Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”

18 octombrie 2022
image

La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au  luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.

Discuțiile au fost împărțite în sesiuni denumite sugestiv: Valorizarea clădirilor istorice, societate, comunitate locală, perspectivă imobiliară; Patrimoniu și administrația publică; Valorizare - case studies; Instrumente de finanțare pentru patrimoniul cultural.

Arh. Alexandra Stoica, director adjunct restaurare INP - Timbrul monumentelor istorice și Programul Național de Restaurare, a încurajat proprietarii de clădiri istorice și coordonatorii de proiecte să nu se lase descurajați dacă la primele încercări de a găsi finanțare și suport se lovesc inițial de un refuz. „ Un refuz din partea unei instituții publice nu este și momentul la care să vă opriți, reveniți!”, a punctat Arh. Alexandra Stoica. 

La finalul fiecărei sesiuni, participanții au fost invitați să ofere trei soluții pentru problemele de patrimoniu.

Dr. Arh. Irina Iamandescu a amintitit de importanța cooptării profesioniștilor „care să înțeleagă această temă” și a punctat utilitatea cooperării între instituții, dar și a unor „decizii administrative pentru încurajarea proiectelor mai multe și mai mici, care să intre difuzat în comunitate”. Expertul consideră că „rigiditatea instituțiilor publice este o lipsă a capacității de a răspunde la atîtea solicitări”.

Conf. Univ. Dr Bogdan Suditu, președinte în Comisia Tehnică de Urbanism și Amenajarea Teritoriului a Primăriei Municipiului București, consideră că soluțiile vin din „ identificarea obiectivelor de patrimoniu în teren - identificarea proprietarilor și găsirea soluțiilor comune, din asumarea de către autorități a faptului că Patrimoniu înseamnă Dezvoltare, NU limitare, dar și conștientizarea și aproprierea patrimoniului construit de comunitate și încurajarea mîndriei pentru patrimoniu”. 

Dorinel Hotnogu, consilier cultural al Primăriei Reșița, a subliniat că alocările financiare sînt cheia pentru deblocarea soluțiilor la problemele de patrimoniu. El a mai completat că la fel de importante sînt și „restaurările de calitate a obiectivelor de patrimoniu alături de introducerea acestor obiective într-un circuit public/civil (fiind util, în acest sens, un schimb de experiență internațional cu țări precum Italia, Croația și Cehia)”.

Primarul Rîmnicu Sărat, Sorin Cîrjan, consideră esențială „crearea unui departament pentru patrimoniu în cadrul Ministerului Dezvoltării, care să prioritizeze și să se ocupe direct de astfel de proiecte, întrucît bugetele locale sînt foarte mici”. Edilul a ținut să sublinieze că principală problemă cu care se confruntă autoritățile locale, dar și cele centrale, o constituie resursele umane – atît din punct de vedere al pregătirii cît și al motivării financiare. „În primul rînd ar trebui modificate grilele, în așa fel încît un arhitect șef să poată să fie plătit mai bine decît un primar, pentru că pe grilele actuale niciun arhitect nu dorește să lucreze în sistemul public”, a declarat Sorin Cîrjan, primarul municipiului Rîmnicu Sărat, în cadrul Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.

Prof. Univ. Dr. Daniel Șandru, Președinte IICCMER - Memorialul „Închisoarea Tăcerii” de la Rm. Sărat, proiect care a primit finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a punctat ca soluții „presiunea publică, networkingul – inclusiv cel personal și  voința politică”. 

Prof. dr. arh. Iulia Stanciu, STARH A.C.D., a punctat că „ arhitecții trebuie să facă un corp comun cu un punct de vedere unic pe care să îl susțină pentru a deveni o voce” și a prezentat ideea unor proiecte utile pentru toți cei implicați în procesul de salvare și restaurare a caselor istorice: „După 112patrimoniu, vine 112recuperare, o platfomă pe care oamenii pot pune tot ceea ce au ca materie folosită, de unde altcineva poate să își ia acest material (cărămidă, lucruri de bază, mobilier – uși, ferestre). Recuperați, recuperați cît mai mult!”.

Arh. Andrei Țînțari, Project Leader Cumulus Architecture Office, a oferit, al rîndul său, trei posibile soluții la problemele de patrimoniu: „disponibilitatea autorităților de a comunica cu arhitecții, de a oferi soluții, nu de a impune limitări; flexibilitate mai mare față de propunerile legate de problema patrimoniului; comunicarea autorităților între ele”. 

Arh. Dan Stoian, SDAC STUDIO, a atras atenția că „investiția într-o clădire de patrimoniu este mult mai mare decît cea într-o casă nouă. Tot ceea ce facem trebuie să aibă o justificare economică, deci este necesară  introducerea clădirilor de patrimoniu în circuitul economic, care să justifice intervenția”. Arhitectul a mai punctat ca soluții o mai mare atenție la fiecare detaliu alături de „restaurarea unor spații care să fie folosite cît mai bine și care să fie orientate către oameni”.

Bogdan Trîmbaciu, Director Unitatea de Management a Proiectului (UMP), a pus accent pe digitalizare și a subliniat că „ Ministerul Culturii are nevoie de sprijin din partea asociațiilor și programelor de finanțare”. 

În sesiunea dedicată finanțării proiectelor, Ondina Tăut, expert politică culturală europeană, a făcut o amplă prezentare a programelor care oferă resurse pentru proiectele care vizează casele istorice și clădirile de patrimoniu.  „Trebuie curaj ca să aplicăm la aceleași fonduri pe care celelalte state europene le accesează natural, să profităm de networking, inclusiv prin afiliere la instituții europene și să dăm dovadă de pragmatism”, a spus Ondina Tăut, pe scena Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.

