Tensiune ruso-turcă
Cerul Turciei devine scena unui război al nervilor. Pentru a doua oară în interval de cîteva zile aviaţia turcă afirmă că a fost luni "hărţuită" la graniţa turco-siriană de un avion MIG-29 neidentificat. Incidentul survine după ce în timpul week-end-ului avioane de luptă ruseşti au violat spaţiul aerian turcesc pretextînd condiţii meteo defavorabile. Intr-o declaraţie făcută marţi la Bruxelles, preşedintele islamo-conservator turc Recep Erdogan a cerut Rusiei să facă în aşa fel încît "să nu piardă prietenia Turciei". Tensiunile devin aşadar tot mai acute între Rusia, care s-a alăturat clar regimului de la Damasc, şi Turcia, stat membru NATO. Care este obiectivul Moscovei, care e strategia Rusiei în Siria?
Obiectivul Moscovei este de a construi un soi de fortăreaţă în jurul lui Bashar al-Assad. Cum? Bombardîndu-i pe rebelii moderaţi şi închizînd spaţiul aerian avioanelor occidentale. Iată teoria emisă de o serie de experţi citaţi de agenţiile de presă precum AFP.
Un specialist militar afirmă astfel că "Rusia urmăreşte să securizeze zona alavită - minoritatea din care provine clanul Assad - din vestul industrial şi agricol al Siriei". Restul, adică mai ale estul deşertic al ţării, este lăsat în pace, mai exact în mîinile radicalilor din organizaţia statul islamic.
Pînă la începutul verii Ankara miza pe prăbuşirea regimului de la Damasc. Spre disperarea Turciei, cu ajutorul Rusiei, Bashar al-Assad e pe cale să revină în centrul eşichierului politic sirian. Dacă pentru Ankara această situaţie "tristă" se datorează în mare parte slăbiciunii occidentalilor, Turcia ştie că lăsînd dosarul sirian deoparte, relaţiile sale cu Rusia sînt excelente. Si vitale din punct de vedere economic.
Citiţi şi ascultaţi mai multe pe rfi.ro