Subiectiv turistic: Eduard Schneider, cel dintîi colecționar dintre fiii Sebeșului

30 iulie 2022
image

Text de Dragoș Vasile, jurnalist și producător TV

Părea că făcusem dreapta în loc de stînga și nimerisem la un simpozion de paleontologie. Eveniment deloc improbabil, întrucît, la Muzeul Municipal „Ioan Raica” din localitate, tocmai văzusem un cuib cu ouă de dinozaur, descoperit de însuși muzeograful care ne prezenta exponatele. Cert e că pe acoperișul acestei clădiri vechi accesorizată la modul ludic, intrigant, e cocoțat un pui dolofan de dinozaur, întors cu fundulețul la noi, care pare că n-are de gînd să-ncapă pe luminator.

Aflăm mai tîrziu că gazda noastră îl primise de la un amic din zonă care fix cu asta se ocupă: produce dinozauri prin materiale plastice pentru dino parcuri. Înăuntru, deși urcăm la etajul 1, avem senzația c-am coborît direct în peștera lui Aladin. Dar pentru c-au trecut deja 800 de ani de la Șeherezada, asta e o peșteră cu lămpi electrice. Design de secol 19, accente victoriene, tot ce scrie în manualul de steam punk: roți dințate, piese de motor, lemn nobil, vechi, ceasuri analogice, canapele din piele uzată, inclusiv o ancoră atîrnată de tavan pe care Edi – întrucît e cazul să spunem că aici ne aflăm, în studioul producătorului Eduard Schneider – a recuperat-o de la fier vechi. Pur și simplu au „găsit-o” niște „băieți” și au adus-o la un centru de fier vechi din localitate, de unde a preluat-o Edi. O ancoră. De vapor. În Sebeș. Și n-are niciun sens să rămînem așa, cu gura căscată a perplexitate, întrucît devine evident că acesta e doar începutul.

image

Schiță pentru un eventual muzeu al tehnologiei   

Cînd intrăm mai adînc, ne ia cu amețeală. Descoperim o fabuloasă colecție – dacă nu cumva exhaustivă – de calculatoare Apple; varii instrumente muzicale artizanale; o hotă industrială care a încăput la fix, la nivel de milimetri, lîngă un tablou electric; radiouri vechi, televizoare vechi, monitoare vechi și un studio virtual; un interfon de ebonită care a funcționat cîndva, în anii ’30, într-un bloc foarte înalt din New York; o cască de stormtrooper; dischete cu fonturi, de pe vremea cînd așa scriai la calculator: băgai o dischetă cu Times New Roman și-ncepeai să bați în tastatură; nu în ultimul rînd, îi descoperim pe băieții de la Loutfire, o trupă de post metal locală, care repetă într-un studio de înregistrări antifonat cu kevlar. Simțeam deja nevoia să bem ceva rece ca să ne revenim din șocul cultural și termic. Nicio problemă: Eduard Schneider are mereu bere la rece, într-un frigider Fram de pe vremuri, perfect funcțional, căruia i-a schimbat motorul și pe care l-a vopsit în negru. Mat, evident.

Gazda noastră simte nevoia să facă puțină lumină în colecții: „În ultimul timp m-am axat pe tehnică de calcul, informatică veche, începînd cu anii ’70, întrucît cele din anii ’50 sau ’60 sînt rarissime și îmi depășesc bugetul.” Bref: sînt 400 de metri pătrați de magie. Magie și tehnologie. Imaginație. Pasiune. Dileală. Și istorie. În fond, ne aflăm într-un fost sediu al unei fabrici de marochinărie. Aflăm mai multe intrînd în amănunte: „Inițial a fost o fabrică de pălării și plăpumi, după al Doilea Război Mondial. Ambii mei bunici au lucrat aici. Iar cel din partea tatălui a fost director economic o vreme, pînă ce comuniștii i-au înscenat o fraudă, ca să-l dea la o parte. Iar faptul că sînt aici, acum, e ca un act răzbunare. Acum locul ăsta îmi aparține."

