Superlativele tinereții

Superlativele tinereții jpeg

Obișnuim să-i privim cu o oarecare neîncredere pe cei tineri (sau poate să fie doar impresia mea subiectivă legată de percepția din societatea românească?). Că nu au suficientă experiență, că nu au bagajul cultural al părinților lor, că pur și simplu, trebuie să se maturizeze...

În muzică, lucrurile au stat însă și în alte timpuri, altfel. Pentru că nu doar astăzi s-a vorbit de copii minune sau tineri adulți care reușiseră să realizeze ceea ce alții reușesc să facă într-o viață. Cazul lui Mozart este notoriu.

Tinerii muzicieni de astăzi (unii dintre ei) nu încetează să uimească și astăzi. M-am gîndit la acest lucru în timp ce ascultam concertul susținut de violoncelistul Andrei Ioniță la Sala Radio sau noul CD al unei pianiste georgiene, Khatia Buniatishvili. Ca și noul album al violonistei Esther Yoo.

Un român cu care ar trebui să ne mîndrim toți – Andrei Ioniță

20 mai, Sala Radio, plină ochi de un public divers venit să-l asculte pe singurul român care a reușit performanța de a cuceri premiul I și Medalia de Aur la una dintre cele mai importante competiții pentru muzicieni, la nivel mondial: Concursul „Ceaikovski” de la Moscova. A obține premiul I la un asemenea concurs este o performanță absolut notabilă, demonstrînd un nivel de profesionalism rezervat doar unor foarte puțini aleși.

În 2015, un român a reușit această performanță, un violoncelist care atunci avea doar 21 ani; student al Universității de Arte din Berlin și absolvent, al, atenție, Colegiului „Sf. Sava” din București (deci, nici o legătură cu muzica). Însă totul este posibil atunci cînd talentul nativ este unul deosebit, așa cum este și cazul lui Andrei Ioniță. Un uriaș talent, dublat însă și de o cultură și inteligență pătrunzătoare – aceasta este prima impresie lăsată de Andrei Ioniță și la concertul de la Sala Radio din 20 mai.

A interpretat un concert-hit pentru lumea violonceliștilor: Concertul Op. 104 în Si minor de Antonin Dvorak, o lucrare dificilă atît tehnic, cît și artistic, un reper pentru componistica finalului de secol XIX. Violoncelul nu este în mîinile lui Andrei Ioniță un simplu instrument, ci un alter ego al personalității sale vibrante: îi cunoaște, deci, toate secretele și respiră la unison. Virtuozitate și lirism, simplitate în complexitatea construcției, adaptabilitate la toate cerințele de ordin estetic și stilistic ale partiturii – totul e posibil pentru acest tînăr de 22 ani care are în față o carieră de cel mai înalt nivel. Pentru că Andrei Ioniță nu este un simplu violoncelist, fie el și foarte bun, el este întruchiparea Violoncelistului ideal. Și totuși, nu are decît 22 ani….

În 9 și 10 iunie, Andrei Ioniță va apărea și la Ateneu, pentru a interpreta Concertul de Edward Elgar; iar anul viitor, este invitatul Festivalului Internațional „George Enescu”: pe 10 septembrie 2017 va interpreta Concertul nr. 2 de Dmitri Șostakovici (unul dintre compozitorii săi preferați) alături de Orchestra Filarmonicii din Munchen, dirijor Valery Gergiev.

Seducătoarea și neobișnuita Khatia Buniatishvili

Este unul dintre puținele discuri pe care le-am ascultat anul acesta, despre care pot spune că mi-au făcut pielea de găină (e și acesta un criteriu al impactului emoțional pe care-l poate produce audiția unei muzici deosebite): Kaleidoscope cu pianista georgiană Khatia Buniatishvili, astăzi în vîrstă de 29 ani. Un caleidoscop de lucrări pentru pian care cunosc și o versiune orchestrală celebră (deci, cu atît mai greu de interpretat) și care au legături și cu alte arte: pictura și coregrafia în acest caz. Pe disc regăsim, deci, Suita „Tablouri dintr-o expoziție” de Modest Musorgski, Valsul de Maurice Ravel și Trei mișcări din baletul Petrușka de Igor Stravinski. Însă la ce tip de caleidoscop s-a gîndit însăși Khatia Buniatishvili puteți vedea cu proprii ochi în desenul animat de mai jos.

Da, Khatia Buniatishvili este un artist cu o viziune deosebită, un spirit tăios, un caracter noir într-o lume care se pare că are nevoie de această intransigență. De pe acest album, nu Stravinsky sau Ravel mi s-a părut că transmit cel mai bine această viziune, ci „Tablourile dintr-o expoziție” de Musorgski, privite dintr-o perspectivă plină de umbre, fără nimic triumfător, un soi de thriller al pianisticii și cu toate acestea, paradoxal, extrem de emoționante. Mai rar ai ocazia să ascultați o paletă atît de largă de nuanțe ca la Khatia Buniatishvili – de la un imperceptibil pianissimo, la impunătoare fortissimo; însă nu doar atît poate explica magia efectivă prin care Khatia Buniatishvili reușește să-și subjuge publicul. Să detaliem puțin: a început să cînte la pian la vîrsta de 3 ani, a susținut primul concert cu orchestra la 6 ani, iar de la 10 ani susține turnee regulate cu orchestra; la 9 ani citea Cehov și Dostoievski. Da, un talent neobișnuit, o minte sclipitoare și, în plus, o femeie frumoasă, cu un aer parizian, deși ea e născută într-un oraș de pe coasta estică a Mării Negre. Și un album pe care-l puteți asculta la Radio România Muzical luni, 30 mai, de la ora 19.00 sau oricînd din 31 mai pe site-ul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2016. 

...Și o violonistă de 22 ani

În 2009, Khatia Buniatishvili era numită BBC New Generation Artist, titulatură deținută din 2014 și de violonista americano-sud coreeană Esther Yoo, născută, ca și Andrei Ioniță, în 1994. Ea este o veterană a marilor competiții internaționale: în 2010, pe cînd avea 16 ani, cucerea premiul al III-lea la Concursul Sibelius, devenind astfel cel mai tînăr laureat din istoria acestei importante competiții, organizate odată la 5 ani. În 2012, Esther Yoo obținea și premiul al IV-lea la Concursul Regina Elisabeta de la Bruxelles, altă foarte importantă competiție internațională.

Iar în 2016, Esther Yoo și-a lansat primul disc, înregistrat pentru una dintre cele mai importante case la nivel mondial. Sibelius și Glazunov sînt compozitorii aleși de Esther Yoo, care este însoțită de Orchestra Philharmonia din Londra, condusă de Vladimir Ashkenazy.

Esther Yoo propune două fațete deosebite ale personalității sale pe acest CD: exuberantă și extrovertită în Concertul de Aleksandr Glazunov, mai cerebrală în mult mai des interpretatul concert în re minor de Jean Sibelius. Mi s-au părut interesantă și completarea adusă acestor două opusuri concertante: două lucrări mai puțin cunoscute – Suita op.117 de Sibelius și Grand Adagio din muzica de scenă Raymonda de Glazunov.

Punînd-o în comparație cu Khatia Buniatishvili sau Andrei Ioniță, Esther Yoo nu mi s-a părut la fel de spectaculoasă în viziune; însă cu siguranță este o violonistă foarte talentată și cu o maturitate care depășește limita normalului celor 22 ani pe care-i va împlini pe 11 iunie. O americană de origine sud-coreeană, Esther Yoo a studiat în Europa, la Munchen și Bruxelles, cu profesori vestiți; face parte din această generație tînără a muzicienilor de origine asiatică prezenți la toate marile competiții internaționale, pe care le și cîștigă, de cele mai multe ori. Totuși, față de numărul mare de competitori și laureați ai acestor competiții, cei care și ajung să confirme o carieră internațională sînt puțini, o situație care însă oricînd se poate schimba. Și Esther Yoo poate fi unul dintre muzicienii de origine asiatică în stare să producă această schimbare...

Discul violonistei Esther Yoo poate fi ascultat oricînd pe site-ul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2016. 

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Cât de mult ne influențează emoțiile destinul. Psiholog: „Cine le stăpânește, își controlează cu adevărat viața”
Nu punem mare preț pe forța emoțiilor, considerând că, de fapt, gândurile și programele mentale sunt cele care ne controlează destinul. Acest lucru este adevărat doar într-o anumită măsură, pentru că stările pe care le experimentăm zilnic au un rol determinant în viața personală și profesională.
image
Cel mai mare inamic al speciei umane. Are numai 6 mm, dar ucide anual aproape un milion de oameni
Cel mai mare inamic al umanității este de fapt o insectă banală, pe care o întâlnim inclusiv în România. Țânțarul este responsabil de moartea a 830.000 de oameni anual, iar specialiștii consideră că această insectă prin efectele produse a schimbat efectiv istoria umanității.
image
Tânăra care a făcut un scop în viață din a-i ajuta pe alții. Bistro-ul ei social, loc de întâlnire al celor ce vor să ajute
Când dorința de a face bine întâlnește inteligența umană, iese un bistro social. O tânără din Baia Mare a pus bazele unei astfel de afaceri tocmai din dorința de a face bine. Despre inteligența ei ne-a convins în momentul în care a început să vorbească despre această afacere, făcută pentru a ajuta

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.