează o țesătură structural identică care ține de convențiile melodramei: clasele sociale comunică, cum altfel, prin iubire. Unul din studenții bogați e îndrăgostit de fiica profesorului. La fel și fiul timid al vecinului scăpătat. Pentru a da și mai mare greutate elementului melodramatic, trioul amoros, un trop al genului, e extins la cinci: fata este curtată și de un pastor sărac iar băiatul bogat este ținta afecțiunilor unei domnișoare din clasa lui socială.

Filmul este remarcabil pentru felul în care reușește să ruleze această mulțime de personaje, toate avînd micile lor drame și conflicte, și asta într-un interval de 90 de minute, și într-un moment în care cinemaul de-abia începuse să-și inventarieze mijloacele de expresie. Prin montaj și compoziție ingenioasă, The Blot reușește să acorde fiecărui personaj destul spațiu pentru a putea deveni credibil, reușind în același timp să ambaleze critica socială în orice secvență. Foarte bine lucrate sînt în special întîlnirile în trei dintre studentul bogat, preotul sărac și fata de care sînt amîndoi îndrăgostiți. Deși ocupă același spațiu fizic, identificat la începutul și la finalul secvenței printr-un plan general, cele trei personaje sînt situate în planuri psihologice diferite, dar perfect inteligibile pentru spectator (pe baza unor secvențe anterioare și a prim-planurilor pe reacțiile fiecăruia): studentul e preocupat să nu arate că observă starea precară a mobilierului, preotul e jenat de pisica care-i linge pantofii dați cu grăsime de gîscă, fata se întristează cînd mama le aduce ceaiul și prăjiturile scumpe cumpărate cu ultimii bani, pe care acum le mănîncă pețitorul sărac.

Ideologia propagată de The Blot e un fel de socialism meritocratic susținut de elite și infuzat cu etică creștină. Aproape o sută de ani mai tîrziu, această combinație transformă drama în comedie. În parte pentru că valorile sociale au suferit mutații în timp, dar și pentru că filmul a fost gîndit de la început ca o melodramă fără dramă și cu multe accente comice. Pentru o mai bună înțelegere, să spunem doar că vîrful emoțional al filmului este încercarea soției profesorului de a fura o găina de la familia pantofarului pentru a-și hrăni sănătos fata care căzuse bolnavă la pat. Elementele clasice sînt prezente – o fată tînără bolnavă, o mamă mîndră, dar săracă, justificarea morală a furtului, remușcările mamei și rușinea fetei – dar sînt edulcorate: fata e doar răcită, mama pune găina jumulită la loc pe pervaz aproape imediat, toate iubirile neîmpărtășite se rezolvă fără repercursiuni (băiatul bogat și preotul sărac chiar devin prieteni). În contrast cu banalitatea evenimentelor, jocul personajelor și partitura muzicală sînt duse la intensități operatice. Rezultatul este inevitabil comic. În scena cu furtul găinii, reacția fetei care își surprinde mama ar putea fi foarte bine montată într-un film expresionist german: cu o față terifiată, personajul se depărtează de fereastră cu mîna la gură și în piruiete.

Astăzi, propaganda egalitaristă din The Blot pare inevitabil amuzantă, dacă nu chiar incorectă politic: problemele săracilor sînt rezolvate tot de elite, iar săracii sînt reprezentați de păturile cele mai educate ale societății, ridicarea lor materială fiind o răsplată pentru valoarea lor socială, nu umană. Uneori, progresismul limitat al filmului (redistribuire bazată pe merit) camuflează accente conservatoare. Se insistă asupra faptului că pantofarul este imigrant și că are o familie numeroasă, iar un intertitlu reușește performanța de a reuni critica sistemului capitalist cu șovinismul (la un nivel superficial) și chiar puțină morală burghez-victoriană cu iz patriarhal: „Imigrantul, Hans Olsen e un expert în fabricarea acelor pantofi scumpi care distrug picioarele femeilor care-i poartă. În medie, el cîștiga 100 $/ săptămînă”.

Dincolo de aceste contradicții – care ridică valoarea filmului pentru receptorul modern prin exacerbarea comicului deja prezent – The Blot, considerat capodopera regizoarei Lois Weber, rămîne o referință atît pentru cinemaul angajat politic cît și pentru cinemaul american mut.

dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg

Adevarul.ro

image
Răzbunarea unui patron disperat că îl abandonează angajații. „Sunt sigur că o să-mi săriți în cap cu treaba asta”
Tot mai mulți antreprenori se plâng nu doar de faptul că își găsesc cu greu angajați, dar și că mulți dintre ei pleacă după doar câteva săptămâni și îi lasă baltă, fără preaviz și fără să suporte niciun fel de consecințe. Un patron crede că a găsit soluția la această problemă
image
Mircea Badea: „De ce să stea Simona Halep în România?! O viață ai, cu toată dragostea pentru țară”
Prezentatorul de la Antena 3 comentează decizia sportivei de se muta la Dubai.
image
Româncă gravidă în nouă luni, înjunghiată în Țara Galilor. Motivul pentru care agresorul, tot român, o urmărea de o lună
Andreea Pintili, o româncă de 29 de ani care locuiește în Țara Galilor, a fost înjunghiată de mai multe ori de un conațional care o urmărea și posta pe TikTok clipuri cu ea și cu copiii săi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.