image

Omul care le-a făcut pe André(le) să cînte

Eduard Schneider face parte din categoria selectă a profesioniștilor pe care, dacă nu-i știți, e doar din cauză că, dintr-un motiv sau altul, nu le-ați reținut numele. Pentru că de munca lor e oricum acolo, imprimată adînc în miliardele de giga de memorie ai culturii pop, și v-ați lovit de ea – în ultimii 25 de ani, în cazul de față – de zeci și sute de ori. Puțin context istoric: în anii ’90 și 2000, Edi Schneider a produs albume celebre ale unor artiști precum BUG Mafia, 3 Sud Est, Hi-Q, Don Baxter, Cătălina Toma. Care veneau aici, la Sebeș, acasă la Edi, unde-și amenajase studioul, ca să înregistreze LP-uri după LP-uri. Și, ca să înțelegeți mai bine ce fel de profesionist este Edi Schneider, plusez decisiv: el e producătorul muzical care le-a făcut pe André(le) să cînte. Da, mă refer la Andreea Bălan și Andreea Antonescu. Permiteți-mi, așadar, să conchid că Edi Schneider nu mai are absolut nimic de demonstrat.

S-a născut în Sebeș, în 1970, a crescut în Hamburg, a studiat în Franța, iar după Revoluție, în 1996, s-a întors în țară, ca să lucreze în industria muzicală. Practic, ca s-o revoluționeze, cum s-a mai observat. „Primul meu nume artistic a fost C.R.Bel. Dar celor de la Electrecord, unde am scos primul album, li s-a părut prea abstract. Atunci am ales titulatura DJ Phantom, ca semnătură pentru propria mea muzică.”

Pură coincidență: pe CRBL (ex-Simplu), pe care acum îl știe toată lumea, de la televizor, fără să i se pară nimănui ceva abstract, îl cheamă-n buletin tot Eduard.  

O sîrmă oțelită înfășurată pe o coadă de mătură    

Arc peste timp: Eduard Schneider a rămas aici, în Sebeș, devenind, ca să dau un singur exemplu de recunoaștere profesională, singurul ambasador Zeiss din Europa de Est. Personal, sînt de părere că studioul lui – care oricum arată ca un muzeu al tehnologiei – ar trebui să devină unul dintre obiectivele turistice esențiale de pe Via Transilvanica. „În ultimă instanță, dacă la un moment dat nu va mai funcționa nimic, nici producția muzicală, nici cea video, o să mă-mbrac în portar și-o să tai bilete – 15 lei adulții – la muzeu.” Cert e că atunci cînd am ajuns noi, la sfîrșitul lunii iulie, voluntarii de la Tășuleasa încă lucrau la marcarea traseului în Sebeș și împrejurimi. Zic că e bine de știut cum mai merg lucrurile pe Via.   

Șapte ani a durat amenajarea acestui studio. Muzeu. Comunitate – la modul ideal. „Am gîndit acest loc ca pe un hub creativ multivalent, de la fotografie și film, inclusiv green screen, la un studio de înregistrări acustice și electronice. Zic eu că am o colecție măricică de sintetizatoare, drum machines și așa mai departe, peste 100 de unități, plus instrumente electro-acustice unicat, multe fabricate la comandă, care sună într-un anume fel. Ideale pentru muzică de film, dacă mă-ntrebi pe mine."

N-a inventat el roata, evident. S-a inspirat de pe YouTube, iar prietenii l-au ajutat să le meșterească, să le pună cap la cap. „Unele instrumente n-au nici măcar nume. Altele există, ca prototipuri, iar eu le-am dus nițel mai departe, încercînd însă, ca tot românul, să lucrez cît mai ieftin, întrucît unele componente au prețuri prohibite. Ca să-ți dau un singur exemplu, aproape anecdotic: aveam nevoie de niște arcuri foarte lungi, care să transmită o anumită rezonanță acustică. Pe google am găsit doar niște arcuri industriale enorm de scumpe și, oricum, nu puteam să dau specificațiile tehnice precise care mi se cereau. Eu știam un singur lucru: că trebuie să fie nici prea tari, nici prea moi. Rîdeau ăia de mine și-mi spuneau că nu se poate face așa ceva. Ei bine, într-un final am primit sugestia unui sudor, un amic de-al meu, care mi-a zis să mă duc să iau o coadă de mătură din piață, pe care să i-o dau lui Nea Lae, s-o prindă la el în strung și să înfășoare pe ea o sîrmă oțelită. Iar din arcul ăsta artizanal, scos de pe o coadă de mătură, a rezultat fix sunetul pe care-l căutam.”

