Teorema vie

16 aprilie 2014
Teorema vie jpeg

Dilema veche vă prezintă în avanpremieră un fragment din volumul Teorema vie al lui Cédric Villani (colecția „Știința“, Editura Humanitas, 2014). Lansarea cărții va avea loc pe 28 aprilie, ora 19, la Librăria Humanitas Cișmigiu. Invitați: Liviu Ornea, Vlad Zografi, Radu Gologan, Dan Timotin.

Cédric Villani s-a născut în 1973 la Brive-la-Gaillarde, un orăşel din sud-estul Franţei, într-o familie de profesori de literatură. Pasionat de matematică din copilărie, studiază la Şcoala Normală Superioară din Paris, specializîndu-se în analiză matematică. În 1998 îşi susţine teza de doctorat „Contribuţii la studiul matematic al gazelor şi plasmelor", care anunţă preocuparea sa pentru matematicile aplicate. În 2000 devine profesor la Şcoala Normală Superioară din Lyon, iar în 2009 este numit director al Institutului Henri Poincaré. Pentru contribuţiile sale în domeniul ecuaţiilor diferenţiale cu derivate parţiale din fizica statistică, Cédric Villani a primit Premiul Societăţii Europene de Matematică (2008), Premiul Fermat (2009), Premiul Henri Poincaré (2009), Medalia Fields (2010).

Teorema vie este o carte inclasabilă, după cum şi autorul ei, Cédric Villani, e un personaj inclasabil – matematician cu intuiţii geniale, intempestiv în porniri, excentric în gusturi, pasional, nonconformist şi înduioşător de cald. Devenit încă de tînăr vedetă a ştiinţei, răsplătit cu Medalia Fields (echivalentul Nobelului) în matematică, Villani ne spune în Teorema vie povestea aventuroasă a unei demonstraţii – sau, mai curînd, o pune în scenă, apelînd la un arsenal literar surprinzător de bogat.

***

Lyon, ultima săptămînă din martie 2008

Amortizarea Landau!

După întîlnirea noastră de lucru, în minte îmi revin amintiri neclare: frînturi de conversaţie, discuţii neduse pînă la capăt… Toţi fizicienii specialişti în plasmă sînt familiarizaţi cu amortizarea Landau, dar pentru matematicieni fenomenul rămîne un mister.

În decembrie 2006, eram la Oberwolfach, într-un institut legendar pierdut în inima munţilor Pădurea Neagră, un loc liniştit în care matematicienii vin şi pleacă într-un balet necurmat pentru a discuta cele mai diverse subiecte. Uşi fără încuietoare, acces liber la băuturi, mici cutii de lemn în care se lasă banii datoraţi, prăjituri din belşug, mese la care convivii se aşază pe locuri stabilite prin tragere la sorţi.

În ziua aceea, la Oberwolfach, soarta mă plasase la aceeaşi masă cu Robert Glassey şi cu Eric Carlen, doi specialişti americani în teoria matematică a gazului. În ajun, prezentasem plin de mîndrie, în deschiderea colocviului, o recoltă proaspătă de rezultate; şi, în aceeaşi dimineaţă, Eric ne servise un expozeu entuziast şi mustind de idei despre care continuam să discutăm în jurul supei aburinde. Toate astea, fără nici o pauză, erau un pic prea mult pentru Robert, care se simţea bătrîn şi depăşit, şi suspina: „Time to retire“…

Eric protestase: cum să ieşi la pensie cînd n-a fost niciodată o perioadă mai captivantă pentru teoria gazului! Protestasem şi eu: cum să ieşi la pensie cînd avem atîta nevoie de experienţa acumulată de Robert în treizeci şi cinci de ani de carieră!

— Robert, tell me about the mysterious Landau damping effect, can you explain, is it for real?*

Weird, strange**, astea-s cuvintele care s-au repetat în răspunsul lui Robert. Da, Maslov lucrase la asta; da, există paradoxul reversibilităţii care pare incompatibil cu amortizarea Landau; nu, nu e limpede. Eric sugerase că amortizarea asta ar fi o himeră ieşită din imaginaţia fertilă a fizicienilor, fără speranţa unei formulări matematice. Nu obţinusem nici un fel de informaţie din conversaţia asta, şi o arhivasem într-un ungher al creierului.

Acum sîntem în 2008 şi nu ştiu despre subiect mai mult decît în 2006. Dar Clément a avut ocazia să-l discute îndelung cu Yan Guo, „fratele“ ştiinţific mai mic al lui Robert – au avut acelaşi îndrumător de teză. Fondul problemei, spunea Yan, e că Landau n-a lucrat pe modelul original, ci pe unul simplificat, liniarizat. Nimeni nu ştie dacă lucrările lui se aplică şi „adevăratului“ model neliniar. Yan e fascinat de problemă – şi nu-i singurul.

Oare Clément şi cu mine am putea-o ataca? De ce nu? Dar, ca să rezolvăm problema, trebuie întîi să ştim exact care-i întrebarea! În cercetarea matematică, identificarea cu claritate a obiectivului e un prim pas crucial şi delicat.

Şi oricare-ar fi acest obiectiv, singurul lucru de care sîntem siguri e punctul de pornire: ecuaţia lui Vlasov, care determină, cu o excelentă precizie, proprietăţile statistice ale plasmei. Matematicianul, aidoma sărmanei doamne de Shalott dintr-o baladă arthuriană, nu poate privi lumea direct, ci numai prin intermediul imaginii sale reflectate, în speţă, matematica. Aşa că trebuie să-l tîrîm pe Landau în lumea ideilor matematice, lume guvernată numai de logică.

Nici Clément, nici eu nu mai lucraserăm pe ecuaţia asta. Dar ecuaţiile aparţin tuturor, aşa că aveam să ne suflecăm mînecile.

***

Lev Davidovici Landau, evreu rus născut în 1908, Premiul Nobel în 1962, e unul dintre cei mai mari fizicieni ai secolului XX. Persecutat de regimul sovietic, eliberat din închisoare graţie devotamentului colegilor săi, a fost şi un tiran al fizicii teoretice din epoca sa, şi autorul, alături de Evgheni Lifşiţ, al unui curs magistral care e încă de neocolit. Contribuţiile sale fundamentale sînt prezente în toate lucrările de fizica plasmei: mai întîi, ecuaţia lui Landau, sora mai mică a ecuaţiei lui Boltzmann, pe care o studiasem ani de-a rîndul în timpul tezei; apoi, celebra amortizare Landau, care sugerează o stabilizare spontană a plasmei, o întoarcere către echilibru, fără creşterea entropiei, fenomen opus mecanismelor care guvernează ecuaţia lui Boltzmann.

Fizica gazelor, fizica lui Boltzmann: entropia creşte, informaţia se pierde, săgeata timpului lucrează, starea iniţială se uită; treptat, distribuţia statistică se apropie de starea de entropie maximă, atît de dezordonată pe cît se poate.

Fizica plasmei, fizica lui Vlasov: entropia e constantă, informaţia se conservă, nu există săgeata timpului, starea iniţială e mereu reţinută; dezordinea nu creşte şi nu există nici un motiv să te apropii de ceva anume.

Dar Landau reluase studiul lui Vlasov – acelaşi Vlasov pe care-l dispreţuia şi despre care nu ezita să afirme că aproape toate contribuţiile lui sînt false – şi sugerase că forţele electrice se atenuează spontan în timp, fără să crească entropia şi fără frecare de o natură sau alta. O erezie?

Calculul matematic al lui Landau, complex şi ingenios, a convins comunitatea ştiinţifică, iar acest fenomen a primit numele de amortizare Landau. Nu fără ca voci neîncrezătoare să se facă, desigur, auzite.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.