Szindbád (Sinbad)

Andrei LUCA
16 octombrie 2013
Szindbád (Sinbad) jpeg

Filmul

(“Sinbad”, Ungaria 1971, regie

) ruleză joi, 17 octombrie, de la orele 19, cu subtitluri în limba engleză, în sala de cinema a UNATC, în cadrul Cineclubului Film Menu. Discuția ulterioară proiecției va fi moderată de Andreea Mihalcea și de Andrei Luca. Intrarea liberă.

Pentru cei familiarizaţi cu scurtmetrajele experimentale ale lui Zoltán Huszárik, “Szindbád”, primul lungmetraj de ficţiune al regizorului, se diferenţiază de celelalte proiecte ale sale printr-o narativitate mult mai cărnoasă şi prin prezenţa dialogului sau a monologului. Deşi din punct de vedere formal filmul pare o recapitulare a căutărilor estetice efectuate în scurtmetrajele pe care le-a realizat pînă la momentul debutului în lungmetraj, mărcile stilistice specifice regizorului (filmările macro ale unor detalii, muzica disonantă, fast-forwardul care dă impresia unei imagini ţopăite, ca în filmele mute sau time lapse) capătă aici altă greutate în economia filmului. Inspirată de povestirile scurte ale scriitorului suprarealist Gyula Krúdy, naraţiunea filmului este construită ca un puzzle de amintiri, pus cap la cap de personajul principal, care rememorează aventurile amoroase, cu regretul de a fi fost risipitor în dragoste şi de a nu fi ştiut să iubească. Întors în oraşul în care şi-a petrecut tinereţea, Szindbád îşi vizitează fostele iubite, cărora le-a înşelat încrederea, în încercarea de a-şi regăsi liniştea. Acest pretext narativ devine suportul unor meditaţii filosofice, susţinute din punct de vedere vizual prin intermediul unei imaginii atent studiate, atît ca încradratură şi lumină, cît şi cromatic. 

se deschide cu o serie de planuri detaliu pe diferite obiecte: fotografii alb-negru peste care au fost presate flori, un mănunchi de lemne din care se scurg picături de apa, o pînză de păianjen în care flutură agăţate cîteva frunze uscate, o suviţă de păr, un foc care mocneşte între lemnele arse. Procedeul de a surprinde detalii ale lumii înconjurătoare este deja o marcă personală a regizorului, care şi-a rafinat tehnica în scurtmetrajele experimentale pe care le-a realizat pînă la momentul debutului în lungmetraj. În "Szindbad", deşi spectatorul nu poate stabili o corespondenţă directă între aceste imagini şi naraţiunea filmului, colajale de tipul celui prezentat mai sus devin un laitmotiv vizual şi deschid un spaţiu al sugestiilor. Discernămîntul regizorului în exploatarea acestui mecanism reuşeşte să ferească procedeul stilistic descris de o pretenţiozitate inutilă. Presărate de-a lungul filmului, planurile detaliu apar pe ecran suficient de des pentru a trezi în spectator nostalgia faţă de o lume (cea a protagonistului, Szindbad) care nu mai există, şi suficient de puţin şi de rar pentru a nu cădea într-un lirism facil. 

Însă pentru a înţelege mai clar calitatea unor astfel de imagini, sursa lirismului lor şi puterea de a emoţiona spectatorul voi recurge la un exemplu elocvent din

(r. Zoltán Huszárik, 1969), un documentar experimental care surprinde episodul sfinţirii celebrei lucrări "Madonna", realizată de sculptorul ungur Amerigo Tot. Finalul scurtmetrajului lui Huszárik se concentrează pe momentul anterior efectuării unei fotografii cu familia sculptorului. Huszárik ne arată întîi scaunele goale, aşezate în faţa peretelui exterior al unei case. Pasul următor este acela de a însăila la montaj, printre cadrele cu familia aşezată pe scaune, pregătită de fotografie, imagini cu o rîndunică care îşi face cuib sub streaşina casei, deasupra peretelui în faţa căruia sunt aliniate scaunele. În continuare, camera se opreşte cîteva secunde asupra pozei developate cu familia sculptorului, apoi decupează în planuri detaliu feţele celor care apar în fotografie. Ultimul cadru arată spectatorului un detaliu greu observabil: în colţul din dreapta sus al pozei apare neclar pasărea care în momentul realizării fotografiei zbura din stanga în dreapta prin cadru. Aici, tocmai prezenta rîndunicii este cea care oferă greutate unui moment relativ banal şi emoţionează privitorul. După modelul exemplului de mai sus, în

regizorul plasează în fiecare plan detaliu care surprinde câte o fotografie (și in

sunt destule cadre de acest tip) un mic element care particularizează imaginea şi care atinge spectatorul. 

Szindbád (Sinbad)

Ungaria 1971

regie, scenariu Zoltán Huszárik

imagine Sandor Sara

montaj Zoltan Huszarik, Mihaly Morell 

distribuție Zoltan Latinovits, Eva Ruttkai

serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum să economisiți bani în mod corespunzător jpeg
Cum să economisiți bani în mod corespunzător
Cu un plan financiar scris și elaborat, va fi mai ușor să vă planificați rambursarea banilor pe care trebuie să-i împrumutați.
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate
Este important să asociem corect preparatele festive cu licorile care le potențează aroma.
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală jpeg
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală
Știai că există cursuri de dezvoltare personală concepute special pentru adolescenți?
Cum poți să reduci consumul de energie electrică? jpeg
Cum poți să reduci consumul de energie electrică?
Pentru a te asigura că de fiecare dată cînd faci plata factura electrica online plătești sume cît mai mici de bani, este bine să respecți o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru încălzirea locuinței se remarcă prin faptul că produce căldură fără să utilizeze combustibil, ci folosind pur și simplu resurse din natură, precum apa, aerul și solul.
Cum funcționează un cazino online? jpeg
Cum funcționează un cazino online?
Platformele online permit o dinamică mai accentuată și un ritm de joc mai rapid, deoarece nu există nici o interacțiune între jucători și sistemele tehnologice.
Cum funcționează centrala pe peleți și ce avantaje are pentru mediul înconjurător și pentru buzunarul tău jpeg
Cum funcționează centrala pe peleți și ce avantaje are pentru mediul înconjurător și pentru buzunarul tău
Alegînd o centrală pe peleți nu doar că vei face economii substanțiale în buget, ci vei ajuta și la protecția mediului înconjurător.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.