image

Analogic + digital = love

Aș remarca, altminteri, că 400 de metri pătrați pentru o sută de instrumente și o singură persoană e mult, după (aproape) orice standarde imobiliare. L-am întrebat pe Edi Schneider cum se raportează el la ideea asta de spațiu muzeal. „Mi s-ar părea foarte egoist să amenajez un ditai etajul doar pentru mine. Așa că invit aici tineri talentați, muzicieni, artiști. Dragoș Pamfil, de pildă, Cino pe numele lui de muzician, a accesat niște fonduri europene pentru a-și cumpăra niște echipamente cu care ar fi putut să-și amenajeze un mic studio acasă la el. Dar l-am invitat să-și aducă jucăriile aici, fără să-i cer vreo chirie și punîndu-i la dispoziție toate sculele mele vintage, analogice, iar acum face muzică aici.”   

Pe Alex Ercan l-a cunoscut de curînd și i s-a părut remarcabil că la 19 ani e capabil de asemenea performanțe – puștiul, să ne-nțelegem, are 120 de milioane de vizualizări pe YouTube – în condiții aproximativ rudimentare, mixînd muzică la el acasă, pe un laptop. Așa că l-a invitat și pe el la studio și i-a pus la dispoziție colecția lui de synth-uri analogice, pe care să le poată utiliza ca plug-in-uri modelate. Practic, l-a sunat și i-a zis: „Încearcă să vezi ce înseamnă the real deal, să pui mîna pe potențiometre adevărate, în loc să tragi de volume cu mouse-ul”. Iar Alex era acolo cînd am ajuns noi. Am profitat de prilej să  ascultăm niște mixuri noi și să punem un recorder pe masă.

Studiu de caz: 117 milioane de vizualizări cu un singur remix

Alex Ercan e tot sebeșean. De Edi Schneider îl despart, practic, doar 32 de ani și cîteva străzi. În vacanțe se întoarcea oricum în România din Olanda, unde studiază Afaceri Internaționale, la Universitatea din Groningen. Așa că atunci cînd Edi i-a scris pe mess „Hai la studio, să facem ceva mișto împreună”, lui Alex i-a fost foarte ușor să accepte. În fond, cum să nu vrei să pui mîna să mixezi ceva în cea mai cool clădire din Sebeș?

Remarc că remixul lui Alex Ercan la Astronaut in the Ocean, piesa lui Masked Wolf, a depășit 117 milioane de views și că Alex avea doar 18 ani cînd l-a executat. Așa că l-am întrebat cum a ajuns aici, pe YouTube, și dacă părinții lui știu cu ce se ocupă. „Am început în clasa a IX-a, cînd am mers cu gașca la Untold. Mi s-a părut fascinant, așa că apoi am început să caut pe YouTube tutoriale de mix mastering. Primele piese pe care le-am mixat le-am pus pe Soundcloud, că n-am avut tupeul să le urc pe YouTube. Iar ce mi-a dat motivația să continui cu asta a fost că m-am înscris la un concurs de mixat o piesă a lui Afrojack, organizat de Spinnin‘ Records, o casă de discuri olandeză, unde am finalizat pe locul 37 din mii de piese înscrise. Cît despre părinți, ce să zic, avantajul meu e că ei m-au susținut întotdeauna, indiferent de ceea ce am vrut să fac.”

Vestea și mai bună e că Alex Ercan (pe care-l puteți asculta, cu niște deep house, inclusiv la Pro FM și Kiss FM) nu vrea să rămînă definitiv în Olanda. Ok, o să mai stea acolo cîțiva ani, după ce termină facultatea, pare că oricum mai are ceva muzică de pus în cluburile din Amsterdan și Groningen. „Dar clar m-aș întoarce în România.” Și știți ceva? Îl cred. În fond, există antecedente chiar aici, în Sebeș. Cel mai bun exemplu fiind Edi Schneider. Care – apropo de ce-ar mai fi de făcut pe-aici, prin România, cu tinerii care s-au școlit, asemeni lui, „afară” – mai are de amenajat un spațiu de 400 de metri pătrați. Deasupra, la etajul 2. N-a elaborat chiar un bussiness plan și nici n-are fonduri, momentan. Dar vizualizează deja, mental, o bucătărie complet echipată și opt-nouă camere unde tineri creativi ca Dragoș Pamfil și Alex Ercan să vină de oriunde și să stea aici, dacă au nevoie de cazare. În fond, nu știi niciodată cînd te pălește inspirația, deci n-ar strica să fii la un etaj distanță de colecția aia de synth-uri analogice.

Cronicari Digitali – proiectul cultural dezvoltat de Zaga Brand și Asociația Human Made Art – adună toate experiențele în Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica alături de Raiffeisen Bank România. Rezidența digitală de storytelling este susținută de partenerul de mobilitate TRUST MOTORS, partenerul video GO PRO și partenerii media Rock FM, Dilema veche, Spot Media și PressOne. Un jurnal multimedia al explorărilor și descoperirilor culturale din Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica poate fi urmărit pe Instagram și Facebook cu ajutorul hashtagului #CronicariDigitali, dar și direct pe conturile Cronicari Digitali.

Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica in Dilema Veche png
anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

culori norocoase februarie zodii 1170x780 jpeg
Trei zodii vor trage "lozul câștigător", în preajma Crăciunului. Viața lor se va schimba cu totul
Preajma Crăciunului aduce o energie specială, iar pentru unele zodii, această perioadă poate fi momentul unor transformări spectaculoase.
PENNY Card vizual  1920x1080 jpg
PENNY Card și extra beneficii pentru tine
Dacă îți faci cumpărăturile la PENNY probabil ai auzit deja de programul de loialitate PENNY Card. Disponibil prin aplicația mobilă PENNY, cardul digital îți permite să aduni puncte de loialitate la fiecare achiziție și să te bucuri de reduceri exclusive.
PENNY Card vizual  1920x1080 jpg
Economisește și bucură-te de beneficiile PENNY Card – simplu și rapid!
Într-o lume în care timpul și bugetul sunt esențiale, PENNY îți pune la dispoziție un program de loialitate care te ajută să îți faci cumpărăturile mai inteligent.
Câteva zeci de persoane protestează în fața Primăriei Sectorului 2 față de demolarea statuii lui Mircea Vulcănescu, colaborator și ministru în regimul Antonescu, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
De la glorificarea lui Vulcănescu, la ascensiunea lui Georgescu. România, prinsă între fascism și naționalismul extremist
Creșterea unui politician ultranaționalist în România reflectă o realitate greu de digerat pentru țară: mulți români preferă să-și șteargă din memorie trecutul fascist din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.
PPC1 jpg
PPC Energie, partenerul de încredere al românilor pentru programul AFM Casa Verde 2024
Vrei sa devii prosumator și ai făcut deja primii pași în această direcție devenind beneficiar al programului AFM Casa Verde 2024?
alimente jpg
Alimentul care nu trebuie consumat mai mult de 5 ori pe an. E adorat de români, dar periculos pentru sănătate
Carnea procesată – fie că vorbim de șuncă, cârnați, salam sau bacon – este nelipsită de pe mesele românilor, mai ales în perioada sărbătorilor sau la grătare.
Sediu - sigla DNA / FOTO Mediafax Foto / Marian Ilie
Primăria Iași, anchetată de DNA pentru achizițiile de cărbune folosit la încălzirea orașului
Procurori din cadrul DNA au descins, miercuri, la Primăria Iaşi, dar şi la alte instituţii din subordinea municipalităţii, solicitând mai multe documente care vizează inclusiv achiziţiile de cărbune pentru asigurarea încălzirii oraşului.
petre florin crevedia foto inquam octav ganea jpg
Primarul din Crevedia, reținut pentru trafic de persoane. A exploatat un bărbat cu grav handicap mintal
Petre Florin, primarul PSD al orașului Crevedia a fost reţinut pentru 24 de ore, după percheziţiile care au avut loc marți în cadrul unui dosar de trafic de persoane și exploatare prin muncă.
 Obuzier autopropulsat AHS Krab pe câmpul de luptă din Ucraina FOTO PROFIMEDIA
Ucrainenii au stabilit recordul pentru raza unei lovituri cu artilerie în condiții de luptă
Pentru prima dată în condiții reale de luptă, forțele ucrainene au lovit cu succes o țintă la o distanță de 70 de kilometri, îmbinând sisteme occidentale de artilerie și muniție avansată. Reușita stabilește recordul pentru loviturile de artilerie de precizie, relatează Defence24.