„Considerăm că această zi de Masterclass Cronicari Digitali a fost o bună oportunitate pentru actori-cheie să se întîlnească, să facă schimb de informații și expertiză, să descopere modele de bune practici, dar și instrumente utile, inclusiv de finanțare, astfel încît să putem asculta mai bine casele de patrimoniu care au un trecut, dar mai ales merită să aibă un viitor”, a declarat Silvia Teodorescu, coordonator Cronicari Digitali.

După sesiunile de masterclass, participanții au fost invitați să ia parte la o proiecție specială a filmului „Malmkrog”(2020),  „o interogare asupra cinematografiei și memoriei”, așa cum îl descrie regizorul Cristi Puiu.  Producătoarea Anca Puiu a făcut o introducere în povestea filmului construit în jurul a cinci personaje, în atmosfera începutului de secol XX din Transilvania. Producția este rezultatul a 40 de zile de filmari în conacul Apafi din satul Mălîncrav și îi are în distribuție pe Frédéric Schulz-Richard, Ugo Broussot, Diana Sakalauskaité, Agathe Bosch, Marina Palii și István Teglas. 

Evenimentul a fost organizat de Asociația Human Made Art, prin platforma Cronicari Digitali, cu susținerea Ordinului Arhitecților din România, prin Timbrul de Arhitectură, în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului. Partenerii media sînt Radio România CulturalRevista ZeppelinAdevărulDilema VecheRevista Historia. Partenerii new media sînt Ana Rubeli (Aici a stat) și Bogdan Buzuleac.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Isu Smurd
Octogenari atacați în propria casă pentru a fi jefuiți de trei tineri și doi copii. Bătrânii au ajuns la spital
Doi octogenari, frate şi soră, din județul Gorj au fost atacaţi în propria locuinţă, în noaptea de 14 spre 15 noiembrie. Cinci tineri au intrat forțat în locuința acestora și ar fi lovit cu obiecte din lemn pe unul dintre bătrâni.
surse ap racheta cazuta in polonia lansata de fortele ucrainene impotriva unei rachete rusesti 18809622 webp
Două rachete rusești ar fi survolat spațiul aerian al Republicii Moldova în timpul atacului masiv de azi asupra Ucrainei
Două rachete rusești ar fi survolat ilegal spațiul aerian al Republicii Moldova, fiind observate în dimineața zilei de astăzi în nordul țării de către unii localnici, scrie presa locală.
toaleta publica pixabay jpg
De ce tinerii din Generația Z evită să folosească toaleta de la serviciu
Generația Z pare să aibă o mulțime de probleme și de ciudățenii, după cum arată unele studii, dar unul dintre ele le întrece pe toate. Presa americană vorbește despre o cercetare care relevă un aspect nebănuit.
adriana bahmuteanu
Adriana Bahmuțeanu, apel disperat către Marcel Ciolacu. Jurnalista vrea să își recupereze copiii după moartea lui Silviu Prigoană: „Vă scriu în numele tuturor părinților”
După ce Silviu Prigoană s-a stins din viață, Adriana Bahmuțeanu a solicitat emiterea unei ordonanțe președințiale prin care să îi ia pe cei doi copii minori la ea, deoarece domiciliul lor trebuie să fie la mamă. Jurnalista are și o avocată care o ajută în acest sens.
Cartofi dulci  jpg
Cartoful dulce, tot mai căutat și în România! Cât costă un kilogram
În ultima perioadă, cartofii dulci sunt tot mai căutați. Au devenit nelipsiți de pe mesele românilor. Dacă în trecut, un kilogram costa zeci de lei, în prezent, în piaţă, un kilogram se cu 15 lei.
shutterstock 2163066657 jpg
Val de agresiuni în Rusia, provocat de deținuții întorși de pe front: „Sunt veteran al operațiunii militare speciale, o să te ucid!”
Deținuții recrutați din închisori pentru a lupta în Ucraina în schimbul libertății și care se întorc teferi din război provoacă probleme acasă. În prima jumătate a acestui an, numărul militarilor condamnați pentru diverse infracțiuni s-a dublat față de aceeași perioadă a anului trecut.
Oleg Ozerov Foto Arise tv jpeg
Chișinăul îl acuză pe ambasadorul rus că face propagandă împotriva Republicii Moldova
Ministerul Afacerilor Externe al Moldovei îl acuză pe ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Ozerov, să înceteze propagandă și să se concentreze pe „soluții reale în beneficiul cetățenilor din ambele țări”. Solicitarea MAE vine după ce diplomatul a acordat un interviu în care a vorbit despre mai multe as
luna 800x450 jpg
Oamenii de știință propun o nouă teorie șocantă pentru originea Lunii. Populara „teorie a coliziunii” ar fi greșită
Oamenii de știință s-au confruntat cu misterul originii lunii de sute de ani. Un nou studiu sugerează că așa-numită teorie a „coliziunii” poate să nu fie cea corectă.
image png
Adriana Bahmuțeanu îi cere ajutorul premierului Ciolacu pentru a-și recupera copiii: „Vă implor să luați măsuri urgente”
Adriana Bahmuţeanu i-a transmis un mesaj premierului Marcel Ciolacu, căruia i-a cerut să ia măsuri urgente cu privire la situația copiilor săi. Fosta moderatoare TV a cerut și emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care instanţa să stabilească că este unicul reprezentant al celor doi minori.