Terapia Snoezelen

Andrei POP
31 mai 2014
Terapia Snoezelen jpeg

Terapia Snoezelen, denumită şi terapie multisenzorială, este folosită în special pentru tratarea copiilor cu dizabilităţi mintale, fiind o terapie care se realizează în afara comunicării verbale, o terapie care induce beneficiarului anumite senzaţii cu scopul de a-i reactiva memoria şi de a crea sentimente de siguranţă şi relaxare.

Am aflat despre această terapie prin intermediul Asociaţiei Tottoro, care o promovează în România şi o practică pentru creşterea calităţii vieţii copiilor cu deficienţe de intelect, autism, ADHD sau pentru cei care suferă de cancer.

Asociaţia Tottoro se autodefineşte ca fiind „un grup neconvenţional de prieteni încîntaţi să trăiască în preajma copiilor şi să-i încurajeze să fie ei înşisi”. De altfel Tottoro înseamnă „toleranţă, onestitate, tenacitate, teamwork, originalitate, responsabilitate, optimism”. Alcătuită din specialişti în formare şi psihologie, membrii asociaţiei lucrează „pentru o comunitate în care copiii şi tinerii vulnerabili să beneficieze de ajutorul necesar pentru a-şi construi o viaţă împlinită”.

Din 2013 Asociaţia Tottoro, în parteneriat cu Asociaţia Pavel şi Asociaţia Internaţională Snoezelen Elveţia, implementează în România acest proiect inovativ dedicat copiilor vulnerabili, proiect al cărui principa instrument este Terapia Snoezelen.

Despre terapie, Laura Militaru, director executiv al Tottoro, ne spune: „Snoezelen este un spaţiu controlat în care nimic nu deranjează iar interacţiunea optimă dintre mediu, client şi terapeut duce la o minunată stare de bine. Se poate folosi la orice vîrstă şi se adresează oricui. Ar putea fi numită şi camera fericirii.”
Aplicată copiilor cu deficienţe de intelect din şcolile speciale, de obicei marginalizaţi şi necomunicativi, această terapie creşte încrederea în sine şi capacitatea de a se exprima. Iar copiilor bolnavi de cancer le creşte relaxarea în raport cu propria situaţie şi implicit răbdarea pentru perioadele foarte lungi de spitalizare.
Mai exact, Terapia Snoezelen se realizează într-o cameră bine izolată de mediul exterior, care dispune de o multitudine de stimuli vizuali, olfactivi, auditivi, senzoriali. În funcţie de beneficiar şi nevoile sale, stimulii sînt reglaţi pentru a fi cît mai bine adaptaţi efectului dorit. Astfel, un copil cu ADHD îşi poate face mult mai bine temele în camera Snoezelen tocmai prin reducerea tuturor stimulilor care i-ar putea distrage atenţia. Unui copil cu deficienţe de intelect i se stimulează imaginaţia citindu-i-se pe un ton neutru o poveste, în timp ce toţi ceilalţi stimuli sînt reglaţi pentru a reda cît mai bine cadrul poveştii respective. Unui copil cu dizabilităţi camera îi oferă posibilitatea de a a-şi lărgi universul, prin senzaţii diferite şi experienţe senzoriale (unele echipamente Snoezelen pot fi activate printr-o suflare sau o clipire de ochi, o atingere sau un bătut din palme).

Prin proiectul „Snoezelen: o abordare inovatoare” (asociatiatottoro.blogspot.ro) au fost amenajate trei camere Snoezelen unde au beneficiat pînă acum de această terapie 30 de copii ai Școlii Speciale nr. 1 din Bucureşti şi 55 de copii internaţi la Institutul de oncopediatrie „Prof. Dr. Al. Trestioreanu”. Proiectul este co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin Programul de Cooperare Elveţiano-Român şi, în decursul acestui an, alţi aproape 300 de copii vor mai beneficia de camerele Snoezelen.

Terapia are deja impact, iar profesorii copiilor din şcolile speciale cred că aceştia au început să comunice mult mai bine de cînd beneficiază de această terapie. În spital, Laura Militaru îmi spune cum camera „de senzaţie” i-a convins nu doar pe copii, ci şi pe personalul medical de beneficiile sale, astfel încît asistentele au grijă să-i ducă pe micii pacienţi în camera Snoezelen ori de cîte ori analizele lor sînt suficient de bune încît să poată fi deplasaţi din salon.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Cea mai terifiantă armă a dacilor. A băgat spaima în romani și i-a forțat să-și modifice echipamentul militar
Cea mai de temut armă folosită de războinici daci a fost, fără îndoială, falx-ul, spun specialiștii. Era vorba despre o armă cu o lamă curbă care putea ajunge și la un metru lungime, mânuită de luptători profesioniști de elită. Falx-ul în mâinile potrivite făcea ravagii în rândurile inamicului.
image
Alimentația uimitoare a celor mai de temut războinici ai antichității. Alimentul minune consumat de spartani, gladiatori, celți și daci
Printre cei mai renumiți dar și de temut luptători ai antichității erau în mare parte vegetarieni, sau cel mult lacto-vegetarieni, cu un consum ocazional de carne. Cel puțin asta arată noile cercetări, mai ales pe rămășițele gladiatorilor din arenele romane.
image
Explicațiile unui psiholog privind riscurile dormitului în paturi separate în cuplu
Somnul alături de persoana iubită poate aduce o multitudine de beneficii, în timp ce dormitul în paturi separate poate duce la o distanțare în relația de cuplu atrage atenția psihologul Iulia Barca.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.