Test de inteligenţă

Răzvan RĂDULESCU
1 februarie 2012
Test de inteligenţă jpeg

Apărut în Dilema, nr. 364, 4 februarie 2000, în dosarul "Naţionalismul cel de toate zilele"

Ai la dispoziţie patruzeci de minute ca să răspunzi la şaizeci de întrebări, fiecare cu cîte cinci variante. Punctajul însumat, ameliorat de viteza cu care termini testul înainte ca timpul limită să se fi scurs, te situează undeva pe o scală cuprinsă între cincizeci şi două sute. Interpretarea punctajului spune aşa: între 120 şi 200 de puncte, cu nuanţele de rigoare, eşti o persoană briliantă, cu abilităţi logice crescute, cu raţionamente solid întemeiate şi mare viteză de calcul; dacă punctajul tău se află undeva între 95 şi 110, atunci eşti un om obişnuit, aidoma celor cîteva miliarde de oameni obişnuiţi de pe planeta asta; sub 80 de puncte, trebuie să te întrebi ce nu e în regulă cu tine, iar sub 60 de puncte, tutorii tăi abilitaţi prin tribunal trebuie să se întrebe ce nu e în regulă cu tine. Americanii, oameni atenţi cu etichetările, îi numesc pe aceşti puţini care nu marchează şaizeci de puncte "persoane cu handicap major". Putem să rîdem, dacă dorim, de pretenţiile acestui test de a măsura inteligenţa pe categorii. Dacă lăsăm însă nuanţele la o parte (căci aici eşuează orice test-grilă) şi luăm în considerare doar extrema de jos, atunci nu mai este nimic de rîs. Cu alte cuvinte, nu putem şti, conform acestui test, dacă persoanele care îl rezolvă sînt inteligente sau în ce măsură, însă putem şti cu siguranţă că persoanele care nu îl rezolvă nu sînt inteligente deloc.

Cea mai mare parte din problemele puse de testele de inteligenţă sînt simple chestiuni de logică, abstractizate pe cît posibil pentru a cădea în zona formală, acolo unde predicţiile nu intră sub incidenţa observaţiei empirice. Astfel, ţi se cere să găseşti valoarea de adevăr a unor raţionamente de următorul tip: "Dacă unii tuaregi sînt perşi şi toţi pecenegii sînt perşi, atunci unii tuaregi sînt pecenegi". Răspunsul corect: raţionamentul de mai sus nu este nici adevărat, nici fals, căci este posibil să existe unii tuaregi care să nu fie perşi, iar pe de altă parte, pot exista unii tuaregi care să fie perşi, dar să nu fie pecenegi, ceea ce nu exclude posibilitatea existenţei unor tuaregi care să fie pecenegi. Dacă nu mă credeţi pe cuvînt, luaţi un creion şi desenaţi cocoloaşe reprezentînd mulţimi de tuaregi, pecenegi şi perşi, apoi intersectaţi-le şi includeţi-le.

Să modificăm termenii raţionamentului fără a ne atinge de structura lui formală: "Dacă unii unguri sînt parşivi şi toţi trădătorii de neam şi ţară sînt parşivi, atunci unii unguri sînt trădători de neam şi ţară". Aşa e, vor striga toţi cei care nu pot dormi noaptea de grija Ardealului. Sau să mai emitem un raţionament izomorf: "Dacă unii evrei sînt bancheri şi toţi cei care complotează împotriva ţării sînt bancheri, atunci unii evrei complotează împotriva ţării". Fireşte că da, vor spune toţi cei care-şi imaginează că ţara este în pericol de moarte, ba, mai mult, nu "unii evrei", ci "evreii" şi nu "nişte unguri", ci "ungurii".

Adevărul e că abilitatea de a distinge între individ şi grup (precum şi abilitatea de a nu raţiona eronat) scapă întotdeauna partizanilor doctrinei naţionale, prin însăşi natura doctrinei la care aderă. Imaginaţi-vă un construct teoretic, o ficţiune, care postulează că membrii unei comunităţi definite după norme observate empiric (graniţă, limbă, origine, rudenie) trebuie să fie toţi pentru unul şi unul pentru toţi. Adăugaţi la asta un număr de simboluri care să justifice norma de definire a colectivităţii: stindard, sînge, strămoş, barză, viezure, mînz, brînză. Mai puneţi la combinaţia de mai sus unul sau două mituri întemeietoare, un imn care să cînte şi să preamărească valorile deja enunţate şi veţi obţine supa ideologică în care o grămadă de oameni plutesc de vreo două sute de ani. Este de înţeles că, în prezenţa unor criterii atît de vagi care să le justifice existenţa, adepţii ideologiei naţionale se definesc instinctiv prin diferenţă faţă de ceilalţi. Iar reflexul este acela de a singulariza comunitatea vecină (şi potenţial duşmănoasă) şi de a atribui unui reprezentant al ei tot ce e mai rău: de aceea ungurul (şi nu ungurii) este hrăpăreţ şi nervos, evreul e şmecher şi laş, neamţul e tehnic dar mănîncă crenvurşti, italianul e vorbăreţ însă duplicitar şi tot aşa.
După acest sistem, gustul naţional îşi dezvoltă propriul folclor în legătură cu alogenii, consacră cîte o poveste, iar mica scenetă este apoi adoptată de toţi membrii comunităţii şi relatată de pe poziţia adevărului trăit. Mie, de pildă, mi s-a întîmplat să aud de paisprezece ori următoarea poveste, de la persoane diferite, şi toţi naratorii pretindeau că au trăit experienţa pe pielea lor: X, român adevărat, pensionar, pleacă la băi în Ardeal (la Covasna sau la Balvanyos sau la Tuşnad, unde vreţi). Acolo, intră într-o librărie şi cere un caiet dictando (intră într-o brutărie şi cere chifle sau într-o farmacie şi cere Hystadiol Retard). Vînzătoarea îl priveşte cu nesimţire şi îi spune "Nem tudom". Atunci, domnul X, cuprins de o justificată mînie, retorchează măreţ: "Dar pe pizda mă-tii înţelegi?". Vînzătoarea se indignează şi întreabă: "De ce înjură la mine?". Cum îmi imaginez că mai sînt şi alţii care au auzit povestea asta, nu pot să trag decît o concluzie: ungurul nu are nici un pic de fantezie.

Desigur că între un raţionament de tipul "unii unguri sînt parşivi, toţi trădătorii de neam sînt parşivi, deci unii unguri sînt trădători de neam" şi "ungurul este trădător de neam" există diferenţe de nuanţă pe o scară a grosolăniei erorilor de logică. Primul tip de înlănţuire poate aparţine ideologilor oricărei doctrine naţionale şi are un aer îngrijit, aproape ştiinţific. Cel de-al doilea apelează la un fel de bun simţ comun, un fel de mitocănie acceptabilă în comunitate, cu nimic mai prejos de aceea care postulează că un om cu ceafa groasă este neapărat bulgar, în timp ce unul cu nas subţire trebuie să fie grec.

Testele de inteligenţă nu au nicidecum pretenţia să califice talentele unui subiect investigat: de exemplu, nu spun nimic despre abilitatea cuiva de a picta, de a scrie poezii, de a cînta la vioară, sau de a bate recordul la 100 de metri plat (i-aţi recunoscut, sper, în enumerarea de mai sus, pe italian, pe român, pe ungur şi pe negru). Un test de inteligenţă poate da însă măsura aproximativă a capacităţii unui individ de a gîndi, de a lua decizii juste şi de a se poziţiona faţă de lume. Or, din acest punct de vedere, mă gîndesc cu tristeţe că adepţii ideologiilor naţionale nu-şi pot ridica scorul la mai mult de şaptezeci.

Foto: webpr.ro

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Săteanul care a scos din pământ conducta de canalizare a unei localități cu peste 5.000 de locuitori VIDEO
Un sătean din comuna Dragotești, din județul Gorj, a scos o parte din conducta de canalizare a localității învecinate Mătăsari, care-i traversează terenul gospodăriei sale, după ce s-a judecat timp de șapte ani cu Primăria.
image
Premieră în Moldova. Modul neașteptat în care fermierii și-au adaptat culturile după schimbările climatice: „Randamentul este semnificativ”
În contextul schimbărilor climatice, fermierii români își îndreaptă atenția către culturi alternative.
image
Legende pescărești cu monștri marini pescuiți la Sfântu Gheorghe: „A prins un morun de 675 de kilograme“ VIDEO
Sfântu Gheorghe, satul de pescari din Delta Dunării, a rămas în legendă pentru sturionii care se pescuiau aici în anii ’60–’80.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.