Sprijin la bătrînețe

Gabriela PITURLEA
3 august 2015
Sprijin la bătrînețe jpeg

După prima ei vizită la casa unei bătrîne care avea nevoie de îngrjire, Ștefana Pocneț spune că nu a mai putut mînca trei zile. Punea farfuria în față și nu se putea atinge de mîncare, cu gîndul la familia din Țicău la care fusese – o mamă bolnavă trăia cu cei doi fii pe la 40 de ani, unul cu handicap mintal, celălalt bolnav şi el, într-o casă care stătea să cadă. Nu aveau mîncare, nici haine şi se întreţineau din pensia bătrînei şi dintr-o pensie de handicap. De atunci, Ștefana, care are 25 de ani și e asistent social, a vizitat casele și a ascultat poveștile a zeci de pensionari din judeţul Iaşi.

„Îngrijirea vîrstnicilor la domiciliu” e un proiect inițiat în 2014 de Asociația Sf. Damian, care a ajutat pînă acum în jur de 100 de bătrîni din 11 comune ieșene şi din Iaşi, de cele mai multe ori imobilizați la pat, cu probleme de deplasare sau aflați în faze terminale ale unor boli. Persoanele vizate au peste 65 de ani și, în medie, o pensie de 777 de lei. Echipa asociaţiei, căreia din aprilie i s-au alăturat 20 de voluntari, oferă servicii de asistenţă socială, asistenţă medicală, infirmerie, kinetoterapie şi consiliere psihologică, unde e cazul, chiar şi de mai multe ori pe săptămînă. Uneori, bătrînii de care se ocupă se pun pe picioare suficient cît să poată ieşi din program. Alteori, singurul lucru pe care-l mai pot face membrii asociaţiei e să ofere niște ultime momente de alinare.

Pe Ștefana, care, pentru lucrarea de licenţă a lucrat cu copii bolnavi de autism, a motivat-o să intre în proiect gîndul la bunicii ei. Nu știa dacă va putea face față provocării, dar și-a spus că se va vedea pe parcurs dacă e omul potrivit. A văzut şi s-a obișnuit cu multe în ultimul an, de la interacțiunile cu rude uneori ostile, la mirosurile greu de uitat din camerele în care intră, dar încă o macină sărăcia de care dă și faptul că, în multe cazuri, există rude care i-ar putea îngriji pe bătrîni, dar nu o fac sau au renunţat s-o mai facă. „Degeaba locuiesc cu cineva, că tot singuri sînt,” spune Ștefana, căreia i s-a întîmplat să ajungă într-o casă pe jumătate curată și aerisită și, la un hol distanță, să găsească o bătrînă neîngrijită, imobilizată la pat, într-o cameră în care nici nu se putea respira, sau să descopere, sub cearşafuri curate, bolnavi cu corpul ciuruit de escare cărora familia nu ştia să le acorde îngrijirea necesară.

Rolul ei în proiect e să discute cu pacienţii şi cu familiile lor, să înţeleagă ce se poate face pentru ei şi să le monitorizeze cazul. În mod normal, ancheta socială se bazează pe nişte întrebări clare, dar Ştefana nu se poate limita la a completa un chestionar, cînd oamenii încep să-i povestească vieţile lor. Îi ascultă, foloseşte ce poate folosi, iar restul poveştilor le păstrează pentru sine, suveniruri de la oameni pentru care chiar şi acum, după ce s-a mai călit, şi-ar dori să poată face mai mult. „De multe ori mă gîndesc că i-aș lua acasă la mine pe toți, numai să nu-i mai văd că suferă.”

Voluntarilor pe care îi coordonează, Ştefana a încercat să le creeze o atmosferă de lucru cît mai prietenoasă, i-a încurajat să vorbească despre ce li se întîmplă, despre ce-i deranjează şi ce se simt confortabili să facă, astfel încît să nu meargă într-o casă pentru că trebuie, ci pentru că vor să fie acolo. Ştie cît de greu îi era şi ei pe vremea studenţiei să se confrunte cu realităţile întîlnite pe teren, dar crede că o profesie ca a ei te ajută să înţelegi mai bine lumea în care trăieşti, cît de bine poate fi, dar şi cît de rău. „De cînd merg prin case, am început să apreciez mai mult ce am eu acasă.”

„Îngrijirea vîrstnicilor la domiciliu” e un proiect inițiat de Asociația Sf. Damian, finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, Fondul ONG în România.

WhatsApp Image 2023 06 02 at 16 31 57 jpeg
Karpatia Pony Show 2023: cinci zile de acțiune și distracție pentru întreaga familie pe Domeniul Cantacuzino, Florești!
Anul acesta, organizatorii extind concursul la patru zile de competiții și show-uri ecvestre.
kam idris hqhx3lbn18 unsplash1 jpg
Dincolo de orele de lucru: Găsirea echilibrului între muncă și timp liber
Iată cîteva strategii practice și sfaturi pentru a găsi un echilibru între viața profesională și viața privată în lumea cu ritmul rapid din ziua de azi
Afis Teoria recapitularii Stefan Ungureanu The H Gallery jpeg
Vernisaj Ștefan Ungureanu – „Teoria recapitulării”, The H Gallery
Vernisajul expoziției va avea loc joi, 8 iunie, de la ora 19:00.
Portret CL jpg
poate nu
Poate nu-i chiar Sfîrșitul, numai că totul se leagă. Dar și pe asta cine s-o înțeleagă?
PHOTO 2023 05 26 14 18 54 jpg
Romanian Design Week, festivalul industriilor creative, readuce la viață spații uitate ale Bucureștiului, alături de IQOS
Industriile creative sau industriile de conținut sînt concepte care au intrat în limbajul comun în ultimii ani
ad3 jpg
Ce adidași se potrivesc cu treningul? Mizați pe confort și stil urban
Dacă preferi o versiune mai sportivă a treningurilor, pariază pe jambiere strîmte cu dungi albe pe laterale
saxinte jpg
Nigredo
Acceptarea ideii că ura poate fi un sentiment creștinesc
 AAA2496 jpg
Importanța reglării unghiurilor direcției
Unul dintre factorii care pot duce cel mai mult la uzura prematură a anvelopelor este reglarea incorectă a unghiurilor direcției.
DilemaVeche (2) (1) jpg
featured image (2) (1) jpg
Istoria transferurilor în fotbal: De la 400 de lire la 222 de milioane de euro
În ultimul deceniu s-au plătit sume amețitoare pentru transferul unor fotbaliști.
index png webp
Serile Enayati Medical City, 26 mai 2023, cu Sever Voinescu si Horia Brenciu
Enayati Medical City are ca prioritate abordarea holistică a problemelor medicale ale pacienților.
pexels andrea piacquadio 3812745 jpg
Migrenele: ce le generează și cum le tratăm
Migrenele reprezintă un tip de durere de cap caracterizate prin dureri intense, pulsatile, resimțite de cele mai multe ori doar pe o parte a capului.
DSC08734 JPG
IQOS și Romanian Design Week te invită să descoperi instalația „Echoes of Presence” între 12-28 mai în Piața Amzei din București
În ultimii 10 ani, Romanian Design Week a devenit cel mai complex eveniment dedicat industriilor creativ-culturale din România.
Killa Fonic png
Vama intră în luptă cu Killa Fonic în bătălia muzicală a anului
Joi, Vama și Killa Fonic intră în cea mai așteptată bătălie muzicală a anului.
image png
Vedere asupra lumii din casele bunicilor
Recunosc o disperare aici, acceptată pe jumătate trupește, pe jumătate  sufletește.
dilemaveche 1 jpg
Cum identifici rapid un nou cazino online și cum să rămîi siguranță
Pe viitor, cu siguranță vor mai apărea jocuri diferite și inovative.
Dilemaveche   nuante de roscat jpg
Ce legătură există între nuanța părului și personalitate – află aici!
Te-ai întrebat vreodată dacă există o legătură între nuanța părului și personalitate?
Echoes of Presence partedinarte jpg
COMUNITATEA A DECIS: CÎȘTIGĂTORUL CONCURSULUI LANSAT DE ROMANIAN DESIGN WEEK ȘI IQOS ESTE PROIECTUL „ECHOES OF PRESENCE”
ÎMPREUNĂ este tema pe care Romanian Design Week și IQOS au propus-o comunității creative din România pentru ediția de anul acesta a concursului.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Start pentru înscrierile la a doua ediție New Draft. Asociația Control N caută autori de scenarii de film din România
Trei sesiuni de lucru asistat, programate lunar, între lunile iulie și octombrie 2023
icr lbf2023 jpeg
#3 1 jpg
Cititul în familie: De ce este important să citim împreună cu cei mici?
Cititul în familie nu trebuie să fie o activitate plictisitoare, ci poate fi o aventură fascinantă pentru toți membrii familiei.
catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.

Adevarul.ro

image
Alimentul banal care face minuni în grădină. Soluția nu poluează, vă scapă de insecte și este foarte ieftină
Otetul alb are multiple întrebuințări. Pe lângă utilizarea în bucătărie, cu ajutorul acestuia se pot curăța și lustrui diverse obiecte, sau poate fi folosit ca erbicid în grădină. Mai mult decât atât, nu poluează mediul înconjurător și nu are efecte negative asupra organismului uman.
image
Turistă dezgustată de ce a văzut pe o celebră insulă celebră din Grecia: „Te simți ca în lumea a treia” VIDEO
Turista a povestit pe TikTok experiența sa în timpul vacanței pe care a petrecut-o în insula Corfu, una dintre cele mai mari din Grecia.
image
Supervulcanii, bomba cu ceas a planetei. O erupție uriașă poate arunca omenirea în Evul Mediu sau să-i provoace extincția
Catastrofele naturale nu au ocolit Terra și au provocat mai multe extincții de-a lungul a sute de mii și milioane de ani. Vlad Manea, doctor în științele pământului cu studii postdoctorale la Caltech, Laboratorul de seismologie, explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, unde poate duce o erupție.

HIstoria.ro

image
Kosovo și reflectarea războaielor din această provincie în media.
Kosovo, o provincie din partea de sud a Serbiei, astăzi recunoscută doar de câteva state ca o țară de sine-stătătoare, se află de câteva decenii în prim-planul mass-mediei și constituie un subiect de interes, în principal datorită istoriei sale politice turbulente și a conflictelor care au degenera
image
Sosirea voluntarilor ardeleni la Iași (7 iunie 1917)
După eşecul campaniei din 1916, guvernul român şi Marele Stat Major, la începutul anului 1917, au început să pregătească pe teritoriul restrâns al Regatului, o amplă acţiune de refacere şi înzestrare modernă a unităţilor decimate în luptele din anul precedent.
image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit